Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 16:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
 Być kobietą 
Autor Wiadomość

Post Re: Być kobietą
Shamanka napisał(a):
Czytałam kiedyś, ze podobno z badań jakiś tam wynika, ze
kobiety są lepszymi kierowcami niz panowie, włąśnie
dlatego, ze jeżdżą ostrożniej.
Czyli jeżdżą wolniej, a właściciele firm transportowych wolą zatrudniać mężczyzn, bo im się to bardziej opłaca
(mimo większego ponoć ryzyka - więcej km w krótszym czasie, a czas to pieniądz).
Shamanka napisał(a):
A robią tak z uwagi włąśnie na umiejętność przewidywania.
W czym się ta umiejętność przejawia?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So maja 29, 2010 22:46
W zachowaniu tzw marginesu bezpieczeństwa.

N maja 30, 2010 4:57
zbanowany na stałe

Shamanka napisał(a):
Poza tym to co mówisz o pzrewidywaniu potencjalnych zagrozeń to też prawda. Czytałam kiedyś, ze podobno z badań jakiś tam wynika, ze kobiety są lepszymi kierowcami niz panowie, włąśnie dlatego, ze jeżdżą ostrożniej. A robią tak z uwagi włąśnie na umiejętność przewidywania.
A może po drogach po prostu jeździ ponad 5 razy więcej mężczyzn? Stąd taka ilość wypadków tej płci? Lecz z policyjnego raportu w miastach wynika że powodujący wypadek są właśnie najczęściej kobiet w wieku 30 lat. Więc różnie to bywa... a co do przeiwdywalności to myślę że nie wszystkie kobiety są wróżkami, tą zdolność nie otrzymuje każda urodzona kobieta.

N maja 30, 2010 7:32
zbanowany na stałe

Znowu temat zszedł w kierunku uprawiania kobiecości w porównaniu z męskością i w konkurencji z nią. Ciągle odzywa się wzorzec kobiety zdominowanej, kobiety ofiary, kobiety, która MUSI udowodnić mężczyznom swoją przewagę nad nimi.

To przejaw, że wciąż się uczymy i pracujemy nad tym, aby uświadomić sobie, że:
INNY - NIE ZNACZY GORSZY LUB LEPSZY.

Tymczasem pełna, piękna kobiecość rozwija się samodzielnie i we współpracy z męskością a nie jako coś konkurencyjnego dla męskości, bez próby dominacji jednej płci nad drugą i udowadniania czegokolwiek :)

Spróbujcie panie :)

N maja 30, 2010 12:08
maly_kwiatek napisał(a):
Tymczasem pełna, piękna kobiecość rozwija się samodzielnie i we współpracy z męskością a nie jako coś konkurencyjnego dla męskości, bez próby dominacji jednej płci nad drugą i udowadniania czegokolwiek :)

Spróbujcie panie :)

Ja mam teraz dobrze. Ale wiem jak było. To tyle.

N maja 30, 2010 13:34
maly kwiatku, dlaczego tylko panie maja sprobowac?
Zeby z kims wspolpracowac, potrzeba dobrej woli obu stron, a tu czesto nasi panowie (ktorzy aktualnie ciagle w wiekszosci trzymaja sznurki wladzy i zarzadzania) traktuja kobiety jak,... no wlasnie "male kwiatki".

N maja 30, 2010 15:42

nie wyglądają jak panie ? zapytam więc jak ma wyglądać normalna kobieta ? czy "typowy" wygląd kobiety to nie jest czasem stereotyp z którym trzeba walczyć ? wiele osób wychodzi z założenia że jak przyzwoita kobieta to taka posłuszna i delikatna . a jeżeli kobieta lubi rzeczy które typowe dla niej nie są to złe ? myślę że nie .

N maja 30, 2010 17:21
ania808 napisał(a):
nie wyglądają jak panie ? zapytam więc jak ma wyglądać normalna kobieta ? czy "typowy" wygląd kobiety to nie jest czasem stereotyp z którym trzeba walczyć ? wiele osób wychodzi z założenia że jak przyzwoita kobieta to taka posłuszna i delikatna . a jeżeli kobieta lubi rzeczy które typowe dla niej nie są to złe ? myślę że nie .

Hm... skoro mowa o stereotypach... to co byś pomyślała o mężczyźnie, który lubi na przykład szydełkować? I woli być podrywany niż podrywać? Bo wiesz, to działa w dwie strony. :D

N maja 30, 2010 17:23

powiedziałabym że ma swój styl życia według jego własnych upodobań . szacun wtedy dla niego że odważył się iść pod prąd .

N maja 30, 2010 17:27
ania808 napisał(a):
powiedziałabym że ma swój styl życia według jego własnych upodobań . szacun wtedy dla niego że odważył się iść pod prąd .

Acha... :mrgreen:

N maja 30, 2010 18:37

ania808 napisał(a):

:twisted: Nie uwierzę dopóki nie zobaczę :P

N maja 30, 2010 22:22
Tak, zwłaszcza kiedy siedzi taki typ i czeka żebyś do niego zagadała, powiedziała mu jaki fajny jest i w ogóle zaprosiła na randkę czy cóś bo on sam to nie, broń Boże, jemu nie wypada bo idzie pod prąd...

A jak już ta randka dojdzie do skutku, to pamiętaj, że masz go do tej restauracji dowieźć, za posiłek zapłacić i do domku odholować.

Już ja widzę te tłumy powabnych dam zachwyconych, że on taki wyzwolony... A apogeum szczęścia osiągną jak się okaże, że w przypadku stałego (nie daj Boże) związku, to nasz pan, żyjący według własnych upodobań, oczekiwać będzie abyście to Wy, drogie panie, zdobywały dla niego środki do życia tyrając w pracy. On naturalnie może czasem coś posprząta lub ugotuje, ale w końcu też pracować będzie, zarabiając tak jedną czwartą tego co Wy. :D

Zapisy na takiego kawalera z pewnością trwałyby długo. ;)

Jak więc widać, przekraczanie pewnych norm jest super - do pewnego stopnia. W końcu jesteśmy stworzenia tak jak jesteśmy i negowanie stereotypów, aczkolwiek czasami ciekawy eksperyment socjologiczny, generalnie bokiem wyjdzie zawsze i wizgiem i zgrzytaniem zębów.

Moja rada? Trzymajmy się wszyscy kupy. :)

N maja 30, 2010 22:31

Shamanka napisał(a):
Ale czy meżczyźni w dzisiejszych czasach realizują swoej role i obowiązki jakie wyznaczył i Bóg i natura? Poza prokreacją, z której czerpią przyjemność, w zasadzie nie.
Zaczynają być zbędni.

I wzajemnie ;)

Zresztą myślę, że to jedna z podstawowych przyczyn dla rosnącej liczby singli - kobiety i mężczyźni w coraz mniejszym stopniu się dopełniają, a coraz częściej dublują, przez co stają się sobie w dużej mierze zbędni.

Pn maja 31, 2010 10:06

Kamala napisał(a):
(...) traktuja kobiety jak,... no wlasnie "male kwiatki".

ale to nie nasza wina :)
to efekt socjalizacji i uwarunkowan kulturowych... chlopiec musi byc twardy, nie moze plakac... dziewczynki sa delikatne, czule itp wiec w odniesieniu do posatw chlopcow sa slabsze niestety, a pozniej wszyscy dorastamy czerpiac wzorce od naszych rodzicow, srodowiska...

Wracajac do tematu, kobiety sa urocze o ile znaja swoja wartosc, sa pewne siebie, otwarte, usmiechniete i cenia sobie mezczyzn. "Skutki uboczne" typu rozterki i hustawki emocjonalne nabieraja wtedy innego znaczenia (nawet dodaja im uroku).
Nalezy rowniez zwrocic uwage na to, ze kobiety nie bylyby kobietami, gdyby nie bylo mezczyzn ;)
Dlatego my chlopy jestesmy wam bardziej potrzebni niz wam sie wydaje. cmok.

Pn maja 31, 2010 14:22

Shamanka napisał(a):
(..)Ale czy meżczyźni w dzisiejszych czasach realizują swoej role i obowiązki jakie wyznaczył i Bóg i natura? Poza prokreacją, z której czerpią przyjemność, w zasadzie nie.
Zaczynają być zbędni.
Nie zapewniają już przetrwania rodzinie, bo dzis kobiety same potrafią o siebie zadbać. Wystarczy popatrzyć na samotne matki. Ochronić? Są od tego organy i instytucje, mężczyzna nie zapewnia juz bezpieczeństwa kobiecie.
Czy dają rozum, który właściwie pokieruje rodziną? Też już nie, bo kobiety odzyskały głos.

Hmm, to brzmi trochę jak wywód zawiedzionej kobiety...
Owszem kobiety w wielu przypadkach potrafią sobie świetnie poradzić, ale jak pokazuje życie w wielu też nie. Te tzw. samotne matki często borykają się z trudami życia i ciągłym brakiem środków, a instytucje przeznaczone do pomocy im - wydają zaledwie głodowe zasiłki, więc nie jest tak różowo - przynajmniej w Polsce.
I co do dalszej części wypowiedzi: mężczyźni potrafią zapewnić bezpieczeństwo kobiecie na każdej płaszczyźnie, przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń. Być może trzeba trafić na mężczyznę (prawie) idealnego; ja miałam to szczęście, że trafiłam...
Świat bez facetów, pełen wyemancypowanych kobiet byłby beznadziejnie nudny...

Pn maja 31, 2010 15:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona