Obecność katolika na ślubie cywilnym
Autor |
Wiadomość |
Daniel86
|
 Re: Obecność katolika na ślubie cywilnym
AHAWA, widzę, że jesteś, a nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Co Twoim zdaniem Kościół potępia: ślub cywilny czy brak ślubu kościelnego?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz maja 06, 2010 8:58 |
|
|
|
 |
Bebe
|
Daniel86 napisał(a): AHAWA, widzę, że jesteś, a nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Co Twoim zdaniem Kościół potępia: ślub cywilny czy brak ślubu kościelnego? Pytanie nie było do mnie, ale pozwolę sobie na nie odp. Jestem przekonana w 99,99%, że Kościół potępia brak ślubu kościelnego.
|
Cz maja 06, 2010 12:02 |
|
 |
Ukyo
|
Ahawa, jesli możesz odpowiedz (Sheeta, możesz go tym razem nie wyręczać?) jak zareagowało Twoje otoczenie na pomysł, ze idziesz na przyjecie a nie na slub? Rodzice, dziewczyna, znajomi, rodzina dziewczyny? Może po prostu my tutaj oskarżamy chłopaka o nietakt a on nie widzi w tym niczego złego bo jego otoczenie postapiłoby podobnie?
|
Cz maja 06, 2010 12:09 |
|
|
|
 |
onna
|
oczywiscie ,ze postapil nietaktownie idac tylko na przyjecie i wreczajac osobom, ktore wybraly juz swoja drogę- "puzzle malzenskie"  chcac na sile udowodnic, ze sa gorsi od niego -cyt: "zniewoleni demonicznie " tylko dlatego, ze on jest "katolikiem"
|
Cz maja 06, 2010 14:46 |
|
 |
AHAWA
|
Daniel86 napisał(a): AHAWA, widzę, że jesteś, a nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Co Twoim zdaniem Kościół potępia: ślub cywilny czy brak ślubu kościelnego? Kościół Katolicki czyli wszyscy wierzący w Jezusa Chrystusa Zmartwychwstałego potępia grzech który jest w każdym żywym człowieku, zaczynając od grzechu pierworodnego a kończąc na grzechach występujących przeciwko Dekalogowi który został nam dany za pośrednictwem Mojżesza. W czasach w których Polska jest związana z Państwem Watykańskim Konkordatem nie istnieje potrzeba aby osoba uważająca się za wierzącą rozdzielała sakrament małżeński ze względu na prawo świeckie i boskie, dlatego uważam że katolicy decydujący się tylko na ślub cywilny grzeszą przeciwko Duchowi Świętemu.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Pt maja 07, 2010 11:28 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: dlatego uważam że katolicy decydujący się tylko na ślub cywilny grzeszą przeciwko Duchowi Świętemu. Na szczęście jest to tylko i wyłącznie Twoje zdanie, a nie nauka KK.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
So maja 08, 2010 13:47 |
|
 |
onna
|
i sa jeszcze "zniewoleni demonicznie" 
|
So maja 08, 2010 19:47 |
|
 |
Rozalianna
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Cytuj: dlatego uważam że katolicy decydujący się tylko na ślub cywilny grzeszą przeciwko Duchowi Świętemu. Na szczęście jest to tylko i wyłącznie Twoje zdanie, a nie nauka KK. Z poniższego cytatu wynika, że katolicy żyjący w związku niesakramentalnym narażają się na grzech przeciwko Duchowi Św. Cytuj: Tradycyjnie katechizm katolicki wymienia sześć grzechów przeciw Duchowi Świętemu: l. o łasce Bożej rozpaczać; 2. przeciwko miłosierdziu Bożemu grzeszyć zuchwałością; 3. uznanej prawdzie chrześcijańskiej się sprzeciwiać; 4. bliźniemu łaski Bożej zazdrościć; 5. na zbawienne napomnienia być zatwardziałym; 6. rozmyślnie trwać w niepokucie. Kardynał Piotr Gasparri, ostatni wielki autor katechizmu, opatrzył ten katalog krótkim, lecz bardzo trafnym wyjaśnieniem: „Trzeci grzech popełnia ten, kto przeczy uznanej prawdzie wiary, aby móc swobodniej folgować grzechom. Czwarty — kto nie tylko zazdrości bratu osobiście, lecz zazdrości także łaski Bożej rosnącej w świecie. Piąty — kto sobie postanowił trwać w grzechu. Szósty — kto sobie postanowił nie czynić pokuty”. Zwróćmy jeszcze uwagę na niezmiernie ważny aspekt naszego tematu. Mianowicie Pan Jezus uczy nas o grzechach przeciw Duchowi Świętemu, żeby wzbudzić w nas czujność i niepokój o swoje zbawienie. Zdarza się jednak czasem, że w związku z tą nauką ludzie popadają w niepokój szkodliwy, który niczego nie daje, a rodzi tylko zamęt w duszy i smutek. Taki niepokój należy odrzucić, bo świadczy on o wypaczonym rozumieniu nauki Chrystusa. Proponuję tu następujące rozróżnienie. Grzechu przeciw Duchowi Świętemu należy się szczerze obawiać wówczas, kiedy człowiekowi przychodzi ochota do złego czynu lub kiedy trwa w grzechu. Należy sobie również od czasu do czasu stawiać z niepokojem pytanie, czy ja przypadkiem nie trwam w grzechu, a tak już do tego przywykłem, że już nawet nie zdaję sobie z tego sprawy. Biada bowiem człowiekowi, który naigrawa się z Bożego miłosierdzia i zapomina o tym, że zbawienie winniśmy sprawować z bojaźnią i drżeniem. Jeśli jednak grzech już mi się zdarzył — choćby wielki i choćby nawet miał jakieś zewnętrzne znamiona grzechu przeciw Duchowi Świętemu — ale ja pragnę się z niego wyzwolić i tęsknię za pojednaniem z Bogiem, należy po prostu z Bogiem się pojednać, odrzucić niepotrzebne niepokoje i cieszyć się otrzymaną od Boga radością, bo świat takiej dać nam nie może. za: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... zeciw.html
|
So maja 08, 2010 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozalianna napisał(a): Proponuję tu następujące rozróżnienie. Grzechu przeciw Duchowi Świętemu należy się szczerze obawiać wówczas, kiedy człowiekowi przychodzi ochota do złego czynu lub kiedy trwa w grzechu. Należy sobie również od czasu do czasu stawiać z niepokojem pytanie, czy ja przypadkiem nie trwam w grzechu, a tak już do tego przywykłem, że już nawet nie zdaję sobie z tego sprawy. Biada bowiem człowiekowi, który naigrawa się z Bożego miłosierdzia i zapomina o tym, że zbawienie winniśmy sprawować z bojaźnią i drżeniem. Jeśli jednak grzech już mi się zdarzył — choćby wielki i choćby nawet miał jakieś zewnętrzne znamiona grzechu przeciw Duchowi Świętemu — ale ja pragnę się z niego wyzwolić i tęsknię za pojednaniem z Bogiem, należy po prostu z Bogiem się pojednać, odrzucić niepotrzebne niepokoje i cieszyć się otrzymaną od Boga radością, bo świat takiej dać nam nie może. za: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... zeciw.html Kiedy człowiekowi przychodzi ochota do złego czynu- tzn. pokusa? Mamy się niepokoić i odrzucić zbędne niepokoje ? Cieszyć się radością a jednocześnie bać się i drżeć? Ta nowomowa jakoś do mnie nie przemawia. 
|
N maja 09, 2010 11:16 |
|
 |
AHAWA
|
Teresse„A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki. Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu” (J 3, 19-21) Cytuj: W chwili sądu każdy otrzyma to, czego będzie pragnął; a człowiek będzie pragnął zgodnie z tym, kim się stał w ciągu ziemskiego życia: „Poza tajemniczą bramą śmierci rysuje się wieczność wesela w komunii z Bogiem lub kary w oddaleniu od Niego” (Jan Paweł II: Reconciliatio et paenitentia, 26). „ Dlaczego wszyscy nie będziemy zbawieni? Dlatego, że nie wszyscy będą tego chcieli. Łaska, która jest darmowa, zbawia tylko pragnących dostąpić zbawienia, a tych, którzy tego nie chcą, nie zbawia” (św. Chryzostom: homilia na temat Listu do Rzymian XVIII, 5) http://www.milujciesie.org.pl/nr/temat_ ... ierci.html
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
N maja 09, 2010 20:13 |
|
 |
Daniel86
|
AHAWA, a czy mógłbyś udzielić odpowiedzi w prost na pytanie, co Twoim zdaniem Kościół potępia: ślub cywilny czy brak ślubu kościelnego?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Śr maja 12, 2010 9:05 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Z poniższego cytatu wynika, że katolicy żyjący w związku niesakramentalnym narażają się na grzech przeciwko Duchowi Św. Z poniższego cytatu wynika też, że narzeczeństwo i tzw. "chodzenie ze sobą" to grzech przeciwko Duchowi Św. Tak, to też związki niesakramentalne.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr maja 12, 2010 10:38 |
|
 |
Cyryl
|
Nie widzę nic gorszącego gdy jako katolik udam się na ślub cywilny ,uważam,ze osoby decydujące się na taki związek są uczciwsze od osób biorących ślub kościelny bo tak wypada,bo rodzina tak chce. Dla mnie gorszący może być ślub kościelny pewnej piosenkarki,która twierdzi,że Biblię napisali naćpani faceci z człowiekiem drącym Biblię na koncertach i używającym satanistycznych emblematów.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Śr maja 12, 2010 14:22 |
|
 |
AHAWA
|
Cyryl, wszystko ok. jeśli te osoby już są po akcie apostazji albo nigdy nie były katolikami.
|
Pt maja 14, 2010 9:29 |
|
 |
MARKO2010
|
1. AHAWA napisał(a): Kościół Katolicki czyli wszyscy wierzący w Jezusa Chrystusa Zmartwychwstałego potępia grzech który jest w każdym żywym człowieku, zaczynając od grzechu pierworodnego a kończąc na grzechach występujących przeciwko Dekalogowi który został nam dany za pośrednictwem Mojżesza. oczywista oczywistosc:) 2. AHAWA napisał(a): W czasach w których Polska jest związana z Państwem Watykańskim Konkordatem nie istnieje potrzeba ale nie ma tez obowiazku przyjmowania slubu konkordatowego, KK do tego zachęca ale nie obliguje 3. AHAWA napisał(a): dlatego uważam że katolicy decydujący się tylko na ślub cywilny grzeszą przeciwko Duchowi Świętemu. no wlasnie, to jest Twoje zdanie a nie stanowisko KK i wnioskowanie, ktore przeprowadziles nie jest poprawne poniewaz z tego ze 1 i 2 nie wynika 3 Musisz Ahawa się troche wysilic aby nam tutaj udowodnic ze KK potepia slub cywilny. Moze juz lepiej mowic, "nie podoba mi sie i dlatego nie ide". Wbrew temu co myslisz, Twoja postawa wcale nie jest zgodna z nauką KK. Swoja droga KK nie potepia ani slubu cywilnego, ani braku slubu koscielnego. Jego zadaniem jest promowanie sakramentu malzenstwa jako warunku do zbawienia. ps. kiedy ten slub, a moze juz byl?
|
Pt maja 14, 2010 9:41 |
|
|
|