Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
 Syndrom in-vitro 
Autor Wiadomość

Post Re: Syndrom in-vitro
tomek92pl napisał(a):
Katolik, przynajmniej wedlug mnie, powinien zaakceptowac Biblie, a nie to co mowia ksieza w Kosciele.

Biblię to akceptują również inne wyznania i sekty i często nie wychodzi z tego nic dobrego 8) .
a katolik oprócz Biblii powinien zaakceptować społeczną naukę KK, a jeżeli mu ona nie po drodze, to są również inne - łatwiejsze może wyznania. W końcu czy każdy musi być katolikiem?

Wt sty 04, 2011 11:27
czasowo zablokowany

liam napisał(a):
A... a w którym miejscu konkretnie Biblia mówi o in vitro?

Właśnie w zadnym :D ale nie o to mi chodzilo. Po prostu komentarz do czyjejs wypowiedzi.

Wt sty 04, 2011 14:25
Tak, o konieczności uznawania autorytetu Kościoła. Toteż zapytałem: skoro Biblia nie wspomina o in vitro, tak jak o kilku innych sprawach, o których się wtedy nikomu nie śniło, to skąd według Ciebie katolik ma brać o nich pojęcie?

Wt sty 04, 2011 14:50
zbanowany na stałe

Katolik ufa kosciolowi s trudnych sprawach moralnego osadu problemow nauki.
Papiez ma do pomocy 80 uczonych ( w tym 60 Noblistow) aby wyrobic sobie opinie no i oczywiscie ma pomoc Ducha Swietego.

Wt sty 04, 2011 17:30

hominis3 napisał(a):
Katolik ufa kosciolowi s trudnych sprawach moralnego osadu problemow nauki.
Papiez ma do pomocy 80 uczonych ( w tym 60 Noblistow) aby wyrobic sobie opinie no i oczywiscie ma pomoc Ducha Swietego.

Nie widzę problemu, nikt nie zmusza nikogo do stosowania metody in vitro, czy tez podejmowania innych praktyk które nie są zgodne z nauka kościoła. Rzeczywistość jest jednak taka, że większość katolików traktuje naukę kościoła wybiórczo.

Wt sty 04, 2011 17:59
zbanowany na stałe

Czy wiekszosc katolikow traktuje nauke kosciola wybiorczo? Niestety to smutna prawda.
To rezultat tchorzostwa polskiego kleru, polskich pseudo katolickich mediow i pseudo katolickich forow , gdzie dominuje tchorzostwo politycznej poprawnosci. Jezus byl tak politycznie niepoprawny, ze go ukrzyzowano.

Wt sty 04, 2011 18:39

hominis3 napisał(a):
Czy wiekszosc katolikow traktuje nauke kosciola wybiorczo? Niestety to smutna prawda.

Dla Was, katolików jeszcze coś innego powinno być zastanawiające. Coraz mniej wierzących praktykuje, a jeśli nawet uczestniczą w niedzielnej mszy, to jest to tylko przyzwyczajenie. To już zadanie dla duchowieństwa, co zrobić, aby tę sytuację odwrócić.

Śr sty 05, 2011 5:23

Liam ja tak króciutko na podstawie twojego pierwszego artykułu. Z tekstu wynika trochę co innego niż z podsumowania. Tekst jest jak najbardziej wiarygodny a podsumowanie stronnicze (te na czerwono podkreślenia "nieznacznie" ;-) ) Nie ukrywam że wszystkich nie przeanalizuję bo mam trochę mało czasu, ale tak jak ci pisałam nie o to chodzi.
Jestem przeciwna refundacji IVF. Jestem za regulacją prawną. W tej chwili NFZ obcina o połowę kontrakty poradniom specjalistycznym, w moim mieście nie chce podpisać kontraktu na poradnię hematologiczną (!!! leczenie białaczek, szpiczaków itp) , obciął o połowe kontrakty kardiologom, pacjenci są odsyłani od drzwi przychodni gdzie leczyli się całe życie bo nie ma kontraktu na przyszły rok! Nie płaci za nadwykonania, nawet w procedurach bezpośredniego ratowania życia. W związku z tym jestem przeciwna refundacji bardzo drogiej procedury w sytuacji braku pieniędzy na np niestandardowe terapie onkologiczne. Coś trzeba wybrać. Nie da się mieć wszystkiego.
Jestem za ścisłą regulacją prawną i za zakazem mrożenia i niszczenia zarodków. I za ścisłym udokumentowaniem wskazań do IVF. Jeśli da się tak przeprowadzić procedurę żeby powstawały tylko 2 zarodki (sprawdzić ilośc kom jajowych- myślę że sie da) i 2 wszczepiać- takie powinny być zasady. We własnym sumieniu jestem przeciwna IVF i nie zdecydowałabym się na to.

Śr sty 05, 2011 9:12
W takim razie, kropeczko, dziękuję za fajną dyskusję. Zakończyłbym ją na tym, bo wygląda na to, że w pryncypiach się ze sobą zgadzamy. :)

Śr sty 05, 2011 9:18

Post Re:
liam napisał(a):
Tak, o konieczności uznawania autorytetu Kościoła. Toteż zapytałem: skoro Biblia nie wspomina o in vitro, tak jak o kilku innych sprawach, o których się wtedy nikomu nie śniło, to skąd według Ciebie katolik ma brać o nich pojęcie?

To chyba bardzo proste - Bóg objawia się nie tylko w Piśmie Świętym, ale także i może nawet przede wszystkim w NATURZE!!!!!
Na tym blogu znajdziesz więcej informacji na temat katolickiej(?) etyki seksualnej:
http://kreskaniarodzina.blogspot.com

Cz sty 06, 2011 22:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23