Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 17:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Marnowanie nasienia 
Autor Wiadomość

niezłe rozwiązanie. skazywanie kobiety na utratę zdrowia lub brak współżycia w imię zasad wymyślonych przez księży, którym żal, że sobie nie mogą współżyć

Albo na prawdę twierdzisz, że to wymysł księży - więc wiedz że tak nie jest
Albo udajesz głupiego - tylko nie wiem po co.

N cze 08, 2008 22:07
cau_kownik, skąd masz informacje na temat rzekomej potwornej szkodliwości środków antykoncepcyjnych? Niektóre kobiety muszą je brać, żeby wyregulować gospodarkę hormonalną, ale oczywiście lepiej naturalnie nic nie brać, nawet witaminy C i będziemy żyć po sto lat. Genialne.

N cze 08, 2008 22:08

niezłe rozwiązanie. skazywanie kobiety na utratę zdrowia lub brak współżycia w imię zasad wymyślonych przez księży, którym żal, że sobie nie mogą współżyć
Kto kogo na co skazuje?
Albo jestes w Kosciele i trzymasz sie zasad, albo pozujesz na wierzacego i robisz z siebie pajaca.
To tylko i wylacznie *Twoj* wybor.

N cze 08, 2008 22:11

A ja myślę jednak, że to wymysł księży. Skoro to takie oczywiste to może mnie przekonasz, że się mylę??

N cze 08, 2008 22:12

Kto kogo na co skazuje?
Albo jestes w Kosciele i trzymasz sie zasad, albo pozujesz na wierzacego i robisz z siebie pajaca.
To tylko i wylacznie *Twoj* wybor.

A może ktoś wierzy i jest bardzo nieszczęśliwy, żę Kościół do którego należy wymaga od niej porzucenia swojego szczęścia w imię durnej zasady? Uważam, że zmusza. Szantażem emocjonalnym o piekle itp. Że już o sprawie 14 letniej, zgwałconej dziewczynki nie wspomnę, żeby nie zmieniać tematu.

N cze 08, 2008 22:14
Moderator

Zasada "wymyślona" przez Boga, to po pierwsze, po drugie nie współżycie w życiu najważniejsze.

(J 8, 32b)

N cze 08, 2008 22:16

Może mnie przekonasz jakimś cytatem, że przez Boga została wymyślona? Wiadomo, że nie najważniejsze ale ważne i pozbawianie kogoś tego w imię dziwnej idei jest okrutne.

N cze 08, 2008 22:19

A może ktoś wierzy i jest bardzo nieszczęśliwy, żę Kościół do którego należy wymaga od niej porzucenia swojego szczęścia w imię durnej zasady?
Zaraz zaraz... to w co wierzy? W swoj wlasny kosciol wedlug swoich wlasnych zasad? To co go interesuje Kosciol Katolicki, ktorego zasad nie uznaje?
xeloreu napisał(a):
Uważam, że zmusza. Szantażem emocjonalnym o piekle itp.
Taaa, o piekle itp. A zwlaszcza 'itp.'

N cze 08, 2008 22:22

xeloreu napisał(a):
A może ktoś wierzy i jest bardzo nieszczęśliwy, żę Kościół do którego należy wymaga od niej porzucenia swojego szczęścia w imię durnej zasady?
Zaraz zaraz... to w co wierzy? W swoj wlasny kosciol wedlug swoich wlasnych zasad? To co go interesuje Kosciol Katolicki, ktorego zasad nie uznaje?

Wierzy w Boga, Jezusa i wszystkie nauki ale ma wątpliwości co do zasady, która ją krzywdzi. Takie dziwne?? Niespotykane? A ja uważam, że dużo ludzi to odczuwa.

xeloreu napisał(a):
Uważam, że zmusza. Szantażem emocjonalnym o piekle itp.
Taaa, o piekle itp. A zwlaszcza 'itp.'

A nie jest szantażem mówienie, że jak nie będziesz słuchał mych (Kościelnych) zasad to wieczne potępienie cię czeka?? Jak będziesz w stanie niełaski to szatan się z tobą rozprawi?? Tak jakoś to chyba wygląda.

N cze 08, 2008 22:25

Wierzy w Boga, Jezusa i wszystkie nauki ale ma wątpliwości co do zasady, która ją krzywdzi. Takie dziwne?? Niespotykane? A ja uważam, że dużo ludzi to odczuwa.

(to tak jakby ktoś pomyślał, że to część cytatu i nie przeczytał). tagi mi się spomylały :D

N cze 08, 2008 22:26

A ja myślę jednak, że to wymysł księży. Skoro to takie oczywiste to może mnie przekonasz, że się mylę??

Jak wiadomo księża którzy wierzą w Boga itp itd nie mogą z zazdrości zakazać czegoś bo jest to grzech - poza tym nie byle księża se to wymyślają tylko jeżeli chodzi o jakieś nowe zasady to sam papież podejmuje decyzje a watpie żeby on kierował się zazdrością co do współżycia.

N cze 08, 2008 22:34

Jak wiadomo księża którzy wierzą w Boga itp itd nie mogą z zazdrości zakazać czegoś bo jest to grzech

Aaaa czyli księża nie grzeszą??

Cytuj:
(...) sam papież podejmuje decyzje (...)

A papież to nie ksiądz??

A tak przy okazji to jakoś nie przekonałeś mnie, że Bóg to "wymyślił". Jak na razie wiadomo, że papież... Papież nie jest Bogiem.

N cze 08, 2008 22:37

księża grzeszą jak najbardziej - ksiądz też człowiek.
Ale gdyby jacyś księża podejmowali taką decyzję to nawet gdyby jeden czy dwóch chciało z zazdrości czegoś zakazać to inni by się odezwali że tak nie ma być.

Każdy papież jest duchownym ale nie każdy duchowny jest papieżem.

Co Bóg wymyślił? Że jeżeli jest stosunek płciowy to wytrysk musi nastąpić w pochwie?

N cze 08, 2008 22:43

Co ma antykoncepcja do wytrysku w pochwie?? Przypomnę, że nasza obecna dyskusja wywodzi się z postu Rity.

Rita napisał(a):
A ja mam takie pytanie: jeżeli mamy kobietę u której ciąża wiąże się z ryzykiem powiedzmy utratą zdrowia i życia, to czy taka kobieta może używać środków antykoncepcyjnych, powinna zaniechać współżycia czy powinna współżyć licząc na to, że nie zajdzie w ciążę?

N cze 08, 2008 22:52

A i tak już przy okazji. Gdzie Bóg sprecyzował gdzie powinien następować wytrysk??

N cze 08, 2008 22:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona