Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
 tzw, wolna milość 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Ponadto, należy sobie wbić do głowy, tę prawdę, że akt płciowy nie ma żadnego innego, niepodważalnego celu jak tylko poczęcie nowego życia.

wybacz teofilu, ale nie zamierzam sobie wbijać do głowy czegoś, co stoi w sprzeczności z nauczaniem Kościoła w tej materii.... bardziej uznaję autorytet Kościola niż twój - a Kościół nie uważa, by akt płciowy istniał tylko w celu poczęcia nowego życia... owszem, a tym akcie ma być ze strony małżonkow otwarcie sie na przekazanie życia, na powstanie nowego życia, ale podkreśla się również tworzenie sie podczas aktu więzi miedzy małżonkami - i to jest bardzo istotne

Pn mar 01, 2004 19:27

Chciałeś przykładów, więc Ci je daję... I to na dodatek z różnych źródeł - nie tylko katolickich, lecz również np. ze strony producenta środków antykoncepcyjnych...

Czym grozi seks oralny?

Wojciech Moskal 26-02-2004, ostatnia aktualizacja 26-02-2004 21:57

"Zdaniem naukowców z Johns Hopkins University School of Medicine uprawianie seksu oralnego
może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej "

(...)

"Zakażenia ludzkimi wirusami brodawczakowatości należą do najczęstszych chorób przenoszonych drogą płciową.
Groźny jest szczególnie jeden z nich HPV-16.
Już lata temu udowodniono, że infekcja tym drobnoustrojem zwiększa ryzyko rozwoju raka szyjki macicy.
Niektórzy zaczęli podejrzewać, że podobne zjawisko może mieć miejsce w przypadku raka jamy ustnej i odbytu."

Za:
http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51186,1936003.html

Stosunek przerywany - dość poważne ryzyko nerwic poza tym metoda mało skuteczna.

doustne hormonalne środki antykoncepcyjne

"Ja nie jestem ich entuzjastą i jeśli nie istnieją po temu wskazania, nie na miejscu Pań nie sięgałbym po nie zbyt pochopnie tylko dlatego, że są wygodne i skuteczne.
Choć nauka poczyniła znaczne postępy i pigułki antykoncepcyjne znacznie udoskonalono w porównaniu z tymi sprzed 30 lat, to jest pewne ?ale?. Działanie hormonów sterydowych nie jest do końca poznane.
Nie działają one tylko na narządy płciowe czy układ podwzgórzowo-przysadkowy, lecz na wszystkie komórki ciała, stymulując syntezę pewnych białek i hamując syntezę innych. Naukowcy wiedzą tylko z grubsza, jakich, gdzie i w jakim stopniu.
Sam wiem o tym najlepiej, gdyż przez 15 lat pracowałem jako biolog molekularny, czyli taki od działania cząstek biologicznych.
A rozregulowanie syntezy białek może doprowadzić do choroby nowotworowej."
(...)
"Jednak nie każda kobieta może stosować OC ze względu na mogące wystąpić działania niepożądane i ewentualne przeciwwskazania.
(...)
Klasyczna pigułka antykoncepcyjna oprócz tworzenia śluzowej bariery,
hamuje również jajeczkowanie. (...)
4) Hormony to kuchnia diabła. Nie stosuj ich dłużej niż naprawdę musisz!"

Za:
http://www.antykoncepcja.com.pl/oc.htm

"Stosowaniem doustnych środków antykoncepcyjnych może spowodować wystąpienie zakrzepów w żyłach kończyn dolnych, zatykających światło naczyń krwionośnych.
W rzadkich przypadkach kawałki skrzepu odrywają się i są z prądem krwi niesione do płuc."

Za: http://www.antykoncepcja.com.pl/vte_1.htm

"Zajrzyjmy do ulotek producentów: "Kobiety po 35 roku życia przyjmujące hormonalne środki antykoncepcyjne nie powinny palić" - równocześnie ulotka nie wyjaśnia, dlaczego - po co odstraszać klientki informacją o trzy- czterokrotnie większym ryzyku raka szyjki macicy.
"Ogólne działania uboczne: uczucie napięcia w piersiach, zmiany wagi ciała, nastroje depresyjne, zmiany popędu płciowego, dolegliwości żołądka, mdłości, bóle głowy, złe znoszenie szkieł kontaktowych.
Po długotrwałym stosowaniu mogą u szczególnie wrażliwych na to kobiet wystąpić na twarzy brązowe plamy, które nasilają się po kąpieli słonecznej."Według dzisiejszego stanu wiedzy nie można wykluczyć, że zażywanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych
wiąże się z podwyższonym ryzykiem zatorowo - zakrzepowym. (...)
U kobiet palących tytoń i przyjmujących jednocześnie środki hormonalne zapobiegające ciąży rośnie ryzyko poważnych następstw zmian naczyniowych (np. zawału serca, udaru)." Kto ciekaw dalszych szczegółów, niech zajrzy do ulotek.
Używanie prezerwatyw czy krążków dopochwowych może wywoływać podrażnienie śluzówki pochwy i powodować uczulenie; środki plemnikobójcze również mogą powodować uczulenie, a uszkadzając plemniki mogą prowadzić do wczesnego poronienia dziecka poczętego
w wyniku zapłodnienia jajeczka przez taki uszkodzony plemnik; stosunki przerywane prowadzą do nerwic, impotencji, oziębłości seksualnej."

ZA: http://www.lmm.pl/npr/contrlies.html

MECHANICZNE ŚRODKI ANTYKONCEPCYJNE

(...)

"Odpowiednikiem prezerwatyw są kapturki naszyjkowe i krążki dopochwowe.
Kapturki naszyjkowe są metodą mniej pewną, natomiast krążki dopochwowe swą skutecznością są porównywalne z prezerwatywą.
Wielkość krążka czy błony jest ustalana przez ginekologa, który uczy także techniki ich zakładania.
W celu zapewnienia optymalnej ochrony środki mechaniczne powinny być stosowane wraz z kremami lub globulkami antykoncepcyjnymi."

Za:
http://www.zdrowie.med.pl/antykoncepcja ... pcja4.html

Czyli - ich skuteczność wartoby poprawić chemią... :(

O naturalnych metodach antykoncepcji - polecam:
http://www.antykoncepcja.com.pl/naturalne1.htm
http://www.antykoncepcja.com.pl/naturalne2.htm
http://www.antykoncepcja.com.pl/naturalne3.htm
http://www.antykoncepcja.com.pl/naturalne4.htm

Testery płodności - pomocne czy zbędne?

"W ostatnich latach obserwuje się rosnące zainteresowanie metodami naturalnego planowania rodziny, ponieważ
dają one możliwość poznania własnej płodności, życia w harmonii z
naturą, w przeciwieństwie do antykoncepcji
nie powodują skutków ubocznych i nie są związane z żadnymi
interwencjami chemicznymi lub mechanicznymi w procesy zachodzące w
organizmie.
"

http://www.lmm.pl/npr/testery.html

Tyle na teraz...
Nie brak bowiem materiałów dotyczących szkodliwości stosowania środków antykoncepcyjnych...
Zaś "mankamentem" naturalnych metod na pewno nie jest to, że są szkodliwe dla zdrowia... :):):)

Wt mar 02, 2004 0:40

Zakuty - zastrzegłes że mówisz cały czas o środkach nie-wczesnoporonnych - i o takich rozmawiamy...
Należy tylko pamietać i na to uważać, że jeśli środek hormonalny zmienia błonę śluzową macicy tak że uniemożliwia zagnieżdzenie to już ma działanie wczesnoporonne - może obok antykoncepcyjnego ale jednak...
Nie musi to byc od razu tzw "antykoncepcja" po...

O pozostałych metodach napisał ddv

Wt mar 02, 2004 1:12

a czy ja gdziekolwiek napisalem cos o hormonach?
no prosze taki konkursik znajdzcie cos w moich postach na ten temat ;-)
za to wy cale referaty na ten temat wypisujecie
a wiecie dlaczego ?
bo z gory zakladacie ze pochwalam hormony
a dlaczego tak uwazacie ? bo myslicie stereotypowo ...
bo nie czytacie tego co pisze, bo nie bez kozer pisze o NIEPORONNYCH srodkach antykoncepcyjnych

a odnoszac sie do wypowiedzi ddv
to wyraznie prosilem aby mi nei pisal powodow w stylu "może" zaszkodzic
a tu prosze pierwszy przyklad i napisane jest:
"uprawianie seksu oralnego może zwiększać "
druga sprawa to
stosunek przerywanye bez zadnego linku, odnosnika - co przeraszam prywatna opinia ddv? czy moze w internecie trudno jest znalezc "oczywiste" informacje o szkodliwosci stosunku przerywanego?

jezeli chodzi o srodki mechaniczne to nie ma tam nic napisane o szkodliwosci dla zdrowia
i to juz tylko twoja wlasna interpretacja ze nalezaloby wspomagac chemia !
rownie dobrze moglbym pisac ze NPR rowneiz nalezy wspomagac chemia
bo nei jest w 100% skuteczna ! co za bzdurny argument!
powiedzmy sobei szczerze ze nei znzalazles nic na temat szkodliwosci prezerwatyw!!!
a przypomne od czego to sie wszystko zaczelo
ze ddv bezpardonowo zaatakowal CAŁĄ antykoncepcje jako szkodliwoa dla zdrowia
o DDV efektowne HASŁO co a jak przychodzi do konkretow to jedyne sensowne informacje to na temat hormonow podales

to jak nadal twierdzisz ze antykoncepcja szkodzi kobiecie
czy nadal bedziesz upieral sie przy swoim twierdzeniu ktorego nie jestes w stanie uargumentowac???

Wt mar 02, 2004 8:01

(jeżeli 100 kobiet będzie stosowało tę metodę, to po roku od 5 do 8 z nich będzie w ciąży)

2. Z innych mechanicznych środków - dostępnych w Polsce - jest wkładka wewnątrzmaciczna tylko to już oznacza działanie wczesnoporonne.

3. Środki plemnikobójcze - wskaźnik Pearla 7,6-8

4. Stosunek przerywany - wskaźnik Pearla 15-28

Żródło: http://www.schering.pl/aith_antykoncepcja_wstep.php

Wt mar 02, 2004 8:22

....tak krociutku i nie naukowo

Trzy czynniki okreslajace "szkodliwosc" stosowania prezerwatywy:

1. Stres zwiazany z mozliwoscia pekniecia lub zsuniecia sie.

2. Niepelna przyjemnosc, porownywalna do lizania czekolady przez szybe.

3. Denerwujaca przerwa podczas stosunku, spowodowana koniecznoscia zalozenia.

3 X NIE

pozdrowka :)

P.S.
wszystko to podane wedlug wskaznika Belego ;)

Wt mar 02, 2004 10:07

Zgodnie z życzeniem.
Urządzenie nazywa się Persona, kosztuje wraz z zestawem ma pierwszy miesiąc dość drogo bo ok 450zł, zestaw pasków w kolejnych miesiącach juz jest porównywalny z ceną antykoncepcji hormonalnej - ok 50zł.

no jo_tka badz powazna
rozmawiamy o problemach z interpretacja wykresu przez ludzi niewyksztalconych a ty mi tu podajesz przykald zeby wywalili 450zł na tester
chyba sama nie wierzysz ze ludzi stac na cos takiego ...

jo_tka napisał(a):
Wskaźnik Pearla dla tej metody stosowanej jako jedynej wynosi 6 (o ile pamiętam dla trójfazowej czyli najskuteczniejszej antykoncepcji hormonalnej około 4)

troche dziwne informacje podajesz duzo chetniej zobaczylbym link do wynikow bo jak na razie to bardzo niewiarygodnie piszesz np. wskaznik Pearla szeroko publikowany dla najlepszych tabletek to ponizej 1 !!! ty piszesz o 4 co podwaza wiarygodnosc tego co podajesz ...

ciekaw jestem czy wspolczynnik 6 to mozna nazwac slowem "jedynie" np dla pary ktora nie moze sobie praktycznie pozwolic na dziecko

jo_tka napisał(a):
Z istotnych czynników które powodują zawodność metody należy wymienić te które zaburzają cykl hormonalny (w tym karmienie piersią) i - stosowanie tetracyklin (jedna z grup antybiotyków).

ciekawe jakie czynniki uznalas za NIEISTOTNE? nieregularne cykle o dlugoci ponizej 23 dni lub dluzsze niz 35 dni ?
no to super rzeczywiscie nie istotne

Wt mar 02, 2004 11:20

1. Stres zwiazany z mozliwoscia pekniecia lub zsuniecia sie.

po pierwsze kto ma stres ten ma stres
nie wiem jakie masz doswiadczenie z tym stresem ale nie przesadzalbym tak bardzo
rownie dobrze ja moge napisac o stresie zwiazanym ze stosowaniem npr!
zaden argument
ja mam nie uzywac prezerwatywy bo ty Belizariusz sie stresujesz jak ja uzywasz ?
no chyba sobie zartujesz ze mnie
co mnie obchodza twoje emocje zwiazane z uzywaniem prezerwatywy ?

Belizariusz napisał(a):
2. Niepelna przyjemnosc, porownywalna do lizania czekolady przez szybe.

jezeli porownujesz jedno z drugim to rozumiem ze uzywales prezerwatywy i lizales czekolade przez szybe ?
wiesz jezeli ty podejmujesz wspolzycie poto aby czlonkiem dotykac wnetrza pochwy i to jest twoj glowny cel to rzeczywiscie bedzie to dla ciebie malo atrakcyjne
ale pragne cie uswiadomic ze ludzie podejmuja wspolzycie nie tylko poto aby czlonkiem dotykac pochwy ! ze tez ty takich podstawowch spraw nie wiesz
np. ladnie to sie nazywa w celu zjednoczenia
nie mniej NPR oferuje tobie cos lepszego "brak stosunku" ;-)
wtedy zamiast niepelnej przyjemnosci masz brak przyjemnosci - super !
Belizariusz napisał(a):
3. Denerwujaca przerwa podczas stosunku, spowodowana koniecznoscia zalozenia.

Belizariusz to ze ciebie denerwuje zakladanie prezerwatywy to nie znaczy ze innych denerwuje
dlaczego uwazasz ze wszyscy mysla tak jak ty ?
chyba masz zbyt wysokie mniemanie o sobie skoro uwazasz ze jak tobie sie cos nei podoba i ciebie cos denerwuje to innych tez musi denerwowac
wiec pragne cie uswiadomic Belizariusz (moze to byc bolesne dla ciebie) ze guzik mnie obchdzi czy ciebie denerwuje nakladanie prezerwatywy a w szczegolnosci mnie to zupelnie nie interesuje jak uprawiam seks.

szczerze mowiac jezeli chodzi o szkodliwosc prezerwatywy to liczylem na jakies powazne argumenty a nie na subiektywne opinie Belizariusza ktory uwaza sie chyba za boga i jak jemu sie cos nie podoba to calej ludzkosci ma sie nie podobac
coz za pycha !!!

Wt mar 02, 2004 11:36

1. Wskaźnik dla antykoncepcji hormonalnej podałam z pamięci - i jest to zaznaczone.

2. Informacje o urządzeniu znajdziesz również na stronie http://www.persona.info.pl/temp_persona ... ryou3F.cfm
Więc zanim zaczniesz zarzucać mi niewiarygodność informacji - sprawdź.
Nie ma tam informacji o cenie - taką mi podano w aptece.

3. Najtańszą metodą jest nauczenie się interpretacji wykresów (koszt termometru nie jest oszałamiający). Istotnie urządzenie jest dośc drogie, nie przeczę, ale jest to koszt jednorazowy - w kolejnych miesiącach wydajesz orientacyjnie tyle co na antykoncepcję hormonalną.

4. Nie akceptujesz wskaźnika 6 dla urządzenia a akceptujesz 5-8 dla prezerwatywy? Czy 7,6-8 dla środków plemnikobójczych?

5. Jak znajdziesz na podanej w poprzednim poście stronie:
Gdy opóźnienie (w przyjęciu tabletki) wynosi 24 godziny lub więcej należy zażyć tylko aktualną tabletkę, a zapomnianą wyrzucić. Przez 7 dni konieczna jest dodatkowa antykoncepcja lub abstynencja.

6. Wskaźników dla tzw compliance czyli stopnia stosowania się pacjentów do zaleceń polegających na przyjmowaniu 1 dziennie tabletki leku poszukam - bo są na to analizy statystyczne.
Nie na darmo w leczeniu chorób przewlekłych konstruuje się prepaarty, których działanie utrzymuje się do 72h.

7. Podobno nie rozmawiamy o środkach hormonalnych tylko o metodach które nie mają prawa działać wczesnoporonnie? Nie mam dokładnych informacji co do tego które ze środków hormonalnych takie działanie wywołują - jako jedno z wielu. W informacjach ogólnych jest podawane, również na stronach firm farmaceutycznych je produkujących.

Ostatnio edytowano Wt mar 02, 2004 12:09 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz

Wt mar 02, 2004 11:48

Widze, ze Twoj nick jest adekwatny do Twojego sposobu rozumowania.

No coz.........wykorzystales moj post po to by mnie zaatakowac...nic z niego nie rozumiejac i przekrecajac calkowicie moje slowa.......

...szkoda klawiatury

pozdrowka

Wt mar 02, 2004 11:59
Nie wiem, czy Ty rzeczywiście czytasz to, co jest napisane, czy tylko widzisz to, co chesz :):):)

Bowiem - z moich cytatów jasno wynika, że wszystkie sztuczne metody antykoncepcyjne sa szkzodliwe dla zdrowia....
Zatem - to nie my, Katolicy jesteśmy zaślepieni w swoch poglądach... :P
Szersza wypowiedź - później.
Pozdrawiam

Wt mar 02, 2004 12:32
Ps. Widzę, że Jotka zupełnie znokautowała Twoje poglądy :):):):):)

Wt mar 02, 2004 12:34

Zakuty !
Nie wiem, czy Ty rzeczywiście czytasz to, co jest napisane, czy tylko widzisz to, co chesz :):):)

dosc dokladnie czytam i odnioslem sie do wszystkiego co napisales
szkoda ze ty rowniez nie postepujesz w ten sposob
ddv163 napisał(a):
Bowiem - z moich cytatów jasno wynika, że wszystkie sztuczne metody antykoncepcyjne sa szkzodliwe dla zdrowia....

to ze napiszesz ze jasno wynika to nie znaczy ze wynika !
podwazylem praktycznie wszystko co napisales (z wyjatkiem antykoncepcji hormonalnej - o ktora nawiasem mowiac nie prosilem !)
i wypadaloby sie przynajmniej odniesc do tego co napisalem
ale widze ze cei na to nie stac
ciekawe dlaczego nagle teraz piszesz o SZTUCZNYCH metodach antykoncepcji ?
jakbys mogl mi jeszcze wskazac te twoje CYTATY dotyczace szkodliwosci prezerwatywy i stosunku przerywanego bo poza twoimi interpretacjami to ja zadnych cytatow tam nie widze

Wt mar 02, 2004 13:14

re zakuty leb
Widze, ze Twoj nick jest adekwatny do Twojego sposobu rozumowania.

no tak jak sie nie ma co napisac to wlasnie takie rzeczy sie wypisuje
rozumiem ze moj "błędny" tok rozumowania bez problemu bys podwazyl w paru prostych zadaniach
ale ci sie po prostu niechce ... ;-)
dobre
Belizariusz napisał(a):
No coz.........wykorzystales moj post po to by mnie zaatakowac...nic z niego nie rozumiejac i przekrecajac calkowicie moje slowa.......

...szkoda klawiatury

pozdrowka

racja jezeli nie potrafisz podac zadnych sensownych dowodow na szkodliwosc prezerwatywy
poza swoimi subiektywnymi pogladami i doswiadczeniami to rzeczywiscie szkoda klawiatury

Wt mar 02, 2004 13:18

3. Najtańszą metodą jest nauczenie się interpretacji wykresów (koszt termometru nie jest oszałamiający). Istotnie urządzenie jest dośc drogie, nie przeczę, ale jest to koszt jednorazowy - w kolejnych miesiącach wydajesz orientacyjnie tyle co na antykoncepcję hormonalną.

acha a najprostsza metoda otrzymania 5 z matury jest nauczenie sie programu szkoly sredniej
super rada tylko jakos tak wychodzi ze niewiele osob te piatki dostaje
trzeba sobei zdawac sprawe z mozliwosci intelektualnych wiekszosci ludzi w Polsce
a wiekszosc ma problemy ze zrozumieniem ulotki od aspiryny a gdzie im tam do rysowania wykresow i analizowania szczegolnei ze przypadkow roznych moze byc mnostwo

jo_tka napisał(a):
4. Nie akceptujesz wskaźnika 6 dla urządzenia a akceptujesz 5-8 dla prezerwatywy? Czy 7,6-8 dla środków plemnikobójczych?

a propo dokladnego czytania to nieakceptuje slowa "jedynie" w odniesieniu do wskaznika 6
szczegolnie biorac pod uwage liczbe sytuacji kiedy nie nadaje sie ono do stosowania
owszem wskaznik dla prezerwatywy rowniez nie jest wysoki dlatego stosuja ja nalezy miec postawe otwartosci na zycie, ze jestesmy gotowi przyjac nowe zycie ktore sie pojawi

jo_tka napisał(a):
5. Jak znajdziesz na podanej w poprzednim poście stronie:
Gdy opóźnienie (w przyjęciu tabletki) wynosi 24 godziny lub więcej należy zażyć tylko aktualną tabletkę, a zapomnianą wyrzucić. Przez 7 dni konieczna jest dodatkowa antykoncepcja lub abstynencja.

6. Wskaźników dla tzw compliance czyli stopnia stosowania się pacjentów do zaleceń polegających na przyjmowaniu 1 dziennie tabletki leku poszukam - bo są na to analizy statystyczne.
Nie na darmo w leczeniu chorób przewlekłych konstruuje się prepaarty, których działanie utrzymuje się do 72h.

7. Podobno nie rozmawiamy o środkach hormonalnych tylko o metodach które nie mają prawa działać wczesnoporonnie? Nie mam dokładnych informacji co do tego które ze środków hormonalnych takie działanie wywołują - jako jedno z wielu. W informacjach ogólnych jest podawane, również na stronach firm farmaceutycznych je produkujących.

tak sie zastanawiam o czym ty piszesz jo_tka ?
czy ja prosilem ddv o wykazanie ze hormony sa zdrowe dla kobiety
nie!
podalem dokaldnie 5 metod i o te prosilem aby wykazal ze sa szkodliwe dla kobiety
tak jak sam napisal, przeciez ja go nie zmuszalem do takich stwierdzen
natomiast wy uparliscie sie na hormony (cale szczescie ze ddv zrezygnowal przynajmniej z pisania o aborcji) malo tego zrobiliscie ze mnie sobie jakiegos wielkiego obronce hormonow i trzymacie sie tego mimo iz ja o hormonach slowa nie napisalem ...
ja wiem ze byscie bardzo chcieli abym murem stanal za hormonami i rodzieral szaty broniac ich ale
i moglibyscie wtedy jechac po mnie bez litosci
ale tak nie jest i zlego gotowca sobie przygotowaliscie

Wt mar 02, 2004 13:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona