Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 25, 2025 19:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Następna strona
 O seksie 
Autor Wiadomość

Post Re: O seksie
Soul33 napisał(a):
Te wizje podejrzanie odzwierciedlają poglądy charakterystyczne dla danej epoki oraz wyglądają nieraz jak efekt jakichś lęków. Jak np. te teksty u św. Faustyny, że najwięcej ludzi zostaje potępionych przez grzechy nieczystości (co za absurd...).

W teksty sw. Faustyny mozna wierzyc lub nie, bo to objawienia prywatne, ale pisanie o absurdzie w tym kontekscie jest co najmniej wyrazem pychy. Masz jakies wiarygodne zrodlo informacji przeczace powyzszemy twierdzeniu? Bog Ci przesyla statystyki potepionych?

Pt sty 20, 2012 18:15
Moderator

Po prostu nie mógłbym w to uwierzyć. Nawet, gdy byłem bardziej wierzący. Wystarczy wiadomości pooglądać, albo cos poczytać, aby dowiedzieć się, co to jest zło.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt sty 20, 2012 18:22
Cytuj:
to antykoncepcja jak każda inna tylk otroche trudniejsza w stosowaniu a dorabianie do niej katolickiej otoczki jest moim zdaniem totlnie bez sensu i zupełnie nieprzekonywujące.

To nie Kościół dorabia katolicką otoczke do NPR. Wg definicji WHO NPR to nie antykoncepcja.Skoro chodzi tylko o cel to szklanka wody zamiast też musiałaby być antykoncepcją.Ja widzę różnicę między npr a tabletkami anty czy prezerwatywami, mimo że chodzi o ten sam cel. Istotne jest w jaki sposób ktoś odkłada poczęcie.

Cytuj:
NIEMNIEJ JEDNAK skąd to myślenie, że jeżeli się stosuje antykoncepcje/stosuje NPR to "mąż bedzie Cię miał jak nałożnicę na każde swoje zawłowanie". Ekhem... BARDZO bardzo czekam na dzień, w którym wszyscy zrozumieją, że kobieta to też istota seksualna: lubi seks, chce się kochać (często) i chętnie przejmuje inicjatywe. Wkurza mnie robienie z kobiet bezwolnych istot, które "oddają się" mężczyźnie.

A w tym sie z Tobą zgadzam :),to stereotyp że to tylko kobieta sie oddaje mężczyźnie, OBOJE sie sobie mają oddawać.To nawet w Piśmie Świętym jest napisane.

Skoro autor wątku nie chce zaufać Kościołowi w sprawie etyki seksualnej i kwesti powoływania potomstwa to myślę że my tez go nie przekonamy. Gdyby było tak jak pisze Rzymian to kobieta nie miałaby danych od Boga dni niepłodnych,cały czas byłaby płodna, albo poczecie następowałoby całkiem bez woli człowieka.Zresztą wy dobrze o tym wiecie,a Rzymian i tak ignoruje moje i innych argumenty.Moje wypowiedzi są chyba bez sensu.Ale jednak napisałam.

Pt sty 20, 2012 20:32

Słuchajcie po przeczytaniu tekstu sharpa naszło mnie oświecenie, skoro objawienie (prywatne, ale objawienie) mówi, że można dla przyjemności, to OK, ja z tym nie będę dyskutował. Faktycznie po coś kobieta ma te dni niepłodne. I to nawet wiem czemu, mężczyzna musi ciężko pracować, zarówno dla swojego domu jak i dla Królestwa Bożego ( dlatego Jezus powołał mężczyzn ) także nie miałby zbytnio czasu sobie grzebać i kontrolować czy jest płodny czy nie :)

pzdr

Pt sty 20, 2012 22:36
Cytuj:
skoro objawienie (prywatne, ale objawienie) mówi, że można dla przyjemności, to OK, ja z tym nie będę dyskutował

ja bym jednak radziła ci zaufać przede wszystkim oficjalnemu stanowiskowi Kościoła.Objawień prywatnych może być dużo, ale nie każde musi być prawdziwe.Dlatego Kościół podchodzi do nich z ostrożnością.

Pt sty 20, 2012 22:53

Niemniej dobrze, że ta dyskusja się odbyła, padło dużo cennych argumentów, które ja np. będę mógł wykorzystać w rozmowie ze świadkami Jehowy, bo oni antykoncepcję dopuszczają, tłumacząc, że Jehowa kazał im "zaludnić" ziemię, a nie "przepełnić" ale to osobny temat

bardzo dziękuję wszystkim za wypowiedzi :)

So sty 21, 2012 11:25
:O :O :O NIE WIERZĘ!!! Rzymian przeszedł na naszą stronę??!!

So sty 21, 2012 16:20

Rzymian_8_13 napisał(a):
mężczyzna musi ciężko pracować, zarówno dla swojego domu jak i dla Królestwa Bożego ( dlatego Jezus powołał mężczyzn ) także nie miałby zbytnio czasu sobie grzebać i kontrolować czy jest płodny czy nie :)

No tak, bo kobieta przecież jest po to, żeby leżeć i pachnieć - i wszystkie zgodnie nic innego nie robią. A te bardziej pobożne jeszcze sobie "grzebią", jak to określiłeś, wykorzystując w ten sposób nadmiar wolnego czasu na chwałę Królestwa Bożego (choć nie wiadomo po co, skoro Jezus ich nie powołał).
Wybacz sarkazm, ale czy Ty pomyślałeś chwilę przed napisaniem tych słów?

So sty 21, 2012 17:35

zielona napisał(a):
Wybacz sarkazm, ale czy Ty pomyślałeś chwilę przed napisaniem tych słów?

faktycznie, głupio zabrzmiało ale nie miałem nic złego na myśli ani nie chciałem nikogo obrazić :)

So sty 21, 2012 21:20

taka postawa to gruba przesada

N sty 22, 2012 13:31

epsilon napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Te wizje podejrzanie odzwierciedlają poglądy charakterystyczne dla danej epoki oraz wyglądają nieraz jak efekt jakichś lęków. Jak np. te teksty u św. Faustyny, że najwięcej ludzi zostaje potępionych przez grzechy nieczystości (co za absurd...).

W teksty sw. Faustyny mozna wierzyc lub nie, bo to objawienia prywatne, ale pisanie o absurdzie w tym kontekscie jest co najmniej wyrazem pychy. Masz jakies wiarygodne zrodlo informacji przeczace powyzszemy twierdzeniu? Bog Ci przesyla statystyki potepionych?

To chyba jasne że to bzdura. Jeśli Bóg chętniej posyła do piekła ludzi np. masturbujących się niż tych którzy okradają czy okłamują bliźnich, to ja nie chcę w niego wierzyć. Święta czy nie - otoczonemu kultem Ojcu Pio też zdarzało się pleść głupoty, przez co dostał zakaz odprawiania Mszy Świętych...

Z innej strony: skoro grzechy nieczystości to taka straszna sprawa, dlaczego w czasach starotestamentowych Bóg nie protestował np. przeciwko poligamii? (Król Dawid - 700 żon i 300 nałożnic ;)

N sty 22, 2012 23:27

Igła22 napisał(a):
Ja widzę różnicę między npr a (...) prezerwatywami , mimo że chodzi o ten sam cel. Istotne jest w jaki sposób ktoś odkłada poczęcie.

Istotne czy w środę z gumą czy w sobotę bez gumy? Pfff...

Gdyby Bóg faktycznie chciał żeby faza bezpłodna była czasem zbliżeń małżonków, nie obniżałby w tym okresie kobiecego libido.

N sty 22, 2012 23:33

MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):
Z innej strony: skoro grzechy nieczystości to taka straszna sprawa,
dlaczego w czasach starotestamentowych
Bóg nie protestował np. przeciwko poligamii? (Król Dawid - 700 żon i 300 nałożnic ;)
To był harem króla Salomona.
Kontakty seksualne z konkubinami (czyli żonami drugorzędnymi) i praktykowanie poligamii
jest zupełnie czym innym niż cudzołóstwo czy inne grzechy nieczystości
(przynajmniej według starotestamentowych standardów).
Więcej o konkubinacie i innych relacjach seksualnych w starożytnym Izraelu:
viewtopic.php?p=557928#p557928 - Prostytucja w Biblii (potrzebne informacje)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sty 23, 2012 1:03
Cytuj:
Gdyby Bóg faktycznie chciał żeby faza bezpłodna była czasem zbliżeń małżonków, nie obniżałby w tym okresie kobiecego libido.

A dlaczego tylko faza bezpłodna ma być czasem zbliżeń?Jak można sobie pozwolić na poczęcie można i w fazie płodnej.Coś za coś.Zresztą w fazie niepłodnej też mozna mieć przyjemność z seksu.I nie chodziło mi tylko o prezerwatywę tylko ogólnie o ingerowanie w płodność.NPR nie ingeruje bo wszystko jest zgodne z naturą.Chodziło mi o tą różnicę, a nie o pokazanie jakie to prezerwatywy są złe.
Widzę też różnicę między tabletkami anty a prezerwatywą.Pewnie tabletki wypadają gorzej pod względem moralności.Jednak ja ufam zdaniu Kościoła w sprawie prezerwatyw(zresztą mają też swoje minusy nie związane z moralnością czy religią).Jaką niby KK miałby korzyść z zabraniania prezerwatyw?pewnie żadną a nie wierze że zabrania ich z przypadku.Także widocznie są wątpliwości co do moralności ich używania.Jak chcesz to mnie wyśmiej ale takie moje zdanie.

Pn sty 23, 2012 13:38

Igła22 napisał(a):
A dlaczego tylko faza bezpłodna ma być czasem zbliżeń?

Bo tak przedstawiają to propagatorzy NPR-u; że jest to faza którą Bóg dał ludziom żeby mogli się kochać bez konieczności zachodzenia w ciążę. Dla mnie jest to grubymi nićmi szyte.

Igła22 napisał(a):
Jaką niby KK miałby korzyść z zabraniania prezerwatyw? pewnie żadną a nie wierze że zabrania ich z przypadku.

Inaczej musiałby się przyznać do błędu.

Pn sty 23, 2012 15:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Następna strona