Autor |
Wiadomość |
angua
|
Nikt nie ma obowiązku odpowiadania na jakikolwiek post. Dlatego prosiłabym o nie zaśmiecanie tego wątku przeklejaniem go w nieskończoność. W końcu pójdą w ruch nożyczki...
Pozdrawiam 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz lis 15, 2007 18:35 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Metalik napisał(a): Poza tym przypominam, aborcja to morderstwo. Nie bardzo... To zupełnie inne paragrafy. Metalik napisał(a): Przypominam, niech ktoś do cholery wreszcie odpowie kiedy płód zaczyna być człowiekiem. Póki tego nie udowodni dalsza dyskusja nie ma sensu!!!
Według polskiego prawa płód do 22 tygodnia ciąży jest tylko płodem i nie podlega prawom, obowiązkom i ochronie jakiej podlegają wszyscy ludzie w Polsce. Dopiero po 22 tygodniu zyskuje status dziecka, a więc w świetle prawa - staje się człowiekiem.
Czy polskie prawo, któremu prawdopodobnie podlegasz, zadowala Twoją ciekawość?
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz lis 15, 2007 18:39 |
|
 |
Metalik
|
filippiarz napisał(a): Czy polskie prawo, któremu prawdopodobnie podlegasz, zadowala Twoją ciekawość?
[...] Ej! a.
W III Rzeszy Żydzi z godnie z prawem byli pozbawieni wszelkich praw.
Niech żyje prawo!!!
_________________ "Kto kark do ziemi zgina, nie ma prawa dziwić się, gdy po nim depczą"
"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".
|
Cz lis 15, 2007 18:48 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Masz rację, wynośmy na piedestał takie antywartości jak tchórzostwo, egoizm, pycha, antypatia. Nie naśladujmy ludzi szlachetnych i pozwólmy tchórzom bych tchórzmi, egoistom - egoistami, pyszałkom - pyszałkami. Dajmy im swięty spokój. Poza tym przypominam, aborcja to morderstwo. Tu nie ma mowy na wybórWykrzyknik! Eh, nie zrozumiałeś o co mi chodzi, nvm nie chce mi się wysilać. Cytuj: Ps. i żadna babiczka, a święta kobieta A kobieta to nie babiczka? ;] Cytuj: Przypominam, niech ktoś do cholery wreszcie odpowie kiedy płód zaczyna być człowiekiem. Póki tego nie udowodni dalsza dyskusja nie ma sensuWykrzyknik!
No i po co? Jak ja napiszę, że dla mnie zapłodniona komórka to jeszcze nie człowiek to Ty zaraz zaczniesz pisać, że to człowiek i że nie mam racji, że blabla sratatata. I po co to komu?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz lis 15, 2007 18:50 |
|
 |
Metalik
|
Mroczny pasażer napisał(a): Jak ja napiszę, że dla mnie zapłodniona komórka to jeszcze nie człowiek to Ty zaraz
TY TO MASZ UDOWODNIĆ, A NIE POWIEDZIEĆ!!!
Ja Ci powiem, że u mnie na balkonie wylądowało UFO i co? Uwierzysz?
_________________ "Kto kark do ziemi zgina, nie ma prawa dziwić się, gdy po nim depczą"
|
Cz lis 15, 2007 18:53 |
|
|
|
 |
eureka
|
Metalik, właśnie dlatego, że nie da się udowodnić, kiedy "zaczyna się" człowiek (bo dzisiejsza nauka tego nie potrafi), jest to głównie kwestia wiary i przekonań KAŻDEJ JEDNOSTKI. Dlatego aborcja dla Ciebie zawsze będzie morderstwem, ale dla kogoś kto uważa, że człowiek "zaczyna się" np. dopiero w 12 tygodniu ciąży, usunięcie ciąży w 11 tygodniu nie jest morderstwem. Jako że nie ma pewności jak jest naprawdę, lepiej ciąży nie osuwać, ale z tego samego powodu nie można tego zabronić innym.
Czemu Twoje przekonania, że aborcja zawsze jest morderstwem, mają być narzucone komuś, kto sądzi inaczej?
I czemu nie chcesz odpowiedzieć na moje wcześniejsze posty dotyczące stanowiska KK?
_________________ Proszę Cię, odpowiedz mi czy
Ktoś dobry bywa zły?
Oddaj głowę za to, że wiesz,
Co dobre, a co nie.
Wierzę w diabły takie jak ja
Wciąż nieskończenie.
Przed aniołkiem Ty obroń mnie
Swym ramieniem.
/Renata Przemyk - Aniołek/
|
Cz lis 15, 2007 19:11 |
|
 |
Metalik
|
eureka napisał(a): Czemu Twoje przekonania, że aborcja zawsze jest morderstwem, mają być narzucone komuś, kto sądzi inaczej?
Już pisałem wyżej, że dla kogoś innego vendetta też nie bedzie morderstwem.
A jak się nie wie, "od kiedy jest człowiek" to się nie ryzykuje i nie sciąga winy za możliwe morderstwo.
Ponadto: czemu zwolennicy aborcji tworzą śmiesze granice dopuszczalności??? Niech będą ją popierać do 9 miesiąca!!!
Co, może ten płód już za bardzo dziecko przypomina???  lepiej wyskrobać coś co człowieka nie przypomina w pełni, wtedy sumienie pewniejsze. To jest właśnie HIPOKRYZJA 
|
Cz lis 15, 2007 19:26 |
|
 |
eureka
|
Wątpliwości naukowców wystarczająca usprawiedliwiają podejście 'zwolenników' aborcji. Sam mówisz o tym, czym dla Ciebie jest aborcja. Nie rób tego, propaguj swoją postawę, ale nie narzucaj jej innym, którzy mają prawo w świetle dzisiejszego prawa i wiedzy medycznej uważać inaczej.
Zwłaszcza, że - powtórzę się znów - KK zezwala na aborcję w tej jednej sytuacji. Kwestia wyboru mniejszego zła.
_________________ Proszę Cię, odpowiedz mi czy
Ktoś dobry bywa zły?
Oddaj głowę za to, że wiesz,
Co dobre, a co nie.
Wierzę w diabły takie jak ja
Wciąż nieskończenie.
Przed aniołkiem Ty obroń mnie
Swym ramieniem.
/Renata Przemyk - Aniołek/
|
Cz lis 15, 2007 19:31 |
|
 |
Metalik
|
Jak Ty to sobie wyobrażasz? Mam patrzeć spokojnie na mord? Nigdy nie pójdę na kompromis/
Cytuj: KK zezwala na aborcję w tej jednej sytuacji
Nie słyszałem.
|
Cz lis 15, 2007 19:34 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Metalik napisał(a): Mroczny pasażer napisał(a): Jak ja napiszę, że dla mnie zapłodniona komórka to jeszcze nie człowiek to Ty zaraz TY TO MASZ UDOWODNIĆ, A NIE POWIEDZIEĆ!!! Ja Ci powiem, że u mnie na balkonie wylądowało UFO i co? Uwierzysz?
Czemu mnie taka odpowiedź nie zaskakuje? Ale ok, pójdę Twoim śladem - TY UDOWODNIJ, że zapłodniona komórka to już człowiek. Powtarzam - TY UDOWODNIJ.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz lis 15, 2007 19:41 |
|
 |
filippiarz
|
Metalik napisał(a): A jak się nie wie, "od kiedy jest człowiek" to się nie ryzykuje i nie sciąga winy za możliwe morderstwo. Morderstwo wymaga woli zabicia człowieka, większość przypadków aborcji jest pozbawiona tego aspektu. Metalik napisał(a): Ponadto: czemu zwolennicy aborcji tworzą śmiesze granice dopuszczalności??? Niech będą ją popierać do 9 miesiąca!!!
Ależ ja nie mam nic przeciwko aby np. takiej wyrodnej, pragnącej śmierci własnego dziecka matce odbierano prawa rodzicielskie i zabierano taki trzytygodniowy płód do schroniska czy jakiegoś ośrodka, aby tam podrósł i doczekał się adopcji i kochających rodziców. Naprawdę.
Niestety płody w pierwszych miesiącach nie są w stanie żyć samodzielne, nigdy nie były do tego zdolne bez względu na nasze chęci i możliwości. Żyją one tylko dzięki temu, że są one połączone z organizmem matki - stanowią jego część i nie są samodzielnymi istotami.
Co do tych 9 miesięcy - raczej nie przeprowadza się aborcji w tak zaawansowanej ciąży bo zazwyczaj płód jest już wtedy w stanie przeżyć poza organizmem kobiety.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Cz lis 15, 2007 19:50 |
|
 |
monika001
|
filippiarz napisał(a): (...) Niestety płody w pierwszych miesiącach nie są w stanie żyć samodzielne, nigdy nie były do tego zdolne bez względu na nasze chęci i możliwości. Żyją one tylko dzięki temu, że są one połączone z organizmem matki - stanowią jego część i nie są samodzielnymi istotami.(...)
Nie są samodzielnymi istotami? Poniższe temu przeczy. Cytuj: Prace z zakresu embriologii człowieka czy biologii rozwojowej dowodzą, że ludzki embrion nie jest czymś z natury różnym od istoty ludzkiej. Embrion ludzki jest człowiekiem w szczególnym, bardzo wczesnym, etapie rozwoju. Embrion, nawet w stadium przed implantacją, jest integralnym, osobnym przedstawicielem gatunku Homo sapiens.
Człowiek embrion potrzebuje do przeżycia dokładnie tego, czego potrzebuje człowiek w każdej innej fazie rozwoju, a więc odpowiedniego żywienia i otoczenia wystarczająco przyjaznego, aby podtrzymać życie. Potrzebuje tylko lub aż odpowiednich warunków dla podtrzymania życia. Każdy ich potrzebuje. Ty też. Gdybyś tych warunków nie miał, gdybyś nie miał pożywienia - nie przeżyłbyś. Cytuj: Od momentu połączenia gamet mamy do czynienia z nową istotą ludzką, a nie zwykłym skupiskiem komórek. "Ty czy ja nigdy nie byliśmy plemnikiem czy komórką jajową; one były genetycznymi i funkcjonalnymi częściami innych ludzi. Ale każdy z nas był kiedyś embrionem, tak jak każdy z nas był kiedyś młodzieńcem, a wcześniej dzieckiem, niemowlęciem, płodem"
Jeżeli tego mało, to poniżej wypowiedzi specjalistów:
Koniec XIX i wiek XX dzięki eksplozji rozwoju nauk biologicznych oraz postępowi techniki umożliwily badania nad mechanizmami zmian zachodzących w ludzkim ustroju, które prowadzą do zapoczątkowania nowego życia. Badania te udowodniły bez żadnych wątpliwości, że rozwój CZŁOWIEKA jest procesem ciągłym od POCZĘCIA aż do śmierci"
prof. dr hab. med. M. Rybakowa, przew. Komitetu Rozwoju Człowieka Polskiej Akademii Nauk (za "Czas Krakowski" 15.02.1991)
"Komórkę jajową od momentu ZAPLODNIENIA nazywamy zarodkiem, ale nie ulega wątpliwości, że jest to CZŁOWIEK"
prof. dr hab. med. B. Chazan, specjalista krajowy w dziedzinie położnictwa i ginekologii (za "Służba życiu" nr 2-3 lipiec/sierpień 1999)
"Żywot CZŁOWIEKA rozpoczyna się w momencie POCZĘCIA, tj. zapłodnienia, i kończy się w momencie śmierci".
prof. dr hab. med. R. Klimek, członek Królewskiego Towarzystwa Lekarskiego w Londynie, członek Komitetu Naukowego Światowej Federacji Ginekologow (za "Prawo i Życie" nr 3, marzec 2000)
"Człowiek jest człowiekiem od poczęcia"
dr hab. med. Kinga Wiśniewska-Roszkowska (za Mięsiecznikiem Akademickim "Eurostudent" nt 58/2001)
"Połączenie komórki jajowej i plemnika, czyli gamety matczynej i ojcowskiej daje początek odrębnemu życiu. W wyniku ZAPŁODNIENIA powstaje w pełni genetycznie uformowany NOWY CZŁOWIEK, którego rozwój dokonuje się w czasie życia ludzkiego. Tak więc embrion, płód, noworodek, niemowle, dziecko, dorosły, starzec to okreslenia poszczególnych biologicznych etapów zawsze TEGO SAMEGO CZŁOWIEKA"
dr n. med. Antoni Marcinek, dyrektor Szpitala Położniczo-Ginekologicznego im. R. Czerwiakowskiego w Krakowie, specjalista regionalny do spraw położnictwa i ginekologii województwa Małopolskiego (za "Słuzba Życiu", nr 2-3, lipiec-sierpień 1999)
"Czym jest embrion? Pytanie to stawia się niechętnie, bo szczera odpowiedź na nie jest kłopotliwie prosta: LUDZKI EMBRION JEST ISTOTĄ LUDZKĄ! Człowiek przybiera w swym rozwoju osobniczym kilka postaci po kolei: zarodkową, płodową, noworodkową, niemowlęcą, dziecięcą, dojrzałą i starczą. Embrion jest pierwszą z nich: jest to CZŁOWIEK W ZARODKOWYM STADIUM SWEGO ZYCIA."
prof. zw. dr hab. Bogusław Wolniewicz, b. pracownik Instytutu Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego (za "Rzeczpospolita" 08.01.2001)
Z podręczników szkolnych
"Jak powstaje nowe życie? Nasze życie zaczęło się wtedy, gdy połączyły się ze soba dwie komorki rozrodcze [...] Od samego początku MALEŃKI CZŁOWIEK intensywnie wzrasta i rozwija się. W pierwszych godzinach życia przemieszcza się z jajowodu - miejsca, gdzie powstał - do macicy - miejsca, w którym pozostanie przez dziewięć miesięcy. Tak wygląda POCZĄTEK ŻYCIA CZŁOWIEKA"
J. Angiel, J. Kądziołka, R. Stwarz "Przyroda i człowiek. Podręcznik do czwartej klasy szkoły podstawowej" WSiP SA, Warszawa 1999
"W ciągu dziewięciu miesięcy od momentu ZAPŁODNIENIENIA z dwóch mikroskopijnej wielkości komórek rozrodczych pochodzących od ojca i matki, w łonie matki rozwinie się nowy, zdolny do samodzielnego życia organizm ludzki - DZIECKO [...] Płeć DZIECKA określana jest w momencie zapłodnienia [...]. W życiu CZŁOWIEKA, rozpoczynającym się W CHWILI POCZĘCIA, wyróżniamy nastepujące okresy rozwojowe: zarodkowy, płodowy, noworodkowy, niemowlęcy, poniemowlęcy, dzieciństwa, dojrzewania, dojrzałości, wiek średni, starości."
W. Gołda, M. Klys, J. Wardas "Biologia dla gimnazjum", Wyd. Nowa Era, Warszawa 2001
|
Cz lis 15, 2007 20:34 |
|
 |
filippiarz
|
Ależ zgadzam się: każdy płód gatunku homo sapiens należy do gatunku homo sapiens - przecież to absolutnie logiczne i niepodważalne.
Nie widzę jednak tu i w powyższych cytatach obiektywnego powodu aby takiego homo sapiens uznać za człowieka.
No i skoro te płody są takie samodzielne, to niech ktoś je zabierze od tych złych i wyrodnych matek, które chcą ich śmierci - przecież skoro są samodzielne, to mogą żyć samodzielnie - wystarczy dawać im to co nam wszystkim potrzeba - opiekę, troskę, powietrze, ciepło, pokarm... I wszystko będzie dobrze i będą się one spokojnie rozwijać wolne od swoich wyrodnych matek... A może się mylę?...
|
Cz lis 15, 2007 21:27 |
|
 |
toffiee
|
no dobrze, a w takim razie czy nie sądzicie, że kobieta/dziewczyna będąca ofiarą gwałtu (który zawsze jest brutalny, wg mnie nawet lepiej dla niej jesli konczy sie zabójstwem- nie musi pozniej cierpiec cale życie) jest przeciez sama w tragicznej sytuacji, potrzebuje pomocy, terapii, wielu lat zeby choc troche wyjsc na prostą. traci zaufanie do ludzi, szuka winy w sobie, nikt nie potrafi jej zrozumiec i przede wszystkim- o ile bedzie w malzenstwie- bedzie jej bardzo ciezko w sferze seksualnej- zawsze.
Z zatem jesli nie daj Boże w ten okrutny sposób poczęte zostanie dziecko to:
- po pierwsze- koebieta bedzie miala niejako 2 problemy
-dziecko bedzie do konca zycia dzieckiem jakiegos psychola, ktory zrobil jej krzywde
- mozna śmialo założyc, ze dziecko moze odziedziczyc geny tatusia- jakiegos psychola-lub co najmniej okrutnego czlowieka ktory zasluguje na powieszenie za czesci intymne
-mozemy tez rozwazyc gwałt w małżenstwie w rodzinie patologicznej (albo nawet calkiem normalnej) w ktorym wina za poczecie wspaniałomyslny mąż obarczy żonę, a dziecko w najlepszym razie po prostu nie bedzie kochane, a w gorszym bite, molestowane i td.
- i wreszcie, takie poczęcie nie jest "naturalne" a przecież KK z taką moca np w kwestii planowania rodziny opowiada sie za naturalnością..
nie wiem co sama zrobiłabym w takiej sytuacji, jednak powiem Wam jedno "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni"
Trzeba kochac wszystkie dzieci, a ZWŁASZCZA TE NARODZONE
co z tego ze bedzie ich duzo, bo jakis tam mądrala zakaże aborcji tak wogóle. Co z tego ze nie będą one kochane....?
|
Cz lis 15, 2007 21:45 |
|
 |
monika001
|
filippiarz napisał(a): Nie widzę jednak tu i w powyższych cytatach obiektywnego powodu aby takiego homo sapiens uznać za człowieka.
A za kogo, skoro badania udowodniły bez żadnych wątpliwości, że rozwój człowieka jest procesem ciągłym od momentu zapłodnienia?
Nauka i medycyna określa jednoznacznie: jest to rozwój człowieka, a nie zlepku komórek, z których to kiedyś powstanie człowiek.
|
Cz lis 15, 2007 21:52 |
|
|
|