Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 20:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czego Kościół uczy... 
Autor Wiadomość

Post Re: Czego Kościół uczy...
Dzieci nienarodzone też mają prawa. Prawo dopuszcza możliwość dziedziczenia przez nasciturusa (dziecko poczęte lecz nienarodzone) jeżeli urodzi się żywy.

Śr gru 29, 2010 12:04

galaktyka napisał(a):
Dzieci nienarodzone też mają prawa. Prawo dopuszcza możliwość dziedziczenia przez nasciturusa (dziecko poczęte lecz nienarodzone) jeżeli urodzi się żywy.
i chyba wszystko jasne.

Śr gru 29, 2010 12:49
grzmot napisał(a):
Kamala: ależ oczywiście, że przestałem. Już moment po urodzeniu zyskałem osobowość prawną i znalazłem się pod ochroną prawa, jako samodzielnie żyjąca istota. Po osiągnięciu pełnoletności zyskałem możliwość pełnego decydowania o swoim dalszym życiu. Myślałem, że to wiedza powszechna ;).

A ktos ci takich glupot nagadal?
Nie wiesz, ze rodzic zawsze rodzicem pozostaje i masz obowiazek go sluchac, a na starosc zapewnic mu godziwe utrzymanie?

A tak naprawde, to kazdy czlowiek jest, a przynajmniej powinien byc pod ochrona prawna, bez wzgledu na to, czy przebywa przymusowo w brzuchu u matki, czy w inkubatorze w szpitalu. Dzis ratuje sie wczesniaki od 24-25 tygodnia zycia. Czyli to tylko przypadek czy w tym wieku sa w brzuchu u matki, czy juz na zewnatrz,. Kazde ma prawo do ochrony itp. Nie stajesz sie czlowiekiem przez fakt urodzenia, jaki i przed momentem opuszczenia ciala matki nie jestes czescia jej organizmu. Jestes odrebnym organizmem od poczatku, a nie np sledziona.

Śr gru 29, 2010 13:28

grzmot napisał(a):
xeloreu: ależ Kościół pozwala Ci myśleć samodzielnie. Własne sumienie ma w religii katolickiej wyższy priorytet niż prawo kościelne - wtedy, kiedy własne sumienie jest "prawidłowo ukształtowane" - tzn. zgodnie z regułami uznanymi przez ten kościół ;).

Mniej więcej tak jak na matematyce: masz myśleć i rozwiązywać zadanie samodzielnie, ale prawidłowy jest tylko ten wynik, który jest zgodny z regułami uznanymi przez matematyków ;)

Śr gru 29, 2010 14:01

Kamala napisał(a):
co to znaczy"nie istnieje"? Nie mozesz go zobaczyc? Mozesz - na monitorze USG. Mozesz go zbadac, zmierzyc, nawet leczyc. Widzisz jak dziecku bije serce, czujesz jak sie porusza

Pisałem o dzieciach nie poczętych (bo takiego konstruktu użył mały_kwiatek), nie o nienarodzonych. W przypadku dzieci nie poczętych na monitorze USG można co najwyżej zobaczyć ruszający się ogonek plemnika.

Śr gru 29, 2010 14:07
A, to przepraszam. Faktycznie - nie doczytalam.

Śr gru 29, 2010 14:16

SweetChild napisał(a):
grzmot napisał(a):
xeloreu: ależ Kościół pozwala Ci myśleć samodzielnie. Własne sumienie ma w religii katolickiej wyższy priorytet niż prawo kościelne - wtedy, kiedy własne sumienie jest "prawidłowo ukształtowane" - tzn. zgodnie z regułami uznanymi przez ten kościół ;).

Mniej więcej tak jak na matematyce: masz myśleć i rozwiązywać zadanie samodzielnie, ale prawidłowy jest tylko ten wynik, który jest zgodny z regułami uznanymi przez matematyków ;)

Mniej więcej, a nawet "prawie" ;). Bo w matematyce, możesz zadanie rozwiązać inną metodą. Możesz nawet uzyskać inny wynik - i jeśli dowiedziesz, że rozwiązanie jest spójne, to Twój wynik zostanie uznany, a matematyka się rozwinie.

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Śr gru 29, 2010 14:25

grzmot napisał(a):
Mniej więcej, a nawet "prawie" ;). Bo w matematyce, możesz zadanie rozwiązać inną metodą. Możesz nawet uzyskać inny wynik - i jeśli dowiedziesz, że rozwiązanie jest spójne, to Twój wynik zostanie uznany, a matematyka się rozwinie.

Z nauczaniem KK jest podobnie - po pierwsze do przekonania o jego słuszności możesz dojść dowolną metodą. Po drugie nauczanie KK też się rozwija, np. NPR jest dość nowym odkryciem.

Śr gru 29, 2010 15:18

nie ma czegoś takiego jak człowiek nie poczęty...
Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia. Konstytucja RP.
Każdemu człowiekowi, nie ma powiedziane że po urodzeniu. Jesli nie zgadzasz się z tym uważasz że dziecko przed urodzeniem to nie człowiek. (tylko co jesli żyje w wodzie to pewnie ryba?)
Żaden człowiek nie jest własnością innego i dziecko w żadnym okresie życia nie jest własnością matki!

Cz gru 30, 2010 9:30

galaktyka napisał(a):
i chyba wszystko jasne.
A słyszałeś takie pojęcie, jak nasciturus?

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz gru 30, 2010 11:11
Zobacz profil WWW

SweetChild napisał(a):
grzmot napisał(a):

Z nauczaniem KK jest podobnie - po pierwsze do przekonania o jego słuszności możesz dojść dowolną metodą. Po drugie nauczanie KK też się rozwija, np. NPR jest dość nowym odkryciem.

No tak, to rzeczywiście podobne :D. Pełna swoboda myślenia, nie ma co.

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Cz gru 30, 2010 11:32

No wolna wola, nie ma co. Ale jaka ona "wolna" jeśli wybór jest jedyny słuszny?

N sty 02, 2011 22:42

grzmot napisał(a):
SweetChild napisał(a):

No tak, to rzeczywiście podobne :D. Pełna swoboda myślenia, nie ma co.

Swoboda myślenia nie polega na tym, że każde rozwiązanie jest równoważne. Są rozwiązania prawidłowe oraz nieprawidłowe, a tych drugich jest z reguły zdecydowanie więcej. Swoboda myślenia gwarantuje nam prawo do samodzielnych rozwiązań ale nie gwarantuje, że każde samodzielne rozwiązanie będzie poprawne.

xeloreu napisał(a):
No wolna wola, nie ma co. Ale jaka ona "wolna" jeśli wybór jest jedyny słuszny?

Jak wyżej: wolna wola nie gwarantuje, że każdy wybór jest słuszny. Wolna wolna to także możliwość dokonywania niesłusznych wyborów.

Pn sty 03, 2011 11:20

Wola nie jest w pełni "wolna" jeśli za jeden wybór się każe a za inny nie. Ciężko mówić o wolnej woli jeżeli się szantażuje wiecznymi mękami za zdanie inne niż KK narzuca.

Pn sty 03, 2011 11:59

Ja mam np. następujący wybór: mogę zejść na dół po schodach i mogę też wyskoczyć przez okno. W tym drugim przypadku zostanę "ukarany" bolesnym upadkiem, kalectwem czy nawet śmiercią. Pewnie, że te bolesne konsekwencje w praktyce mocno ograniczają mi wybór, ale czy w związku z tym mogę się żalić, że nie mam wolnej woli i że siła ciążenia jest niesprawiedliwa? Czy jak sobie w ramach samodzielnego myślenia wydedukuję, że będę machał rękoma i dzięki temu łagodnie opadnę na ziemię, to mogę domagać się uznania poprawności mojego myślenia?

Pn sty 03, 2011 12:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona