Różnice ślubowań - w czym rzecz ???...
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Różnice ślubowań - w czym rzecz ???...
Cytuj: Nie wiesz, co spowoduje, a innej drogi nie ma jeżeli małżeństwo jest ważnie zawarte. Nie jestem sędzią, nie wiem jak Bóg oceni mojego sąsiada, ale także wiem, że Jezus przy studni rozmawiał z kobietą, która miała 5 mężów, a ten z którym mieszkasz teraz, nie jest twoim mężem......a w Sychar zapewne cnotliwych mężatek nie brakowało... Miłość zakrywa wiele grzechów (1P 4,6)....motto ze strony "duszpasterstwo małżeństw niesakramentalnych".
|
| Cz sty 09, 2014 18:15 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Kto ma przykazania Moje i zachowuje je, ten Mnie miłuje. A kto Mnie miłuje znajdzie miłość u Ojca Mego i Ja go umiłuję i objawię się jemu." W takiej sytuacji nie zachowujesz VI przykazania. Nie widzisz, że zaczynasz się kompromitować. Cytuj: "odwróci od niego"- czyli pozbawi żonę współżycia, co nieuchronnie spowoduje rozpad związku. Może jeszcze bedzie miał grzech odmawiając współżycia? A podobno tak nielubiani przez ciebie lefebryści gadają głupoty. PS. Żone? Myślałem, ze można mieć tylko jedną. Cytuj: kolejny grzech ciężki -cokolwiek uczyniłeś jednemu z tych najmniejszych.... Kolejna perełka, jak z cytatem Franciszka.
|
| Cz sty 09, 2014 18:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kolejna perełka z Athortacji apostolskiej Familiaris Consortio bł. Jana Pawła II Kościół z ufnością wierzy, że co nawet, którzy oddalili się od przykazania Pańskiego i do tej pory żyją w takim stanie, mogą otrzymać od Boga łaskę nawrócenia i zbawienia jeśli wytrwają w modlitwie, pokucie i miłości.
|
| Cz sty 09, 2014 18:33 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Kolejna perełka z Athortacji apostolskiej Familiaris Consortio bł. Jana Pawła II Kościół z ufnością wierzy, że co nawet, którzy oddalili się od przykazania Pańskiego i do tej pory żyją w takim stanie, mogą otrzymać od Boga łaskę nawrócenia i zbawienia jeśli wytrwają w modlitwie, pokucie i miłości. Bez tego, co podkreśliłem, nie będzie zbawienia dla tych osób.
|
| Cz sty 09, 2014 18:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Piękny fragment, szkoda, że rozumiesz go po swojemu i nie zauważasz najbardziej istotnego, pomogę: "Kościół z ufnością wierzy, że co nawet, którzy oddalili się od przykazania Pańskiego i do tej pory żyją w takim stanie, mogą otrzymać od Boga łaskę nawrócenia i zbawienia jesli wytrwaja w modlitwie, pokucie i miłości [Do Pana Boga].
Alus, może ci się mój jezyk nie podobać, podobnie jak Yarpen_Zirgina. Problem w tym, że my staramy się prosto, jak umiemy, wyłożyć nauke KK bez wzglębiania się w szczegóły, a ty kolejny raz utwierdzasz błądzącego w jego poglądach. Zastanów się nad tym.
|
| Cz sty 09, 2014 18:44 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Alus napisał(a): Kolejna perełka z Athortacji apostolskiej Familiaris Consortio bł. Jana Pawła II Kościół z ufnością wierzy, że co nawet, którzy oddalili się od przykazania Pańskiego i do tej pory żyją w takim stanie, mogą otrzymać od Boga łaskę nawrócenia i zbawienia jeśli wytrwają w modlitwie, pokucie i miłości. Bez tego, co podkreśliłem, nie będzie zbawienia dla tych osób. Okaże się....kiedyś wszyscy sprawdzimy. sharp7 napisał(a): Piękny fragment, szkoda, że rozumiesz go po swojemu i nie zauważasz najbardziej istotnego, pomogę: "Kościół z ufnością wierzy, że co nawet, którzy oddalili się od przykazania Pańskiego i do tej pory żyją w takim stanie, mogą otrzymać od Boga łaskę nawrócenia i zbawienia jesli wytrwaja w modlitwie, pokucie i miłości [Do Pana Boga].
Alus, może ci się mój jezyk nie podobać, podobnie jak Yarpen_Zirgina. Problem w tym, że my staramy się prosto, jak umiemy, wyłożyć nauke KK bez wzglębiania się w szczegóły, a ty kolejny raz utwierdzasz błądzącego w jego poglądach. Zastanów się nad tym. Czy aby stanowiłoby pokutę odebranie dzieciom rodziny  Jaki sens miałoby duszpasterstwo dla niesakramentalnych, gdyby wiadomo było z góry, że wszyscy oni i tak zostaną potępieni?
|
| Cz sty 09, 2014 18:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy aby stanowiłoby pokutę odebranie dzieciom rodziny Tak sobie tłumacz. Dla ciebie nawet zaniechanie współżycia w takim przypadku jest dla ciebie "grzeszną pokutą". No bo cudzołóżny związek się rozpadnie! Cytuj: Jaki sens miałoby duszpasterstwo dla niesakramentalnych, gdyby wiadomo było z góry, że wszyscy oni i tak zostaną potępieni? Potępiony jest ten kto umiera w grzechu cięzkim i nie żałuje za niego. A duszpasterstwo związków niesakramentalnych ma zupełnie inny cel niz poklepywanie takich osób po ramieniu i mowienie, że ich sytuacja wzięłą się z miłości i w miłości trwają (a często niestety do tego to się sprowadza. Podobnie jak i w duszpasterstwie osób homoseksualnych).
|
| Cz sty 09, 2014 18:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Cytuj: Jaki sens miałoby duszpasterstwo dla niesakramentalnych, gdyby wiadomo było z góry, że wszyscy oni i tak zostaną potępieni? Potępiony jest ten kto umiera w grzechu cięzkim i nie żałuje za niego. A duszpasterstwo związków niesakramentalnych ma zupełnie inny cel niz poklepywanie takich osób po ramieniu i mowienie, że ich sytuacja wzięłą się z miłości i w miłości trwają (a często niestety do tego to się sprowadza. Podobnie jak i w duszpasterstwie osób homoseksualnych). Ale też nie zmusza do wstrzemięźliwości, a co za tym często idzie do rozpadu rodziny. Zupełnie chyba nic nie wiesz co czują osoby w związkach niesakramentalnych, dlatego tak łatwo Ci idzie potępianie. Ja mam znajome żyjące w niesakramentalnych związkach i wiem sporo o ich bólu, pragnieniu, tęsknocie za przyjęciem Pana w Komunii. PS. rozmowę Jezusa z Samarytanka jakimś dziwnym trafem tak szerokim łukiem omijacie.
|
| Cz sty 09, 2014 19:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Ja mam znajome żyjące w niesakramentalnych związkach i wiem sporo o ich bólu, pragnieniu, tęsknocie za przyjęciem Pana w Komunii. Wiesz jaki jest warunek, aby mogli przyjąć Komunię Świętą? Cytuj: PS. rozmowę Jezusa z Samarytanka jakimś dziwnym trafem tak szerokim łukiem omijacie. Nie ma czego omijać, bo ona nie zmienia niczego w tym temacie. Chrystus jasno potwierdził słowa Samarytanki, że mężczyzna, z którym w tym momencie jest, nie jest jej mężem. Nie dał jej przyzwolenia na cudzołóstwo.
|
| Cz sty 09, 2014 19:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Alus napisał(a): Ja mam znajome żyjące w niesakramentalnych związkach i wiem sporo o ich bólu, pragnieniu, tęsknocie za przyjęciem Pana w Komunii. Wiesz jaki jest warunek, aby mogli przyjąć Komunię Świętą? A wiesz jak powiedzieć córkom - mamusia dla własnego zbawienia musi opuścić tatusia, bo tatuś nie potrafi zrezygnować z seksu - i później zapewne patrzeć na zbuntowane córki, które szerokim łukiem omijałyby kościół. Cytuj: Nie ma czego omijać, bo ona nie zmienia niczego w tym temacie. Chrystus jasno potwierdził słowa Samarytanki, że mężczyzna, z którym w tym momencie jest, nie jest jej mężem. Nie dał jej przyzwolenia na cudzołóstwo. Ale nie pogardził jako potępioną Stanowisko Kościoła http://www.niesakramentalni.ecclesia.or ... -imysli,20
|
| Cz sty 09, 2014 19:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Alus napisał(a): Ja mam znajome żyjące w niesakramentalnych związkach i wiem sporo o ich bólu, pragnieniu, tęsknocie za przyjęciem Pana w Komunii. Wiesz jaki jest warunek, aby mogli przyjąć Komunię Świętą? A wiesz jak powiedzieć córkom - mamusia dla własnego zbawienia musi opuścić tatusia, bo tatuś nie potrafi zrezygnować z seksu - i później zapewne patrzeć na zbuntowane córki, które szerokim łukiem omijałyby kościół. Mamusia powinna zacząć od wyjaśnienia córkom, że takie współżycie jest grzechem i dlatego musi odejść od tatusia, bo on zmusza ją do jego popełniania. Cytuj: Cytuj: Nie ma czego omijać, bo ona nie zmienia niczego w tym temacie. Chrystus jasno potwierdził słowa Samarytanki, że mężczyzna, z którym w tym momencie jest, nie jest jej mężem. Nie dał jej przyzwolenia na cudzołóstwo. Ale nie pogardził jako potępioną Chrystus o nikim nie powiedział, że jest potępiony. Tak samo nie czyni tego ani Kościół, ani księża, ani ja. Widzisz gdzieś tam przyzwolenie dla popełniania przez nich grzechu cudzołóstwa?
|
| Cz sty 09, 2014 19:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mamusia powinna zacząć od wyjaśnienia córkom, że takie współżycie jest grzechem i dlatego musi odejść od tatusia, bo on zmusza ją do jego popełniania. Chrystus o nikim nie powiedział, że jest potępiony. Tak samo nie czyni tego ani Kościół, ani księża, ani ja. Widzisz gdzieś tam przyzwolenie dla popełniania przez nich grzechu cudzołóstwa? A widzisz tam kategoryczny nakaz rozbicia związku niesakramentalnego i pozbawienia dzieci obojga rodziców?.....bo ja widzę Są wreszcie tacy, którzy zawarli nowy związek ze względu na wychowanie dzieci, często w sumieniu subiektywnie pewni, że poprzednie małżeństwo, definitywnie zniszczone w sposób nieodwracalny, nigdy nie było ważne
|
| Cz sty 09, 2014 19:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A czy my mówimy, że ma porzucić nowego partnera?
|
| Cz sty 09, 2014 19:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: PS. rozmowę Jezusa z Samarytanka jakimś dziwnym trafem tak szerokim łukiem omijacie. Nie ma czego omijać, bo ona nie zmienia niczego w tym temacie. Chrystus jasno potwierdził słowa Samarytanki, że mężczyzna, z którym w tym momencie jest, nie jest jej mężem. Nie dał jej przyzwolenia na cudzołóstwo. Tyle, ze o jej losach nic wiecej nie wiemy. Mozemy przypuszczac, ze spotkanie z kims, kto co prawda wiedzial i jej powiedzial, ze wie, o jej zyciu, zmienilo ja na tyle, ze odeszla od meza nie-meza. Co w tamtych czasach czesto rownalo sie nedzy dla kobiety. Ale nie zmienilo jej to, ze Pan Jezus wiedzial, jak ona zyje, ale to jak z nia przedtem rozmawial. a to nie bylo wymachiwanie palcem nad jej grzechami, ale to byla rozmowa milosci. Kto tak rozmawia z ludzmi w poplatanych sytuacjach zyciowych? Wiekszosc "porzadnych katolikow" krzyczy: Grzesznicy! Potepienie wieczne!
Ostatnio edytowano Cz sty 09, 2014 19:59 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Cz sty 09, 2014 19:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): A czy my mówimy, że ma porzucić nowego partnera? Mówimy o wstrzemięźliwości seksualnej, która dla 90% małżeństw jest nie do przyjęcia...łatwiejsza dla małżeństw po 60-tce.
|
| Cz sty 09, 2014 19:58 |
|
|
|