Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna strona
 O aborcji raz jeszcze 
Autor Wiadomość

Sprawa aborcji nie jest tylko sprawą Koscioła, czy wyznania, czy wiary.Jest to sprawa kazdego człowieka ,bo usowajac ciaze pozbawiamy kogoś zycia i nic nie szkodzi że to cos jest małe i niepodobne do nas -To jest człowiek i aby wygladem przypominał nas musi upłynąć troszeczke czasu to jest kwestia tylko paru tygodni i tylko kwestią czasu jest zeby wygladał tak jak my.Dajmu mu szanse dajmy mu troche czasu a udowodni że jest tak jak my .Nawet zwierzeta nie wykazują takiego barbarzyństwa jak człowiek.Człowiek wyobraza sobie że jak cos go nie przypomina bo jest malutkie to nie jest człowiek tylko coś innego np. kosmita albo jakis inny stwór ,nic bardziej wykretnego .Ci kretacze mowią tak, bo chcą to cos tylko usunąć ,bo wiedzą ,że jeżeli nie zrobią to teraz to póżniej bedzie za póżno.Najwiekszą wine w tym kretactwie ponoszą jednak kobiety,bo to one dają oka ,a póżniej żałują.Nawet dziecko gwałciciela ,tez jest człowiekiem i nie mozna go uznawac za cos gorszego tylko zpowodu jego rodziców .Jaką wine ponosi dziecko za swoich rodziców ,dlaczego ma byc ofiarą przestepstwa ,to prawda że nie wszyscy są owocem miłości bo miłość jest tylko wymysłem człowieka ktory ma bujna wyobraznie i wydaje mu sie że to co jest w jego brzuchu to nalezy do niego ,nic bardziej błędnego ,ani my sami ani to co jest w naszym brzuchu nie nalezy do nas i wszystko wróci do ziemi ,tym bardziej życie nie jest naszą własnoscią ,ktore sobie tylko przekazujemy,z rak do rak ale nigdy nie stanie sie ono nasza własnościa ,nieprobujmy przywłaszczyć sobie códzą własność.

Pn kwi 16, 2007 8:51

Nawet zwierzeta nie wykazują takiego barbarzyństwa jak człowiek.

Demagogia, demagogią, ale nie posuwajmy się do nieprawdy.
Zwierzęta jak najbardziej sterują własnym rozrodem, często w sposób bardzo nieprzyjemny dla nas - np samice drapieżników często pożerają własne potomstwo jeśli nie widzą możliwości wykarmienia swojego miotu, a bardziej prymitywne gatunki mają zdolność do "wchłaniania" płodów, jeśli nie ma odpowiednich warunków na ich urodzenie.

Pn kwi 16, 2007 9:51

Aborcja godzi bezpośrednio w VI Przykazanie i jej stosowanie związane jest z automatyvczną ekskomuniką z Kościoła ...

W V przykazanie :)

Pn kwi 16, 2007 11:14

Post Do moderatora
W jaki sposób można być rozmówca na forum w charakterze gościa ( nie byc w spisie użytkowników). Mam tu oczywiście na myśli Gwardiana .
Regulamin mówi:
§ II: Prawa i obowiązki użytkownika:

1. Na forum mogą pisać tylko zarejestrowani użytkownicy.

Proszę o odpowiedź

Pn kwi 16, 2007 11:25

Musisz zdobyć wszechpotężny miecz Excalibur, a następnie dokonać nim aktu krwawej rzezi na kozłach i kozach w pobliskim pastwisku. Potem należy je poświęcić w intencji Grupy Trzymającej Władzę i błagać o możliwość pisania jako gość. Jeśli Twe modły zostaną wysłuchane dostąpisz tegoż zaszczytu, który nielicznym jedynie jest dany.

Wybaczcie moderatorzy, nie mogłem się powstrzymać. :D

Pn kwi 16, 2007 11:30

Post Re: Do moderatora
Misiul napisał(a):
W jaki sposób można być rozmówca na forum w charakterze gościa ( nie byc w spisie użytkowników). Mam tu oczywiście na myśli Gwardiana.

Został abortowany z Forum ;-)

Pn kwi 16, 2007 11:36

Filipiarz ,człowiek nie ma takich zdolnosci przetrwania jaką posiadły niektore gatunki ,domeną człowieka jest tylko rozum,rozum człowieka podpowiada mu ze zycie zwierzat czy ich zarodków jest mniej ważne niż nasze i dlatego nieprzejmujemy zwierzetami.Rozum człowieka stworzył tez prawo, według ktorego wszyscy ludzie mają prawo żyć .Nie wszedzie to prawo jest przez ludzi przyjete ,lecz europa zdeklarowała sie jako obrońca praw człowieka .I to jest paradoks europy ze z jednej strony chce niby bronic ludzi ale zauwżmy tylko że ludzi produktywnych w kwiecie wieku, a z drugiej strony europa stara sie powiedziec że ludzie nieproduktywni do ktorych trzeba dokładać ,to ludzie mniejszej kategori jak zarodki i starcy,których trzeba usuwać.Na szczescie nie wszyscy są tak bogaci ,by do reszty stracic rozum.

Wt kwi 17, 2007 10:51

ekonomia jest narzedziem człowieka ,dlatego ma mniejszą wartość od człowieka .Tylko tam gdzie ekonomia wzięła góre nad człowiekiem ,człowiek stał sie tylko jej narzędziem.Mam nadzieje że nie przyjdą takie czasy, kiedy człowiek zniesie prawo do życia.Pamietajmy że jak dotąd homo sapiens wypracował tylko jedą metode zmniejszenia swej populacji -Wojna.

Wt kwi 17, 2007 11:16

Jestem świadom, że odkopuję nieco stary temat, lecz nie potrafiłem znaleść innego o aborcji.

Mam pytanie - czy Kościół Katolicki dopuszcza aborcję w chwili, kiedy życie matki jest zagrożone?

Śr cze 13, 2007 17:40

Tak. Ładnie wytłumaczone jest to na przykład TUTAJ, polecam:

Cytuj:
Czy istnieją sytuacje, gdy terminacja ciąży – np. aby ratować życie matki – jest dopuszczalna?

– Wśród wielu teologów chrześcijańskich od wielu wieków funkcjonuje tzw. zasada podwójnego skutku, choć nie jest to oficjalne nauczanie Kościoła. Podam przykład: gdy matka jest chora na raka macicy lub dziecko rośnie poza macicą i trzeba działać. Powstrzymanie się od działań lekarskich może spowodować śmierć i matki, i dziecka. Jednak ani lekarz, ani rodzice w takich przypadkach nie chcą zabić dziecka. Bo przecież nie dziecko zagraża matce. Chodzi o usunięcie zakażonych tkanek ciała matki. Śmierć dziecka, która towarzyszy wtedy zabiegowi, nie jest bezpośrednim celem działania, ale jest brana pod uwagę jako możliwy drugi skutek, niezamierzony, ale jedynie dopuszczony. Oczywiście ważna jest tu właściwa ocena, kiedy można zdecydować się na taki krok. To są sytuacje, gdy trzeba działać natychmiast i nie ma alternatywy, np. przy ciąży pozamacicznej czy zakażeniu wód płodowych często nie ma innego wyboru. Ratując życie matki poprzez działanie lekarskie lub farmaceutyczne, nie zawsze da się ocalić również dziecko, choć na pewno wszyscy by tego chcieli. Ważne jest to, co przyświeca naszym działaniom. Cel nie może uświęcać środków. Gdy matka jest w ciąży i dowiaduje się, że jest chora na raka, a z leczeniem nie można czekać, może się leczyć. Może też, na własną odpowiedzialność, poczekać z leczeniem do porodu. Gdy podejmie leczenie w czasie ciąży, skutkiem ubocznym może być upośledzenie lub śmierć dziecka. Jednak przedmiotem działania lekarskiego nigdy nie może być bezpośrednie zło, czyli uśmiercenie dziecka. Nikt nie może powiedzieć, które życie jest cenniejsze, bo nikt nie ma takiego prawa. Ratujemy każdego człowieka, ale nie zawsze jest to w naszej mocy.

Aby można było stosować zasadę podwójnego skutku, wszystkie poniższe punkty muszą występować łącznie:
1. Przedmiot działania lekarza nie jest złem samym w sobie (np. takim złem jest bezpośrednie spowodowanie śmierci). Przedmiot działania ma prowadzić do ratowania życia.
2. Złe skutki (np. śmierć dziecka) są jedynie przewidziane, dopuszczone i tolerowane.
3. Dobry skutek (np. życie matki) nie może bezpośrednio wynikać ze złego skutku (np. śmierci dziecka). Śmierć dziecka jest jedynie efektem niepożądanym zabiegu ratującego życie matki.
4. Musi istnieć poważna przyczyna dla dopuszczenia złych skutków. Najczęściej będzie to poważne zagrożenie życia matki, wraz z którą umrze również dziecko.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr cze 13, 2007 17:49

Dziękuję ;) Ale mimo to, jest tutaj wzmianka, iż nie jest to oficjalna nauka. Czy więc oficjalnie obowiązuje całkowity zakaz aborcji?

Śr cze 13, 2007 17:59

Trudno mi powiedzieć, co tutaj autor miał na myśli. Może samą zasadę podwójnego skutku, bo na pewno nie ratowanie życia matki. Choć w sumie prawo do samoobrony, o którym pisze KKK, też jest przedstawione z tego punktu widzenia:

Cytuj:
2263 Uprawniona obrona osób i społeczności nie jest wyjątkiem od zakazu zabijania niewinnego człowieka, czyli dobrowolnego zabójstwa. "Z samoobrony... może wyniknąć dwojaki skutek: zachowanie własnego życia oraz zabójstwo napastnika... Pierwszy zamierzony, a drugi nie zamierzony.

2264 Miłość samego siebie pozostaje podstawową zasadą moralności. Jest zatem uprawnione domaganie się przestrzegania własnego prawa do życia. Kto broni swojego życia, nie jest winny zabójstwa, nawet jeśli jest zmuszony zadać swemu napastnikowi śmiertelny cios:

Jeśli ktoś w obronie własnego życia używa większej siły, niż potrzeba, będzie to niegodziwe. Dozwolona jest natomiast samoobrona, w której ktoś w sposób umiarkowany odpiera przemoc... Nie jest natomiast konieczne do zbawienia, by ktoś celem uniknięcia śmierci napastnika zaniechał czynności potrzebnej do należnej samoobrony, gdyż człowiek powinien bardziej troszczyć się o własne życie niż o życie cudze.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr cze 13, 2007 22:12

Matka może podjąć leczenie, w wyniku którego może nastąpić śmierć dziecka.
Tutaj celem jest ratowanie życia matki, leczenie, a nie śmierć dziecka, która jest w tym przypadku skutkiem ubocznym leczenia.

Cz cze 14, 2007 8:04

Ja naprawdę żyję. Dar życia otrzymałam.
O, braciszka z boku poznałam,
On też prawdziwie się raduje i świata oczekuje.
Dzięki Ci mamusiu i kochany Tatusiu.
Braciszku patrz, coś się stało,
jakieś światło się tu dostało,
jakieś narzędzie błyszczące.
Ała!!! Jakieś kłujące.
Braciszku co oni Ci robią?
Dlaczego dziurę w brzuszku Ci skrobią?!
Mamusiu!!!
Braciszka rozrywają, rączki mu wyrywają!!!
Właśnie wykłuli mu oko i serduszko rozdarli głęboko.
Jestem krwią braciszka zbryzgana,
Mamusiu moja kochana.
Już nie ma nas dwoje - zostałam sama,
jak ja się Mamusiu boję!
Pocę się w kolorze krwi!
Mamusiu nie pozwól umrzeć mi.
MAMUSIU!!!
Ten potwór paluszki mi obcina!
Już jest kaleką Twoja dziecina.
Mamusiu, co ja takiego zrobiłam?
Ja tylko się życiem cieszyłam.
Mamusiu! Ja jestem miłością Boga do Ciebie,
On naprawdę chce mieć nas w niebie?
Jego miłość nigdy się nie kończy,
nawet po śmierci się sączy.
Ratunku Mamo!!!
On urwał mi już kolano.
Tatusiu!
Ja będę Twoim skarbeczkiem,
Będę Twoim aniołeczkiem, ale pomóż mi
Niech nie wyrywa drugiej rączki mi
Tatusiu, Mamusiu!!!
Ja mogę być głodna, nie potrzebuję pieniędzy!
Kochani ja mogę żyć w nędzy,
ale nie pozwólcie aby mnie zamordowali
i życie mi zabrali.
Mamusiu, ja jestem jeszcze mała,
Ja będę zawsze Cię kochała,
w Twojej starości będę promyczkiem słońca,
będę miłością Cię obdarzała do dni Twoich końca.
Mamusiu!!!
Jakiś błyszczący nóż gardło podrzyna mi,
już nawet nie wiem jak Wy wyglądacie i
dlaczego mnie nie kochacie?!
Mamusiu! Czy ja umieram dlatego, że Tatuś Cię dręczy?
Że Cię nie kocha i męczy?
Ja Cię tysiąc razy mocniej będę kochała,
Ja Twoja córunia mała.
Ja będę Ci buzi na dobranoc dawała,
Ja będę się z Tobą bawiła i śmiała.
Mamusiu kochana!
Nie pozwól żebym została zmasakrowana.
MAMUSIU!!!
On teraz szczypcami oczy mi rozdusi,
Nie będę widziała mojej Mamusi,
ale Ty mnie Mamusiu będziesz widziała.
Spójrz do śmietnika, tam będę leżała.
Mamusiu!!!
Dlaczego życie mi dałaś
i tak okrutnie je odebrałaś?
Mamusiu patrz!
Twoją córunię w krematorium spalili,
ale duszy jej nie zabili,
ja w Twoim umyśle będę żyła,
będę po nocach Ci się śniła i będę po nocach do Ciebie wołała,
Ja Twoja Córunia mała.
Mamusiu, dlaczego zatykasz uszy?
Przecież nikt Cię nie ogłuszy.
To przecież ja, Twój skarbek kochany,
ten co miał brzuszek rozerwany.
Mamusiu, pamiętasz jak się bałam?
Jak o pomoc do Ciebie wołałam?
A pamiętasz mamusiu oczy tego lekarza?
Co śmiercią dzieci obdarza?
Kto mu dał prawo, by zabił Twoja dziecinę?
Twoją niewinną kruszynę,
Mamo, czy ta powolnej śmierci porcja nazywa się ABORCJA?
Zapytaj rządzących o nazwiska,
poznaj tych ludzi z bliska;
sprawdź, czy oni tez swoje dzieci zabijają,
czy tylko Ciebie w pogardzie moją?
MAMUSIU.
W naszym kraju mordercy chodzą na wolności,
a niewinnym łamie się kości.
Ustawy ludobójcze podejmują i
Tobą się wcale nie przejmują.
Mamusiu moja kochana, dlaczego cierpisz i jesteś załamana?
To przecież ja, Twoja Córunia Twoja,
Mamusiu moja, gdybyś wtedy mnie ocaliła,
MAMUSIU!
W Twoim sumieniu, będę ciągle żyła
i będę za Tobą bardzo tęskniła,
że Twoja córeczka najbardziej by Cię kochała.
Mamusiu moja,
ja nawet teraz jestem Twoja!"

tylko poczytajcie....

Tylko Twoją drogą kroczyć chcę!!!!!

So paź 06, 2007 16:57

Bardzo ciekawy, wyważony i przemyślany głos w dyskusji o aborcji (i trochę jeszcze o antykoncepcji) zamieścił "Przegląd" - podaję link do wersji z wiara.pl:
http://prasa.wiara.pl/?grupa=6&art=1194859032&dzi=1163510408

Wt lis 13, 2007 18:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna strona