Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 09, 2025 6:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 wstrzemiezliowsc po porodzie- konieczna? jak ja przetrwac? 
Autor Wiadomość

"Można się przytulać i to skutecznie z satysfakcją." a mozna prosic o rozwiniecie tematu? bo na podstawie tego co piszesz nie trudno o nadinterpretacje

Pt cze 19, 2009 19:17

"Można się przytulać i to skutecznie z satysfakcją." a mozna prosic o rozwiniecie tematu? bo na podstawie tego co piszesz nie trudno o nadinterpretacje
Niestety nie można, bo temat seksu poruszam po 22 i w miejscach, gdzie nie zakłócam dzieciom dzieciństwa, które miałem i życzę innym dzieciom neo, których widzę tu dużo, takiego samego beztroskiego dzieciństwa :)

Mogę jedynie dodać, że w moim małżeństwie nie mieliśmy wstrzemięźliwości, choć i pełnego aktu małżeńskiego też nie, aby uszanować obolałą żonę. Udało mi się przeżyć ten okres bez frustracji, co pozytywnie wpłynęło na umocnienie naszego związku oraz dzieci kocham do dziś bez podświadomych żali.
Co do sposobu przytulania, to na pewno z pomocą wyobraźni znajdziesz metodę. Jak masz mądrą żonę, to zrozumie Twoje potrzeby, w przeciwnym wypadku będziesz musiał dłużej tłumaczyć, ale we stale umacnianej wzajemnej miłości to porozumienie jest tylko kwestią czasu.

PS.
Jeżeli za mało napisałem, to zawsze możesz napisać na priv

Pt cze 19, 2009 19:39

jestem kobieta. dzieki za odzew.a na priv moze sie odezwe.pozdrawiam

Pt cze 19, 2009 21:17

Jesli się karmi dziecko piersią nie mniej niż 100 minut na dobę nie zajdzie się w ciąże. Był przypadek że matka karmiła 96 minut-chciała sprawdziś metodę-zaszła w ciąże. O tych 100 min dowiedziałam się w poradni przedmałzeńskiej. Obecnie jestem na początku ciąży planowanej-stosowaliśmy z mężem NPR-dla nas w 100% skuteczne

Wt cze 23, 2009 11:54

Jesli się karmi dziecko piersią nie mniej niż 100 minut na dobę nie zajdzie się w ciąże.

Justyna, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Metoda LAM ma zdecydowanie więcej zasad niż te 100 minut o których piszesz. Proponuję rzetelne zapoznanie się z tymi zasadami przed rzucaniem tego typu haseł na forum.

Wt cze 23, 2009 14:54

nie kresko, nie licz na to. Po pierwsze to jest bardzo osobniczo zmienne i piszę to jako lekarz- i naprawdę zwolennik NPR które od lat stosuję. Po pierwszym porodzie bardzo szybko (po 2 miesiacach) wrócił mi cykl pomimo karmienia wyłącznie piersią, i z tego co pamietam chyba już drugi cykl przebiegał z objawami owulacji. Jestes w pierwszej ciązy prawda?
Sama zobaczysz..
Po pierwsze nie bedziesz karmic z zegarkiem w ręce! To schiza. Nie bedziesz o 3 w nocy liczyc minut ile Twoje dziecko ssie, tylko zasypiac na siedząco. Albo zasypiac z maluchem uwieszonym na piersi. Jednego dnia dziecko naje sie w pięc minut (i nie zmusisz go żeby ssało 10!) innego bedzie zasypiac i budzic sie i bedzisz z nim siedziec pól godziny. Nie doliczysz sie tych minut, uwierz mi!
Druga bardzo ważna rzecz- zazwyczaj nie są problemem pierwsze 2-3 miesiace po porodzie, wtedy jeszcze goi się szycie, plamienie czasem utrzymuje się i 6-8 tygodni, większosc par nie wraca do seksu tak od razu :) Potem jednak czas na karmienie jest coraz krótszy. Dziecko najada się szybko więc karmisz coraz krócej. Silny, 3-4 miesieczny chłopczyk potrafi opróżnic obie piersi w 5 minut. Przerwy w nocnym karmieniu bywają coraz dłuższe i sa dzieci które majac pól roku już przesypiają noce (nie wiem jak sie takie cudowne dzieci robi, ale znam takie :-D )Wreszcie wprowadzasz nowe posiłki, i liczba karmien się zmniejsza. I wtedy cykl wariuje. Niektórym kobietom wraca, innym nie - nawet zdarza się że i do roku nie mają. I to jest czas kiedy chciałabyś już miec poczucie bezpieczeństwa :-) Nie ma wtedy żadnego zastosowania jakies 100 minut, chyba żadne dziecko powyżej pól roku które je pozamleczne posiłki nie jest karmione 100 minut a nawet i 50 :-D . A uwierz mi nawet dla starego wyjadacza obeznanego z cyklem od lat bardzo trudno wtedy o interpretację objawów. Jedyne co faktycznie chyba się da, to jesli ktoś umie bardzo precyzyjnie interpretowac objaw szyjki (ja nie umiem), na nim chyba mozna wtedy polegac może. Piszę to jako mama dwójki dzieci które były karmione piersią (7 i 9 miesięcy) znająca NPR:) na podstawie własnych doświadczeń. Ja stosuję NPR bardzo już długo i ciąze miałam planowane, ale w okresie karmienia był sajgon i musiałam się zabezpieczac, i piszę to szczerze- bo dokładnie tak było.

Wt cze 23, 2009 17:31

PS chcialam napisac do Justyny, nie do kreski, ale nie ma edycji- przepraszam za pomyłkę:)

Wt cze 23, 2009 17:33

nie kresko, nie licz na to.

Kropeczko, ale to chyba tekst do Justyny, a nie do mnie. Właśnie to samo jej napisałam co Ty (choć nie tak szczegółowo ;)

Wt cze 23, 2009 18:57

Przepraszam, bo teś się trochę pospieszyłam, nie zauważyłam "erraty" :)

Wt cze 23, 2009 18:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5