| Autor |
Wiadomość |
|
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
 Re: Pigułki a Komunia
kropeczka_ns napisał(a): jedyną opcją dla osób które nie chcą ingerować w organizm i szkodzić sobie na zdrowiu poza NPR jest prezerwatywa Prezerwatywa jest środkiem ogromnie obniżającym jakość spotkań erotycznych kochającej się pary. Jej stosowanie powoduje ograniczenie odczuć erotycznych, zarówno u kobiet, jak u mężczyzn. Dodatkowo, wiele osób reaguje wstrętem i wręcz odruchem wymiotnym na czynność zakładania prezerwatywy. Skutkuje to niechęcią wobec podejmowania kontaktów erotycznych, w ogóle, a w skrajnych przypadkach, do zaniku tych kontaktów. Zdrowie psychiczne wielu osób i par bardzo cierpi z powodu stosowania prezerwatyw.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
| Śr sie 15, 2012 11:45 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
kropeczka_ns napisał(a): Niemniej Vi patrząc wyłącznie medycznie- nie etycznie- jedyną opcją dla osób które nie chcą ingerować w organizm i szkodzić sobie na zdrowiu poza NPR jest prezerwatywa, która jest mało skuteczna i nie przez każdego akceptowana. Więc pytanie, czy ktoś chce się latami faszerować hormonami po to żeby mniej ograniczać wspólzycie pozostaje dla każdego do rozważenia. Praktyka mówi (na to sie skarżą pacjentki) że często tabletki hormonalne bardzo obniżają libido i te kobiety wielokrotnie nie mają wogóle ochoty na seks (no to po co im tabletki..) . To ograniczenie współżycia zależy od sytuacji i podejścia małżeństwa. Bo jeżeli ktoś nie ma przeciwskazań do ciąży, sytuacja mu pozwala na margines potencjalnej "nieskuteczności" może sobie z powodzeniem korzystać z obu faz i znam osoby które tak latami robią i wcale w ciąże nieplanowaną tak znowu nie zachodzą. (albo raz na wiele lat). Każda kobieta jest inna (inne potrzeby seksualne, inne reakcje organizmu, inaczej wyglądają ich cykle), i każda powinna wybrać metodę odpowiednią dla siebie. Na szczęście jest kilka do wyboru - wspomniany NPR, hormony, prezerwatywy, spiralka. To co służy jednej kobiecie, nie musi sprawdzić się u drugiej. homo_homini_canis_est napisał(a): Metody naturalne planowania poczęć służą temu co służą, czyli do szczęśliwego ustalania ilości dzieci w rodzinie i terminu ich przychodzenia na świat. Celem tych metod nie jest dążenie do maksymalnego zadowolenia erotycznego małżonków, do tego są zupełnie inne środki. Zgadza się. Temu służą te metody. Dlatego napisałam, że nie dla każdego są one odpowiednie. homo_homini_canis_est napisał(a): Małżeństwo i rodzina nie jest zbiorem indywidualnych bujających w niebo egos, które chcą realizować swoje potrzeby, bez oglądania się na innych ludzi, tylko jest miłującą się wspólnotą. Myślę, że różni ludzi różnie patrzą na to, czym jest dla nich małżeństwo i rodzina. Ale to nie jest odpowiednie miejsce, by ten temat rozwijać. To dział "rodzina chrześcijańska", a tu istotnie, z założenia, małżeństwo jest tym, czym napisałeś. homo_homini_canis_est napisał(a): Porozmawiaj ze starszymi kobietami po 40-tce i po 50-tce. Zapytaj je czy stosowały środki hormonalne i w jakim zakresie te środki wpłynęły na rozregulowanie ich funkcji życiowych, czy może nawet na zainicjowanie chorób o etiologii nie tylko hormonalnej. Możesz dowiedzieć się wstrząsających historii wielu pań. Dziękuję za radę, ale wiem z jakich źródeł mam korzystać (i korzystam), jeśli chcę zdobyć wiedzę na temat efektów stosowania leków hormonalnych. homo_homini_canis_est napisał(a): Naturalne metody planowania rodziny zapewniają nie tylko normalne szczęście rodzin z gromadką dzieci w ilości takiej, jaką można wyżywić i świadomie wychować, wykształcić. Naturalne metody planowania rodziny zapewniają zdrowie matek i żon, a mężów uczą pokory i szacunku wobec natury i wobec żon. Warto o tym pamiętać. J.w. - to określony dział, miejsce na określony światopogląd. Nie będę więc z tym polemizować, bo moje zdanie byłoby tu nie na miejscu.
|
| Śr sie 15, 2012 12:07 |
|
 |
|
Szarotka
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Prezerwatywa jest środkiem ogromnie obniżającym jakość spotkań erotycznych kochającej się pary. Jej stosowanie powoduje ograniczenie odczuć erotycznych, zarówno u kobiet, jak u mężczyzn. Natomiast NPR obniża jakość spotkań erotycznych tylko kobiecie  (wiem, że nie każdej, ale mi akurat tak - Ja się w III fazie bardzo rzadko z mężem kocham, bo mnie odrzuca sama myśl o penetracji - wolimy więc przeczekać ten czas).
|
| Śr sie 15, 2012 12:52 |
|
|
|
 |
|
kropeczka_ns
|
no ja niestety widywałam skutki hormonów- masywną zakrzepicę u 23 latki, zatorowość płucną ze wstrząsem u 28 latki, udszkodzone wątroby......wystarczy kilka takich pacjentek żeby się odechciało ....
_________________ Ania
|
| Śr sie 15, 2012 15:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
kropeczka_ns napisał(a): no ja niestety widywałam skutki hormonów- masywną zakrzepicę u 23 latki, zatorowość płucną ze wstrząsem u 28 latki, udszkodzone wątroby......wystarczy kilka takich pacjentek żeby się odechciało .... Tak, to się może zdarzyć. Przy stosowaniu jakichkolwiek leków coś się może zdarzyć. Niektóre kobiety mają przeciwwskazania do zażywania hormonów. Ja np. nie mogę używać takich normalnych, za to nie miałam żadnych przeciwwskazań do stosowania swego czasu Cerazette. Jak pisałam, każda antykoncepcja powinna być dobrana do danej kobiety, a jeśli chodzi o hormony czy spiralkę, to wspólnie razem z lekarzem prowadzącym. I pod opieką lekarza kobieta powinna pozostać, oraz robić sobie regularnie badania.
|
| Śr sie 15, 2012 15:28 |
|
|
|
 |
|
Szarotka
|
Hormonów też nigdy nie brałam. Na szczęście brać nie muszę. Uważam, że to poważna sprawa, bardzo beztrosko traktowana, co mnie przeraża. 
|
| Śr sie 15, 2012 16:23 |
|
 |
|
Rojza Genendel
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Prezerwatywa jest środkiem ogromnie obniżającym jakość spotkań erotycznych kochającej się pary. Jej stosowanie powoduje ograniczenie odczuć erotycznych, zarówno u kobiet, jak u mężczyzn. Dodatkowo, wiele osób reaguje wstrętem i wręcz odruchem wymiotnym na czynność zakładania prezerwatywy. Skutkuje to niechęcią wobec podejmowania kontaktów erotycznych, w ogóle, a w skrajnych przypadkach, do zaniku tych kontaktów. Piszesz to z własnego doświadczenia, czy raczej przedstawiasz informacje z drugiej, trzeciej, albo i dalszej ręki? Ja korzystam z prezerwatyw od ponad 10 lat i mogę jednoznacznie stwierdzić że nie jest to prawda  Zresztą to samo mogę powiedzieć o rzekomej "małej skuteczności". mkb napisał(a): nie ponoszę odpowiedzialności za wybory dorosłej osoby, która pyta mnie o zdanie w jakiejś sprawie. Jest to podejście bardzo wygodne, i bardzo niemoralne. Ponosisz odpowiedzialność za każde swoje zachowanie wobec drugiego człowieka. Gdybyś w rozmowie z kimś chorym na depresję wypowiedziała jakieś raniące słowa to byłabyś odpowiedzialna za pogorszenie stanu takiej osoby. Myślę że trzeba mieć bardzo mało empatii, lub stępiałe sumienie żeby nie czuć tej odpowiedzialności.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Śr sie 15, 2012 16:28 |
|
 |
|
Szarotka
|
Rojza Genendel napisał(a): homo_homini_canis_est napisał(a): Prezerwatywa jest środkiem ogromnie obniżającym jakość spotkań erotycznych kochającej się pary. Jej stosowanie powoduje ograniczenie odczuć erotycznych, zarówno u kobiet, jak u mężczyzn. Dodatkowo, wiele osób reaguje wstrętem i wręcz odruchem wymiotnym na czynność zakładania prezerwatywy. Skutkuje to niechęcią wobec podejmowania kontaktów erotycznych, w ogóle, a w skrajnych przypadkach, do zaniku tych kontaktów. Piszesz to z własnego doświadczenia, czy raczej przedstawiasz informacje z drugiej, trzeciej, albo i dalszej ręki? W sprawie kobiecych odczuć raczej są to informacje z "dalszej" ręki. Ja gumek podczas seksu wcale nie czułam (choć moje koleżanki mówią, że czują), ale mojemu mężowi przeszkadzały.
|
| Śr sie 15, 2012 20:26 |
|
 |
|
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Ja nie akceptuję prezerwatyw w ogóle. To co napisałem o odczuciach pochodzi z pierwszej ręki, że tak powiem, z wypowiedzi znajomych, a także z lektury na ten temat. Odczucia oczywiście są indywidualne, nie każda kobieta dostaje odruchu wymiotnego na widok zakładania prezerwatywy, jednak ( z tego co słyszałem) prawie wszystkie wolą się odwrócić w tym czasie i tego nie widzieć.
Na tym forum jakiś czas temu był tłuczony idiotyczny temat, z którego miało wynikać, że jak kobieta się odwróci i nie widzi, co przygotowuje jej mężczyzna, to nie ma grzechu, bo "była nieświadoma", że mąż zakładał prezerwatywę. Inny jeszcze bardziej kuriozalny przypadek, omawiany w tamtym temacie na forum, dowodził, że kobieta, z racji tego, że jest słabsza, nie może skutecznie oprotestować aktu płciowego wobec silniejszego męża, w związku z tym, tylko mężczyzna ma grzech za to, że wymusił stosunek "nienaturalny" - czyli zazwyczaj z prezerwatywą, a kobieta może swobodnie chodzić do Komunii, ponieważ, w tym stosunku (skądinąd codziennym) miała rolę bierną, była niejako zgwałcona.
Nóż się w kieszeni otwiera, gdy się czyta takie głupoty, w dodatku pisane przez wykształconych i wierzących katolików. Warto się zastanowić, z czego się biorą takie pomysły...
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
| Śr sie 15, 2012 20:39 |
|
 |
|
Szarotka
|
Ja znam wiele kobiet, które same zakładają mężom gumkę (do takich też się zaliczałam). Nie są one katoliczkami, a przynajmniej nie praktykującymi. Wszystko zależy od środowiska. Wśród katolików pewnie się znajdą nawet i takie panie, które uprawiają seks tylko przy zgaszonym świetle lub nakryte kołdrą. A skoro takie też są, to tym bardziej będą takie, które wolą nie widzieć, jak mąż zakłada prezerwatywę. Obawiam się, że wiele osób uważa seks za coś nie do końca czystego i dobrego. Moi rodzice (bardzo gorliwie praktykujący katolicy) nigdy nie mówili ani o seksie, ani nawet o cielesności. Tata wprost mówił, że to świństwo i się o tym głośno nie powinno mówić. Wydaje mi się, że takich osób może być więcej, że nie potrafią widzieć piękna w seksie małżeńskim, że ciągle widzą w nim zagrożenie grzechem, nieczystością, jakimś złem. To przykre.
|
| Śr sie 15, 2012 20:54 |
|
 |
|
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Sex jest super, tylko te nieszczęsne gadżety, jak chemia, pigułki, gumy .... To wszystko przeszkadza mi w naturalnym seksie.
Pamiętam też przy planowaniu rodziny, jak musieliśmy wstrzeliwać się w bardzo wąskie przedziały czasowe cyklu hormonalnego u żony. To było bardzo przykre i dla mnie i dla niej, bo seks stawał się wymuszony w tych momentach (trwało to jeden dzień lub krócej) i zupełnie był odarty ze spontaniczności. Jednak czyniliśmy to, by mieć dzieci i warto było. W jakimś sensie, mimo uciążliwości, nie było to nienaturalne, dlatego mogliśmy to akceptować. Nie wyobrażam sobie co odczuwalibyśmy, gdyby nas ktoś wtedy namówił do sztucznego zapłodnienia, czy jakiegoś in - vitro. To byłaby straszna trauma.
|
| Śr sie 15, 2012 21:05 |
|
 |
|
Szarotka
|
My też się wstrzeliwaliśmy w wąskie granice, ale warto nie było. Dlatego przestaliśmy. Nie służył nam sztucznie narzucony rytm ani przy unikaniu ciąży, ani przy staraniach. A o in vitro jest osobny temat, lepiej nie zbaczać tutaj. 
|
| Cz sie 16, 2012 16:42 |
|
|
|