Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 483 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna strona
 NPR a patologia cyklu 
Autor Wiadomość
Być może - rzeczywiście trochę za ostro zabrzmiało :(
Postaram się zatem problem wytłumaczyć nieco inaczej.

Otóż - płodność kobiety to pewien cykl - powtarzający się w pewnym, dość regularnym okresie czasu.
Kościół w pełni zawsze akceptował ten cykl jako "dany od Boga".
Nigdy nie uważał za grzech współżycia pary związanej węzłem małżeńskim - niezależnie od tego w której fazie cyklu kobieta się znajdowała (za wyjątkiem może - krwawienia - ale to chyba dość oczywiste ;) :co: ) i uważał współżycie za coś naturalnego (mówiło się wręcz o "błogosławieństwie od Boga" ) - niezależnie od fazy cyklu w jakim znajdowała się kobieta. Uważał cały cykl ten za "płodny" lub "zgodny z naturą".
Nigdy nie nakazywał też współżycia tylko w dni płodne ...
Oczywistą sprawą jest że w momencie w którym powstrzymamy się od współżycia tylko w same dni płodne - zapłodnienie jest niemożliwe.
Zostaje jednak zachowany, "niezaburzony" naturalny cykl kobiecej płodności.
Niestety - ale środki antykoncepcyjne powodują właśnie zachwianie, "zaburzenie" tego naturalnego cyklu.
Dochodzi do tego jeszcze fakt wykorzystywania antykoncepcji do zjawiska dość szerokiego "przemycania" wśród środków określanych jako "antykoncepcyjne" - środków wczesnoporonnych.
I w tym momencie oczywistym staje się fakt zakazu stosowania tych środków jako bezpośrednio godzących w przykazanie "nie zabijaj"...

Enson Flame napisał(a):

prezerwatywa też człowiekowi nie szkodzi

Ensonie !
Pojęcie "szkodliwości" może mieć różnorakie znaczenie.
Można szkodzić na wiele sposobów.
Nie tylko bezpośrednio w formie "szkodzenia na zdrowiu"
Można również szkodzić w innej formie - np. szkodzeniu psychice bądź więzom rodzinnym.
A proszę jeszcze raz zauważyć, że encyklika "Evangelium Vitae" w równym rzędzie "traktuje" jako zło wszelkie metody pozbawiania życia bądź zdrowia ludzi (np. samo torturowanie nie stanowi zawsze bezpośredniego zagrożenia dla życia - stanowi jednak zawsze zagrożenie dla zdrowia - fizycznego lub psychicznego człowieka).

O ile zatem sama prezerwatywa nie stanowi zasadniczo bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ani dla życia - o tyle po połączeniu jej działania z środkami wczesnoporonnymi staje się "narzędziem" do "przemycania" środków wczesnoporonnych. A to już stanowi zagrożenie dla życia poczętego.
Do tego jej zastosowanie pozwala na naruszanie naturalnego cyklu kobiety w celu uniknięcia zapłodnienia.
Dodajmy - jest to w miarę zawodny środek przy którym również trzeba uważać na "sprawy techniczne" związane z jej stosowaniem ...
Dodajmy - środek ten daje dość złudne poczucie bezpieczeństwa - również podczas zdrady małżeńskiej (ryzyko zarażenia HIV).
Osłabia doznania małżeńskie - a tymczasem Małżonkowie powinni być podczas aktu jak najbardziej ze sobą zespoleni - winni wspólnie przeżywać swoją seksualność i ... cieszyć się sobą nawzajem maksymalnie, jak to tylko możliwe.
Dochodzimy tu do naruszenia zasady wzajemnego, pełnego zaufania małżonków sobie nawzajem - do naruszania więzi emocjonalnej, która ma być jak najsilniejsza - po to, by Małżeństwo było jak najtrwalsze.
A to już - wyrządzanie pewnej szkody na psychice Małżonków ...

Mam nadzieję, że udało mi się wytłumaczyć problem :co:

Pn wrz 12, 2005 16:42

Otóż - płodność kobiety to pewien cykl - powtarzający się w pewnym, dość regularnym okresie czasu.
Kościół w pełni zawsze akceptował ten cykl jako "dany od Boga".

Nie tyle w pełni zawsze akceptował, co ustanowił wręcz kult tego cyklu. Moim zdaniem to lekka przesada...

ddv163 napisał(a):
Zostaje jednak zachowany, "niezaburzony" naturalny cykl kobiecej płodności.

To jeden z przejawów tego kultu.

ddv163 napisał(a):
Niestety - ale środki antykoncepcyjne powodują właśnie zachwianie, "zaburzenie" tego naturalnego cyklu.

A to główny argument oskarżenia w procesie przeciw antykoncepcji barierowej.

ddv163 napisał(a):
Dochodzimy tu do naruszenia zasady wzajemnego, pełnego zaufania małżonków sobie nawzajem - do naruszania więzi emocjonalnej, która ma być jak najsilniejsza - po to, by Małżeństwo było jak najtrwalsze.
A to już - wyrządzanie pewnej szkody na psychice Małżonków ...

Ddv, z Twoimi zdolnościami udowodnisz, że Ziemia jest wklęsła ;-)

ddv163 napisał(a):
Mam nadzieję, że udało mi się wytłumaczyć problem :co:

Jeśli wielokrotne powtarzanie tego samego dowodu w końcu czyni go przekonywującym, to jesteś o krok od celu ;-)

Pn wrz 12, 2005 17:19
Kościół o tym wszystkim pisze - i to wyraźnie.
Pisze jednak sposób, który bywa dośc trudny w odbiorze ... :(
Rację ma Kościół w tym, co pisze - trudniej jednak "przełożyć" to na zrozumiały dla każdego język ...
A to, co piszę - to próba przełożenia trudnego języka nauczania Kościoła - na "język codzienny" - zrozumiały dla wszystkich ...

Proszę -weź, poczytaj Encykliki i Adhortację papieską pisaną w tej sprawie.
Sadzę, że też dojdziesz do tych samych co ja wniosków (i wiele innych przede mną osób)

Przyznam, ze ja początkowo - nic nie rozumiałem... ;)

Pn wrz 12, 2005 17:35
Jest
ddv163 napisał(a):
Sadzę, że też dojdziesz do tych samych co ja wniosków (i wiele innych przede mną osób)

Winno być:
ddv163 napisał(a):
Proszę -weź, poczytaj Encykliki i Adhortację papieską pisaną w tej sprawie. I skonfrontuj to z obserwacjami z życia.

Pn wrz 12, 2005 17:42
Do zrozumienia nauczania papieskiego w tej sprawie potrzebny jest pewien "klucz".
Tym "kluczem" jest właśnie ... wiedza.

Postaram się zatem przełożyć jeden z akapitów "Evangelium Vitae" na bardziej zrozumiały język ...
Może mi się to uda :hmmm:
Cytuj:
W tym samym kontekście kulturowym ciało nie jest postrzegane jako typowa rzeczywistość osobowa, znak i miejsce relacji z innymi, z Bogiem i ze światem. Zostaje sprowadzone do wymiaru czysto materialnego: jest tylko zespołem organów, funkcji i energii, których można używać, stosując wyłącznie kryteria przyjemności i skuteczności. W konsekwencji także płciowość zostaje pozbawiona wymiaru osobowego i jest traktowana instrumentalnie: zamiast być znakiem, miejscem i językiem miłości, to znaczy daru z siebie i przyjęcia drugiego człowieka wraz z całym bogactwem jego osoby, staje się w coraz większym stopniu okazją i narzędziem afirmacji własnego „ja” oraz samolubnego zaspokajania własnych pragnień i popędów. Zniekształca się w ten sposób i fałszuje pierwotną treść ludzkiej płciowości, zaś dwa znaczenia — jednoczące i prokreacyjne — wpisane głęboko w naturę aktu małżeńskiego, zostają sztucznie rozdzielone: jedność mężczyzny i kobiety zostaje tym samym zdradzona, a płodność poddana ich samowoli. Prokreacja jest wówczas traktowana jako „wróg”, którego należy unikać we współżyciu płciowym: jeżeli zostaje przyjęta, to tylko dlatego, że wyraża pragnienie czy wręcz wolę posiadania dziecka „za wszelką cenę”, a wcale nie dlatego, że oznacza bezwarunkową akceptację drugiego człowieka, a więc także otwarcie się na bogactwo życia, które przynosi z sobą dziecko.

Do tego by zrozumieć ten fragment niezbędne jest zrozumienie pojęcia "Miłość" dla Chrześcijanina.
Czym jest Miłość - pisałem w poście:
viewtopic.php?p=98247#98247
Dodam
- "Będziesz miłował pana Boga swego z całego serca swego, z całej duszy swojej a bliźniego swego jak siebie samego
- 1J 4:7 BT "Umiłowani, miłujmy się wzajemnie, ponieważ miłość jest z Boga, a każdy, kto miłuje, narodził się z Boga i zna Boga."
- 1J 4:18 BT "W miłości nie ma lęku, lecz doskonała miłość usuwa lęk, ponieważ lęk kojarzy się z karą. Ten zaś, kto się lęka, nie wydoskonalił się w miłości."
Zatem - to jednocześnie poddanie się woli Bożej (wraz ze wszystkimi konsekwencjami z tego płynącymi) i oddanie się całkowite drugiemu człowiekowi.
W przypadku Małżeństwa - oddanie sobie nawzajem we wszystkim co najcenniejsze - w tym również własnej płodności.
To przeżywanie własnej wzajemnej Miłości w "wymiarze cielesnym" i w akceptacji woli Bożej.
To pełne oddanie siebie sobie nawzajem, pełna akceptacja własnych ciał - i umysłów.
Jedno z drugim nastawione na dawanie i pełnia radości z bycia z sobą nawzajem.
To współżycie bez obawy, że "guma się zsunie" lub też "wzięłam za późno pigułkę - czy ona zadziała" ... :(
To również - pełna akceptacja nastepstw, jakie ze sobą akt prokreacji może przynieść - czyli otwarcie się na możliwość poczęcia życia.

NPR - to po prostu - pełnia radości z bycia z sobą nawzajem - przy wykorzystaniu naturalnych rytmów płodności, danych nam przez Boga.
Bez jakichkolwiek sztucznych ograniczeń.
To współżycie może i nieco rzadsze niż podczas próby oczekiwania na własne potomstwo - jednak równie radosne oddanie się sobie nawzajem ...

Pn wrz 12, 2005 20:56

Jak widzę fragmenty Encyklik wklejane przez Ciebie, to aż boję się czytać całości, aby całkiem nie zwątpić w nauczanie KK :-( Ale tu masz rację, może w końcu zdobędę się na odwagę i przeczytam przynajmniej Evangelium Vitae.

Wt wrz 13, 2005 10:51

Ja to chyba jestem strasznie tępa: przeczytane wszytskie encykliki, wszytskie adhortacje itp, a w niektórych stwierdzeniach Sweeta czy Ensona widzę sens

Wt wrz 13, 2005 10:53

mamałgosiu, to nie tępota :) to co oni piszą ma sens i jest logiczne - po ludzku :) przynajmniej ja tak na to patrzę - a kiedyś sama stosowałam antykoncepcje - i dlatego w innym wątku napisalam, ze nie da sie do nauki KK w sprawie seksualności przekonać osob, które nie wierzą w Boga Trójjedynego - bo dla mnie przynajmniej nauka Kościola również w tym zakresie to próba myślenia po Bożemu, odczytywania Bożego planu w sprawie seksualności człowieka

a przyjmowanie Bożego patrzenia zawsze wiąże sie z trudem dla człowieka, trudem, ale nie niemożliwością :) człowiek myśli logicznie i szuka rozwiązań, i znajduje je, ale na ludzką miarę - i jeśli komuś to wystarcza, to jego sprawa - w mojej najbliższej rodzinie NIKT nie rozumie mojego nastawienia, wiem, że wiele osób stosuje antykoncepcje i nie mają z tego powodu wyrzutów sumienia. I też ich teraz nie oceniam, stwierdzam fakt - podczas rozmaitych dyskusji wychodzi, że zupełnie ich to nie obchodzi - i jak napisalam - to ich sprawa :)
jak mówi Pismo: "komu wiele dano, od tego wiele wymagać się będzie" :) skoro ja dostałam od Pana większe zainteresowanie Jego sprawami [bo wg mnie to On jest początkiem każdego dobra we mnie], to moim obowiązkiem jest dociekać, próbować rozumieć - i dzielić się, jeśli ktoś będzie tym zainteresowany...
jeśli ktoś nie jest zainteresowany zrozumieniem, a wyłącznie polemiką dla samej polemiki - trudno - sam musi się przełamać w sobie i postawić sobie pytanie: "a jeśli się mylę?" - i otworzyć sie na światło Ducha świętego

wiem, że to, co piszę, może komuś wydawać sie strasznie napuszone :D niestety nic na to nie poradzę :) nie potrafię inaczej tego przekazać :)

Wt wrz 13, 2005 11:17

czyli wygląda to tak, że tylko rozum oswiecony wiarą? Czyli tylko do pewnego momentu rozum, a potem nie da się już przekroczyć pewnej bariery?
Na to wygląda.
A możesz napisać, co zmieniło się w Twoim małżęństwie od czasu, gdy przestaliście stosować antykoncepcję? My nigdy nie stosowaliśmy, więc nei mam porównania. Mam tylko takie niejasne wrażenie, że gdyby ją umiejętnie i dojrzale stosowac, to nie działoby się nic złego

Wt wrz 13, 2005 11:30

najogólniej mówiąc, zmieniło sie moje patrzenie na męża i na naszą seksualność [pozytywnie zmieniło] - dostrzegam w swoim życiu większy spokój jeśli idzie o "te sprawy" :) mniej we mnie niepokoju, owszem, czasem oczekiwanie jest bardzo trudne, zdarzają sie nam upadki, ale z uporem wracamy do tego, by znowu ufać Bogu
łatwiej mi panować nad sobą - w sensie nie robienia mężowi awantur o byle co, a w tle tak naprawdę był strach, że skoro nie współżyjemy dostaecznie często jak ja bym chciała [czy jak podają "mądre" czasopisma], to na pewno już męża nie interesuję... coś w tym stylu - teraz to zniknęło :) no i jestem strasznie zakochana w moim mężu :))))))))))) a byliśmy o krok od rozwodu....
oddałam coś Bogu, w zamian dostałam znacznie więcej :)

wybacz, ale nie umiem pisać o tym na forum :)

Wt wrz 13, 2005 12:09

Rozumiem, ze to nie temat na publiczne rozmowy, ale tak sobie zapytałam. Natomiast ja coś moge powiedziec na temat tego lęku - tylko, że nie w normalnych cyklach, tylko w tym co mi sie przydarzyło obecnie:(( Z jednej strony przeciez ufam mężowi, z drugiej mam pewne obawy (czyli ufam nie do końca?) .Wiesz - na świecie jest tyle kobiet, z którymi można współzyć kiedy się tylko ma na to ochotę...

Wt wrz 13, 2005 12:35

mamałgosiu, a możesz napisać coś więcej właśnie na temat tego, jak twój mąż patrzy na Twoje zmagania? i co on sądzi na temat antykoncepcji i NPR

Wt wrz 13, 2005 13:04

Wt wrz 13, 2005 13:30
Niewątpliwie bycie osobą wierząca i pratykującą bardzo pomaga w zrozumieniu nauczania papieskiego.
Jest to bowem język nie dosyć, że bardzo fachowy - przeznaczony właśnie dla osób "fachowo" podchodzących do spraw Wiary - na dodatek pełen odniesień bądź porównań.
Rzeczywście - jest to język trudno zrozumiały dla przecietnego człowieka - i wcale się niedziwię, ze bywa niezrozumiały przez nawet najbardziej inteligentne osoby niewierzące.
Po prostu - to co pisze Ojciec Święty trzeba "czuć" by zrozumieć ...
naoprawdę trudno w dzisiejszym świecie zrozumieć jak można oddawać komuś innemu samego siebie ...
Jak można kochać Miłościa bezinteresowną tylko dlatego, że w drugim człowiekiu widzi się cząstkę Boga ...
Jak może człowiek - który ma swoje wady - ciągle doskonalić sam siebie w ciagłych uczynkach Dobroci - pomimo tego, że błędy się popełnia ...
Można nauczania papieskiego nie rozumieć - można jednak zrozumieć sam fakt, że to nauczanie działa ...
Że spełnia się w rzeczywistości, w "realu" w praktyce ...
Można po prostu uwierzyć że to prawda, o czym piszemy ...

Wt wrz 13, 2005 16:23

Że spełnia się w rzeczywistości, w "realu" w praktyce ...
Można po prostu uwierzyć że to prawda, o czym piszemy ...

Właśnie rzecz w tym, że w realu widzę zupełnie coś innego. Musiałbym patrzeć, a nie widzieć (rzeczywistości), wtedy pewnie łatwiej byłoby uwierzyć, że to prawda.

Wt wrz 13, 2005 16:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 483 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna strona