Boję się nieplanowanego poczęcia. Czy nie dopuscić do ślubu?
| Autor |
Wiadomość |
|
Elbrus
|
 Re: Boję się nieplanowanego poczęcia. Czy nie dopuscić do śl
viewtopic.php?f=50&t=23600 - czy petting jest grzechem? viewtopic.php?f=23&t=11313 - Petting (w malzenstwie) viewtopic.php?f=26&t=20974 - Czy petting to grzech?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| N lut 12, 2012 17:33 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli to grzech nawe w małżeństwie jeżeli nie prowadzi do współżycia.
|
| N lut 12, 2012 17:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Więc takie podniecanie się bez "bożego" finału jest okej? Oj Margaretka ja pisałam o szczególnej sytuacji w jakiej są małżonkowie dopiero zaczynający współżyć, i że czasem(jeśli nie zawsze) poprostu sie nie da odrazu przeżyć pełnego seksu.Uważasz że jest możliwe że dziewica i prawiczek od razu poszli na całość?Nie pisałam o specjalnym współżyciu bez tzw finału w pochwie.
|
| N lut 12, 2012 17:50 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zgadzam się, że nie da się od razu, ale skoro starają się żyć zgodnie z nauczaniem KK to wszelkie inne formy to grzech. Co im pozostaje? To bardzo przygnębiające...
|
| N lut 12, 2012 18:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Margaretko nie patrz na to w takich czarnych barwach  .Wiadomo że starać sie będą, ale jak im sie nie uda z wiadomych powodów to nie będzie żadnego grzechu bo będzie to niezamierzone.Kazdy chciałby odrazu żeby było pełnie i pięknie, ale tak sie nie da.
|
| N lut 12, 2012 19:13 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
to mają się od początku starać w pełni współżyć czy mają uprawiać petting? Jak sama widzisz wydanie jakiejkolwiek "instrukcji" w takim przypadku jest absurdalne... i nie ma nawet co próbować, chociaż KK dość szczegółowo skodyfikował seksualność. A tutaj to może doprowadzić tylko do większej krzywdy.
|
| N lut 12, 2012 19:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: to mają się od początku starać w pełni współżyć czy mają uprawiać petting? przecież przy pełnym współżyciu jest zazwyczaj gra wstępna prawda?Peeting w kontekście pełnego współżycia nie jest grzechem.Także mogą sie starać żeby doszło do pełnego współżycia ale wytrysk może być wcześniej(bez ich winy) i nie będzie to grzech.O to mi chodziło.Przecież ja nie pisze o żadnych instrukcjach Margaretko.Przecież pełnego współżycia sie trzeba nauczyć.
|
| N lut 12, 2012 20:09 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Zaraz... ale jak to od razu w pełni współżyć? Para idzie pierwszy raz do łóżka i od razu musi mieć stosunek? To trochę tak, jakby naukę chodzenia małego dziecka zaczynać od biegu z przeszkodami. Nie chcę się jakoś szczególnie uzewnętrzniać, ale ja zaczynając współżycie w ogóle nie myślałam o stosunkach, i musiało minąć trochę czasu zanim w ogóle zaczęliśmy tego próbować.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| N lut 12, 2012 20:11 |
|
 |
|
MeneMeneTekelUpharsin
|
Margaret_ka napisał(a): Czyli to grzech nawet w małżeństwie jeżeli nie prowadzi do współżycia. Oczywiście. Skoro nawet stosunek przerywany jest grzechem, to co dopiero stymulacja bez penetracji zakończona orgazmem? I wbrew temu co pisze Ikm, nie można sobie trochę postymulować małżonka i przestać (w ogóle co za pomysł, to by tylko podnosiło napięcie seksualne a nie je rozładowywało). Petting i inne techniki - tylko w kontekście pełnego stosunku. Oczywiście, 90% katolików albo tych zasad w ogóle nie zna, albo uważa za idiotyczne i na nie gwiżdże. Np. ja należę do tej drugiej grupy.
|
| N lut 12, 2012 22:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a): Oczywiście. Skoro nawet stosunek przerywany jest grzechem, to co dopiero stymulacja bez penetracji zakończona orgazmem? I wbrew temu co pisze Ikm, nie można sobie trochę postymulować małżonka i przestać (w ogóle co za pomysł, to by tylko podnosiło napięcie seksualne a nie je rozładowywało). Petting i inne techniki - tylko w kontekście pełnego stosunku. Oczywiście, 90% katolików albo tych zasad w ogóle nie zna, albo uważa za idiotyczne i na nie gwiżdże. Np. ja należę do tej drugiej grupy. Najpierw sam się dokształć. Małżonkowie moga się pieścić nawet w okresie płodnym, jeśli potrafią zachować pewną granicę. Jeśli nie potrafią, to lepiej żeby się wtedy nie pieścili tylko poprzestali na innych gestach czułości - ale te granice jakoś trzeba wytyczać powoli przez lata, nic od razu sie nie da. Co do pełnego stosunku, to np. jeśli żona nie miała orgazmu a mąż tak, to potem mąż ją moze zaspokoić W JAKIKOLWIEK SPOSÓB.
|
| Pn lut 13, 2012 10:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ale my móimy bez stosunku. Jakie znowu granice w pieszczotach? Przecież to bedzie tylko większa pokusa, a raczej unikamy współżycia w dni płodne....
|
| Pn lut 13, 2012 12:10 |
|
 |
|
epsilon
|
Margaret_ka napisał(a): ale my móimy bez stosunku. Jakie znowu granice w pieszczotach? Przecież to bedzie tylko większa pokusa, a raczej unikamy współżycia w dni płodne.... Bliskość cielesna w okresie wstrzemięźliwości seksualnej
|
| Pn lut 13, 2012 12:31 |
|
|
|