Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 1:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 84  Następna strona
 NPR a antykoncepcja 
Autor Wiadomość

Wszystko zresztą co podajesz jako argument można zanegowac gdyż:

- jest masa par, które nie mają takich problemów o jakich w kółko mówisz, nie robią sobie krzywdy gumką, nie traktują się przedmiotowo, kochają się i mają dzieci. Nie możesz zanegować faktu że na całym świecie wiele par stosujących antykoncepcję właśnei tak wygląda co zadaje kłam całej twojej i kościelnej propagandzie o tzw "mentalności antykoncepcyjnej".

So lis 18, 2006 0:49
podałeś owszem, całą masę róznego rodzaju tekstów dotyczących:
a) szkodliwości antykoncepcji dla zdrowia
b) dużej skuteczności NPR

Po części masz rację.
Podawałem głównie dość dużo materiałów dotyczącej glownie szkodliwości zdrowotnej oraz ich dzialaniu poronnym - jednak nie tylko.
Podawałem również pewne materialy dotyczące wpłuwu na psychikę kobiety - jednak można to by tylko nazwać "sygnalizowaniem".
Tyle tylko, że stało się tak z dość prozaicznego powodu - niestety,a le raz "przewałkowany" temat był rozwlekany i trzeba było od nowa mówić o tym samym i po prostu nie dało się szerzej poruszyć problematyki (aż do tego tematu)
- Jednak ...nie przez to, że nie miałem wiecej do powiedzenia ...
Cóż - sama jednak szkodliwość zdrowotna antykoncepcji jest wystarczajaco duża by potraktować ją dokładnie tak, jak inne uzywki (tak samo jak np. papierosy o których wspominasz_ to znaczy - objąć dodatkową akcyzą i przestrzegać wyraźnie i tłustym drukiem przed ich szkodliwością ...
popularny żart mówi że najprostszym sposobem na uzdrowienie finansów NFZ jest zaprzestać refundowania skutków ubocznych wynikających ze stosowania antykoncepcji - ja osobiście uważam, ze w tym "żarcie" jest bardzo wiele prawdy.
A zagrożeń wynikających ze stosowania antykoncepcji jest przecież o wiele więcej - nie tylko w wymiarze zdrowotnym.
O tym właśnie wspominalem teraz w tym temacie.
Co do tego, co wspomniałeś w następnej wiadomości - to kompletna klapa.
Wyjście problemów przy stosowaniu antykoncepcji to tylko kwestia czasu.
Czasem - wystrczy tylko raz źle dobrać dawkę czy środek - czasem potrzeba na to ładnych paru lat (zwykle - to 5-7 lat od chwili rozpoczęcia stosowania antykoncepcji) - czasem potrzeba poczekać o wiele dłużej.
I bardzo często problemy przychodzą niezauważalnie (np.. spięcia małżeńskie wynikające z obniżenia libido u kobiet).
Za chiny jednak nie wyjaśniasz dlaczego ilość małżeństw rozpadających się a które stosują NNPR jest bardzo niska (o tym było mówione w tym temacie) i kształtuje się na poziomie ~~2% i przy ogólnej proporcji jak ok. ~&:1 na niekorzyść antykoncepcji.
ddv163 napisał(a):
2. Próbowałeś się odwoływać do pojęcia "szczęścia" - na podstawie danych GUSu oraz wiadomych mi badań dr. Roetzera przyrównałem ile jest "szczęścia" w małżeństwach stosujacych MNPR a ile wśród małżeństw stosujących antykoncepcję na podstawie wskaźników rozwodów (do tego doszły jeszcze dwa kolejne materiały w których podawano wkaźnik rozwodów wśród par stosujących NPR na poziomie "1,7 % oraz "0,2%") - nie mniej wyliczona przeze mnie szacunkowo proporcja wynosząca 7:1 na niekorzyść antykoncepcji była wyliczona na podstawie wskaźnika "2%" (czyli - na podstwie badań dr. Roetzera).

Materiał z wiadomości:
viewtopic.php?p=197929#197929
Cóz - jak to pisał p. Kucharczak ... ?
"Kościół nikogo do niczego nie zmusza lecz przestrzega" ? - czy jakoś tak... ?
A ja przyznaję p. Kucharczakowi 100 % racji ...

N gru 03, 2006 14:23
A ja chciałbym wszystkim, którzy wypowiadali się na temat metod naturalnych polecić to:
http://www.narodziny.spsk1.pl/natural.php

Stronka szpitala. Dobrego.

Crosis

N gru 03, 2006 15:04

A ja chciałbym wszystkim, którzy wypowiadali się na temat metod naturalnych polecić to:
http://www.narodziny.spsk1.pl/natural.php

Stronka szpitala. Dobrego.

Crosis

A ja zdecydowanie nie polecam.
Zawiera informacje niepełne, przypadkowe, i - co gorsza - zasadnicze błędy rzeczowe.
Nie ma żadnych źródeł.
Jeśli ktoś chce się faktycznie dowiedzieć czegoś o metodach naturalnych, to polecam linkownię tego forum: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906

N gru 03, 2006 18:53
Nie wiem na ile dobrego, jeżeli podaje się niepełne dane, Crosis.
Jeżeli zaś chodzi o obydwie strony (w tym stronę "Wyborczej") - to polecam lekturę:
Cytuj:
(...)4/ Ostatni mój niepokój wzbudza ramka z końca tekstu Naturalna ruletka. Po pierwsze, nawiązuje ona do kolokwialnego zestawienia Watykańska ruletka (które jest także objawem wspomnianych powyżej mitów), które nie powinno wchodzić do języka jednej z najlepszych gazet codziennych w naszym kraju... Cieszę się, że w ramce rozróżnili w końcu NPR od kalendarzyka - można byo to zrobić na początku, bez wprowadzania nikogo w błąd. Dziwi mnie natomiast zdanie Przy zwykłym stosowaniu naturalnych metod wskaźnik [Pearla - przyp. mój] 20 (...). Przy perfekcyjnie prowadzonej obserwacji wskaźnik spada do 3, a przy dokładnym stosowaniu metody objawowo-temperaturowej do 2 (...).

- Po pierwsze, nie wiem skąd wzięli Państwo dane nt. wysokości wskaźnika Pearla, a w tego typu publikacjach przypis lub podanie źródła jest oczywistą normą. Przedstawiając kontrtezę - o tym że wskaźnik Pearla dla NPR wynosi 0,2 - pozwolę sobie podać źródło: E. Raith, P. Frank, D. Freundl: Naturalne metody planowania rodziny, Springer PWN, Warszawa 1997(...)

Ja dołożyłbym do tego jeszcze inne źródło ale to uważam zazupełnie wystarczające.

N gru 03, 2006 21:18
Jest to fragment "protestu konsumenckiego" zamieszczonego na Foruum Apologetycznym a który zaraz znajdzie się w ogloszeniach również i tego forum (o ile go już nie ma).
http://apologetyka.katolik.net.pl/forum ... .php?t=176

N gru 03, 2006 21:20

Podawałem głównie dość dużo materiałów dotyczącej glownie szkodliwości zdrowotnej oraz ich dzialaniu poronnym...

Oglądałem Twoje wpisy. Później jeszcze raz. I jeszcze raz. I nie dopatrzyłem się takich, które przekonująco mówią o szkodliwości zdrowotnej prezerwatyw jak również o ich działaniu poronnym (a o nich właśnie w ostatnim poście pisze enson flame).
ddv163 napisał(a):
popularny żart mówi że najprostszym sposobem na uzdrowienie finansów NFZ jest zaprzestać refundowania skutków ubocznych wynikających ze stosowania antykoncepcji

Ja to akurat słyszałem w związku z paleniem a nie antykoncepcją. Ale każdy pewnie słyszy to co chce usłyszeć.
ddv163 napisał(a):
A zagrożeń wynikających ze stosowania antykoncepcji jest przecież o wiele więcej - nie tylko w wymiarze zdrowotnym.
O tym właśnie wspominalem teraz w tym temacie.

Znowu przytaczasz własne słowa, któych nie napisałeś.

ddv163 napisał(a):
I bardzo często problemy przychodzą niezauważalnie (np.. spięcia małżeńskie wynikające z obniżenia libido u kobiet).

Dlaczego nie wspominasz o spięciach wynikających z wymuszonych okresów wstrzemięźliwości. Dlaczego nie wspominasz o tym, że npr dla wielu par oznacza kochanie się wyłącznie w okresie obniżonego libido (to znaczy w okresie niepłodnym). Ponadto libido obniżają (często) środki hormonalne, a to jak wiemy nie jest jedyna grupa środków, prawda?

ddv163 napisał(a):
Za chiny jednak nie wyjaśniasz dlaczego ilość małżeństw rozpadających się a które stosują NNPR jest bardzo niska

Na tą ilość ma wpływ raczej "głębokość wiary" a nie stosowane metody. Prawdą natomiast jest że głęboko przeżywana wiara i stosowanie npr idą bardzo często ze sobą w parze. Stąd dane.
Alo to już było. Próbowano to wyjaśniać już wielokrotnie, ale nieuważnie lub wybiórczo czytałeś.

Pn gru 04, 2006 7:47
Znam wiele osób stosujacych metody NPR które "nie maja stadka dzieci" ale znam równiez wiele osób które po tabletkach antykoncepcyjnych zaszly w ciąze :))

Z wyrazami szacunku - Jagoda Instruktor Metod NPR-u :)[/quote]

Jagodo skoro jestes instruktorka Metod NPR, to prosze rozjasnij mi jak ma sie NPR to wzmocnienia wezlow malzenskich?
Jak np maz wytrzymuje taki okres dlugiej wstrzemiezliwosci?
Jak zona znosi zjawisko kiedy nie moze sie kochac w czasie jajeczkowania kiedy jej hormony szaleja, kiedy ma na seks najwieksza chec?
Jakos watpie zeby ten caly NPR byl jakis sliczny i piekny pod wzgledem utrwalania wiezi malzenskich!
Prosze nie przytaczaj mi tutaj watkow o tym ze nie jestesmy zwierzetami, o tym ze mozemy sie kontrolowac, o tym ze mamy rozum bo o tym wszystkim juz czytalem w nieskonczonosc!

Gdybyś nie zauważył, ta dyskusja ma 43 strony i jest średni sens wracać do pierwszego posta nieczytając tego, co znajduje się dalej :roll:

angua

Cz sty 04, 2007 22:12

Te dyskusje są zupełnie do niczego nie prowadzące. Ja juz wielokrotnie dyskutowałem ze zwolennikami metod naturalnych i zawsze na koniec słyszałem, że: "mam wyrzuty sumienia z powodu stosowania antykoncepcji i dlatego dyskutuję". Właściwie to potrafiłbym zrozumieć filozofię stosowania metod naturalnych, ale właśnie wtedy, gdyby to była filozofia, sposób na życie a nie przymus wynikający z nauczania Kościoła. Weźmy np wegetarianizm, ćwiczenie yogi itp - to są sposoby na życie w zgodzie z naturą, ale w oderwaniu od religii. natomiast metody naturalne to jakiś rodzaj umartwiania się. Pół biedy, jeśli oboje małżonkowie to w 100% akceptują, natomiast najczęściej tak nie jest. Widze to, czytając fora katolickie. Zwolennicy metod naturalnych wmawiaja nam, że pary stosujące jakąkolwiek antykoncepcje są nieszczęśliwe, że to przedmiotowe traktowanie, natomiast pary stosujące NPR-to już inna bajka: szczęście, harmonia, miłość.... Oczywiście chodzi tu o każdy rodzaj antykoncepcji, łącznie z prezerwatywą i stosunkiem przerywanym. W przypadku tych ostatnich NPR-owcy na wszelki wypadek podają wysoką nieskuteczność prezerwatyw i stosunku przerywanego, gdyby tak do kogoś czasem nie trafiła gadanina o strasznych grzechach i przedmiotowym traktowaniu. Na forum www.opoka.org.pl przeczytałem, post, w którym para po urodzeniu dziecka nie współżyła ze strachu przez rok, bo dziewczyna miała tak rozregulowany organizm, że nijak jej te mierzenia temperatury nie wychodziło a prezerwtywa jest niedozwolona. I myslicie, że ktoś jej coś doradził? O niee - "na pewno coś źle robisz, zgłoś sie do poradni NPR, tam ci pomogą" przeczytalem w odpowiedzi.

Śr sty 10, 2007 18:54

mam jeszcze kilka uwag do stron katolickich parających się promowaniem NPR i piętnowaniem antykoncepcji. Mianowicie: można udowadniać, że zgodnie z nauką Kościoła NPR jest the best, antykoncepcja jest niedopuszczalna. Ale NIE WOLNO kłamać, bo to grzech (jednego przykazania bronią, inne łamią). Przykłady? Na wszystkich stronach na temat NPR czytam brednie o PORACH w prezerwtywie. Przecież to bzdura! Przykłady? http://www.npr.prolife.pl/prezerwatywa_hiv_aids.htm
Niech sobie szanowny autor nadmucha prezerwatywe, albo napełni wodą....
Szczyt kłamstwa osiągnął autor strony http://milosc-milosc.sercanie.opoka.org.pl/p9_a.htm który pisze"Trzeba wprost cudu, aby prezerwatywa ochroniła przed nieplanowanym poczęciem". Dalej ten sam "znawca" pisze, że "Prezrwatywa ma też działanie wczesnoporonne, bo środek plemnkobójczy uszkadza plemniki" i te uszkodzone plemniki przezchodzą przez ogromne pory w gumce i powoduja poronienie!!
Ufff, może teraz ktoś się wypowie....

Śr sty 10, 2007 23:10
Jeszcze raz ja.
mam jeszcze kilka uwag do stron katolickich parających się promowaniem NPR i piętnowaniem antykoncepcji. Mianowicie: można udowadniać, że zgodnie z nauką Kościoła NPR jest the best, antykoncepcja jest niedopuszczalna. Ale NIE WOLNO kłamać, bo to grzech (jednego przykazania bronią, inne łamią). Przykłady? Na wszystkich stronach na temat NPR czytam brednie o PORACH w prezerwtywie. Przecież to bzdura! Dalej ten sam "znawca" pisze, że "Prezrwatywa ma też działanie wczesnoporonne, bo środek plemnkobójczy uszkadza plemniki" i te uszkodzone plemniki przezchodzą przez ogromne pory w gumce i powoduja poronienie!!
Ufff, może teraz ktoś się wypowie....

Pewnie ze strony promujace klamia na temat innych metod antykoncepcyjnych (bo przeciez NPR tez jest metoda antykoncepcyjna - nie ludzmy sie co do tego!)
Rzecz polega na tym ze ani gumki nie maja zadnych por, ani tabletki nie zabijaja kobiet, ani spirale nie sa szkodliwe, itd.
Przykladow tych klamst jest mnostwo!

Pytanie do zwolenikow NPR ktorzy robia tak sprawny marketing, czy spowiadacie sie ze swoich klmast i oszustw?

Cz sty 11, 2007 4:04

No,no, nie przesadzajmy znowu w drugą stronę. Powiem tak:
1. NPR nie można nazwać antykoncepcją z punktu widzenia leksykalnego, na każdej stronie na temat NPR-u to jest wyjaśnione i akurat takie wyjaśnienie do mnie trafia. Chodzi tu jednak właściwie tylko o nazwę a nie o sedno sprawy, więc to tak tylko gwoli ścisłości.
2. Spirala nie zabija kobiet, ale zabija zarodek. Czy to jest już dziecko, czy jeszcze nie-inna bajka. Ja wiem tyle, że raczej wolałbym nie pchac mojej Kochanej stalowego elementu do dróg rodnych...jakoś tak...nie i już!
3. Zle dobrane tabsy mogą baaardzo zaszkodzić kobiecie.
I myśleę, że tak to powinno być przedstawiane. Nie przesadzajmy w żadną stronę!

Cz sty 11, 2007 8:39

Uważam , że najważniejsze jest aby być w zgodzie ze sobą. Nauczanie Kościoła jest nam znane i jeżeli uważamy się za katolików , musimy mu się podporządkować. Nie można dorabiać własnej ideologii , usprawiedliwiającej grzech. Od razu na myśl przychodzi mi Raskolnikow ze "Zbrodni i kary" Dostojewskiego.

Cz sty 11, 2007 9:19

Rzecz polega na tym ze ani gumki nie maja zadnych por, ani tabletki nie zabijaja kobiet, ani spirale nie sa szkodliwe, itd.
Przykladow tych klamst jest mnostwo!
Niektóre gumki mają jednak wady spowodowane złym procesem produkcyjnym, tabletki też mogą być przyczyną śmierci - tak samo jak orzeszki czy aspiryna, a źle założona spiralna jest jak najbardziej niebezpieczna dla zdrowia a sama w sobie nieobojętna dla niego...
Samotnik napisał(a):
Pytanie do zwolenikow NPR ktorzy robia tak sprawny marketing, czy spowiadacie sie ze swoich klmast i oszustw?

Przeginają obie strony...
Garret78 napisał(a):
NPR nie można nazwać antykoncepcją z punktu widzenia leksykalnego
Myślę, że przy takim podejściu współżycie w okresie laktacyjnym też nie jest antykoncepcją a jest ono przecież bardzo rozpowszechnionym sposobem zapobiegania ciąży w biednych krajach...

Cz sty 11, 2007 9:51

Nie można dorabiać własnej ideologii , usprawiedliwiającej grzech

Tylko czekałem, az ktos tak napisze. Każde polemizowanie z jedyną słuszną ideologią NPR jest usprawiedliwianiem grzechu. Przecież to sam Kościół dorobił właśnie ideologię, obwarowując sex małżeński nakazami, zakazami, wytycznymi. Właściwie to nie cały Kościół, tylko niektórzy nawiedzeni jego przedstawiciele. . Bardzo proszę wejść na stronę http://www.szansaspotkania.net/index.php?page=2572
Autor tej stronki, O.Ksawery Knotz robi z normalnego sexu jakies sakrum, używa tak patetycznych okresleń, że czytając to mi osobiście się odechciewa. To nie jest ideologia Twoim zdaniem? Juz sobie wyobrażam, męża mówiącego do żony: "Małżonko, zjednoczmy sie w akcie małżeńskim, aby spotkać sie ze sobą i z Bogiem". Moim zdaniem rola kościoła powinna sie kończyć pod drzwiami sypialni małżeńskiej i koniec!

Cz sty 11, 2007 10:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 84  Następna strona