Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 15:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona
 Prawo Do Narodzin 
Autor Wiadomość

Post Re: Prawo Do Narodzin
Kozioł napisał(a):
Czy chcesz te kobiety oceniać?
Na tym forum spotykałem kilka razy wypowiedzi w stylu:
"Bóg nie wymaga od człowieka czynów heroicznych".
Czy niezjedzenie własnego dziecka jest czynem heroicznym, którego Bóg nie wymaga :?:
Kozioł napisał(a):
popadały powoli w obłęd
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obłęd_moralny
Choroba czasem może łagodzić winę osobistą.
Kozioł napisał(a):
Analogiczna sytuacja bywa po gwałcie.
Czy aby na pewno analogiczna?
A jeśli tak, to dlaczego istnieje prawo do zabicia dziecka nienarodzonego, a do narodzonego już nie?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 19, 2011 19:55
BlueDraco napisał(a):
Ano widzisz, Koźle, czym innym jest usprawiedliwienie dokonanego zła, a czym innym przyznanie do niego prawa. Prawo jest po to, by zakazywać popełniania zła. A miłosierdzie po to, by grzesznik mógł zostać zbawiony.

Odpowiedzi co prawda uniknąłeś, ale w końcu jakoś samo wyszło.

Tylko pytanie, czy jest to zło "uniwersalne". Sama ocena aborcji nie jest w społeczeństwie jednoznaczna, nie jest jednoznaczna nawet wśród chrześcijan. Narzucanie jej siłą do niczego dobrego nie prowadzi. Narzucanie własnego poglądu siłą nigdy dobrze się nie kończyło.
No to może bądź konsekwentny - nakaz uczestniczenia we mszy w niedzielę i komunii w Wielkanoc - pod karą więzienia. Taki konsekwentny pomysł już był realizowany w XIXw - jak myślisz, z jakimi owocami?
Powtórzę moje stanowisko: tak gdzie nie ma jednomyślności, gdzie często wkrada się kontrowersja, drogą nie jest zakaz, a wychowanie - tym bardziej, ze zakaz w tej materii jest nie do wyegzekwowania.

Elbrus nie szukaj ostrej granicy potępienia, a raczej miłości. Podejdź z miłością nie tylko do dziecka ale także do matki - oboje na tą miłość zasługują, prawda?

N cze 19, 2011 22:15

Kozioł napisał(a):
Sama ocena aborcji nie jest w społeczeństwie jednoznaczna, nie jest jednoznaczna nawet wśród chrześcijan.

Ocena konieczności płacenia podatków nie jest w Polsce jednoznaczna, nawet wśród chrześcijan. A jednak płacimy (pytanie czemu tak wysokie), bo jest przymus. Czy przymus podatkowy sam w sobie jest czymś złym?

Cytuj:
No to może bądź konsekwentny - nakaz uczestniczenia we mszy w niedzielę i komunii w Wielkanoc - pod karą więzienia.

Porównanie kompletnie oderwane od omawianego tematu. Przez niechodzenie na Mszę raczej nikt nie zginie. :D Nie sposób się do tego inaczej ustosunkować.

Cytuj:
tym bardziej, ze zakaz w tej materii jest nie do wyegzekwowania.

na terytorium kraju, w którym żyjemy jest do wyegzekwowania. Nie możemy zbyt wiele poradzić na to, że niemoralne prawa rządzą w innych landach/krajach/województwach UE, możemy tylko próbować wpływać na tamte rządy, parlamenty, wyborców, by opowiedzieli się przeciwko aborcji. Ale nawet najgorsze etycznie prawo obowiązujące gdzie indziej nie zwalnia nas z obowiązku dbania o poprawę prawa w ramach naszej (jeszcze) autonomii.

Pn cze 20, 2011 7:09
Zobacz profil WWW
distinct napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Sama ocena aborcji nie jest w społeczeństwie jednoznaczna, nie jest jednoznaczna nawet wśród chrześcijan.

Ocena konieczności płacenia podatków nie jest w Polsce jednoznaczna, nawet wśród chrześcijan. A jednak płacimy (pytanie czemu tak wysokie), bo jest przymus. Czy przymus podatkowy sam w sobie jest czymś złym?

Podatek jako taki w obecnej strukturze własności nie jest złem sam w sobie. Podobnie prawo nie jest złem samo w sobie. A jednak są złe/kontrowersyjne podatki i złe/kontrowersyjne prawa.
distinct napisał(a):
Cytuj:
No to może bądź konsekwentny - nakaz uczestniczenia we mszy w niedzielę i komunii w Wielkanoc - pod karą więzienia.

Porównanie kompletnie oderwane od omawianego tematu. Przez niechodzenie na Mszę raczej nikt nie zginie. :D Nie sposób się do tego inaczej ustosunkować.

Ależ to przecież wg KRK grzech ciężki! Zginie i to na wieki wieków! Gorsze to od smierci fizycznej - prawda?

Cytuj:
Cytuj:
tym bardziej, ze zakaz w tej materii jest nie do wyegzekwowania.

na terytorium kraju, w którym żyjemy jest do wyegzekwowania. Nie możemy zbyt wiele poradzić na to, że niemoralne prawa rządzą w innych landach/krajach/województwach UE, możemy tylko próbować wpływać na tamte rządy, parlamenty, wyborców, by opowiedzieli się przeciwko aborcji. Ale nawet najgorsze etycznie prawo obowiązujące gdzie indziej nie zwalnia nas z obowiązku dbania o poprawę prawa w ramach naszej (jeszcze) autonomii.
Żyjesz w wielkim oderwaniu od rzeczywistości. Będzie tak samo możliwe do wyegzekwowania jak dzisiejsze -> "podziemie" aborcyjne kwitnie!

Pn cze 20, 2011 14:06

w całej tej dyskusji najbardziej przeraził mnie pierwszy post. "Gdyby moje dziecko miało zespół Downa..." Czyli wystarczy mieć trochę inne rysy twarzy, charakterystyczną dłoń, nieco niższą inteligencję (często na granicy normy, przypominam!!!), nieco większą skłonność do pewnych chorób- żeby równało się to wyrokowi śmierci....
i nieważne jest całe ciepło, pogoda, milusińskość przytulańskich dzieciaczków z zespołem Downa, nieważna cała radość jaką dają swoim matkom.... nie spełnia oczekiwań, trzeba zabić.
Jest taka piękna książka "Cela" Obrazek napisana przez matkę dziewczynki z zespołem Downa, wartościowej i utalentowanej, wnoszącej bardzo wiele do życia swoich rodziców, jak to ładnie napisane w recenzji :
Autorka przekonująco dowodzi, jak twórcze, ciekawe, pełne radości i satysfakcji może stać się dla rodziców życie z dzieckiem upośledzonym.
Cela jest świadectwem złożonym przez matkę, książką o tym, jak kochać dziecko.

wokół mnie pełno jest ludzi starszych, chorych, niepełnosprawnych, czasem leżących, czasem nie nawiązujących kontaktu.. patrząc na nich ruchliwe i pogodne dziecko z zespołem Downa wydaje się tryskać zdrowiem. A jednak nikt z nas tych chorych, potrzebujących opieki ludzi nie chce zabić. Nazwalibyśmy to morderstwem chociaż...... pewnie niektórzy nie....

każdy z nas może byc chory, niesprawny i wymagać opieki. Każdemu z nas może cięzko zachorować dziecko.

Czy zabilibyście swoje dziecko gdyby uległo wypadkowi i resztę życie miało spędzić na wózku? Nie? Dlaczego nie...?

Pn cze 20, 2011 15:09

Cytuj:
A jednak są złe/kontrowersyjne podatki i złe/kontrowersyjne prawa.

Tak samo jest złe i kontrowersyjne jest prawo do zabijania bezbronnych ludzi. I to w łonach ich matek!
Cytuj:
Ależ to przecież wg KRK grzech ciężki! Zginie i to na wieki wieków! Gorsze to od smierci fizycznej - prawda?

Ale to już kwestia światopoglądu-i w to państwo nie powinno mieszać.
Państwo powinno jednak chronić życie swoich obywateli, niezależnie od tego, czy jeszcze się nie urodzili, czy nie(co nie znaczy, że człowiek zaczyna być człowiekiem od porodu-już naukowcy mówią dzisiaj, że życie zaczyna się od poczęcia:http://www.eugeniusz.oblaci.pl/pro_life_naukowcy.html ). Kwestia prawa do życia dla każdego człowieka nie jest kwestią światopoglądową. Jest prawem każdego człowieka, dlatego inny człowiek nie powinien i nie może go tego prawa pozbawiać.
Cytuj:
Żyjesz w wielkim oderwaniu od rzeczywistości. Będzie tak samo możliwe do wyegzekwowania jak dzisiejsze -> "podziemie" aborcyjne kwitnie!

Zwolennicy aborcji na życzenie w Wielkiej Brytanii mówili, że w podziemiu dokonuje się 100tys. aborcji rocznie. Nie była to prawda, zabijano "jedynie" 25 tys dzieci rocznie. W Polsce jest ich jeszcze mniej:http://www.prolife.com.pl/pg/pl/biblioteka_obroncy_zycia/aborcja/podziemie_aborcyjne.html.
Więc nie przekonasz mnie, że warto zalegalizować morderstwo, bo duzo ludzi robi to nielegalnie.

Pn cze 20, 2011 20:40

a propos strasznie nagłaśnianego podziemia aborcyjnego- znam wielu ginekologów osobiście po linii zawodowej. I wiem jak nieliczne są osoby które ewentualnie podjęłyby się nielegalnej aborcji! Przez kilka lat mojej pracy raz spotkałam ginekologa co do którego mogłabym przypuszczać że jest zwolennikiem aborcji. Pomijając już nawet etykę, trzeba być naprawdę chyba absurdalnie chciwym żeby mając zawód w którym dobrze się zarabia i niczego nie brakuje, podjąć się nielegalnej aborcji i narazić się na więzienie! Poza tym nie zapominajcie że aborcja z punktu widzenia lekarza wygląda calkowicie inaczej, tam nie da się udawać że nie widzi się martwego dziecka, rozerwanego ciałka, tam wszystko widać już jak na dłoni...... a śnić się to może potem po nocach latami. Jedna znajoma ginekolog powiedziała mi kiedys w szczerej rozmowie że nie byłby w stanie zebrać się zespól który podjąlby się aborcji, napewno nie w tych czasach i nie przy tej świadomości...

Pn cze 20, 2011 20:48

Kozioł napisał(a):

wskaż proszę, na jakiej podstawie stwierdzasz, że jestem oderwany od rzeczywistości? nie doceniam wpływów wszechpotężnego podziemia aborcyjnego czy z innych powodów?
może być PW, jeśli schodzimy z tematu

pozdrawiam

Pn cze 20, 2011 20:55
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

sękacz napisał(a):
Zwolennicy aborcji na życzenie w Wielkiej Brytanii mówili, że w podziemiu dokonuje się 100tys. aborcji rocznie. Nie była to prawda, zabijano "jedynie" 25 tys dzieci rocznie. W Polsce jest ich jeszcze mniej:http://www.prolife.com.pl/pg/pl/biblioteka_obroncy_zycia/aborcja/podziemie_aborcyjne.html.
Więc nie przekonasz mnie, że warto zalegalizować morderstwo, bo duzo ludzi robi to nielegalnie.

Cokolwiek mówiłyby statystyki, odwieczne prawo mówi: Nie zabijaj!
I jakakolwiek cywilna legalność zabijania nie zmienia tego prawa.

Liczba podziemnych aborcji w Polsce jest szacowana według cytowanego opracowania na 10 tysięcy rocznie. Ta liczba robi wrażenie. Jednak proszę, porównajcie tę liczbę z liczbą 800 tysięcy - milion aborcji rocznie w Polsce przełomu lat 70tych/80tych.

Taki jest wymiar efektu pracy wielu ludzi Kościoła, mniej lub bardziej związanych z duchowieństwem. Jednym z tych ludzi był i jest ks. Stanisław Małkowski, nieprzejednany obrońca życia nienarodzonych.

Odpowiednia do tego wymiaru jest też wielkość oporu podziemia aborcyjnego i mafii, która to podziemie organizuje i z niego ciągnie swe zyski. Przejawy działalności tejże widać zapewne też tu na forum.

Pn cze 20, 2011 21:20

jestem ciekawa ile z Was, antyaborcjonistów było w domach dziecka, ilu z Was jest wolontariuszami w DD, ilu z Was adoptowało takie niechciane dziecko, ilu z Was pomaga matką takich niechcianych dzieci... najłatwiej bronić czegoś co nas nie dotyczy, jest nienamacalne i nie powoduje zmartwień!
ciekawi mnie też to że gdy narodzi się takie niechciane dziecko nagle wszyscy obrońcy życia milkną...

Pn cze 20, 2011 21:34

ZiarnoPiasku - proponuję, abyś odniosła się do postów komentujących Twoje wcześniejsze wypowiedzi - skoro już zabierasz głos w temacie ;)

Możesz wyjaśnić co masz na myśli pisząc:

Cytuj:
ciekawi mnie też to że gdy narodzi się takie niechciane dziecko nagle wszyscy obrońcy życia milkną...

Podaj konkrety - o jakim niechcianym dziecku napisałaś - i jacy to wszyscy obrońcy życia zamilkli?!

Pn cze 20, 2011 22:21
Odpowiem hurtem.
Całkowity zakaz aborcji jest sprawą światopoglądową! Samo szafowanie na lewo i prawo określeniem "morderstwo" jest tego dostatecznym dowodem i automatycznie przypina kobietom, które wobec takich dramatycznych decyzji stanęły łatkę morderczyni. Powinniście się chyba opamiętać.
Dzisiejsze prawo jest wystarczająco restrykcyjne, oficjalne aborcje sa bardzo rzadkie i wiążą się zawsze z sytuacją moralnie trudną do oceny, z dramatycznymi wyborami.

Reszta na priv.

Pn cze 20, 2011 22:35

Więc ja Ziarno Piasku codziennie opiekuję się zawodowo skrajnie niesprawnymi i cięzko chorymi ludźmi i myślę o adopcji niechcianego dziecka. To tyle odpowiedzi na twoje pytanie.

Pn cze 20, 2011 22:43
zbanowany na stałe

W pewnych sytuacjach, słowa są niestosowne.

Pn cze 20, 2011 22:46
Tak naprawdę, to dzieci do adopcji jest bardzo mało. Większość to dzieci z rodzicami o czasowo ograniczonymi lub wstrzymanymi prawami rodzicielskimi. W Polsce "przeludnienie sierocińców" nie jest argument w dyskusji o aborcji, a w dyskusji o bezwładności i niewydajności systemu prawnego.

Pn cze 20, 2011 23:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona