Autor |
Wiadomość |
k66
|
Hebamme napisał(a): Cytat z ulotki Postinoru:"(...), wywiera wpływ na czynność ruchową jajowodu (...)"
a jest dokldniej napisane jaki jest to wplyw na czynnosc ruchowa?
_________________ Naraz przerywam marazm i BASTA!
Kto poszukuje prawdy ten uszu nie zatyka,
kto poszukuje szczescie temu nigdy nie styka!
|
Wt mar 21, 2006 10:21 |
|
|
|
 |
Hebamme
|
Wspomniałam, ze miałam to omawiane na wykładach.
Zresztą można to rozpatrzyć też pod względem logicznym.
Skoro środek ma na celu uniemożliwienie zagnieżdżenia to wywiera negatywny wpływ na czynność ruchową jajowodów, zaburzając ten ruch.
Wpływ ten polega na zaburzeniu ruchów jajowodów: ruch odwrotny od naturalnego (antyperystaltyczny) + hamowanie.
Przez to jeżeli dojdzie do poczęcia, to transport jaja jest opóźniany.
Niech mnie lekarz poprawi jeśli to co napisałam jest nieprawdą.
|
Wt mar 21, 2006 11:13 |
|
 |
k66
|
Hebamme napisał(a): Wspomniałam, ze miałam to omawiane na wykładach. a wiesz co ja mialem na wykladach? Cuda nie widy. Hebamme napisał(a): Zresztą można to rozpatrzyć też pod względem logicznym. Skoro środek ma na celu uniemożliwienie zagnieżdżenia to wywiera negatywny wpływ na czynność ruchową jajowodów, zaburzając ten ruch. w oczekiwaniu na opinie lekarza zastanowie sie nad logicznosci twojego wniosku. Logicznym efektem dzialania srodka, ktory ma zapobiec zgniezdzeniu sie jest zmiana wlsciwosci sluzowki macicy a nie zmienianie kierunku przemiszczania sie kom. jajowej. Wg. ciebie ta komorka musiala by wrocic do jajnika czy jak to sobie wyobrazasz? Hebamme napisał(a): Wpływ ten polega na zaburzeniu ruchów jajowodów: ruch odwrotny od naturalnego (antyperystaltyczny) + hamowanie. to po roku uzywania tabletek kobieta miala by (pomijam efekt dzialania tebletek - powstrzymanie jajeczkowania ; rozpatrzmy twoja teorie) po 6 komorek jajowych w kazdym z jajnikow stale sie cofajacych lub przebywajacych tam non stop - no bo nie moga zejsc nizej skoro jest ruch antyperystaltyczny. Czy to sie wszystko trzyma kupy? jakos nie bardzo. Hebamme napisał(a): Niech mnie lekarz poprawi jeśli to co napisałam jest nieprawdą.
czekamy na lekarza....
|
Wt mar 21, 2006 11:35 |
|
|
|
 |
Hebamme
|
Hebamme napisał(a): Cytat z ulotki Postinoru:"(...), wywiera wpływ na czynność ruchową jajowodu (...)"
[...]
Pigułka działa różnokierunkowo i między innymi działa też na czynność jajowodów. Lewonorgestrel, który jest składnikiem np.Postinoru, czy też Microgynonu, wywiera m.in. wpływ na czynność ruchową jajowodu.
To nie jest tak, że pigułka hamuje jajeczkowanie, zagęszcza śluz i koniec.
To by było zbyt prostackie. Ma kilka kierunków działania aby osiągnąć jak najwyższą skuteczność.
Tak więc jest wpływ na endometrium =błona śluzowa staje się b.cienka co uniemożliwia zagnieżdżenie się ew.zapłodnionego jaja.
Dodatkowo dochodzi do zaburzenia czynności jajowodów: obniżenia ich kurczliwości i prędkości transportu jajowodowego dla plemników i ew.zapłodnionej komórki jajowej poprzez zmniejszenie liczby komórek rzęskowych.
Dla mnie jest to zupełnie logiczne.
[...]- angua
|
Wt mar 21, 2006 13:35 |
|
 |
k66
|
Tu mam uwage do moderatorow - co z wycinaniem postow z niegrzecznymi odzywkami i wycieczkami osobistymi????? *Hebamme napisał(a): Lewonorgestrel, który jest składnikiem np.Postinoru, czy też Microgynonu, wywiera m.in. wpływ na czynność ruchową jajowodu. rozmawialismy caly czas o dwu-skladnikowych tabletkach antykoncepcyjnych a nie o zlozonych srodkach wczesnoporonnych. Powtarzam to a ty uparcie (czyzby z braku dowodow?) zmieniasz temat i piszesz o czyms innym. Hebamme napisał(a): To nie jest tak, że pigułka hamuje jajeczkowanie, zagęszcza śluz i koniec. To by było zbyt prostackie. Ma kilka kierunków działania aby osiągnąć jak najwyższą skuteczność. tu podkreslam, ze hebamme nie pisze o tabletkach antykoncepcyjnych.Hebamme napisał(a): Tak więc jest wpływ na endometrium =błona śluzowa staje się b.cienka co uniemożliwia zagnieżdżenie się ew.zapłodnionego jaja. tu pisze ... Hebamme napisał(a): Dodatkowo dochodzi do zaburzenia czynności jajowodów: obniżenia ich kurczliwości i prędkości transportu jajowodowego dla plemników i ew.zapłodnionej komórki jajowej poprzez zmniejszenie liczby komórek rzęskowych. a tu znow nie na tema. Hebamme napisał(a): Dla mnie jest to zupełnie logiczne.
No coz pisanie w poscie jednego zdania na temat to faktycznie jest bardzo logiczne.
|
Wt mar 21, 2006 13:48 |
|
|
|
 |
Hebamme
|
rozmawialismy caly czas o dwu-skladnikowych tabletkach antykoncepcyjnych a nie o zlozonych srodkach wczesnoporonnych. Powtarzam to a ty uparcie (czyzby z braku dowodow?) zmieniasz temat i piszesz o czyms innym.
Sam nie wiesz o czym piszesz. Postinor nie jest ZŁOŻONYM środkiem wczesnoporonnym. Zawiera jeden składnik progestagenny z grupy 19-nortestosteronu co się zwie lewonorgestrel.
LEWONORGESTREL jest także składnikiem DWUSKŁADNIKOWYCH pigułek anty m.in.:
Anteovinu, Gravistatu, Microgynonu, Minisistonu, Rigevidonu, Stedirilu 30, Trinordiolu, Triquilaru, Triregolu, Trisistonu.
|
Wt mar 21, 2006 14:02 |
|
 |
k66
|
Hebamme napisał(a): LEWONORGESTREL jest także składnikiem DWUSKŁADNIKOWYCH pigułek anty m.in.: Anteovinu, Gravistatu, Microgynonu, Minisistonu, Rigevidonu, Stedirilu 30, Trinordiolu, Triquilaru, Triregolu, Trisistonu.
hmmm...jakos malo precyzyjna jestes - dla wyjasnienia: mamy 4 generacje tabletek 2 skladnikowych
LEWONORGESTREL - jest tylko w skladzie tych II generacji
I generacja: EE + norethynodrel
chlormadinon
obecnie nie stosowane z powodu zbyt dużych działań niepożądanych i androgenizacji
II generacja: EE + norethisteron
octan norethisteronu
lewonorgestrel
preparaty mało wybiórcze, z zaznaczonymi objawami ubocznymi pod postacią androgenizacji
Preparaty II generacji
nazwa leku zawartość
ethynyloestradiolu (mg/tabl.) progestagen zawartość progestagenu
(mg/tabl.)
Jednofazowe Microgynon 21 0,03 lewonorgestrel 0,15
Minisiston 0,03 lewonorgestrel 0,15
Rigevidon 0,03 lewonorgestrel 0,15
Restovar 0,0375 lynestrenol 0,75
Stediril 30 0,03 lewonorgestrel 0,15
Gravistat 125 0,05 lewonorgestrel 0,125
Gravistat 250 0,05 lewonorgestrel 0,25
Loveston 0,05 octan noretisteronu 0,5
Dwufazowe Anteovin 0,05 lewonorgestrel 0,05 / 0,125
Trójfazowe Tri Novum 0,035 octan noretisteronu 0,5 / 0,75 / 1,0
Trinordiol 0.03 / 0,04 / 0,03 lewonorgestrel 0,05 / 0,075 / 0,125
Triquilar 0.03 / 0,04 / 0,03 lewonorgestrel 0,05 / 0,075 / 0,125
Tri Regol 0.03 / 0,04 / 0,03 lewonorgestrel 0,05 / 0,075 / 0,125
Trisiston 0.03 / 0,04 / 0,03 lewonorgestrel 0,05 / 0,075 / 0,125
III generacja: EE + dezogestrel
gestoden
norgestimat
preparaty selektywne, wybiórczo pobudzające receptory progesteronowe, minimalnie działają na receptory androgenowe.
Preparaty III generacji
nazwa leku zawartość
ethynyloestradiolu
(mg/tabl.)
progestagen zawartość progestagenu
(mg/tabl.)
Jednofazowe Mercilon 0,02 dezogestrel 0,15
Marvelon 0,03 dezogestrel 0,15
Logest 0,02 gestoden 0,075
Femoden 0,03 gestoden 0,075
Minulet 0,03 gestoden 0,075
Cilest 0,035 norgestimat 0,25
Trójfazowe Milvane 0.03 / 0,04 / 0,03 gestoden 0,05 / 0,07 / 0,10
IV generacja: EE + dienogest
preparaty pobudzające jedynie receptory progesteronowe, o działaniu antyandrogennym, dzięki obecności grupy cjanowej zamiast grupy etynylowej w pozycji 17-alfa -19 nortestosteronu
Preparaty IV generacji
nazwa leku zawartość
ethynyloestradiolu
(mg/tabl.)
progestagen zawartość progestagenu
(mg/tabl.)
Jednofazowe Valette 0,03 dienogest 2,00
Wiec obecnie najczesciej najbezpieczniejszymi i najczesciej uzywanymi sa te IV generacji. A w ich skladzie nie ma podanego przez ciebie skladnika.
a tak przy okazji:
http://www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekome ... ntykon.htm
oraz :
http://elamed.com.pl/lekarz/przeglady/prze-le39.html
|
Wt mar 21, 2006 14:35 |
|
 |
Hebamme
|
Nie uważam , że jestem mało precyzyjna. Nie wiem po co roztrząsasz to działanie na jajowód. W końcu to nie forum ginekologiczne tylko "rodzina chrześcijańska"
Pigułka ma różne kierunki działania i wymieniłam je.
Podałam przykład działania kompotentu progestagennego jakim jest Lewonorgestrel.
Powracając do tematu -myślę, że ważniejszym argumentem przeciw pigułce jest jej działanie polegające na uniemożliwieniu zagnieżdżenia się w błonie śluzowej macicy . Czymże jest hamowanie ruchów jajowodu w porównaniu do wczesnoporonności?
NPR nie unicestwia życia, zaś czyni to pigułka.
Antykoncepcja=przeciw poczęciu
a NPR nie działa przeciwpoczęciowo.
|
Wt mar 21, 2006 15:33 |
|
 |
k66
|
Hebamme napisał(a): Nie uważam , że jestem mało precyzyjna. Podałam przykład działania kompotentu progestagennego jakim jest Lewonorgestrel. Rozciagnelas dzialanie levonogestrolu na wszystkie srodki antykoncepcyje. dokonalas mylnego uogolnienia. Czy to nie jest brak precyzji? Hebamme napisał(a): NPR nie działa przeciwpoczęciowo. a jak ?
|
Wt mar 21, 2006 15:41 |
|
 |
Hebamme
|
Po to żeby coś działało przeciwpoczęciowo trzeba postawić barierę albo mechaniczną, albo chemiczną, albo hormonalną. Coś co będzie PRZESZKODĄ w poczęciu .
W przypadku NPR nie ma żadnych przeszkód, jest tylko wybór czasu współżycia.
|
Wt mar 21, 2006 15:47 |
|
 |
k66
|
Hebamme napisał(a): . W przypadku NPR nie ma żadnych przeszkód, jest tylko wybór czasu współżycia.
swiadomy wybor w okresie nieplodnym to dzialanie przeciwpoczeciowe
|
Wt mar 21, 2006 16:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Umieszczam nastepny tekst pod rozwage ( z strony opoki w kraju)
Antykoncepcja
Antykoncepcja, to nic innego jak wykreślenie biologicznych konsekwencji współżycia płciowego. To oddzielenie stosunku płciowego od jego funkcji prokreacyjnych. Korzysta się z przyjemności pożycia płciowego, bez otwarcia na jego podstawowy biologiczny cel. Nie tylko partner czy partnerka, ale także mąż czy żona, przy ubezpłodnionym stosunku, staje się jedynie dostarczycielem przyjemności, narzędziem do zaspakajania pragnień. Zamiast być podmiotem miłości, staje się jej przedmiotem. Dawanie przekształca się w branie, w używanie drugiej osoby.
Zamknięcie się na prokreację to wyzwanie rzucone płodności. Obecny kryzys demograficzny świata zachodniego jest tego konsekwencją.
Kiedyś prezerwatywy stosowane były głównie w stosunkach przygodnych, pozamałżeńskich, właśnie by nie komplikować sobie rozpustnego życia pozamałżeńską ciążą. Dziś stały się normą również w małżeństwach, by nie komplikować sobie życia zawodowego niechcianą ciążą. Stosunek bez prezerwatywy może nawet być zaskarżony jako gwałt. Dzisiaj młodzieży, która pije mówi się „nie pij”, młodzieży, która bierze narkotyki „nie bierz”, która wagaruje „nie wagaruj”, ale tej, która jest aktywna płciowo mówi się „zabezpiecz się, używaj środków antykoncepcyjnych”. W wielu krajach, by zredukować ciąże u nieletnich, nawet rozdaje się środki antykoncepcyjne w szkołach i to bez wiedzy rodziców. W ramach programów pomocy gospodarczej dla krajów ubogich często uzależnia się ją od przyjęcia i zgody na promocję środków antykoncepcyjnych. W ramach walki z AIDS i innymi chorobami wenerycznymi zaleca się stosowanie prezerwatywy. To wszystko zachęca do rozwiązłości płciowej. Tymczasem promocja wstrzemięźliwości płciowej i wierności małżeńskiej jest o wiele skuteczniejsza w walce, nie tylko z ciążami u nieletnich, ale i w walce z chorobami wenerycznymi, również z AIDS (przykład Ugandy).
Otóż spójrzmy prawdzie w oczy. Antykoncepcja to podstawowe narzędzie demaskulinizacji mężczyzn. Spłodzić dzieci, utrzymać i wychować je to wyraz męskości. Prowadzić dla przyjemności aktywne życie płciowe, ale unikać posiadania dzieci, unikać odpowiedzialności za konsekwencje swojej płciowości, to brak męskości, to infantylizm. Sprowadza się do samogwałtu, nawet jeżeli odbywa się on z pomocą innych.
Powszechność antykoncepcji spowodowała, że związek płodności z aktywnością płciową został zerwany. Dla urozmaicenia tej aktywności modne stały się najprzeróżniejsze zboczenia, wszystkie jałowe, bezpłodne. Skoro już nie o płodzenie dzieci chodzi, a tylko o przyjemność, to staje się obojętne, z kim się ją osiąga. Gdy aktywność płciowa ukierunkowana jest na płodność, to dla dobra dzieci, dla ich bezpieczeństwa i prawidłowego wychowania, potrzebne są trwałe związki. Dla samej przyjemności, trwałe być nie muszą. Wystarczy, że trwają póki są przyjemne. Przy braku odpowiedzialności za dzieci, za rodzinę, za jej zdrowie psychiczne i moralne, pojawia się częste zmienianie partnerów, homoseksualizm, seks grupowy, wszystko w zależności od tego, co się uznaje za przyjemne.
|
Wt mar 21, 2006 22:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oto dalszy ciag wczesniejszego tekstu z tej samej strony.
Ubezpładnianie
Dzisiaj okazało się, że antykoncepcja ma jeszcze jedną konsekwencję. Nie tylko czyni bezpłodnym sam akt płciowy, ale i ogranicza zdolność do prokreacji. Coraz więcej jest sygnałów, że hormonalne środki antykoncepcyjne ubezpładniają nie tylko osoby je stosujące, bo przecież po to je biorą, ale i wszystkich dookoła. Hormony te wydzielane z moczem trafiają do ścieków miejskich, nie są wyłapywane przez oczyszczalnie i wracają do człowieka wraz z wodą. Kobietę pozbawiają zdolności do owulacji (taki jest ich cel), a u mężczyzn powodują spadek żywotności nasienia. Szeroko już udokumentowana jest demaskulinizacja i redukcja płodności u ryb w rzekach poniżej wielkich miast. Równocześnie stale obserwuje się spadek żywotności nasienia u wszystkich mężczyzn. Coraz częściej tłumaczy się to wprowadzaniem do organizmu hormonów pochodzących właśnie z środków antykoncepcyjnych.
Wspominałem już (OwK 54) książkę futurystyczną (P.D. James The Children of Men, Warner Books, 1994 r.), w której opisany jest świat umierający z braku płodności u ludzi. Rzecz dzieje się w Oksfordzie, gdzie brak studiującej młodzieży, gdzie brak celu dla personelu uczelni, gdzie brak nadziei na przyszłość, gdzie miłością do kotów i lalek oszukuje się instynkt rodzicielski. Gdy wreszcie pojawia się pojedyncza ciąża, staje się ona najważniejszym wydarzeniem na całym świecie. Książka nie podaje przyczyny zaniku płodności, ale zjawisko to zaczynamy pomału obserwować w dzisiejszym świecie zdominowanym przez antykoncepcyjną mentalność.
|
Śr mar 22, 2006 0:10 |
|
 |
Agatka
|
Ja myślę, ze to jest bez sensu przepisywanie mądrości z opoki, jak ktoś będzie chciał, to dam przeczyta, uważam, ze przepisywanie czyichś elaboratów nic nie wnosi do dyskusji. Czy Ty stosujesz NPR Lucyno? Czy pozostajesz w związku małżeńskim, ile masz pociech? Daj świadectwo o ewentualnym swoim małżeństwie, chętnie bym też poczytała wypowiedź Twojego małżonka, jeśli takowy jest. Pozdrawiam
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
Śr mar 22, 2006 8:15 |
|
 |
k66
|
Lucyna zlituj sie i nie przepisuj tych "madrosci" z opoki !
One nic nie wnosza do dyskusji.
|
Śr mar 22, 2006 14:36 |
|
|
|