Mieszkanie z narzeczona przed slubem...
Autor |
Wiadomość |
szumi
Moderator
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Wybacz, ale ksiądz nie będzie mi mówił jak i kiedy mam przejawiać swoją miłość. I nie chodzi mi tu w tym momencie o seks, o nie. Ale właśnie o zwykłe pocałunki i pieszczoty. Jednym słowem są to farmazony.
Ksiądz Ci nie musi tego mówić. To Ci powie Kościół- Ciało Chrystusa. Nie musisz sie z tym zgadać. Nikt Ci katolikiem być nie karze. Cytuj: Ok, podaj mi tutaj kilka szkód jakie przynosi wycałowanie kobiecego ciała.
Nie zrozumiesz patrząc tylko na ten świat.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr cze 18, 2008 15:05 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Ksiądz Ci nie musi tego mówić. To Ci powie Kościół- Ciało Chrystusa. Nie musisz sie z tym zgadać. Nikt Ci katolikiem być nie karze. No to pokarz mi gdzie to Chrystus mówi? Bo o ile wiem to KKK spisali ksieża. Cytuj: Nie zrozumiesz patrząc tylko na ten świat.
Skoro Ty to rozumiesz to wytłumacz takiemu malutkiemu człowiekowi jak ja bo przyznaję się bez bicia, że nie rozumiem i nie wiem jakie szkody może przynosić w tym świecie, a tym bardziej w innym.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr cze 18, 2008 15:16 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Mroczny Pasażer napisał(a): No to pokarz mi gdzie to Chrystus mówi? Bo o ile wiem to KKK spisali ksieża.
Cytuj: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. ( Mt 5, 28 ) Pewne rzeczy są zarezerwowane dla małżonków. Nie ma co uzurpować sobie prawa do pewnych rzeczy! Chcesz- proszę bardzo, ale wejdź w związek małżeński. Cytuj: Skoro Ty to rozumiesz to wytłumacz takiemu malutkiemu człowiekowi jak ja bo przyznaję się bez bicia, że nie rozumiem i nie wiem jakie szkody może przynosić w tym świecie, a tym bardziej w innym.
No właśnie, Ty szukasz szkód w tym świecie, a to jest błąd (choć i takie mogą się zdarzyć).
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr cze 18, 2008 15:39 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Pewne rzeczy są zarezerwowane dla małżonków. Nie ma co uzurpować sobie prawa do pewnych rzeczy! Chcesz- proszę bardzo, ale wejdź w związek małżeński. Wybacz, ale nigdy nie zrozumiem dlaczego i jakim prawem pocałunki, pieszczoty itp. mają być zarezerwowane dla małżeństw. Bóg nie wie, że nie tylko z cierpienia człowiek potrafi wyciągnąć nauki? Nie sądzę. Cytuj: No właśnie, Ty szukasz szkód w tym świecie, a to jest błąd (choć i takie mogą się zdarzyć).
Jakie mogą być na tym świecie to domyślam się, ale ja właśnie pytałem o te szkody w innym świecie. ;P
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr cze 18, 2008 15:44 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Wybacz, ale nigdy nie zrozumiem dlaczego i jakim prawem pocałunki, pieszczoty itp. mają być zarezerwowane dla małżeństw. Bóg nie wie, że nie tylko z cierpienia człowiek potrafi wyciągnąć nauki? Nie sądzę.
No to jak nie zrozumiesz to koniec dyskusji....
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr cze 18, 2008 16:03 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Aha, czyli jednak nie potrafisz tych szkód wymienić. Łatwo powiedzieć, ale trudniej przykłady dać. Spoko. ;>
|
Śr cze 18, 2008 16:07 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Aha, czyli jednak nie potrafisz tych szkód wymienić. Łatwo powiedzieć, ale trudniej przykłady dać. Spoko. ;>
Nie problem: jest to grzech. Trwanie w grzechu powoduje zamknięcie się na Boga i Jego dar zbawienia, zatem czeka wieczne potępienie.
To jest największa szkoda w przyszłym życiu...
Jak nie możesz zrozumieć, to daruj sobie komentarz.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr cze 18, 2008 16:15 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Nie chciałem zrozumieć, chciałem tylko zobaczyć czy potrafisz wytłumaczyć. ;p
Dziękuję. ;]
|
Śr cze 18, 2008 16:17 |
|
 |
Krzysztof_J
|
Mroczny Pasażer napisał(a): …chciałem …pokazać, że takie czynności nawet jeśli para nie jest małżeństwem nie są grzechem, a tym bardziej nie są złe. No to Ci chyba się nie bardzo udało  Mroczny Pasażer napisał(a): Wybacz, ale ksiądz nie będzie mi mówił jak i kiedy mam... Wiara katolicka to również "poddanie się" temu co głoszą duchowni. Sądzisz, że do każdego z nas z osobna winien osobiście przemawiać Jezus? To chyba pycha czy jakoś tak Mroczny Pasażer napisał(a): Tak naprawdę to ci, co spisali dogmat o bezgrzeszności Maryi nie byli przy niej, nie wiedzieli jak jest naprawdę, wszystko czerpią z Pisma i z opowieści przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dlatego pewności moim zdaniem nie ma
Ha – wychodząc z takich założeń można podważyć większość pism. Czy ewangeliści byli przy rozmowie Jezusa z Piłatem? Czy wszyscy ewangeliści byli na Górze Tabor? Czy byli przy Zwiastowaniu?
Kanstatuję ze smutkiem, że tracimy płaszczyznę.
|
Cz cze 19, 2008 6:30 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: No to Ci chyba się nie bardzo udało Wręcz przeciwnie. Cytuj: Wiara katolicka to również "poddanie się" temu co głoszą duchowni. Sądzisz, że do każdego z nas z osobna winien osobiście przemawiać Jezus? To chyba pycha czy jakoś tak Człowiek ma rozum i jak ja widzę, że duchowni gadają głupoty na tematy, na które nie mają zielonego pojęcia to automatycznie odrzucam tę naukę. Cytuj: Ha – wychodząc z takich założeń można podważyć większość pism. Czy ewangeliści byli przy rozmowie Jezusa z Piłatem? Czy wszyscy ewangeliści byli na Górze Tabor? Czy byli przy Zwiastowaniu? No można, nie przeczę. Dlatego ja w życiu pewien jestem tylko śmierci. ;p Cytuj: Kanstatuję ze smutkiem, że tracimy płaszczyznę.
Ja też. ;p
|
Cz cze 19, 2008 7:29 |
|
 |
jumik
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Cytuj: No to Ci chyba się nie bardzo udało Wręcz przeciwnie.
Nie, zdecydowanie nie udało Ci się...
A co do poddania się Kościołowi. Myślę, że to jest tak, że to w dużym stopniu pokazuje naszą pokorę. No bo niby możemy być pokorni względem Boga, ale co to za pokora jeśli wiemy, że Bóg jest wszechmogący i wszechwiedzący? Wtedy to zwykłe zgadzanie się z osobą, która wie od nas lepiej (co też nie musi być łatwe). Myślę, że prawdziwą pokorą, tąką, do której nas wzywa Biblia jest właśnie pokora, która ujawnia się względem ludzi. Bo dopiero posłuszeństwo komuś kto nie jest doskonały, kto jest też człowiekiem może być pokorą. Myślę, że przez pychę wielu nie uwierzy w Boga i nie usłucha Jego Ciała, Kościoła. Przecież Biblia mówi, że dla pysznego obrzydliwością jest pokora, że Bóg sprzeciwia się pysznym, pokornym zaś daje łaskę.
"...Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą"
_________________ Piotr Milewski
|
Cz cze 19, 2008 12:06 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Nie, zdecydowanie nie udało Ci się...
Chciałbyś. ;P
Ale spoko, skoro mi się nie udało to i Wam również kiepsko poszło. ;/
|
Cz cze 19, 2008 12:14 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Musicie zrozumieć, że okazywanie sobie miłości w sposób, że tak powiem, cielesny, z punktu widzenia człowieka i człowieczeństwa nie jest i nie będzie nigdy niczym złym.
Punkt widzenia religii (jakiejkolwiek) może być inny, ale nie zmienia to faktu i nigdy nie zmieni, że dla człowieka, jego życia i jego miłości nie ma w takim zachowaniu nic złego i szkodzącego.
Chyba, że dla Was okazywanie miłości w ten sposób jest złe, ale to już z Wami jest problem. :S
BTW a gdyby tak na chwilę zejść z argumentacji religijnej, potrafilibyście pokazać nie wiem, z pięć przykładów na szkody wynikające z okazywania sobie miłości fizycznie? I jak zwykle - nie mam tu na myśli tylko seksu, zboczuchy. ;p
|
Cz cze 19, 2008 12:18 |
|
 |
Krzysztof_J
|
Mroczny Pasażer napisał(a): BTW a gdyby tak na chwilę zejść z argumentacji religijnej, potrafilibyście pokazać nie wiem, z pięć przykładów na szkody wynikające z okazywania sobie miłości fizycznie? I jak zwykle - nie mam tu na myśli tylko seksu, zboczuchy. ;p
Mroczny. Są rzeczy, na które wierzący nie mogą zejść z argumentacji religijnej. Bo gdy zejdą - na przykład czymże złym będzie brak modlitwy, brak praktyk. Potrafisz - na chwilę schodząc z argumentacji religijnej - podać pięć przykładów na szkody wynikłe z profanacji Najświętszego Sakramentu?
|
Cz cze 19, 2008 12:46 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Skoro ateiści i agnostycy potrafią wejść na argumentację religijną to dlaczego z wierzącymi nie może być odwrotnie? Oczywiście, że może być, wystarczy tylko chcieć.
Cytuj: Potrafisz - na chwilę schodząc z argumentacji religijnej - podać pięć przykładów na szkody wynikłe z profanacji Najświętszego Sakramentu?
Na pewno by się jakieś znalazły. Ot chociażby to, że byłoby to marnowanie i psucie "jedzenia" że tak powiem. Naciągane, ale jest. Tylko, że analogia trochę nie pasuje, bo ja mówię o okazywaniu miłości fizycznie, a Ty mówisz o sacrum.
|
Cz cze 19, 2008 13:39 |
|
|
|