Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 13:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Boję się nieplanowanego poczęcia. Czy nie dopuscić do ślubu? 
Autor Wiadomość

Post Re: Boję się nieplanowanego poczęcia. Czy nie dopuscić do śl
viewtopic.php?f=50&t=23600 - czy petting jest grzechem?
viewtopic.php?f=23&t=11313 - Petting (w malzenstwie)
viewtopic.php?f=26&t=20974 - Czy petting to grzech?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N lut 12, 2012 17:33
Czyli to grzech nawe w małżeństwie jeżeli nie prowadzi do współżycia.

N lut 12, 2012 17:45
Cytuj:
Więc takie podniecanie się bez "bożego" finału jest okej?

Oj Margaretka ja pisałam o szczególnej sytuacji w jakiej są małżonkowie dopiero zaczynający współżyć, i że czasem(jeśli nie zawsze) poprostu sie nie da odrazu przeżyć pełnego seksu.Uważasz że jest możliwe że dziewica i prawiczek od razu poszli na całość?Nie pisałam o specjalnym współżyciu bez tzw finału w pochwie.

N lut 12, 2012 17:50
Zgadzam się, że nie da się od razu, ale skoro starają się żyć zgodnie z nauczaniem KK to wszelkie inne formy to grzech. Co im pozostaje?
To bardzo przygnębiające...

N lut 12, 2012 18:58
Margaretko nie patrz na to w takich czarnych barwach ;) .Wiadomo że starać sie będą, ale jak im sie nie uda z wiadomych powodów to nie będzie żadnego grzechu bo będzie to niezamierzone.Kazdy chciałby odrazu żeby było pełnie i pięknie, ale tak sie nie da.

N lut 12, 2012 19:13
to mają się od początku starać w pełni współżyć czy mają uprawiać petting?
Jak sama widzisz wydanie jakiejkolwiek "instrukcji" w takim przypadku jest absurdalne... i nie ma nawet co próbować, chociaż KK dość szczegółowo skodyfikował seksualność. A tutaj to może doprowadzić tylko do większej krzywdy.

N lut 12, 2012 19:18
Cytuj:
to mają się od początku starać w pełni współżyć czy mają uprawiać petting?

przecież przy pełnym współżyciu jest zazwyczaj gra wstępna prawda?Peeting w kontekście pełnego współżycia nie jest grzechem.Także mogą sie starać żeby doszło do pełnego współżycia ale wytrysk może być wcześniej(bez ich winy) i nie będzie to grzech.O to mi chodziło.Przecież ja nie pisze o żadnych instrukcjach Margaretko.Przecież pełnego współżycia sie trzeba nauczyć.

N lut 12, 2012 20:09

Zaraz... ale jak to od razu w pełni współżyć? Para idzie pierwszy raz do łóżka i od razu musi mieć stosunek? To trochę tak, jakby naukę chodzenia małego dziecka zaczynać od biegu z przeszkodami.
Nie chcę się jakoś szczególnie uzewnętrzniać, ale ja zaczynając współżycie w ogóle nie myślałam o stosunkach, i musiało minąć trochę czasu zanim w ogóle zaczęliśmy tego próbować.

N lut 12, 2012 20:11

Margaret_ka napisał(a):
Czyli to grzech nawet w małżeństwie jeżeli nie prowadzi do współżycia.

Oczywiście. Skoro nawet stosunek przerywany jest grzechem, to co dopiero stymulacja bez penetracji zakończona orgazmem?

I wbrew temu co pisze Ikm, nie można sobie trochę postymulować małżonka i przestać (w ogóle co za pomysł, to by tylko podnosiło napięcie seksualne a nie je rozładowywało). Petting i inne techniki - tylko w kontekście pełnego stosunku.

Oczywiście, 90% katolików albo tych zasad w ogóle nie zna, albo uważa za idiotyczne i na nie gwiżdże. Np. ja należę do tej drugiej grupy.

N lut 12, 2012 22:16
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):
Oczywiście. Skoro nawet stosunek przerywany jest grzechem, to co dopiero stymulacja bez penetracji zakończona orgazmem?
I wbrew temu co pisze Ikm, nie można sobie trochę postymulować małżonka i przestać (w ogóle co za pomysł, to by tylko podnosiło napięcie seksualne a nie je rozładowywało). Petting i inne techniki - tylko w kontekście pełnego stosunku.
Oczywiście, 90% katolików albo tych zasad w ogóle nie zna, albo uważa za idiotyczne i na nie gwiżdże. Np. ja należę do tej drugiej grupy.

Najpierw sam się dokształć. Małżonkowie moga się pieścić nawet w okresie płodnym, jeśli potrafią zachować pewną granicę. Jeśli nie potrafią, to lepiej żeby się wtedy nie pieścili tylko poprzestali na innych gestach czułości - ale te granice jakoś trzeba wytyczać powoli przez lata, nic od razu sie nie da.
Co do pełnego stosunku, to np. jeśli żona nie miała orgazmu a mąż tak, to potem mąż ją moze zaspokoić W JAKIKOLWIEK SPOSÓB.

Pn lut 13, 2012 10:28
ale my móimy bez stosunku. Jakie znowu granice w pieszczotach? Przecież to bedzie tylko większa pokusa, a raczej unikamy współżycia w dni płodne....

Pn lut 13, 2012 12:10

Margaret_ka napisał(a):
ale my móimy bez stosunku. Jakie znowu granice w pieszczotach? Przecież to bedzie tylko większa pokusa, a raczej unikamy współżycia w dni płodne....

Bliskość cielesna w okresie wstrzemięźliwości seksualnej

Pn lut 13, 2012 12:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4