|
|
|
Małżeństwo-czy do końca wazne?
Autor |
Wiadomość |
jaacek
czasowo zablokowany
|
 Re: Małżeństwo-czy do końca wazne?
OK. Pytanie do Szumiego: w jakiej sytuacji o Sakramencie Małżeństwa możemy powiedzieć, że został zawart ważnie ale niegodnie? I czy możemy Iwonie doradzić żeby w przypadku jakiejś rocznicy ślubu i odnowienia przyżeczeń małżeńskich poprosiła księdza żeby stułą związał ręce małżonków?
|
Pn lut 21, 2011 22:05 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Ważnie, ale niegodziwie (niegodnie) zawarte może być wówczas, gdy asystujący nie sprawdził przed dopuszczeniem do ślubu stanu wolnego małżonków (czyli nie przeprowadził badania przedślubnego, spisując tzw. protokół przedślubny) - por. kan. 1114.
Jest taka forma, że podczas odnowienia ślubowania z okazji rocznicy ślubu kapłan wiąże ręce stułą i pyta, czy małżonkowie nadal chcą się miłować, troszczyć o siebie itp.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lut 21, 2011 22:15 |
|
 |
elen-87
|
A ja mam takie pytanie...A jesli ktos bral slub w kosciele anglikanskim i np. pan mlody byl ochrzczony w kosciele anglik. a panna mloda nigdy nie byla chrzczona i gdy potem sie rozwiedli, to czy ich malzenstwo bylo wazne? Bo moj narzeczony obecny stara sie przejsc na moja wiare , byl chrzczony w kosciele anglik., jego byla zona nigdy nie byla chrzczona i na dodatek stara sie przejsc na moja wiare..i stara sie o rozwod koscielny. Jak myslicie? prosze o odpowiedzi! Czy takie malzenstwo bylo wazne? elen-87@o2.pl pozdrawiam!
|
Pt wrz 02, 2011 15:33 |
|
|
|
 |
BlankaA
|
A w Kościele anglikańskim można wziąc ważny ślub z nieochrzczonym (bez dyspensy)? Jesli tak, no to (p)odpowiedź gotowa.
|
Pt wrz 02, 2011 18:13 |
|
 |
Bonifacy
|
Elbrus napisał(a): jaacek napisał(a): A może wystarczy żeby po prostu był i nic nie mówił? Taki Sakrament też byłby ważny? Tak, byłby ważny. Nie. Nie byłby ważny. Kan. 1108 - § 2. Za asystującego przy zawieraniu małżeństwa uważa się tylko tego, kto jest obecny i pyta nowożeńców, czy wyrażają zgodę i przyjmuje ją w imieniu Kościoła. Bez tego byłyby ważne małżeństwa przez zaskoczenie - dopadłoby dwoje jakiegoś księdza w obecności dwóch świadków, wypowiedziało przysięgę małżeńską, i już. Nie ma tak dobrze  ))
|
N wrz 04, 2011 21:40 |
|
|
|
|
|