Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna strona
 O aborcji raz jeszcze 
Autor Wiadomość

Przypominam ze embrion od nas rozni tylko czas wystepowania(...)

To ja przypomnę, że różni się od nas także tym, że ma np. ogon i skrzela...
To nie ciało czyni ze zwierzęcia o nazwie gatunkowej homo sapiens człowieka. A jednoznacznej odpowiedzi na to, co czyni nas ludźmi nie ma. To jedno z pytań na które nie ma, lub jest wiele odpowiedzi.

Cz kwi 05, 2007 10:44

Filipiarz z naukowego punktu widzenia ludzie sa zwierzetami,a mi chodzi o to ze zygota, zarodek, embrion, płód, dziecko, młodzieniec, dorosły ,starzec ,człowiek ,pies, czy kot, to tylko nazwy i to wymyslone przez człowieka bo pies wcale nie wie ze jest psem a kot ze jest kotem to sa nazwy wymyslone przez człowieka dla potrzeb człowieka.Ale te nazwy wcale niczego niezmieniaja i nie robia z embrionu ryby czy swini ,bo powtazam ze embrion to tylko nazwa fazy rozwoju danego oraganizmu w tym wypadku człowieka Ani wygląd ani nazwa niczego niezmieniają.Gatunek pozostaje gatunkiem i może byc nawet wynatuzony oczywiscie tylko z punktu widzenia człowieka bo natury nic to nieobchodzi i to co wyobraza sobie człowiek dla natury nie ma zadnego znaczenia,istota pozostaje istota bez wzgledu co my o tym sobie myslimy .A tak dla przypomnienia jak zaczyna sie człowiek jakie sa jego poczatki to ucza juz małe dzieci w szkołach podstawowych i tłumaczy sie że plemniczek wchodzi do jaja itd.Tak zaczyna sie człowiek czy kot czy inna istota , a kończy sie tez wiemy jak.

Pt kwi 06, 2007 12:27

Aaa... Tobie chodzi o biologię i gatunki!
Gatunek ludzki nie ma dla mnie znaczenia, ani specjalnej wartości. On po prostu istnieje.
Liczą się wyłącznie jednostki - osoby. Płód nie jest ani jednostką, ani osobą - jest potencjalną jednostką lub osobą. Przynależność gatunkowa nie ma tu nic do rzeczy - nie widzę powodu aby nadawać płodom zwierzęcia z gatunku homo sapiens większe prawa, niż płodom innych zwierząt. Płód to płód. Zarówno psi jak i ludzi jest tylko kupą komórek. Grzechem jest zabijanie płodów bez względu na jego przynależność gatunkową i tyle.

Pt kwi 06, 2007 14:05

Chyba sie troszeczke zagmatwałeś filipiarz ,piszesz ze płód nie jest osobą a chwile dalej piszesz że jednak jest osobą potencjalną ,zaprzeczasz sam sobie,proponuje bys pisał po krótkiej chwili zastanowienia,najpierw jednak przemyśl co napisał poprzednik.Zapominasz ,ze większą kupą komórek jest cały człowiek .Rozumiem że embrionom przypisujesz mniejszą wartość niż dorosłym i chociaz niepotrafisz tego uzasadnic,to jednak nazywasz ich kupą komórek .Poprzednio pisałem czym są embriony ,jeżeli tego nierozumisz to niepotrzebnie trace dla Ciebie swój cenny czas.By nauczyć sie liczyć wpierw trzeba zrozumiec czym są liczby.

So kwi 07, 2007 14:30

Plemnik i jajo też są potencjalnymi osobami

So kwi 07, 2007 14:47

Bzdura,. plemnik i jajo to komórki rozrodcze.Niosą ze sobą 23 chromosomy kiedy sie te chromosomy wymieszaja i połączą w pary powstaje zapłodnienie.Każda komórka danego organizmu posiada wiec 23 pary chromosomow czyli jest ich 46, tylko komórki rozrodcze czyli plemnik i komórka jajowa mają połowe chromosomów czyli 23 .Plemnik niesie ze soba 23 zestawy genow przypadkowo dobranych meskich, a jajo taki sam zestaw rzeńskich ,potomek dziedziczy wiec 50 procent genow ojca i tyle samo mamy.Nierozumiem jak mozna przyrownywac komórki rozrodcze do ludzi a płód ktory jest juz człowiekiem do kupy komórek?ponad to tylko nieliczne komórki rozrodcze są zdolne do zapłodnienia a nawet jak juz dojdzie do zapłodnienia to wiele z nich umiera samoistnie

So kwi 07, 2007 17:17

kiedy powstanie w jaju 23 pary chromosomow ,ten gotowy zestaw zaczyna sie produkować czyli dzielic i kiedy jedna dotąd komórka była to powstaje druga taka sama z tym samym zestawem genow ,pózniej wszystkie komórki ludzkiego ciała maja taki sam zestaw genow zupełnie identyczny.Ale nigdy pózniej człowiek nie bedzie tak szybko rósł ,ta chwilka kiedy z jednej komórki powstaje druga taka sama to moment kiedy człowiek urusł o 100 procent ,juz nigdy póżniej nie przybierze tak na wadze.Zycie człowieka zaczyna sie własnie od chwili kiedy nowy ,gotowy , niepowtażalny,zestaw genow zaczyna sie na wskutek reakcji chemicznej powielac i to mnożenie sie komórek bedzie trwało juz do końca zycia.A nawet po smierci niektore komurki jeszcze będa zyc i sie mnozyć jak pazury czy włosy.Przed rozpoczeciem sie mnozenia komórek czyli przed reprodukcja nie ma mowy o człowieku czy zwierzęciu a tym bardziej nie ma mowy o potencjalnej osobie

So kwi 07, 2007 17:38

Człowiek wiec to kupa komórek ktore sie nieustannie reprodukują a rożnica miedzy embrionem czy dorosłym to tylko ilośc tych komórek,lub wiek .A tak naprawde człowiek to 46 chromosomow zestaw ktory go zapoczątkował,bo w tym zestawie jest juz o nim zawarte wszystko to gotowa instrukcja człowieka ktora pózniej sie tylko powiela i ktora jako jedyna w 50 procentach po człowieku zostaje w organizmie potomka

So kwi 07, 2007 17:51

Pytałes mnie na poczatku jaka jest definicja człowieka ,co to jest człowiek ?Wiec odpowiadam człowiek to tylko słowo.

So kwi 07, 2007 18:11

embrion to tez słowo i niesądze by jakiekolwiek słowa ktore są wirtualnym wymysłem człowieka ,miały wiekszą wartość niz zycie ,niz zycie jednej komórki czy wirusa a cóz dopiero embrionu czy zarodka .Tak mają sie słowa do istoty ktorą nazywają.Nie mozna wiec mowic ze cos jest gorsze bo nie ma naszego wyglądu i nazywa sie to cos gorszym słowem ,bo to jest prymitywie,jak sie chce udezyc psa to sie kija znajdzie.

So kwi 07, 2007 18:33

Ja mówię, że embrion nie jest jeszcze osobą ludzką - człowiekiem.
Jest pozbawiony duszy.

N kwi 08, 2007 7:24

Ja mam tylko propozycję, by kobiety wołające "wara od mojego brzucha" czy "moja macica - moja sprawa" nauczyć najpierw - "wara od mojej pochwy".
Jak dziecko ma być katastrofą - prostas metoda - nie współżyć....

N kwi 08, 2007 11:32

Do filipiarz:Jeżeli embrion nie ma duszy to znaczy ,ze jest gorszy,po drógie ; mowisz ze on jest pozbawiony duszy co znaczy ze ją miał ,tylko ze ktos go tej duszy pozbawił, pewnie ty ?

N kwi 08, 2007 21:44

Do ania 2609:To nie takie proste aniu ,nie wszyscy są impotętami,wiekszosc ludzi jest zdrowa fizjologicznie , odczuwa instynkt rozrodczy i kopuluje.Nic tutaj nauka Koscioła nie poradzi ,bo sex jest bardzo przyjemny i nieprzekona sie wszystkich młodych ludzi to wstrzemiężliwości czy do wierności małżeńskiej,trzeba to jednak robic z głową, czyli tak by niedochodziło do zapłodnienia,najlepszym sposobem jest antykoncepcja, a z niej sterylizacja ,polecam ją wszystkim ktorzy maja juz dzieci i nie chca miec ich wiecej .Sex jest bardzo wazny w zyciu zdrowego człowieka a zwłaszcza w zyciu małżeństwa ,podtrzymuje on prawdziwa więż i bliskośc osób obojga płci .Nic tak nie jedna ludzi jak sex .

N kwi 08, 2007 21:59
tak się składa, ze człowiek potrafi zapanować nad własną słabością ...

N kwi 08, 2007 22:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna strona