Wymiatanie niepasujących ludzi poza KK...
Autor |
Wiadomość |
renata155
|
 Re: Wymiatanie niepasujących ludzi poza KK...
elbrus--u mnie jej nie ma ;p (letniości)..fakt,przeczytałam tylko ten komentarz odnoszący się do mnie -uważam ,że ważna jest eucharystia i adoracja..plus medytacja nie zaszkodzi,o codziennej modlitwie nie wspominając. Nie wszyscy się z tym zgadzają?..najwidoczniej ci co się nie zgadzają (z eucharystią,i modlitwą) rzeczywiście idą na łatwiznę (czyt,wygodnictwo)
|
Pt paź 22, 2010 23:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
renata155 napisał(a): wszędzie i nigdzie?..a gdzie GO nie ma? Na górze tej strony jest napisane:"...Boga nie można spotkać w sieci..." 
|
Pt paź 22, 2010 23:56 |
|
 |
Elbrus
|
renata155 napisał(a): Nie wszyscy się z tym zgadzają?..najwidoczniej ci co się nie zgadzają (z eucharystią,i modlitwą) rzeczywiście idą na łatwiznę (czyt,wygodnictwo) Osoby które: - nie biczują się przynajmniej raz dziennie, - nie uczestniczą w Eucharystii nie rzadziej niż co 2 dni, - nie poszczą przez co najmniej 200 dni w roku, - jedzą wieprzowinę, piją kawę lub jedzą słodycze - nie modlą się przez nie mniej niż 5 h dziennie, - nie czytają Pisma Świętego przez minimum 25 h w tygodniu (wszyscy oni i nie wymieni wyżej) idą na łatwiznę (wygodnictwo), czyli mówiąc otwarcie (nie bądźmy lerni i mówmy całą prawdę) żyją według cielesnych popędów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So paź 23, 2010 0:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Swoją drogą ciekawe skąd to tłumienie ludzkiej zmysłowości? To postrzeganie siebie w dwóch postaciach, cielesnej i duchowej. Był pewien doktor o nazwisku Lavey i załozył kościół w którym cielesność jest niemal świętością. Ale on był satanistą i pewnie smaży się w piekle.
|
So paź 23, 2010 0:21 |
|
 |
renata155
|
Elbrus.wiesz co jest wielkim nieporozumieniem z twojej strony?..to że do czyjejś wypowiedzi,dołączasz swoje dziwne wynurzenia-które nie mają nic wspólnego z tym co ktoś napisał  ..napisałam o eucharystii(i zważ,że nie codziennej)oraz o codziennej modlitwy (na pewno nie podając konkretnego czasu)..reszta to twoja próba ośmieszenia mojej wypowiedzi..no cóż-w ten sposób trudno rozmawiać konstruktywnie--a jednak każdy wierzący powie ci,że bez modlitwy (codziennej) i bez eucharystii,nie ma możliwości zbudowania relacji z Bogiem. therion--twojej wypowiedzi nie rozumiem  ..ale chyba nie do mnie ona
|
So paź 23, 2010 8:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Re:
Cytuj: A mnie śmieszy to, że ludzie oburzają się na takie zachowania księży, ale nie zamierzają odchodzić z Kościoła, któremu nie ufają.
//tak dla przypomnienia: JPII też był księdzem i do sypialni katolikom też zaglądał Jeśli "nie cudzołóż, nie zdradzaj, nie gwałć" jest zaglądaniem do łóżek, to wszyscy kapłani innych religii także zaglądają do łóżek. therion - Jezus nie wiedział co czyni powołując współnotę apostołów, uczniów i to jeszcze z ludzi ułomnych - łasych na stanowiska, funkcję, bojaźliwych, pysznych (choćby chęc zniszczenia miasta)? Nadto jakbyś dokładnie jakbys dokładnie zapoznał się z nauczaniami KK, to zauwazyłbyś, że cielesnośc nie jest problemem - księża nawet piszą ksiązki o sexie 
|
So paź 23, 2010 8:33 |
|
 |
Elbrus
|
renata155 napisał(a): ..napisałam o eucharystii(i zważ,że nie codziennej) oraz o codziennej modlitwy (na pewno nie podając konkretnego czasu) Dlaczego więc prezentujesz tak liberalną postawę (Eucharystia - w niedzielę; modlitwa - przed pójściem spać). Widzę że twoim bożkiem jest minimalizm. renata155 napisał(a): ..reszta to twoja próba ośmieszenia mojej wypowiedzi ..no cóż-w ten sposób trudno rozmawiać konstruktywnie Nie sposób rozmawiać konstruktywnie, jeśli jedna ze stron nie przewiduje tego, że może się mylić (lub czegoś nie rozumieć). renata155 napisał(a): --a jednak każdy wierzący powie ci,że bez modlitwy (codziennej) A ty odczytałaś z wypowiedzi theriona,że on się nie modli? Polecam jeść marchewkę - dla zdrowia (na wzrok). renata155 napisał(a): i bez eucharystii,nie ma możliwości zbudowania relacji z Bogiem. To ma być 'Rodzina chrześcijańska' czy 'Rodzina katolicka'?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
So paź 23, 2010 10:16 |
|
 |
renata155
|
znowu coś tworzysz swojego Elbrus?..nie potrafisz inaczej?..jesteś jednak malutki chłopcze 
|
So paź 23, 2010 11:38 |
|
 |
Elbrus
|
renata155 napisał(a): ..jesteś jednak malutki chłopcze I tu mnie masz. 
|
So paź 23, 2010 11:45 |
|
 |
Szarotka
|
renata155 napisał(a): no tak jeśli się nawet nie widzi zniewolenia--jak to leciało?.."patrzycie ,a nie widzicie"  ..kiedy ty dziewczyno to wszystko nadrobisz?..skoro tak głupio tracisz czas na walkę z tym,zamiast zechcieć poznać o co chodzi Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Jeśli nie, to czemu odpowiadasz?
|
So paź 23, 2010 16:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus, muszę się zgodzić z Renatą. Umyślnie nie odpowiadałem na Twój komentarz do mojego listu o łodzi (do którego przypiąłeś zupełnie nie związane z nim treści), ale widzę że nadal to robisz - tym razem w stosunku do Renaty. Widzę w Tobie jakąś przewrotną i gwałtowną niechęć do ludzi którzy po prostu kochają ten Kościół i w niego wierzą. Pomyśl skąd to wynika...
W ogóle jakoś dziwnie się robi na "wiara.pl" Rechot - Eucharystia - he he ! Adoracja - ale jaja, ktoś mówi o adoracji. Wierność wierze Kościoła -co za zamknięty facet. Wstrzymanie od antykoncepcji - dajcie spokój, powinno się takiego zamknąć. Dogmaty ? "Ręką ludzką uczynione" Satanizm i Lavey ? O tak, to dobre podejście. Katolickie wychowanie dzieci ? Nie przesadzajmy. Małżeństwo sakramentalne - eeee, tam, niesakramentalni też są OK. Zbawienie w Kościele - można się zbawić gdzie indziej. itd. itp.
Powoli odchodzą stąd katolicy, nie wytrzymują atmosfery jaka tu coraz wyraźniej panuje. Może należałoby raczej zmienić nazwa na niewiara.pl ?
|
So paź 23, 2010 19:52 |
|
 |
Elbrus
|
Marek MRB napisał(a): Widzę w Tobie jakąś przewrotną i gwałtowną niechęć do ludzi którzy po prostu kochają ten Kościół i w niego wierzą. To źle widzisz. //lub chcesz widzieć to, co pozwala ci poczuć się męczennikiem za wiarę Marek MRB napisał(a): Rechot - Eucharystia - he he ! Adoracja - ale jaja, ktoś mówi o adoracji. Nie chciałem ani ośmieszenia Eucharystii, ani ośmieszenia obecności kogokolwiek na adoracji. Renata zarzuciła therionowi, że z wygodnictwa nie robi tego, co ona uważa za minimum, a jeśli ktoś przedstawia inną alternatywę pobożności, to wyskakuje z " ad personami". To nie jest miłość do Kościoła, ale nienawiść do nie-Kościoła (w tym (a może przede wszystkim) chrześcijan). Marek MRB napisał(a): Wierność wierze Kościoła -co za zamknięty facet. Tu nie chodzi o wierność Kościołowi, ale o niezrozumienie drugiego człowieka. Ale zapewne według niektórych zrozumienie=popieranie "'złych działań" drugiego człowieka. Marek MRB napisał(a): Dogmaty ? "Ręką ludzką uczynione" Ja wiem, że ty o nich dyskutować byś nie chciał, no bo przecież to czysta prawda, a podważanie ich jest szczytem bezczelności, bezsensownym biciem piany, no i przede wszystkim brakiem elementarnej logiki. Dogmatów się nie uzasadnia - dogmaty się wbija do głowy. Marek MRB napisał(a): Satanizm i Lavey ? O tak, to dobre podejście. Kto tu prezentuje taką postawę? Z tego co wiem, to na forum mamy jednego lucyferianina. Aż dziw, że nie dostał ani jednego bluzga (z tego powodu). Marek MRB napisał(a): Katolickie wychowanie dzieci ? Nie przesadzajmy. Jeśli chodzi ci o taką postawę wśród członków twojego Kościoła, to już nie mój problem. Marek MRB napisał(a): Małżeństwo sakramentalne - eeee, tam, niesakramentalni też są OK. Za taki stan rzeczy odpowiada Kościół - nie gromi cudzołożników z należytą gorliwością, tylko organizuje te obrzydliwe duszpasterstwa niesakramentalnych. Marek MRB napisał(a): Powoli odchodzą stąd katolicy, nie wytrzymują atmosfery jaka tu coraz wyraźniej panuje. Może bardziej pasowaliby do forów typu JehowiciPrecz. Już tu ktoś na forum napisał: (...)byli katolikami i dlatego nie było wśród nas nienawiści . Uderz może do moderacji z propozycją pozbycia się niekatolików (i katolików nieortodoksyjnych... no i lefebrystów  - oni są ortodoksyjni po heretycku).
|
So paź 23, 2010 21:12 |
|
 |
renata155
|
Renata zarzuciła therionowi, że z wygodnictwa nie robi tego, no sorki-nie zarzuciłam tego jemu-odniosłam się tylko do jednej z twoich wypowiedzi. Obrzydliwe duszpasterstwo niesakramentalnych?...nie przesadziłeś?
|
So paź 23, 2010 22:41 |
|
 |
Elbrus
|
renata155 napisał(a): Renata zarzuciła therionowi Szczerze mówiąc nie chce mi się szukać co mu zarzuciłaś, a co zarzuciłaś komuś innemu. Tyle tego było. renata155 napisał(a): Obrzydliwe duszpasterstwo niesakramentalnych?...nie przesadziłeś? Nie.
|
So paź 23, 2010 22:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrusie, nie spodziewałem się że zareagujesz refleksją - spodziewałem się mniej więcej takiej aroganckiej reakcji jaką się popisałeś (swoją drogą uderz w stół, nożyce się odezwą - druga część mego maila była refleksją szersząm nie do Ciebie...) No cóż, myślę jednak że nieźle swoim postem zilustrowałeś to o czym pisałem, a co się tutaj dzieje. Więc zamiast dyskutować o bzdurnych zarzutach typu "wymiatanie niepaujących ludzi poza KKK" może warto byoby podyskutować o wymiataniu ludzie wirnych Kościołowi stąd. Z tym że w tej dyskusji powinna wziąć udział moderacja, która chyba zbyt lekko traktuje swoją odpowiedzialność za skutki działania tego forum.
|
N paź 24, 2010 0:25 |
|
|
|