Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Następna strona
 Tendencyjna promocja NPR? 
Autor Wiadomość
Moderator

Emilu, zlituj się! Wiem, że temperaturę można mierzyć w odbycie. Wiem też, że podane przykłady mierzenia, to propozycje, możliwości. Po co mierzyć w odbycie, skoro można pod językiem?

Osobiście nie znam żadnej pary, która mierzyłaby temperaturę gdzie indziej niż pod językiem. Po co więc tendencyjna wypowiedź Teresse?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz sty 18, 2007 15:36

czy ja jestem w jakimś pieprzonym matrixie?
ludzie piszą czarne, a ja widzę białe? normalnie cuda jakieś

Cz sty 18, 2007 15:47

można pod jezykiem, ale najłatwiej jest wtedy o błędny pomiar, ponieważ termoretr musi przylegać do błon śluzowych, i co dziennie trzeba go pod ten język tak samo połoźyc...

Cz sty 18, 2007 15:54

Nie ma się co spierać, NPR dotyka tego najbardziej przyziemnego aspektu człowieczeństwa jakim jest fizjologia. Dla człowieka będącego istotą posiadającą duszę, jest to czasem ciężkie.
Ale przynajmniej można zmierzyć się z prawdą. Cóż począć, jak właśnie jest taka prawda o człowieku? Jest on także ciałem z najobrzydliwszymi tego ciała wydzielinami. I nie uciekniemy od tego....
To tak trochę jak z jedzeniem. Kiedyś (chyba) Jan Nowicki powiedział, ze nie lubi jedzenie, bo wie, czym to się kończy.
No i taka jest prawda, kończy się czymś, co najbardziej sprowadza człowieka na ziemię.
Ale jeść trzeba i się nie da inaczej...
Podobnie z npr - dzięki badaniu tych wszystkich paskudztw, jestem zmuszona zaakceptować i ten aspekt mojego cżłowieczeństwa.

Nie zmienia to jednak faktu, ze stosowanie NPR jako JEDYNEJ metody wybieram tylko i wyłącznie z powodu nakazu religii :-X
I tylko ludzie głęboko wierzący oraz nawiedzeni ekolodzy wybiorą ten sposób jako jedyny. Nie ma złudzeń. Więc proszę mnie nie oszukiwać, przedstawiając NPR jako metodę rajską, bez wad, bo wiem, ze to nieprawda.
Skoro jak pisze pan Pulikowski, za NPRem nie stoi żadne lobby farmaceutyczne, chcące na nim zarobić., po co to słodzeniE?

Cz sty 18, 2007 16:15

Jeszcze raz powtarzam: miało być o kłamstwach szerzonych przez zwolenników NPR. Drogi KRZYSZTOFIE J., pisałeś o wyśmiewaniu NPR-u. A jak, Twoim zdaniem inaczej może podejść człowiek, który szuka czegoś na te tematy i trafia na JAKĄKOLWIEK publikację na temat NPR? Przeciez te publikacje mają promować te metodę, a robią odwrotnie: OŚMIESZAJĄ. Własnie przez KŁAMSTWA, przez TRAGIZOWANIE, przez JEDNOSTRONNOŚĆ.

Cz sty 18, 2007 18:45

Chodzi mi o to, że publikacje na temat NPR-u to przykład typowego wylewania dziecka z kąpielą. Jak może być wiarygodny ksiądz, który pisze: 'Trzeba wprost cudu, aby prezerwatywa uchroniła przed poczęciem!". Albo inny piszacy o wczesnoporonnym działaniu kondomów?

Cz sty 18, 2007 18:50
Moderator

Nie dostrzegasz drugiej strony medalu? Np. tutaj

Szło by się długo

Cz sty 18, 2007 19:54

Aaa, tak dostrzegam, znam te strone i to dobrze. Naprawde, reklama NPR jest na tej stronie bezbłędna! "NPR dobre na wszystko"
"problem spontaniczności współżycia"
"Pełna spontaniczność jest czymś typowym dla świata zwierzęcego. Zwierzęta, kierowane instynktami, działają jak najbardziej spontanicznie i spełniają w ten sposób siebie, czyli swój cel istnienia."
"osobowość małżonków stosujących NPR"
Nooo, tutaj to już "cód, miód, ultramaryna":). Taki Więzień Antykoncepcji - biedny, wystraszony, z wyrzutami sumienia. A stosujący NPR- hohoho, toż to Anioł, prosze państwa. I wszystko to w swietle badań naukowych!
Jak żyje na tym świecie już dzieści lat, to nie spotkałem niczego doskonałego w KAŻDYM CALU. nooo, chyba poza NPR-em:).

Cz sty 18, 2007 20:21
Moderator

Garret, moim zdaniem strasznie nadinterpretujesz.
Nigdzie na tej stronie nie widziałam hasła "NPR dobre na wszystko".

I co złego widzisz w badaniach naukowych? Wiadomo, że nie mogą być one wyrocznią, ale można stwierdzić, że są pomocne w potwierdzeniu czy zaprzeczeniu jakichś tez.

I dlaczego nie cytujesz całego fragmentu?
Cytuj:
Z naturą ludzką związane jest kierowanie się wartościami w postępowaniu i dokonywanie wyborów w kierunku dobra. Im bardziej świadome, zgodne z porządkiem natury są nasze czyny, tym bardziej ludzkimi można je nazwać, a tym samym człowiek dokonuje wyborów w kierunku dobra.

i dopiero dalej jest:
Cytuj:
Pełna spontaniczność jest czymś typowym dla świata zwierzęcego. Zwierzęta, kierowane instynktami, działają jak najbardziej spontanicznie i spełniają w ten sposób siebie, czyli swój cel istnienia. Gdyż celem natury zwierzęcia jest osiągnięcie pełni rozwoju fizycznego, natomiast celem natury człowieka jest dobro moralne.

To nie jest żadne potępianie, ale wyjaśnienie oparte na filozofii i moralności.

Szło by się długo

Cz sty 18, 2007 20:49

Teresse napisał(a):
a nie śluz i męzus podający mi termometr do mierzenie temperatury w odbycie...

Teraz to już wymyślasz. Skąd masz informacje, że temperaturę mierzy się w odbycie?! :shock: Bzdura!

Skoro swoje sądy określasz na podstawie tego, co przeczytałaś, nie możesz na własnej skórze odczuć plusów (jak i minusów) NPR. Zatem twierdzenie, że jedynym plusem NPR jest to, że można wtedy przyjmować Komunię św. jest błędne :-D

to wejdz na strone lmm gdzie wiekszośc pań mierzy w odbycie i do tego jeszcze bada codziennie szyjkę macicy

Cytuj:
Pełna spontaniczność jest czymś typowym dla świata zwierzęcego. Zwierzęta, kierowane instynktami, działają jak najbardziej spontanicznie i spełniają w ten sposób siebie, czyli swój cel istnienia. Gdyż celem natury zwierzęcia jest osiągnięcie pełni rozwoju fizycznego, natomiast celem natury człowieka jest dobro moralne.

celem świata zwierzęcego jest przekazanie swoich genów...zwierzęta nie robią tego spontanicznie...robią to wyłacznie wtedy gdy jest okres płodny i w celu spłodzenia potomstwa...jeszcze do niedawna dla KK to też był jedyny powód (np. św. Augustym)

Cytuj:
Z naturą ludzką związane jest kierowanie się wartościami w postępowaniu i dokonywanie wyborów w kierunku dobra. Im bardziej świadome, zgodne z porządkiem natury są nasze czyny, tym bardziej ludzkimi można je nazwać, a tym samym człowiek dokonuje wyborów w kierunku dobra.

prawo natury to prawo opisane wyżej na przykładzie właśnie zwierząt...npr to nie jest działanie zgodne z naturą!!

Cz sty 18, 2007 22:27

Cytuj:
Pierwszym błogosławieństwem jakie ludzie otrzymali od Boga było: "bądźcie płodni i rozmnażajcie się". Czy sądzisz, że Bóg był złośliwy i obdarzył Cię czyms co jest obrzydliwe?

A nie uważasz, że taki a nie inny sposób rozmnażania jest skutkiem grzechu pierworodnego? Jest więc karą i niewolą :-) " ku męzowi będa kierowac się twoje pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą"- cytuję z pamięci :)

Teraz coś dla Garreta- moze nie kłamstwo, ale obskuranctwo najwyższej próby... :-)

Cytuj:
Z kolei zaś NIE należy dać się ‘zaczarować’ twierdzeniom niektórych lekarzy, którzy szokują informacją, iż do zaplemnienia-zapłodnienia trzeba ‘tyle a tyle milionów’ żywotnych plemników. Do poczęcia WYSTARCZY w najdosłowniejszym znaczeniu JEDEN JEDYNY plemnik! Jeśliby nawet w najgorszym wypadku niemal wszystkie plemniki męża była nieruchliwe, martwe czy niewydolne, może w końcu znajdzie się jakiś JEDEN – kochany PLEMNICZEK żywy-żywotny, którego wypada ładnie pogłaskać, wycałować go, pogrozić mu w najgorszym wypadku i zachęcić ładnie, żeby się udał tam gdzie potrzeba. A zarazem poprosić ładnie Ukochanego Anioła Stróża, żeby tego Jedynego bezpiecznie przeprowadził przez czyhające na niego po drodze wielorakie niebezpieczeństwa – chociażby ze strony kwasowego środowiska pochwy.

:D

http://milosc-milosc.sercanie.opoka.org.pl/p1_3eb.htm

Cz sty 18, 2007 23:53

Te tekst podany przez Teresse to szczyt szczytów, ale nie "tendencyjnej propmocji npr", tylko .... obciachu????

Przeczytałam już wcześniej ten temat Teresse o złotych myślach (niestety zablokowany) i uśmiałam się jak norka.

Po zapoznaniu się ze stroną, strasznie mi się zrobiło żal tego księdze... Ta stronak jest taka.... nieporadna... Tekst pokolorował jak taki dziecko, no i tek hasła....

Pt sty 19, 2007 0:25

Ooo, toz to nasz znajomy-ks.Leks!! Ten niekwestionowany autorytet w dziedzinie NPR! Zauważcie jednak, że właściwie on pisze to samo, co na stronie "Szansa spotkania", tylko w nieco inny sposób. Tam to jest bardziej cywilizowane, ale wydźwięk ten sam. Przecież na tej stronie czytamy o "teologicznej interpretacji orgazmu". Myslałem, że mi sie przywidziało, ale jednak tak tam było napisane!!! Ta stronka w ogóle jest arcyciekawa....Autor pisze np "Obecność przyjemności seksualnej towarzyszy spotkaniu kochających się małżonków. Bóg w pełni akceptuje to ludzkie odczucie, pozwala nim się cieszyć w akcie małżeńskim". To bardzo miło ze strony Pana Boga, że w końcu zmienił zdanie. Bo jeszcze sto lat temu myslał inaczej - akt miał być skierowany na poczęcie, nie na grzeszną przyjemność! Jak to miło, że jest ktoś, kogo Pan Bóg o zmianie swej woli informuje! I taki ktoś zakłada później stronę Szansa spotkania i informuje o Woli Bożej naiwne owieczki.....

Pt sty 19, 2007 0:27

No to mały off topic...

Cytuj:
Pierwszym błogosławieństwem jakie ludzie otrzymali od Boga było: "bądźcie płodni i rozmnażajcie się". Czy sądzisz, że Bóg był złośliwy i obdarzył Cię czyms co jest obrzydliwe?

A nie uważasz, że taki a nie inny sposób rozmnażania jest skutkiem grzechu pierworodnego? Jest więc karą i niewolą :-) " ku męzowi będa kierowac się twoje pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą"- cytuję z pamięci :)

(...)

Najpierw było błogosławieństwo "płodności", a dopiero potem grzech pierworodny i jego skutek wyganie z Raju.
Jak w tym płodność może być następstwem czegoś co nastąpiło później?

Pt sty 19, 2007 9:45
Moderator

Jeśli ta nieudana strona ma być argumentem w tej dyskusji, to ja wysiadam. Sorry.

Szło by się długo

Pt sty 19, 2007 10:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Następna strona