Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 28  Następna strona
 Współżycie po ślubie 
Autor Wiadomość
nie mam nic do dodania. Przynajmniej ateiście. I tak nie uwierzysz - a to że nie uwierzysz mi na temat małżeństwa to akurat najmniejszy problem.

Pn sty 05, 2009 0:00

A ja odczuwam żal ponieważ chyba nigdy nie znajde faceta który chciałby czekać z seksem do ślubu. :( :( :(

Wt sty 06, 2009 13:14
Moderator

A ja odczuwam żal ponieważ chyba nigdy nie znajde faceta który chciałby czekać z seksem do ślubu. :( :( :(

Nie załamuj się :)
Skąd wiesz, że nie znajdziesz takiego?
Trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać :)

(J 8, 32b)

Wt sty 06, 2009 14:25

Crosis

Wt sty 06, 2009 17:39

Mroczny Pasażer napisał(a):
A ja odrzucam i nic nie jest dziwnie, wręcz przeciwnie dogadujemy się wyśmienicie i seks jest piękny. I to bez ślubu. :S
Nie ma się czym cieszyć.
Wykorzystujecie coś, co ma służyc podtrzymaniu związku - i potem nie będziecie tego mieli.

Jestem kilka miesięcy po ślubie. Jakoś nadal "to" mamy, mimo że od 2003 roku nie mielismy oporów co do seksu przedmałżeńskiego :lol:

Śr sty 07, 2009 19:29

I nie wydaje mi się żeby to się miał szybko zmienic :P

Śr sty 07, 2009 19:30
Choć oczywiście daleki jestem od twierdzenia że "jak współżyliście przed ślubem to się zepsuje". Już raczej porównałbym to do palenia papierosów. Tylko (?) co 8 umiera na raka...

Śr sty 07, 2009 23:14
No i oczywiście życzę Wam wszystkiego dobrego !

Śr sty 07, 2009 23:15

Proszę o pomoc w jednej kwestii. Mianowicie- jak to jest, że stosowanie NPR w celu uniknięcia ciąży nie jest grzechem, a stosowanie gumki już tak (oczywiście w małżeństwie).

z góry bardzo dziękuję za pomoc!

N sty 11, 2009 11:27
Nie zawsze stosowanie NPR dla uniknięcia ciąży nie jest grzechem - tu są dwa niezależne kryteria (oba muszą być spełnione).
Jednym jest godziwość unikania ciąży w konkretnej sytuacji związu. W momencie gdy to pierwsze kryterium jest spełnione, dopiero ważne staje się to drugie kryterium, tj. sposób działania.

Rozumiem że pytasz o to drugie kryterium.

Różnica polega na tym iż człowiek stosujący NPR bierze odpowiedzialność za swoje działanie - tj. jeśli współżyje, przyjmuje wszelkie konsekwencje tego współżycia. Jego "unikanie poczęcia" polega nie na uniknięciu konsekwencji swojego działania (w tym wypadku aktu płciowego) ale na powstrzymaniu się od działania które te konsekwencje rodzi.

Spłaszczając zagadnienie, można to porównać do jedzenia ciasta z kremem - człowiek stosunjący antykoncepcję bierze cały kawałek, ale po zjedzeniu kremu resztę wyrzuca; człowiek stosujący NPR zjada to, co wziął na talerz :)

N sty 11, 2009 12:27

Różnica polega na tym iż człowiek stosujący NPR bierze odpowiedzialność za swoje działanie - tj. jeśli współżyje, przyjmuje wszelkie konsekwencje tego współżycia. Jego "unikanie poczęcia" polega nie na uniknięciu konsekwencji swojego działania (w tym wypadku aktu płciowego) ale na powstrzymaniu się od działania które te konsekwencje rodzi.

Słaba argumentacja.

Ale to już tak się przyjęło, że zwolennicy NPR od razu zakładają, że ludzie używający antykoncepcji sztucznej od razu nie są nastawieni na nowe życie. Tak tak, jak dojdzie do ciąży to NPRowcy urodzą dziecko, a używający gumek pójdą je wyskrobać. Cóż za ignoranckie myślenie.

To jest Twój błąd Marku - zakładasz, że wszyscy ci, którzy nie używają NPR zamykają się na życie. Otóż nie, działają tak samo jak stosujący NPR. O zamykaniu się na życie można powiedzieć dopiero wtedy, kiedy dojdzie do aborcji. Jeśli nie doszło i dziecko się urodzi - metody działają tak samo.

Cytuj:
Spłaszczając zagadnienie, można to porównać do jedzenia ciasta z kremem - człowiek stosunjący antykoncepcję bierze cały kawałek, ale po zjedzeniu kremu resztę wyrzuca; człowiek stosujący NPR zjada to, co wziął na talerz

Denna analogia. Wytłumaczyłem Ci powyżej dlaczego.

N sty 11, 2009 13:08
Różnica polega na tym iż człowiek stosujący NPR bierze odpowiedzialność za swoje działanie -

Takie samo jak ludzie stosujacy antykoncepcje[tabletki, rezerwatywe]. Biorac pod uwage iz beda wspolzyli tylko w dni super nieplodne i dlatego ze nie chca miec dzieci to czym sie roznia od tych ktorzy uzywaja antykoncepcji? Podpowiem Ci: niczym.
Poza tym jak mateoloa bodajze pisala NPR ma wspolczynnik Pearl-a 99% czyz to nie jest wymowne?

N sty 11, 2009 13:51

BO
nawet jeśli GUMKA pęknie, to uwierz mi, że nie polecę po PO-MENA, tylko będę czekać na okres/ zrobię test. Jeśli się okaże, że jestem w ciąży- OK. Trudno się mówi, będę kochać dziecko, które się urodzi :)

przecież liczy się intencja, a
-kochając się w dni niepłodne- zakładam, że NIE CHCĘ mieć dziecka.
-używając kondoma- to samo.

jest tutaj jakiś ksiądz? Może On mi pomoże :?

3 miesiące temu urodziłam córkę. Nie pracowałam jeszcze w Polsce, a mając 25 lat to trochę obciach :o Jak widać- za wcześnie na drugie dziecko. Myślę, że Bóg to zrozumie :-D

N sty 11, 2009 14:59
Cytuj:

Słaba argumentacja.
Skoro tak, to posłuchajmy dlaczego "denna"...
Ale to już tak się przyjęło, że zwolennicy NPR od razu zakładają, że ludzie używający antykoncepcji sztucznej od razu nie są nastawieni na nowe życie. Tak tak, jak dojdzie do ciąży to NPRowcy urodzą dziecko, a używający gumek pójdą je wyskrobać. Cóż za ignoranckie myślenie.
Przeczytałeś w ogóle co napisałem ? Bo ja nic takiego z czym Ty polemizujesz NIE napisałem.
Z kim więc polemizujesz ? :)

To jest Twój błąd Marku- zakładasz, że wszyscy ci, którzy nie używają NPR zamykają się na życie.
Jak widać, jest to raczej Twój błąd - czyje założenie, trgo błąd :)
Denna analogia. Wytłumaczyłem Ci powyżej dlaczego.
Denne wytłumaczenie :)

Dibi,zuco - wygląda na to że nie czytaliście tego co napisałem...

N sty 11, 2009 21:23

No proszę, nagle wygląda na to, że nikt nie czytał tego co napisałeś i nikt Cię nie rozumie. W takim razie może pisz tak, aby Cię rozumieli.

Marek napisał(a):

Jak widać jednak powiedziałeś to z czym polemizuję. W w/w cytacie zakładasz, że używający antykoncepcji naturalnej bierze odpowiedzialność za swoje działanie. Analogicznie więc używający antykoncepcji sztucznej tej odpowiedzialności nie biorą. Czyli co, zamykają się na życie? A widzisz wcale nie bo sam fakt używania danej metody antykoncepcji nie decyduje o tym czy człowiek zamyka się na życie. Decyduje o tym dopiero to co zrobią, gdy dowiedzą się, że to życie stworzyli. Jeśli go nie zabiją automatycznie nie zamykają się na nie.

A więc Twoje słowa:

Cytuj:
Jak widać, jest to raczej Twój błąd - czyje założenie, trgo błąd

świadczą o tym, że to jednak jest Twój błąd.

A jeśli nie jest to wytłumacz nam tu wszystkim nieoświeconym co miałeś na myśli.

Cytuj:
Spłaszczając zagadnienie, można to porównać do jedzenia ciasta z kremem - człowiek stosunjący antykoncepcję bierze cały kawałek, ale po zjedzeniu kremu resztę wyrzuca; człowiek stosujący NPR zjada to, co wziął na talerz

Człowiek stosujący antykoncepcję sztuczną również zjada całe ciacho. I to ze smakiem, nic nie wyrzucając.

N sty 11, 2009 21:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 414 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 28  Następna strona