Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 7:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 in vitro itp 
Autor Wiadomość

Rozumiem ze kościół Broni ludzkie embriony na tyle aby unieszcześliwić do konca zycia swoich wiernych którzy nie maja innej niż in votro możliwości aby zostać rodzicami..

27go września b.r. poroniłam 3 tygodniową ciąże.. Dlaczego kościół nie wyporawi mojemu nienarodzonemu dziecku pogrzebu, skoro traktuje je na równi z człowiekiem w wieku 3, 20 czy 45 lat?

Witam,

Bardzo mi przykro z powodu tego co się stało :(

Mam pytanie z ciekawości, jak to jest właśnie z pogrzebem nienarodzonych? Odbywają się takie pogrzeby? Wiem, że u nas na cmentarzu jest pomnik gdzie matki zbierają się i razem modlą za duszę dzieci które nie mają swoich grobów.

pozdrawiam

Cz gru 25, 2008 0:04

IvySmall napisał(a):
Rozumiem ze kościół Broni ludzkie embriony na tyle aby unieszcześliwić do konca zycia swoich wiernych którzy nie maja innej niż in votro możliwości aby zostać rodzicami..

27go września b.r. poroniłam 3 tygodniową ciąże.. Dlaczego kościół nie wyporawi mojemu nienarodzonemu dziecku pogrzebu, skoro traktuje je na równi z człowiekiem w wieku 3, 20 czy 45 lat?

Witam,

Bardzo mi przykro z powodu tego co się stało :(

Mam pytanie z ciekawości, jak to jest właśnie z pogrzebem nienarodzonych? Odbywają się takie pogrzeby? Wiem, że u nas na cmentarzu jest pomnik gdzie matki zbierają się i razem modlą za duszę dzieci które nie mają swoich grobów.

pozdrawiam

Niestety nie istnieje coś takiego jak pogrzeb dla 3 tygodniowego zarodka.. kościół nie bedzie sobie zawracał głowy takim czymś.. ciekawe ze to dla kościoła "strata czasu robic pogrzeb dla 3 tygodniowych zarodków".. bo "nie bądźmy śmieszni" .. ale jeśli chodzi o in vitro, aborcje i antykoncepcje oraz masturbacje (taka gdy nasienie wydostaje sie z członka bez zadnego pozytku itp) to kościół tak bardzo walczy o prawa tego zarodka i traktuje je jakby to juz było biegające dziecko.. ja tu widze pewną niezgodność.. albo w lewo albo w prawo.. ale kościoła ta zasada nie obowiązuje, kościół zdaje sobie z tego sprawe i tak sobie lawiruje jak mu wygodnie..

Cz gru 25, 2008 0:49

O nadmiarowym się nie wypowiem, ale znowu muszę coś sprostować.
Zabijanie na skutek czynności in-vitro - jak najbardziej można próbować "implantować" zarodki słabe i źle się rozwijające - wtedy nie umrą "sztucznie", tylko naturalnie zabije je organizm matki.

Po pierwsze, nie wiadomo na pewno czy by umarły. Po drugie, to dalej byłoby efektem działania człowieka. Niekoniecznie na skutek wadliwego procesu in-vitro, ale na pewno na skutek działania człowieka nim się posługującego.

Cz gru 25, 2008 13:14
Zobacz profil WWW

Rozumiem ze kościół Broni ludzkie embriony na tyle aby unieszcześliwić do konca zycia swoich wiernych którzy nie maja innej niż in votro możliwości aby zostać rodzicami.

Kościół broni dzieci, ludzi.

IvySmall napisał(a):

Dla mnie jest to czysta manipulacja i ustanawianie prawa i korzystanie z niego w momencie w którym jest ono akurat przydatne i wygodne.. tak robi kościół. Skoro kościół daje taki przykład to co sie wszyscy dziwią ze i "uczeni" kościoła robią dokładnie to samo czyli kiedy im wygodnie to poprostu odstawiaja niektóre "nakazy".

IvySmall napisał(a):
Niestety nie istnieje coś takiego jak pogrzeb dla 3 tygodniowego zarodka.. kościół nie bedzie sobie zawracał głowy takim czymś.. ciekawe ze to dla kościoła "strata czasu robic pogrzeb dla 3 tygodniowych zarodków".. bo "nie bądźmy śmieszni" .. ale jeśli chodzi o in vitro, aborcje i antykoncepcje oraz masturbacje (taka gdy nasienie wydostaje sie z członka bez zadnego pozytku itp) to kościół tak bardzo walczy o prawa tego zarodka i traktuje je jakby to juz było biegające dziecko.. ja tu widze pewną niezgodność.. albo w lewo albo w prawo.. ale kościoła ta zasada nie obowiązuje, kościół zdaje sobie z tego sprawe i tak sobie lawiruje jak mu wygodnie..

A nie pomyślałaś, że może nie chodzi o to, że Kościół nie uważa 3-tyg. zarodka za człowieka, tylko po prostu kościelny pogrzeb udziela ochrzczonym ludziom? No ale wiem... zamiast zastanowić się, pytać i spróbować zrozumieć, to lepiej założyć swoją, błędną, koncepcję i jechać po Kościele, a precyzyjniej po tym, co błędnie się sobie wyobraziło, jako pogląd Kościoła.

PS. Współczuję poronienia. Mam nadzieję, że Bóg zaopiekuje się tym maluszkiem.

Cz gru 25, 2008 13:19
Zobacz profil WWW

A nie pomyślałaś, że może nie chodzi o to, że Kościół nie uważa 3-tyg. zarodka za człowieka, tylko po prostu kościelny pogrzeb udziela ochrzczonym ludziom? No ale wiem... zamiast zastanowić się, pytać i spróbować zrozumieć, to lepiej założyć swoją, błędną, koncepcję i jechać po Kościele, a precyzyjniej po tym, co błędnie się sobie wyobraziło, jako pogląd Kościoła.

Wybacz jumik, ale to nie jest błędna koncepcja. Jeśli rzeczywiście jest tak, że KK nie chce chować takich dzieci to jest to duży minus dla niego zwłaszcza przy starciu z tym, że tak broni życia.

Uważam, że każdemu człowiekowi należy się pochówek chyba tym bardziej jeśli jest członkiem danej wspólnoty. Zakładam, że IvySmall jest, a więc pewnie chciałaby żeby jej dziecko tez było. Niestety nie miało szansy, ale to nie jego wina.

KK odmawiając pochówki takich dzieci sam sobie szkodzi i pokazuje kolejną już hipokryzję.

Nad tym też warto się jumik zastanowić.

Cz gru 25, 2008 13:30

Cytuj:

Wybacz jumik, ale to nie jest błędna koncepcja.

To jest błędna koncepcja, bo Kościół 3-tygodniowy płód uważa za człowieka.

Cz gru 25, 2008 14:05
Zobacz profil WWW

Mroczny Pasażer napisał(a):
Cytuj:

Wybacz jumik, ale to nie jest błędna koncepcja.

To jest błędna koncepcja, bo Kościół 3-tygodniowy płód uważa za człowieka.

Ale nie na tyle dojrzałego by go pochować.

Cz gru 25, 2008 14:37

W obrzędach pogrzebowych Kościoła Katolickiego istnieje formuła pogrzebu dla dziecka nienarodzonego, nieochrzczonego. Takie ostatnie pożegnanie nazywa się pokropek (Rytuał obrzędów pogrzebu, dostosowanego do diecezji polskich. Katowice 1998 s.220-221) i to rodzice decydują o tym, czy chcą skorzystać z takiej formy pogrzebu (Kościół nie traktuje go jako obowiązku, gdyż nie może z góry założyć, że rodzice chcieli ochrzcić swoje dziecko po narodzeniu). Także w Prawie Kanonicznym znajdujemy kanon (1183 § 2), na podstawie którego ordynariusz miejsca może zezwolić na pogrzeb kościelny dzieci, których rodzice mieli zamiar je ochrzcić, a jednak zmarły przed chrztem. Kanon ten stosuje się również do dzieci urodzonych przedwcześnie.

wiecej: http://www.kosciol.pl/article.php?story ... 2919075170

Cz gru 25, 2008 23:01
Zobacz profil WWW

Tylko dlaczego koleżance, które pisała wyżej odmówiono czegoś takiego?

Pt gru 26, 2008 0:04

Po pierwsze, nie wiadomo na pewno czy by umarły. Po drugie, to dalej byłoby efektem działania człowieka. Niekoniecznie na skutek wadliwego procesu in-vitro, ale na pewno na skutek działania człowieka nim się posługującego.

Myślę, że tu nie ma różnicy. Poronienie naturalne również następuje "na skutek" działania człowieka, współżycia.

Pt gru 26, 2008 11:20

Tylko dlaczego koleżance, które pisała wyżej odmówiono czegoś takiego?

No nie odmówiono bo zakładałam do księdza hipotetycznie.. ten pomysł wręcz wyszydzono..Słowami jakie umieściłam w cytatach ale moge z chęcią powtórzyć dla utrwalenia w pamieci tych którzy tak bronią za wszelką cenę kościoła.. bo tego typu informacje chyba mocno im się w pamieć nie wryły..

Znam jeszcze historie szantażu kościoła czyli "musicie mieć ślub kościelny (cywilny nie wystarczał) w naszej parafii inaczej nie damy chrztu waszemu dziecku".. ale to nie do tego tematu

Pt gru 26, 2008 11:40

[b]Takie ostatnie pożegnanie nazywa się pokropek (Rytuał obrzędów pogrzebu, dostosowanego do diecezji polskich.

Pokropek... hm, ciekawa nazwa :?

Pt gru 26, 2008 12:29

IvySmall, nie wiem jaka to parafia o której mówisz, i żałuje, że jeżeli to co mówisz miało miejsce stało się, ale to nie oznacza, że taka sytuacja ma się dla ciebie stać usprawiedliwieniem, bo jeżeli naprawdę chciałabyś pochować swoje zmarłe dziecko to zrobiłabyś to, zawsze można udać się do Biskupa, wiara w Jezusa to nie jest opalanie się na leżaku na wyspach Bahama, jeśli chcesz być Katoliczką to przygotuj się na przeciwności, a nawet na śmierć z powodu wiary w Śmierć i Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.

Sandbender, jest to okreslenie popularne inaczej znaczacy obrzed pogrzebowy dziecka nieochrzczonego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokropek

Pt gru 26, 2008 14:55
Zobacz profil WWW

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=17395

A jednak. Myślałem, że KK ma większą wiedzę... Przeliczyłem się.

Naprawdę nie rozumiem jak można być takim ignorantem, jak można nie czuć w ogóle co czują niektórzy rodzice, jak można mówić, że in vitro uwłacza godności rodzica i dziecka. To naprawdę nie wiem co trzeba we łbie mieć by takie tezy głosić, współczuję.

Wszelkie formy zapłodnienia poza organizmem są niegodziwe, ale wszelkie inne sztuczne ratowanie życia już owszem, cóż za hipokryzja, cóż za obłuda.

Ktoś tam w komentarzach dobrze napisał - dziecko urodzone dzięki in vitro z pewnością nie znajdzie się na śmietniku. Ale nie lepiej wykazywać ignorancję i tkwić w błędzie nie zastanowiwszy się dokładnie nad pewnymi sprawami.

Współczuję tym ludziom.

N gru 28, 2008 21:19

in vitro uwłacza godności rodzica i dziecka.
Uważam, że to ciekawy temat.

Pn gru 29, 2008 8:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona