Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 21:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Decyzja o kolejnym dziecku 
Autor Wiadomość

Fajnie, że jest tyle odpowiedzi na mój post :-D Generalnie podziwiam Was że przy dwójce (lub więcej) dzieci dajecie sobie radę.Bowiem oprócz finansów boję się, że ja fizycznie nie podołam w opiece nad dwójką maluchów! Jak Wy sobie radzicie? Ja przy jednym dziecku padam często z nóg i to KOMPLETNIE!

Jeśli jednak będziesz miała dwójkę, to sama stwierdzisz, że tak Ci się tylko wydaje. A jak doczekasz się trójki, to dojdziesz do wniosku, że ci z jednym dzieckiem to nie mają co z czasem robić ;)

W człowieku drzemią możliwości o które sam siebie nawet nie podejrzewa.

Cz paź 04, 2007 14:49

Więcej powiem jak już nasza malutka się urodzi.

A to już bardzo niedługo :)
ikm napisał(a):
Fajnie, że jest tyle odpowiedzi na mój post :-D Generalnie podziwiam Was że przy dwójce (lub więcej) dzieci dajecie sobie radę.Bowiem oprócz finansów boję się, że ja fizycznie nie podołam w opiece nad dwójką maluchów! Jak Wy sobie radzicie? Ja przy jednym dziecku padam często z nóg i to KOMPLETNIE! A jak już wspomniałam jesteśmy zdani sami na siebie i na żadne babcie nie możemy liczyć, bowiem dziadkowie jeszcze pracują bo są dopiero po 50-tce.
Moje dzieci dzieli dwa lata. Też się bałam, że nie dam rady (a to była końcówka PRL-u: puste półki w sklepach, tetrowe pieluchy na przydział, itd,
i pracujące babcie) ale po urodzeniu drugiego doszłam do wniosku, że przybyło nam może 25-30% pracy (a nie 100, czy więcej ;) ): pieluchy prało się częsciej (to teraz odpada), na spacer brało się dwójkę (i to był ten sam spacer, co z jednym), zasypiali w dzień mniej więcej razem (choć nie od razu), no i przez pół roku karmiłam wyłącznie piersią (a starszy jadł ze wspólnego kotła). Na dobranoc czytało się te same bajki, zabawki kupowało się do spółki, bo i tak razem sie bawili. Latem instalowałam dziatwę w piaskownicy i doglądałam przez okno (jak młodsze przestało jeść piasek, naturalnie ;) .

Trochę miałam urlopu, trochę mąż, trochę wzięłam wychowawczego, potem jedna z babć poszła niespodziewanie na rentę, a ja wróciłam do pracy najpierw na pół etatu, a potem na cały - a dzieci do przedszkola. Jeden z dziadków przeszedł na wcześniejszą emeryturę. Obyło się bez nianiek, choć nasze dzieci miały pół bloku "cioć i wujków" - podrzucaliśmy sobie na zmianę w niespodziewanych sytuacjach i wymienialiśmy sie przy dyżurach w piaskownicy.

Bywały i trudne momenty, ale najtrudniejsze były chyba obawy "przed" niż to, co faktycznie przyniosło życie. A teraz, kiedy idą w świat, ma to wszystko jeszcze inny wymiar :)

Cz paź 04, 2007 19:48
Powiało optymizmem :-D Dziękuję!!! Ja jednak panikara jestem im wydaje mi się że z tą decyzją to trudno będzie :D

Cz paź 04, 2007 21:37
Powiało optymizmem :-D Dziękuję!!! Ja jednak panikara jestem im wydaje mi się że z tą decyzją to trudno będzie :D

nasze dzieci dziela 3 lata.
Zdaje mi sie ze jest to idealna roznica wieku, chociaz 4 lub 5 lat tez jest do przezycia.
Dzieci sie teraz bawia razem, kloca razem, tluka sie, sieja sie razem i sie skarza jedna na drugiego, czyli ubaw na maksa.
Ciesze sie ze wychowuja sie razem i ze nie sa jedynaczkami bo potem to wpaja taki rodzaj samolubstwa.

Co do obowiazkow, uwazam ze przybylo ich proporcjonalnie z drugim dzieckiem, ale czasem ta gora obowiazkow nas obojga przerasta.
Na trzecie sie juz nie decydujemy i mowimy stanowczo nie.

Cz paź 04, 2007 23:02

zasypiali w dzień mniej więcej razem (choć nie od razu)

To faktycznie jest możliwe? :o U nas jak jedno wreszcie zasnęło, to drugie akurat postanawiało sprawdzić siłę głosu. Nie tylko w dzień ;)

Pt paź 05, 2007 8:59

To faktycznie jest możliwe? :o U nas jak jedno wreszcie zasnęło, to drugie akurat postanawiało sprawdzić siłę głosu. Nie tylko w dzień ;)
Zsynchronizowali się po kilku miesiącach. A jesli chodzi o noc, to młodsze spało z nami, z:
- potrójną pieluchą na pupie,
- niczym nieograniczonym dostępem do zasobów pokarmowych -
i w związku z tym w nocy nie było wstawania.

Pt paź 05, 2007 17:49
SweetChild napisał(a):
Zsynchronizowali się po kilku miesiącach. A jesli chodzi o noc, to młodsze spało z nami, z:

czemu wpuszczalas do loza malzenskiego?
nie wiesz jakie drastyczne skutki to ma na zwiazku? jak to niszczy wiez?

Pt paź 05, 2007 23:51

mateola napisał(a):
SweetChild napisał(a):

czemu wpuszczalas do loza malzenskiego?

Nie przesadzaj. To nie tyle może zniszczyć więź, co ponoć wzbudzić uczucie zazdrości w mężczyźnie, z powodu pojawienia się 'trzeciej osoby w łożu małżeńskim' ;) Oczywiście nie w każdym mężczyźnie!

rozalka napisał(a):
Obserwuję rodzinę przyjaciół, w której jest troje dzieci, jak super się rozwijają, jak razem się bawią i potrafią sobą zająć. Kolejne dziecko dorasta ze starszym i dzięki temu szybciej się rozwija, np. wcześniej zaczyna mówić.

Co do uczenia się młodszego od starszego - bywa i na odwrót :D ja nauczyłam się raczkować dopiero od mojej młodszej o 11 miesięcy siostry ;)

Ikm - a Ty, nie patrząc na Twój strach przed tym, że sobie możesz nie poradzić - chciałabyś mieć drugie dziecko (teraz) ? :)

So paź 06, 2007 1:06

czemu wpuszczalas
Nie wpuszczałam, tylko sama brałam. Wpuszczałam to starsze, bo chciało być tam, gdzie wszyscy. I nieraz budziliśmy się rano "w splątanym gaju rąk i nóg";)
Zlemijest1 napisał(a):
czemu
bo chcieliśmy sie wyspać 8)
Zlemijest1 napisał(a):
do loza malzenskiego?
bo w łóżeczku dziecięcym byśmy się nie pomieścili :D
Zlemijest1 napisał(a):
Nic mi na ten temat nie wiadomo :)
Więź ma sie jak najlepiej, czego i państwu życzę :-)

So paź 06, 2007 9:58
Zlemijest1 napisał(a):
czemu wpuszczalas
Nie wpuszczałam, tylko sama brałam. Wpuszczałam to starsze, bo chciało być tam, gdzie wszyscy. I nieraz budziliśmy się rano "w splątanym gaju rąk i nóg";)
Zlemijest1 napisał(a):
czemu
bo chcieliśmy sie wyspać 8)
Zlemijest1 napisał(a):
do loza malzenskiego?
bo w łóżeczku dziecięcym byśmy się nie pomieścili :D
Zlemijest1 napisał(a):
Nic mi na ten temat nie wiadomo :)
Więź ma sie jak najlepiej, czego i państwu życzę :-)

my tez chcielismy sie wyspac ale nie znacza ze bralismy dzieci do lozka z nami.
Wyspac tez sie da jak dziecko spi osobno.
Nie raz rozmawialem ze znajomymi ktorzy do dzis walcza z tym zeby dziecko odstawic do wlasnego pokoju po latach takiego spania razem.

nasz zwiazek ma sie jak najbardziej dobrze.
Dziekuje za troske :lol:

So paź 06, 2007 10:44

To, że my spaliśmyz niemowlakiem bynajmniej nie oznacza, że to jest obowiązkowe :-)

Zlemijest1 napisał(a):
Nie raz rozmawialem ze znajomymi ktorzy do dzis walcza z tym zeby dziecko odstawic do wlasnego pokoju po latach takiego spania razem.
Czy ja w jakiś sposób jestem za to odpowiedzialna? :-D

So paź 06, 2007 10:55
Zlemijest1 napisał(a):
To, że my spaliśmyz niemowlakiem bynajmniej nie oznacza, że to jest obowiązkowe :-)

Zlemijest1 napisał(a):
Czy ja w jakiś sposób jestem za to odpowiedzialna? :-D

nie jestes odpowiedzialna za to.
stwierdzalem pewne fakty tylko tyle.

So paź 06, 2007 12:24
Moderator

Bardzo proszę o wypowiedzi na temat. Wątków "zlemijestowych" jest już wystarczająco dużo w tym dziale.
Pozdrawiam.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

So paź 06, 2007 18:43

SweetChild napisał(a):
Zsynchronizowali się po kilku miesiącach.

U mnie po kilku latach, praktycznie wtedy, jak już obie przestały spać w dzień.

mateola napisał(a):
A jesli chodzi o noc, to młodsze spało z nami, z:

Ta techika brzmi mi znajomo :) Ale co z kolkami czy zębami? Miałem wrażenie, że nasze maluchy będą miały więcej zębów niż rekiny ;)

So paź 06, 2007 19:50

Ta techika brzmi mi znajomo :) Ale co z kolkami czy zębami? Miałem wrażenie, że nasze maluchy będą miały więcej zębów niż rekiny ;)
Kolki miało tylko pierwsze. Trzeba było nosić, lulać, masować brzuszek zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara (albo odwrotnie?), przykładać rozgrzaną pieluchę i gotować herbatkę z 10-15 ziarenek kopru włoskiego...
Drugiemu za to zęby wyrosły już pod koniec trzeciego miesiąca życia, ale jakoś udało się nam dopasować :)
Samo zaś ząbkowanie przechodziło moim dzieciom bez większych problemów.

Żeby nie było - zdarzały się noce "na sygnale", dzieci w końcu bywały chore, ale ogólnie nie mogę narzekać, zwłaszcza na drugie. Może dlatego, że człowiek już wiele wie i nie przejmuje sie byle czym...

So paź 06, 2007 20:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona