Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 45  Następna strona
 Co wolno z własną żoną [dozwolone od lat 18] 
Autor Wiadomość

Post Re: Co wolno z własną żoną [dozwolone od lat 18]
Szczyt beszczelności, zaglądanie przez duchownych do sypialni małżonków, najgorsze jest jednak to, że nawet podczas spowiedzi potrafią wypytywać o pewne szczegóły, a później .....jaja sobie z ludzi robią rozmawiając między sobą o tym, co usłyszeli w konfesjonale

N gru 26, 2010 9:15

Przesadzasz. Nie sądzę żeby duchowny się podniecał grzechami. Raczej może być znudzony wysłuchiwaniem tego samego w kółko. Piłem, złościłem się, cudzołożyłem... ileż można tego słuchać.
MHO jak chcesz zrazić sobie księdza to idź mu poopowiadaj poza spowiedzią o swoich grzechach :D

N gru 26, 2010 13:39

CzłowiekBezOczu napisał(a):
Przesadzasz. Nie sądzę żeby duchowny się podniecał grzechami. Raczej może być znudzony wysłuchiwaniem tego samego w kółko.:D

O tym akurat pisałem " z przymrużeniem oka". Jednak potrafią wypytywać o szczegóły. Zresztą uważam,że nawet pytanie : czy używasz środków antykoncepcyjnych jest nie na miejscu.

N gru 26, 2010 13:46

Hmmm... Chcąc być w jakiejś wspólnocie godzisz się na przyjecie jej zasad. Jeżeli Ci nie odpowiada można znaleźć inną albo zostać wolnym strzelcem. Przecież nie ma przymusu bycia katolikiem.

N gru 26, 2010 13:55

CzłowiekBezOczu napisał(a):
Hmmm... Chcąc być w jakiejś wspólnocie godzisz się na przyjecie jej zasad. Jeżeli Ci nie odpowiada można znaleźć inną albo zostać wolnym strzelcem. Przecież nie ma przymusu bycia katolikiem.

Nie ma przymusu? A ta indoktrynacja od najmłodszych lat to co? A wpajanie dzieciom, że jak się nie będą księdza słuchać to pójdą do piekła na wieczne męki to co? To potem zostawia ślad w psychice nawet jak ktoś zechce zostać wolnym strzelcem.
I przymus bycia katolikiem poniekąd jest. Wystarczy, że rodzicom się spodoba, że masz być i pozamiatane. Zaniosą cię do kościoła gdzie ksiądz bez pytania cię o zgodę wyciśnie ci na duszy niezacieralny znak (czy jakoś tak) za pomocą święconej wody. I potem czego byś nie zrobił to katolikiem pozostaniesz. Przynajmniej dla duchowieństwa.

A wracając do tematu. Co wolno z żoną? Wszystko na co ta żona się zgadza. To prosta i zupełnie wystarczająca do życia zasada. Dlaczego jakiś ksiądz, czyli osoba, która teoretycznie nie powinna mieć bladego pojęcia o seksie ma mi mówić jak żyć? I argumentować to 'wolą bożą' i 'odwiecznym prawem naturalnym'? I pomyśleć, że w XXI wieku ludzie się na to nabierają.

I żeby mi ktoś nie zarzucił. Ateistą nie jestem. Przeciwnikiem kościoła katolickiego nie jestem. Drażnią mnie tylko niektóre poglądy i opinie. A jedną z nich jest pogląd mówiący, że Kościół wie wszystko o wszystkim i może ludziom swoje zdanie narzucać.

N gru 26, 2010 20:27

Wydaje mi się, że są granice:

Co, jeśli mąż i żona przebiorą się w mundury SS i będą uprawiać seks z akcesoriami w postaci pejcza, plus ewentualnie zapasy w kisielu.... A na drugi dzień wzorowo będą klękać do komunii....

A jeśli jakiś nieszczęśnik lub nieszczęśnica popełni w samotności grzech onanizmu, wg. nauki kościoła będzie to grzech śmiertelny....

To trochę głupie, że zabawę ptaszkiem potępia się znacznie bardziej, niż wszelkie zboczenia dokonywane przez małżonków.

Osobiście uważam, że Jezus nie zawracałby sobie takimi rzeczami głowy, chociaż kto wie...

Pn gru 27, 2010 1:53

Mroczny Pasażer napisał(a):
Donnie Brasco napisał(a):
Nie wiem czy ktoś to pisał, ale syntetycznie:

Z żoną można wszystko, byleby igraszki skończyły się w pochwie. Mądrze po łacinie to brzmi: penetratio membris virilis in vaginae mulieris cum depositione seminis (penetracja męskiego członka w waginie kobiety połączona ze złożeniem nasienia). Poczytaj Ojca Knotza, on to "dobrze" wykłada.

Ah jakież to romantyczne.

"Szybko Halina, szybko, rozkładaj nogi bo dochodzę, aaaaaaa!"

A to, że nie romantyczne to powiedz swojemu biskupowi - może przekaże Papieżowi przy okazji wizyty w Watykanie, ale w zasadzie, po co ma to robić, co to zmieni? Tylko pochwa jest godnym miejscem spoczynku dla świętego nasienia. Roma locut - causa finita - Rzym się wypowiedział - sprawa zakonczona - Tylko pochwa.

Pn gru 27, 2010 2:15

zephyr7 napisał(a):
Wydaje mi się, że są granice:

To trochę głupie, że zabawę ptaszkiem potępia się znacznie bardziej, niż wszelkie zboczenia dokonywane przez małżonków.
Osobiście uważam, że Jezus nie zawracałby sobie takimi rzeczami głowy, chociaż kto wie...

Całkowicie sie z Tobą zgadzam. Kościół zbyt daleko zagalopował w tym temacie i teraz sam nie wie jak z tego wybrnąć. Trudno przyznać się do popełnionego błędu interpretacyjnego, bo przecież jest nieomylny, a zgodnie z tym, co głosi to " zabawa ptaszkiem oraz zabójstwo to w zasadzie to samo, tzn. jedno i drugie zasługuje na taka samą karę, czyli wieczne męki.

Pn gru 27, 2010 5:32

zephyr7 napisał(a):
Co, jeśli mąż i żona przebiorą się w mundury SS i będą uprawiać seks z akcesoriami w postaci pejcza, plus ewentualnie zapasy w kisielu.... A na drugi dzień wzorowo będą klękać do komunii....

Na czym polegałby grzech w tym wypadku, bo nie wiem ?
Które przykazanie Boże / kościelne łamaliby lub który grzech główny popełnialiby ?

Ludzie robią w życiu mnóstwo dziwnych i niepotrzebnych rzeczy - skaczą na bungee, przebierają się za wampiry na Halloween, jedzą piekielnie ostre papryczki. Nikomu to nie szkodzi, więc dlaczego akurat w sypialni miałoby być grzechem ?

Pn gru 27, 2010 15:11

MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):

Ludzie robią w życiu mnóstwo dziwnych i niepotrzebnych rzeczy - skaczą na bungee, przebierają się za wampiry na Halloween, jedzą piekielnie ostre papryczki. Nikomu to nie szkodzi, więc dlaczego akurat w sypialni miałoby być grzechem ?

Prawdopodobnie nawet wróżby andrzejkowe czy horoskopy to tez grzech ciężki. Boże - myślałem, że średniowiecze mamy już dawno za sobą.

Pn gru 27, 2010 15:23

horoskopy i wróżby sa grzechem tylko jeśli w nie wierzysz. Są ludzie którzy od tego co im wróżka wywróży uzalezniają życiowe decyzje. W rachunku sumienia pisze "wiara we wróżby" nie "zabawa w lanie wosku". Jak traktujesz to co ci się wyleje za wosku? Pośmiejesz się co może znaczyć ni to pies ni wydra i tyle? Czy bedziesz analizował tygodniami wpływ kawałka parafiny na twoje życie?
Proste. "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" Stare jak świat, pierwsze przykazanie i chyba najważniejsze. Kto kieruje Twoim życiem- Bóg czy układ gwiazd przy twoim urodzeniu? zabawa we wróżby bo taka tradycja andrzejek to żaden grzech. Poważna wiara w zabobony to już grzech i to przeciw pierwszemu przykazaniu.

Śr gru 29, 2010 9:41

kropeczka_ns napisał(a):
horoskopy i wróżby sa grzechem tylko jeśli w nie wierzysz. Są ludzie którzy od tego co im wróżka wywróży uzalezniają życiowe decyzje. W rachunku sumienia pisze "wiara we wróżby" nie "zabawa w lanie wosku". Jak traktujesz to co ci się wyleje za wosku? Pośmiejesz się co może znaczyć ni to pies ni wydra i tyle? Czy bedziesz analizował tygodniami wpływ kawałka parafiny na twoje życie?
Proste. "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" Stare jak świat, pierwsze przykazanie i chyba najważniejsze. Kto kieruje Twoim życiem- Bóg czy układ gwiazd przy twoim urodzeniu? zabawa we wróżby bo taka tradycja andrzejek to żaden grzech. Poważna wiara w zabobony to już grzech i to przeciw pierwszemu przykazaniu.

Częściowo masz rację, ale gwarantuję Ci, że zbyt konserwatywny duchowny bardziej rygorystyczne to oceni.

Śr gru 29, 2010 22:00

Ja jeszcze tylko nie wiem co z seksem oralnym? Czy można, jeżeli wytrysk skierujemy do pochwy?

Wt kwi 26, 2011 14:10

szarikov napisał(a):
Czy można, jeżeli wytrysk skierujemy do pochwy?
Tak.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt kwi 26, 2011 14:29

Żałosne. A jak wytrysk skierujesz gdzie indziej to już nie wolno? Całkowicie bez sensu. To takie ocenianie czynu po fakcie.

So kwi 30, 2011 0:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 45  Następna strona