Autor |
Wiadomość |
kris1
|
zona stosuje naturalne metody od 11 lat ja je również znam doskonale, nie ma jak długa i rzetena obserwacja organiazmu, która wymaga jednak wyrzeczen i "charakteru" Chcielismy miec 3 dzieci wszystkie były planowane bez "wpadki"Ale teraz pojawia sie stres bo 3 dzieci to nasz pułap koncowy Inaczej sie mysli w takiej sytuacji.
Z drugiej strony uważam, iż wiekszosc krytyków npr sie zawiodło poniewaz nie miało okazji ich dobrze poznac albo ma te dosw ze srodowiska badż sa wygodni Pisanie o procentach i takie tam nic tu nie wnosi
|
So kwi 01, 2006 21:16 |
|
|
|
 |
Agatka
|
cieszę się, że tak wspaniale Wam idzie i życzę dalszych sukcesów 
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
So kwi 01, 2006 21:41 |
|
 |
Barney
|
Kris, jeżeli moge zapytać, czy mógłbys podac ile wynosi w przypadku waszego małżeństwa "okres płodny" a ile "okres niepłodny"? No i jak sobie radzicie z narastającym podnieceniem, na przykład podczas owulacji twojej żony?
To tylko pytania studenta-laika...
Pozdrawiam
|
So kwi 01, 2006 21:57 |
|
|
|
 |
kris1
|
Zona ma reguralne cyle a owulacje b krotko wiec ja mam ułatwione zadanie  co do tych "okresów" nie zawsze jest tak samo choc w u nas w 85% zachodzi powtaralnosc W wypadku b duzego wysliku wyjazdów intensywnych wycieczek to cały cykl sie wydłuzał i tu musielismy wiecej uważac Wiekszy wstrz emiezliwosc z która nie ma problemu gdy tyle jak zyje sie w harmonii naturalnej, to jest jak z jedzeniem czasem masz na cos wieksza ochote na cos a czasem mniejsza
szcegoly rowine pozniej bo mama teraz zajecie
|
N kwi 02, 2006 13:42 |
|
 |
kris1
|
Barney podziwiam tych ktorzy sie jeszce ogladaja za npr bo jak widze kto prowadzi kursy przedmł i jaka jest promocja tego tematu to sie nie dziwie ludziom, choc nie jest to zadne uspraw. Mnie nikt nie nauczył. W domu nie na kursach nie- to ja z żona musiałem dokształcać pewna pania i nie jest to odosobniony przypadek
Ale do rzeczy zadałes pytanie? a propo dni nas czas na sex jest podzielony na przed i po owulacji Generalnie mamy przerwe mamy miedzy 9 a 17 dniem cyklu czasem wiecej zalezy od obsrwacji. Ja w detale juz nie wnikam bo mam teraz pelne zufanie do zony przedtem sie głeboko ineresowałem.
Mysle ze sukces tej metody jest w mobolizacji i systematyce obserwacji kobiety i Ją mozna i nalezy wspierac gdy sie nie chce badac jesli Ci bedzie zalezec na npr. Kobiety maja problem z systematyka na tyle i le wiem z rozmów Tu jest chyba klucz mojego sukcesu Pamietam iz mimo tej wiedzy na pocz małż miałem
duży stres ale powoli sie przekonałem na bazie dośw.
|
N kwi 02, 2006 15:51 |
|
|
|
 |
kris1
|
pozdr. dla Agatki
|
N kwi 02, 2006 16:02 |
|
 |
Barney
|
Zwykle mówi sią, że to właśnie w czasie owulacji kobiety mają podwyższone libido. No a właśnie w tym czasie nie mnożna... Stąd się wzuęło moje pytanie.
Zastanawiam się nad skutecznością NPR. Zwykle osoby stosujące tą metode, twierdą, że jest to metoda skuteczna, o ile stosuje się ją rzetelnie. Z drugiej strony mają zwykle dużo dzieci... Wybór? Przypadek?
Do pomiaru skuteczności zwykle służy współczynnik Pearl'a. Ale badania znacznie różnią się między sobą, w zależności kto przeprowadza testy... 
|
N kwi 02, 2006 16:09 |
|
 |
kris1
|
ja pierwsze dziecko miałem po 5 latach małż i stos npr a reszta jak juz mówiłem Rzeczywiscie jest tak jak mówisz z tymi dziecmi Byc moze nie ma tu obłudy czy tez usprawiedliwienia przez ludzi własnych wpadek lecz to ze npr idzie w parze z filozofia posiadania wielu dzieci
Z drugiej jednak stronytzw npr w wiekszosci rodzin wielodz jest mysle przypadkiem. Geeneralnie jest to pokol. ludzi raczej po 40 któzy wtedy raczej rzadko int sie tym tematem
"dzisiaj" jest bum na ten temat a młodzi nie dowierzaja bo jednak promocja npr jest raczej przez rodziny wielodz. co moze dawac duze  ?????????
Teorie proc i współ nie przemawiaja do mnie a raczej dosw. zyciowe i szczera prawda Tu troszke wyczuwam pewna dysharmonie miedzy npr a wielodzietnoscia. Mysle ze w wiekszosci to niestety przypadek a rzadko teoria z praktyka. Ale ja sie tym nie przejmuje bo wiem jak jest u mnie- mozliwe choc niełatwe. wsztrzmieżliwosc choc uciaźliwa bo b. lubie sex to jednak nauczyła mnie w zyciu roniez z innymi wyrzeczen posiwecania "siebie" dla dobra sprawy empatii itp itd bez "górolotu "
|
N kwi 02, 2006 18:21 |
|
 |
kris1
|
Zona ma dzienniczki z obsrewacji z 12 lat i poweim ci ze mogłbym sobie policzyc ile razy.................... dobra bez jaj 
|
N kwi 02, 2006 18:25 |
|
 |
kris1
|
Jest tez faktem ze zona ma najwieksza ochote na sex w dni płodne a ja zawsze wiec ja tez musze wtedy pracowac głowa a nie spodniami
Wiedza dosw. praktyka i praca nad charakterem mi pomagaja, poza tym jestem raczej optymista i pozytywnie patrze w przód choc jak mi sie teraz urodzi syn(3dzieciak) to juz dla mnie koniec
I racczej bocianów iDarów bozych bym w ta teorie nie wciskał Rozumiesz
Pan Bog obdarzy itp
|
N kwi 02, 2006 18:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
N kwi 16, 2006 17:56 |
|
 |
Ewelinka23
|
nie kazdy moze stosować tę metodę, np u mnie cykle są nieregularne, z obserwacją tez nie jest najlepiej, tabletek poki nie urodze pierwszego dziecka odpuszcze sobie, boję się, że kiedyś przez nie nie bedę mieć dzieci
|
Wt kwi 18, 2006 12:22 |
|
 |
Ewelinka23
|
czytam te posty, jestem chyba najblizsza pogląda k66. wiem, ze dziecko to Skarb, radość. ale by urodzic to nie wszystko, trzeba zapewnić mu godziwe zycie, byniczego nie brakowało, mając np 3 dzieci lub więcej moze być problem. Co jak ktoś nie pracuje jeszcze bo studiuje?wtedy na dziecko nie mozna sobie pozwolić, a stosowanie npr nie jest takie pewne,
|
Wt kwi 18, 2006 12:26 |
|
 |
angua
|
Cytuj: nie kazdy moze stosować tę metodę, np u mnie cykle są nieregularne, z obserwacją tez nie jest najlepiej, tabletek poki nie urodze pierwszego dziecka odpuszcze sobie, boję się, że kiedyś przez nie nie bedę mieć dzieci Nieregularność cykli nie uniemożliwia stosowania NPRu. To w końcu nie kalendarzyk, prawda? No a obserwować trzeba, na to rady już nie ma  Cytuj: Co jak ktoś nie pracuje jeszcze bo studiuje?wtedy na dziecko nie mozna sobie pozwolić, a stosowanie npr nie jest takie pewne
Szczególnie przed ślubem, prawda?
to odpowiada na część Twoich wątpliwości z innego wątku...
A umiejętnie stosowane NPR ma bardzo niski wskaźnik Pearla.
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt kwi 18, 2006 12:34 |
|
 |
Mieszek
|
może wam się przyda
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=742
Antykoncepcja i konsekwencje ich stosowania
pozdrawiam
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Wt kwi 18, 2006 13:19 |
|
|
|