Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 "Obowiązek" małżeński - jest obowiązkiem czy nie? LINK 
Autor Wiadomość

Post Re: "Obowiązek" małżeński - jest obowiązkiem czy nie? LINK
Liza napisał(a):
Odpisałam na post. Osobowo? Przepraszam.
Ucz się. :-D

Nie ma sprawy. Po prostu rozbawilas mnie tym wpisem.

Masz sklonnosc do stawiania diagnoz na odleglosc. Jestes z zawodu psychologiem?

Pt sty 27, 2012 22:19
Cytuj:
Właśnie odmowa żony będzie tym papierkiem lakmusowym wskazującym, że istnieje problem. Nie dojrzysz wcześniej problemu. I nie ma na dzień dobry, problem narastał od dawna, w końcu gniew, często ukryty został odkryty. Nie dopominaj się więc seksu, ale przyjrzyj się waszym relacjom. Zacznij słuchać o czym mówi żona, kiedy zrzędzi i o co się piekli. Czasem mówi o innych sprawach niż myśli. Nie ma bowiem dostępu do bodźca wyzwalającego gniew. Najgorzej jak panuje zgoda oparta na tłumionych emocjach....tacy kulturalni ułożeni ludzie. Jedno dla drugiego się poświęca...tak ich uczą w grupach charyzmatycznych...Bóg nam pomoże. Tylko nie rozumieją dlaczego nie układa się im w pożyciu małżeńskim a żona chodzi przygnębiona (głośno mówi o potrzebie zrozumienia, miłości, o tym jakie powinno być małżeństwo i ile poświęcenia wymaga wspólne wspieranie się), czasem wpada w depresję.

Liza ale przecież odmowa seksu może być z różnych powodów.Nie tylko spowodowanych jakimś tłumieniem emocji, chociaż pewnie czasem tak jest. Czasem poprostu winne są hormony, no po ciąży nieraz spada libido.Albo poprostu w związek wkradnie sie rutyna.Już nie jest tak łatwo sie na siebie "rzucić" z miłością.Ale to nie zwalnia małżonków ze starań.Czasem też za mało ze sobą na te tematy rozmawiają albo wogóle, np zona nie chce urazić męża że coś jej nie pasuje w łóżku.

Pt sty 27, 2012 22:22

Igła22 napisał(a):
Cytuj:
mnie bardziej zastanawia jak mąż czerpie radość z seksu kiedy widzi, że zonie to żadnej radości nie sprawia....

Kochający mąż mający "ochotę na żonę" najpierw będzie ją namawiał, zachęcał a jeśli to nic nie da to da sobie spokój. Kochający mężczyzna nie będzie zmuszał do seksu na siłę.Przecież mężczyźni też chcą uszczęśliwiać kobiety które kochają, a nie tylko zaspokajać swoje potrzeby.Ale przez ciągłe odmawianie żony/męża ta druga osoba może sie poczuć odrzucona.Trzeba zrozumieć siebie i tą drugą stronę.

Madrze powiedziane. :brawo: Nie wiem czemu w wielu kobietach pokutuje wizja mezczyzny jako dzikiego zwierza co ma ochote gwalcic wszystko co sie rusza i nie ucieka na drzewo.

Pt sty 27, 2012 22:25
a skąd ta wizja kobiety, która ma małę potrzeby seksualne? :D i nie inicjuje?

Pt sty 27, 2012 22:30
Igła22 napisał(a):
Czasem poprostu winne są hormony, no po ciąży nieraz spada libido.Albo poprostu w związek wkradnie sie rutyna

Problemy natury hormonalnej są dla mnie zrozumiałe. Nie pisałam o nich, ponieważ odniosłam się wcześniej.
Cytuj:
Czasem też za mało ze sobą na te tematy rozmawiają albo wogóle, np zona nie chce urazić męża że coś jej nie pasuje w łóżku.

To jest już problem. Za mało rozmawiają ( o wszystkim) i uznają czasem współmałżonka za własność uznając, że nie trzeba się już starać.
epsilon kawalerem: ujawnił się, :) trzeba będzie zabrać się za swatanie... :-D
Mam wiele skłonności i wad. :(

Ostatnio edytowano Pt sty 27, 2012 22:56 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt sty 27, 2012 22:53
Taki stereotyp Margaretko.Ale to że piszemy o kobiecie to przypadek bo chyba każdy wie że kobieta też ma swoje potrzeby, i zdarza sie nawet że większe od mężczyzny.

Cytuj:
Za mało rozmawiają ( o wszystkim) i uznają czasem współmałżonka za własność uznając, że nie trzeba się już starać.

Tak czasem w ogóle za mało rozmawiają,masz rację Liza :) .Ale wydaje mi sie że czasem niektórzy mągą sie wstydzić rozmawiać o seksie.Teraz młodzi ludzie sie chyba aż tak nie wstydzą ale kiedys seks to był temat tabu.Także pewnie też dlatego był problem z rozmowami na ten temat, a pewnie czasem ten problem nadal istnieje.To jest bardzo delikatna i intymna sfera i może być trudno o tym rozmawiać, trzeba sie tego nauczyć.Chociaż ta nauka powinna sie rozpocząć juz na początku małżeństwa/ na początku rozpoczynania życia seksualnego.

Pt sty 27, 2012 22:54

Margaret_ka napisał(a):

Nie zauwazylem, zeby byl to poglad obowiazujacy na tym forum, za to z wpisow kobiet w tym watku przebija wizja (oczywiscie sa wyjatki) niewinnej kobiety napastowanej przez dyszacego nieokielznana zadza troglodyte.
Liza napisał(a):
epsilon kawalerem: ujawnił się, :)

Nie mialem wyjscia i musialem wyjsc z ukrycia, bo na podstawie moich wpisow zaraz by mi zaczeto imputowac, ze jestem alkoholikiem, ktory bije swoja zone. :roll:

Pt sty 27, 2012 23:21
raczej wizja z tym troglodytą przebija z tego artykułu... przynajmniej wg mnie ^^ babeczki tutaj się oburzają, bo to (mam nadzieję!) dla nich totalna abstrakcja :|

So sty 28, 2012 13:52
Ludzie, którzy żyją zgodnie z zasadami religii chrześcijańskiej w okresie dojrzewania i krótko po nim nabywają zdolność do miłości oblubieńczej (materialiści nie wiedzą nawet co to jest), która stanowi więź Bożą pomiędzy małżonkami.
Małżeństwo jest to mężczyzna i kobieta złączeni miłością oblubieńczą, która jest czysta, a więc dziewicza i jedyna.
Inne związki mężczyzny i kobiety, to są spółki egzystencjalno-seksualne.
Pojęcie "obowiązek małżeński" egzystuje jedynie w odniesieniu do takich spółek.
W małżeństwie panuje harmonia.
Oto przykład małżeństwa:http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/zyli_razem_przez_72_lata._umarli_trzymajac_sie_za_rece__16305

N sty 29, 2012 13:50
po czym rozpoznać miłość oblubieńczą?
i kim są i materialiści?!

N sty 29, 2012 14:29

Margaret_ka napisał(a):

Mam co najmniej 3 kolegów uskarżających się na oziębłość żon, ale ani jednego który narzekałby na ich nadmierną chuć ;)

N sty 29, 2012 15:51
Cytuj:
Mam co najmniej 3 kolegów uskarżających się na oziębłość żon, ale ani jednego który narzekałby na ich nadmierną chuć ;)

Przyznasz chyba ze twoi koledzy to nie caly świat ;)

N sty 29, 2012 18:28
Cytuj:
Miłość oblubieńczą poznaje się po tym, że oblubieńcy to kobieta i mężczyzna pierwszy raz w życiu zbliżyli się do siebie, przy czym nie chodzi tu o seks, tylko o obcowanie ze sobą sam na sam i mocno pragną tej wzajemnej obecności.Miłość oblubieńcza może być jednostronna, tzn jedno kocha, a drugie nie, wtedy dochodzi do samobójstw, albo do tragedii osobistych, załamań itd. Miłość oblubieńcza stanowi bardzo silne więzy duchowe samoistnie nierozerwalne. Człowiek zdolny do miłości oblubieńczej może nią kochać tylko raz. Przykład takiej miłości załączyłem w linku poprzedniego wpisu.
Materialista (mamoniarz) jest to wyznawca materializmu, czyli wierzący że świat materialny samoistnie powstał sam z niczego.
Religia jest to światopogląd określający cel życia człowieka, który oparty jest na wierze w przyczynę i źródło powstania świata materialnego, ponieważ wiedza na ten temat jest niedostępna.
Religia materialistyczna zakłada że świat powstał sam z niczego, czyli że poza światem materialnym nie ma innego, a więc i Boga nie ma. Takie założenie ma swoje dalsze następstwa logiczne, będące właśnie tym światopoglądem, czyli religią.
Każdy wyznawca żyje wg swojej religii (nie ma wierzących niepraktykujących), ponieważ inaczej musiałby postępować w życiu wbrew sobie, a tak chyba nikt nie postępuje.

N sty 29, 2012 19:21

Maluczki napisał(a):
Cytuj:
Miłość oblubieńczą poznaje się po tym, że oblubieńcy to kobieta i mężczyzna pierwszy raz w życiu zbliżyli się do siebie, przy czym nie chodzi tu o seks, tylko o obcowanie ze sobą sam na sam i mocno pragną tej wzajemnej obecności.Miłość oblubieńcza może być jednostronna, tzn jedno kocha, a drugie nie, wtedy dochodzi do samobójstw, albo do tragedii osobistych, załamań itd. Miłość oblubieńcza stanowi bardzo silne więzy duchowe samoistnie nierozerwalne. Człowiek zdolny do miłości oblubieńczej może nią kochać tylko raz.

A skąd Ty wziąłeś tę definicję? Ostatnio o miłości oblubieńczej czytałam u Wojtyły. I w niczym ona nie przypomina Twojego opisu.

N sty 29, 2012 19:54
Cytuj:
A skąd Ty wziąłeś tę definicję? Ostatnio o miłości oblubieńczej czytałam u Wojtyły. I w niczym ona nie przypomina Twojego opisu.
A z życia wziąłem, z życia, które Pan Bóg tak przeprowadził, że teraz to wiem.
Wie się tylko to, co potrafi się powiedzieć samemu od siebie. Cytowanie kogoś, to tylko taki papugizm.
Wiem o wiele więcej, ale ludzie tak pędzą w przepaść, że mało kto rozumie o czym mówię. Chyba gdzieś na zapadłej wsi znalazłbym więcej zrozumienia.

N sty 29, 2012 20:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona