Tendencyjna promocja NPR?
Autor |
Wiadomość |
Desdemona
|
rozalka napisał(a): Desdemona, a dlaczego wycięli? Możesz powiedzieć? Z tego, co się zorientowałam z czytania forum (tego drugiego, nie lmm), to są na nim osoby, które stosują NPR jako sposób na poczęcie dziecka i większość z nich stosuje tę metodę w połączeniu z prezerwatywą. Często są po antykoncepcji hormonalnej. W tym wypadku nie może być mowy o filozofii NPR czy stylu życia, ale o wykorzystywaniu metody od strony czysto teoretycznej. Oczywiście uogólniam
tak jak napisałam wycinali wszystko co nie pasowało do ogólnie przyjętej linii...czyli jeśli ktoś narzekał, miał wątpliwości i odmiennie zdanie....usuwano całe tematy ( mi jeden usunięto kiedyś o wątpliwościach ) jak i pojedyńcze wypowiedzi...
|
Wt sty 23, 2007 20:26 |
|
|
|
 |
Garret78
|
Ech, nie mam siły już:(. Może ktos odpowie Rozalce za mnie?
Powiem tylko, że dotknęłaś mnie Rozalko stwierdzeniem, "Może chce pokazać, że katolicy są zacofani niczym średniowieczny plebs? "... Tyle. Skoro dotąd nie zrozumiałaś mojej intencji i inetncji innych wypowiadających się tu, to juz nie zrozumiesz.
Kiedyś przeczytałem w "Trądzie" Grahama Green'a, że "lepiej jest mieć do czynienia z ludźmi choć trochę cynicznymi, bo ich postacie są jakby pozbawione spoistości, posiadają pęknięcia w których może niekiedy zakiełkowac prawda. Natomiast najgorsi są pobożni głupcy, którzy są jak ściana, tak szczelnie zalepiona kościelnymi ogłoszeniami, że nie sposób jest dojrzeć pod spodem cegieł".
|
Wt sty 23, 2007 23:37 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
To może powiedz jakie są Twoje intencje, bo może faktycznie ich nie wyłapałam  Widzę, że ciągle wklejasz jakieś cytaty z npr-owskich stronek, a zaraz potem je wyśmiewasz, więc jakie mam Ci przypisywać intencje?
I ja tez nie mam juz siły 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Śr sty 24, 2007 0:26 |
|
|
|
 |
Garret78
|
ciągle wklejasz jakieś cytaty z npr-owskich stronek,
Tak więc na koniec wkleiłem cytat z książki Greene'a (mój wczesniejszy post), który jest w moim mniemaniu odpowiedzią na Twe pytanie.
|
Śr sty 24, 2007 0:41 |
|
 |
magda1206
|
rozalka napisał(a): Z tego, co się zorientowałam z czytania forum (tego drugiego, nie lmm), to są na nim osoby, które stosują NPR jako sposób na poczęcie dziecka i większość z nich stosuje tę metodę w połączeniu z prezerwatywą. Często są po antykoncepcji hormonalnej. W tym wypadku nie może być mowy o filozofii NPR czy stylu życia, ale o wykorzystywaniu metody od strony czysto teoretycznej. Oczywiście uogólniam
niekoniecznie, są różni ludzie na tym forum - wierzący, niewierzący, nprowcy w wersji ortodoksyjnej i z dodatkami.
|
Śr sty 24, 2007 10:50 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
Garret, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Pasujesz? 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Śr sty 24, 2007 11:12 |
|
 |
KrzysiekFZ
|
Rozalko, jezeli moge wtracic swoje 3 grosze, chcialbym zwrocic Twoja uwage na fakt nieslusznych pomowien, uogolnien i stereotypow ktorymi z luboscia posluguja sie liczni NPR-owcy. I niestety na tym forum nie brakuje ich sympatykow, ktorzy czasami bezmyslnie przepisuja cale zdania, a sa one bardzo krzywdzace.
I nie wiem, czy lepiej byc "zacofanym katolikiem ze sredniowiecza" czy tez mezem wykorzystujacym zone, traktujacym ja przedmiotowo, bojacym sie dziecka jak ognia, a jak gumka peknie to wysylajacym ja na nielegalne usuniecie ciazy.
Moim zdaniem w tym temacie powinny sie pojawiac takie przeklamania, nie po to aby osmieszyc ludzi stosujacych NPR, ale ujawnic jakimi metodami posluguja sie niektorzy propagatorzy NPR - czyniac wiecej szkody niz pozytku dla metod naturalnych
|
Śr sty 24, 2007 12:03 |
|
 |
magda1206
|
Zgadzam się , Krzysiek. propagatorzy npru najwyraźniej nie mają pojęcia o tym że kłamstwo (i półprawdy) maja krótkie nogi...
|
Śr sty 24, 2007 12:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W promocji NPR nie wpsomina sie takze, ze jego stosowanie jest mozliwe tylko w miejscach gdzie pozycja kobiety jest na tyle silna, by odmawiac mężczyźnie współżycia przez 14-21 dni...
Czyli odpada Afryka, kraje Ameryki Łacińskiej i Azja...
|
Śr sty 24, 2007 14:06 |
|
 |
iduodu
|
Teresse napisał(a): W promocji NPR nie wpsomina sie takze, ze jego stosowanie jest mozliwe tylko w miejscach gdzie pozycja kobiety jest na tyle silna, by odmawiac mężczyźnie współżycia przez 14-21 dni...
Czyli odpada Afryka, kraje Ameryki Łacińskiej i Azja...
przez ile? 
|
Śr sty 24, 2007 14:47 |
|
 |
Emil
|
Teresse napisał(a): by odmawiac mężczyźnie współżycia przez 14-21 dni...
Moja Ż odmawia mi (i sobie) już 30 dni, właśnie ma miesiączkę, która miesiączką prawdopodobnie nie jest, tylko krwawieniem śródcyklicznym, więc pewnie jeszcze poczekamy minimum 15-20 dni. Na jesieni miała dłuuuuuugaśny cykl z dwoma takimi krwawieniami - jak historia się powtórzy, to będzie druga 2-miesięczna abstynencja w ciągu pół roku.
Gdyby ktoś odsyłał nas do lekarza - wyjaśnię, tego się nie leczy, tak wygląda premenopauza.
|
Śr sty 24, 2007 15:04 |
|
 |
Garret78
|
Ależ Drogi Emilu, zrozum, czułość możesz okazywać również w inny sposób, np przez wspólne czytanie artykułów dr Pulikowskiego, transową grę na bębnach, rozmowy o tym ,jak to byc może (jak Bóg da) będziecie za 3 m-ce szlaeć w łóżku. Emilu, nie zachowuj sie jak piesek, zrozum, że taka nawet 0,5 roczna abstynencja tylko umocni Waszą więź. Wiem, czasem przychodza Ci do głowy grzeszne myśli, np o zastosowaniu prezerwatywy. Pomyśl jednak o strasznych konsekwencjach, a więc:
1. Grzech ciężki
2. Poniżenie Małżonki i siebie samego
3. Frustracje
4. Prawdopodobny rozwód
5. Konsekwencje zdrowotne - uczulenia, otarcia, poronienia
Jakby to Cie czasem nie przekonało, to weź pod uwagę, że w prezerwatywie są PORY o wielkości 5 razy większej. niz plemnik!!!
Jakbys miał jeszcze jakies pytania - wal, jak w dym!
|
Śr sty 24, 2007 15:19 |
|
 |
iduodu
|
a punkt 1 nie wystarczy?
|
Śr sty 24, 2007 15:20 |
|
 |
Garret78
|
O, SEDNO SPRAWY Kolego!!! Wystarczyłby. Jednak jakoś u piewcow NPR, rowniez w KK nie wystarcza i takie brednie sa wypisywane.... Więc każdy przy sdrowych zmysłach człowiejk sie zastanowi, czy to na pewno jest grzech...?
|
Śr sty 24, 2007 15:26 |
|
 |
iduodu
|
hmmm... czyżbym nie była przy zdrowych zmysłach?
|
Śr sty 24, 2007 15:28 |
|
|
|