| Autor |
Wiadomość |
|
Tyrael
|
"krotka refelksja o homoseksualizmie:
Najwazniejsze pytanie czy homoseksualizm jest naturalny:
1. jako katolik wierze Bogu ze to co objawil w P.S jest prawda a w P.S wyraznie zaznaczone jest ze homoseksuazlim jest wbrew naturze czyli jest zboczeniem.
2. rozumiem ze nie kazdy jest katolikiem wiec teraz argumenty racjonalne: przeprowadzmy eksperyment. Weźmie populację składająca się jedynie z osobników homoseksualnych i zmierzmy czas, ile pokoleń to wszytsko przetrwa. Idę o zakład, że jedno- o ile nie zaczną wykazywać NORMALNYCH, bo przedłużających linię gatunku zachowań heteroseksualnych...
| N gru 12, 2004 1:15 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tak Tyrael
Popieram w zupelnosci.
Zwiazki homoseksualne, sa zwiazkami bez przyszlosci......nietrwale i nieproduktywne, nie przekazujace zadnych wartosciowych wzorcow.
Bo jaki to wzorzec zachowania? "Milosc" do osobnika tej samej płci?
pozdrowka
|
| N gru 12, 2004 1:20 |
|
 |
|
Pedau
|
ad. 2.
Czy aby na pewno jest to stały procent? Czy nie jest tak, że wraz ze stawianiem przed dorastającego nastolatka przed kwestią czy jest homo czy hetero, procent ten rośnie?
--->Wychadzac z zalozenia, ze mozna zmienic seksualnosc czlowieka. Na wlasnym przykladzie moge powiedziec, ze to nie prawda. Nikt nie "promowal" wobec mnie homoseksualizmu, a wrecz przeciwnie - cale moje otoczenie rodzinne jest absolutnie heteroseksualne. Jestem atrakcyjnym facetem i nigdy nie mialem problemow w relacjach z kobietami, natomiast tak jak stwierdzilem, uczuciowo jestem w stanie sie zwiazac tylko i wylacznie z innym facetem oraz tylko faceci pociagaja mnie fizycznie.
ad. 4
Nieprawda, że przyczyną jest patologiczna rodzina?
To co piszesz nie jest zgodne z tym co zamieściła encyklopedia Wikipedia przy haśle „homoseksualizm”. Otóż „Uważa się, że około 18% mężczyzn i 35% kobiet o skłonnościach homoseksualnych utraciło ojca przed 10 rokiem życia:”.
--->To oznacza ze 82% homoseksualistow i 75% lesbijek posiada ojcow - to raczej jest kontrargument do tego, ze homoseksualisci wywodza sie z rozbitych rodzin
ad. 7
Jeżeli tak naprawdę nikt nie wie skąd się bierze homoseksualizm, to dlaczego w punktach 4 i 5 autorytatywnie i kategorycznie wykluczyłeś jakieś czynniki ? Ponadto w punkcie 4 wykluczyłeś czynnik, który podaje nawet encyklopedia.
---> Wykluczylem je, poniewaz na poczatku tekstu wspomnialem o tym, ze pisze wylacznie w moim imieniu i na podstawie rozmow ze znajomymi o tej samej orientacji. Skoro zaden z tych czynnikow nie mial miejsca w moim przypadku, oznacza to, ze nie mialy one zadnego wplywu na moja orientacje seksualna. Czyli musialo to byc cos innego - co tego niestety jeszcze nie wie nikt. Uwierz mi, to wlasnie my jestesmy jak najbardziej zainteresowani dojsciem do prawdy skad sie biora te sklonnosci i w dyskusjach wszyscy staramy sie odnalezc jakis wspolny mianownik ktory by powiazal skutek z jakimis przyczynami - na razie go niestety nie ma.
ad. 10
Kto konkretnie porównuje homoseksualizm z pedofilią?? To dwa zupełnie inne zagadnienia.
---> Ja to wiem i milo ze tez to wiesz - wystarczy jednak, ze wejdziesz na jakiekolwiek forum np. Wprost, GW, Najwyzszego Czasu, czy Polityki, to sam sam sie przekonasz - wiec na wszelki wypadek napisalem to tez i tu
|
| N gru 12, 2004 2:16 |
|
|
|
 |
|
Pedau
|
 Re: male conieco :)
Asienkka napisał(a): Pedau napisał(a): Hmmm... czy coś co jest - od razu musi być "naturalne" ? Czy np - pedofilia - to jest coś naturalnego? W końcu pedofile nie przylecieli z kosmosu.... także istnieje od zawsze... Pedofile także są częścia natury.... --->Sugerujesz, ze relacje miedzy 2 doroslymi, dojrzalymi osobnikami sa tym samym, co relacje dorosly - dziecko? Co w ogóle rozumiesz przez słowo - naturalne? Cytuj: Niektórzy wiedzą, prowadzone są rózne badania...itd. ---> Niektorzy twierdza, ze wiedza, a nie wiedza - subtelna roznica - zadna z teorii nie zostala potwierdzona, sa to tylko przypuszczeniaCo jakiś czas - podobno - świat obiega "rewelacja", że właśnie odkryto taki gen, jednak zawsze okazuje się to nieprawdą. Wiele badań wykazało, że nie ma wrodzonego homoseksualizmu. Profesor J.D.Rainer, analizował przypadki bliźniąt jednojajowych - jedno okazywało się hetero, drugie homo, profesor W.H.Perloff wykluczył "wpływ hormonów na powstawanie homoseksualizmu, klasyfikując go jako 'zjawisko czysto psychiczne'." Podobne wnioski wyciągnęli uczeni - Karen Horney, Charles Socarides, Marcel Eck. "Nawet tak życzliwi wobec ruchu gejowskiego seksuologowie, jak Masters i Johnson stwierdzili, że źródłem homoseksualizmu są 'nabyte preferencje'." --->Mam 2 kumpli blizniakow jednojajowych i obaj sa pedalami - poznalem przypadkiem. Znam tez blizniakow 2 jajowych (chlopak i dziewczyna), gdzie jedno jest homo, a drugie hetero - znowu zaden mechanizm nie jest 100% wiarygodny.Cytuj: Poza tym nie ma zadnych danych na temat tego jak trwale sa zwiazki homo. "Niedawno przeprowadzono w Niemczech i USA - ankietę - która porównywala długość związków u aktywnych homoseksualistów. I okazało się, że 60% z nich nie jest w stanie przetrwać jednego roku, zaś z 40% związków, które trwają rok i dłużej, niewielka liczba, bo tylko 2-3% związków partnerskich trwa dłużej niż pięc lat." (Fronda, numer 30) Cytuj: ---> Przeciez w Niemczech zwiazki partnerskie zostaly zarejestrowane niedawno, a w USA do tej pory sa nielegalne, wiec skad dane o tym, ze trwaja 5 lat?Nie wiem ... ale ja nie slyszałam, że przyczyną jest patologiczna rodzina... Czytałam natomiast, że homoseksualiści mają problemy ze swoimi ojcami, w sesnie - złe relacje.... nie wiem czy to ma się równać patologicznej rodzinie...(?) ---> Moge odpowiedziec tylko za siebie i paru znajomych z ktorymi dyskutowalismy na ten temat - tylko jeden z nich mial zle relacje z ojcem, na prawie 20 osob bioracych udzial w dyskusji. Za to po oficjalnym ujawnieniu swoich preferencji, znacznie wieksza czesc osob miala problemy w relacjach z ojcami. Matki jakos lepiej reaguja na wiadomosc, ze syn jest pedalem niz ojcowie.Cytuj: - Czy tak znikomy sukces i tak duze skutki uboczne tych terapii nie powoduja ze te dzialania sa calkowicie bez senu i maja wylacznie podloze swiatopogladowe?
Duże skutki uboczne - tzn jakie i jak duże?
---> Napisalem, 2 razy wiecej samobojstw niz w sredniej populacji. Musialbym pogrzebac w necie aby znalezc wiecej danych o skutkach ubocznych, ale jak to czytalem, to stanowczo nie jest to terapia, ktora moze sie poszczycic sukcesem. Czy poddalabys sie terapii medycznej wiedzac, ze masz tylko 2-3 % powodzenia? Czyli tak jakby samobojca chcial sie zabic latajac samolotami pasazerskimi
Po drugie - zapoznając się ze świadectwami "byłych homoseksualistów" - którzy twierdzą, że teraz są faktycznie szczęśliwymi ludźmi... że się spełniają jako mężowie i ojcowie.... że takie terapie były ich wybawieniem.... uważasz za całkowicie bez sensu? Ja nie bardzo...
---> Ja stalem sie szczesliwym czlowiekiem, dopiero gdy zaakceptowalem swoja prawdziwa nature, wczesniej ciagle mialem problemy z samoakceptacja, depresje z myslami samobojczymi wlacznie. Teraz jestem najzwyczajniej w swiecie szczesliwy i nie wyobrazam sobie przechodzenia przez to raz jeszcze. Spelniam sie jako syn i przyjaciel dla wielu osob, ktorym moja orientacja calkowicie nie przeszkadza. Spelniam sie tez w szczesliwym zwiazku.
To ja może też coś dorzuce  :
Obserwacje profesora, Holendra - Adrianusa Dingemana de Groota, pokazały, że "homoseksualiści maja poczucie wrażliwości typowe dla neurotyków i są bardziej rozchwiani emocjonalnie niż heteroseksualiści. Potwierdziły to badania z uniwersytetu stanowego Indiana (USA), z których wynika, że aż 60% dobrze przystosowanych społecznie gejów prosiło o pomoc psychiatryczną lub psychologiczną".
Zwolennicy homo... interpretuja te badania w taki sposób - że prośby o pomoc wynikają głównie z braku tolerancji w społeczeństwie.
Jednak w Holandii homoseksualizm został zaakceptowany, "prawnie usankcjonowany", tylko że problemy neurotyczne wcale się nie zmniejszyły. Zdaniem holenderskich psychologów - "świadczy to o tym, że źródło niepokojów znajduje się nie w otoczeniu, lecz we wnętrzu osoby."
---> Poszukaj w necie danych o stosowaniu antydepresantow w spoleczenstwach zachodnich. Tam polowa ludzi jedzie na antydepresantach - czemu akurat homoseksualisci mieliby nie podazac za ta moda? To potezny biznes, za ktorym stoja koncerny farmaceutyczne, ale to juz inna bajka na osobny temat
Ciekawe jest także to, że w krajach, gdzie homoseksualiści walczą o prawa społeczne, ruch ten jest ukazywany w różowych barwach, jednak np - w Holandii - gdzie już im się udało wywalczyć te prawa... zaczynają (chociażby w prasie) przedstawiać ciemne strony...
Jednym z problemów jest - "samotność starych homoseksualistów" - z powodu swojego wieku, są "zmuszeni" kupować seks za pieniądze u nastolatków, z powodu starości - są skazani na samotność, seks kupią - blikości, oparcia - już nie...
Narzekają, że w związkach partnerskich liczy sie tylko seks, a że nie posiadają już młodego ciała....
---> Problemem jest samotnosc statych osob wogule. Sam widze, jak rodziny sie wypinaja na swoich dziadkow czy babcie liczac tylko na szybka smierc i zajecie ich mieszkan czy spadki. Roznica polega na tym, ze ja przynajmniej nie mam zludzen - jak dozyje starosci, wiem ze nie moge oczekiwac pomocy od wlasnych dzieci, bo ich miec nie bede - wiec moje inwestycje koncentruja sie na tym, by na stare lata zapewnic sobie profesjonalna pomoc. Jako ciekawostke podam, ze w Danii 50% gosporadrstw domowych, to gospodarstwa jednoosobowe - nie wiem jak jest w innych krajach EU, ale zgaduje ze nie bardzo inaczej i trend idzie wlasnie w ta strone
Co do seksu za pieniadze, to mimo wszystko domy publiczne w znacznej wiekszosci sa przeznaczone dla heteroseksualistow wiec to zadnen argument
Podam jeszcze jeden przyklad terapii naprawczej za ktoryms z numerow Wprost:"Prof. van den Aardweg, wykładowca uniwersytetów w Europie, Stanach Zjednoczonych i Brazylii, od ponad 30 lat zajmuje się leczeniem homoseksualistów. Twierdzi, że udało mu się zmienić orientację seksualną KILKUSET gejów."
30 lat - kilkuset gejow - czy to imponujaca liczba?
Przy okazji nie ma zadnych danych na temat tego, jaka duza byla cala grupa poddana laczeniu, nic o jej reprezentatywnocji, nic na temat % wyleczonych i nic na temat tego jak dlugo te osoby pozostawaly "wyleczone"
Bardzo sie uciesze, kiedy ktos w koncu przedstawi mi przekonujace dowody na to skad sie bierze homoseksualizm - jak na razie to czyste dywagacje i zadna z teorii nie odpowiada jednoznacznie na to pytanie. Najwiekszym problemem w tym calym zamieszaniu jest zaangazowanie ideologiczne po obu stronach barykady. Z jednej strony kosciol grzmi o grzechu a z drugiej strony lewacy licza na poparcie w wyborach przez homoseksualistow. W miejscu gdzie potrzebna sa zwykle, rzetelne badania medycznie pojawia sie polityka i religia - co jak wiadomo nie sluzu nigdy dobrze nauce.
|
| N gru 12, 2004 3:00 |
|
 |
|
Pedau
|
 Re: male conieco :)
zapomnialem odpowiedziec na jedna czesc postu
"Co w ogóle rozumiesz przez słowo - naturalne?"
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=35108
naturalny ~ni, ~niejszy
1. «właściwy naturze, przyrodzie, zgodny z prawami natury; utworzony, powstały, odbywający się bez udziału człowieka; niesztuczny, prawdziwy»
Las, port naturalny.
Miód, sok, tłuszcz naturalny.
Naturalne środowisko człowieka.
Wg tej definicji pedofilia nie jest naturalna, bo zostalo udowodnione, ze zachowania pedofilii sa nabyte i powstaly w wyniku wczesniejszych doswiadczen z dziecinstwa.
P.S.
Przepraszam za zamiesznie z cytatami w poprzednich postach - chyba nie jestesm zbyt dobry w te klocki, ale mam nadzieje, ze posty nie stracily za bardzo na czytelnosc 
|
| N gru 12, 2004 3:09 |
|
|
|
 |
|
Asienkka
|
Cytuj: naturalny ~ni, ~niejszy 1. «właściwy naturze, przyrodzie, zgodny z prawami natury; utworzony, powstały, odbywający się bez udziału człowieka; niesztuczny, prawdziwy» Las, port naturalny. Miód, sok, tłuszcz naturalny. Naturalne środowisko człowieka.
Hmm... tylko - jak sam twierdzisz - nie wiadomo do końca, czy homoseksualizm jest nabyty czy wrodzony. Jeżeli "nabywa" się te skłonności (udział człowieka), nie jest on wtedy - naturalny....
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
| N gru 12, 2004 14:12 |
|
 |
|
_dzika_
|
Pewne uścislenie, jeszcze nie odkryto w 100% podłoża homoseksualizmu. Rzeczywiście teorii jest wiele. W każdej jest jakaś część prawdy. Nie wykluaczam, że zostanie wkrótce udowodnione istnienie genetycznych uwarunkowań homoseksualizmu. Póki co każda pojawiająca się taka teoria została obalona... Jeśli zaś chodzi o homoseksualizm rozpatrywany w kategoriach zaburzeń hormonalnych, to owy pogląd też nie został potwierdzony.
Przekonanie o uwarunkowaniach biologicznych u homoseksualistów wynika z ich poczucia odmienności, inności, często juz od samego dzieciństwa. Jeżeli jakiś stan jest długotrwały nabieramy złudnego przekonania, że istnieje od zawsze.
Cytuj: 1. jako katolik wierze Bogu ze to co objawil w P.S jest prawda a w P.S wyraznie zaznaczone jest ze homoseksuazlim jest wbrew naturze czyli jest zboczeniem.
Homoseksualizm jest pewną skłonnością( niezależnie od przyczyny, bo tych jest bardzo wiele i nie chce ich w tym poście rozwijać). Każdy człowiek posiada skłonności do czegoś... jedni są bardziej podatni na wplywy innych, inni są wybuchowi i reagują agresją. Jedni mają wyższy poziom wrażliwości, drudzy są neurotykami... Każdy z nas ma pewien bagaż dany nam od Boga( czy jak to wolą niewierzący, dany nam przez naturę etc.). Fakt jest niezaprzeczalny. Zastanowić się jednak warto na ile posiadanie pewnych predyspozycji usprawiedliwia nasze czyny... Własnie o te czyny, o działanie, o uczynki chodzi. Bóg nie karze nas za to jacy jestesmy ale może nas ukarać za to jak postępujemy.
Co do Karen Horney to polecam jej dzieła, to światowej sławy psychiatra. Ona zauważa, ze bardzo prawdopodobnym jest to, że w wieku dojrzewania wchodzimy w homoseksualne kontakty. Wszystko zalezy jednak od uświadomienia sobie jak powinna wygladać rodzina, jak funkcjonuje świat itd. W tym okresie musimy odpowiedzieć sobie na szereg pytań dotyczących naszego istnienia w świecie, aby potem móc w odpowiedni sposób ukierunkowywać swoją seksualnośc. Faktem jest jednak to, że od dziecinstwa naszą seksualnością kreują rodzice, pewnie w większości przypadków zupelnie nieswiadomie.
Ostatnio edytowano N gru 12, 2004 16:48 przez _dzika_, łącznie edytowano 1 raz
|
| N gru 12, 2004 14:52 |
|
 |
|
qrczak7
|
Pokaż mi drogi Beli... miejsce w którym napisałem cokolwiek o seksie.
Głodnemu chleb na myśli ?
Chodziło mi o miłość czlowieka do drugiego czlowieka. Czy ważne jest, że w związku nie ma dwóch odmiennych płci, skoro jest milość ?
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
| N gru 12, 2004 15:09 |
|
 |
|
Spoonman
|
Kpł 18:22
Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość!
(BT)
pzdr 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
| Pn gru 13, 2004 7:50 |
|
 |
|
jo_tka
|
Qurczak - żadna. Jeśli jest rzeczywiście miłością.
Miłością, która nie jest tylko emocją, która pragnie czyjegoś dobra, która w imię tego dobra nie krzywdzi, nie wplątuje w układy bez wyjścia, miłością która kocha a nie pożąda. Miłość jest dawaniem - pożądanie zabieraniem do siebie.
Mogę kochać kobietę - mogę kochać mężczyznę - mogę być z nią/nim w bardzo głębokiej relacji... I nie musi to mieć nic wspólnego z moim seksualizmem, ani tym bardziej przekładać się na relacje seksualne.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pn gru 13, 2004 7:56 |
|
 |
|
Jawnogrzesznica Maga
|
Czyli wybierając partnera nie bierzesz w ogóle pod uwagę jego atrakcyjności seksualnej?
A może odmawiasz tego tylko homoseksualistom?
Cytuj: Miłością, która nie jest tylko emocją, która pragnie czyjegoś dobra, która w imię tego dobra nie krzywdzi, nie wplątuje w układy bez wyjścia, miłością która kocha a nie pożąda. Miłość jest dawaniem - pożądanie zabieraniem do siebie.
Cóż, to pasuje do każdej relacji.
_________________ http://maga-prostak.blog.onet.pl
Bóg jest feministką.
|
| Pn gru 13, 2004 11:28 |
|
 |
|
jo_tka
|
Wybierając partnera biorę pod uwagę kwestię atrakcyjności seksualnej.
Ale nawet wtedy nie powinna ona przeważyć nad miłością do człowieka, bo ów partner nie jest tylko przedmiotem pożądania.
I niezależnie od atrakcyjności seksualnej nie daję sobie prawa do "wybierania jako partnera" kogoś kto np ma żonę. Bo nie miałoby to wiele wspólnego z miłością człowieka, nawet jeżeli wzajemny kontakt dałby dużo przyjemności.
Kochać mogę nie tylko partnera. Kochać mogę wielu ludzi niezależnie od sfery seksualnej.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pn gru 13, 2004 11:44 |
|
 |
|
Jawnogrzesznica Maga
|
Co właściwie chcesz udowodnić, jot_ka?
Że homoseksualizm opiera się jedynie na pożądaniu a nie na miłości?
Do czego zmierzasz?
Bóg jest feministką.
|
| Pn gru 13, 2004 11:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Do tego, ze seks w malzenstwie (kobiety i mezczyzny) jest zgodny z natura i calkowiicie prawidlowy.
Natomiast seks homoseksualistow jest wynaturzony
Nikt mi nie wmowi, ze naturalnym miejscem penisa jest odbyt.
|
| Pn gru 13, 2004 11:57 |
|
 |
|
Jawnogrzesznica Maga
|
A pochwa jest naturalnym miejscem penisa? Rodzisz się z penisem w pochwie? Nie sądzę.
A seks analny tez jest wynaturzony, tak?
A oralny?
Może wprowadźcie kontrolę wśród par hetero, co?
Bóg jest feministką.
|
| Pn gru 13, 2004 12:02 |
|
|
|