Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 18, 2025 0:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 84  Następna strona
 NPR a antykoncepcja 
Autor Wiadomość

A czekając na wypowiedź poczytajcie sobie ludkowie artykuł znaleziony na Opoce:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/sobolewscy.html
Jakoś jest o czystośc małżeńskiej a słowo antykocepcja ani razu tu nie pada.....

So sty 13, 2007 18:26
Hehe, teraz to Was tym postem zaskoczę:
garret, Mroczny, Samotnik:
Wydaje mi się, że popełniacie jeden błąd. Też go popełniałem, więc się podzielę. Otóż rozmawiałem z wieloma osobami NPR stosującymi. Oczywiście nie fanatykami czort wie jakiego pokroju, ale z normalnymi ludźmi.
Wasz błąd polega na tym, że NPR sprowadzacie do funkcji seks bez konsekwencji - czyli wg Was jest to tylko kolejna metoda antykoncepcji. Tyle, że naturalna i mało skuteczna.

Crosis

Rozumiem o co chodzi w NPR bardzo szczegolowo. Naczytalem sie roznych ksiazek i artykulow na ten temat. Wiem ze chodzi o caly byt seksualny i lad rodzinny i nie da sie wedlug NPR odzielic polityki rodzinnej od spraw lozkowych (byle plemniki ladowaly w pochwie oczywiscie).
Oburza mnie natomiast fakt ze kosciol na sile wciska wiernym TYLKO ta jedyna metode antykoncepcyjna. Zadna inna nie jest dopuszczana i trzeba sie z niej spowiadac. Nigdy jeszcze sie nie spowiadalem ze sztucznych metod bo jesli takie glupsto mialbym zrobic to rownie dobrze kazdy "dobry" katolik musialby sie spowiadac z NPR, bo to tez grzech.

So sty 13, 2007 19:09
Nie moge sie doczekac az ten temat tez bedzie zablokowany w imie cenzury koscielnej! :?
Kazdy inny, dobrze rozwijajacy sie temat juz byl zablokowany.
Teraz pewien ten tez.

So sty 13, 2007 19:52
Moderator

Samotniku, jak tak dalej pójdzie, to nie temat zablokujemy, ale Ciebie :?

Crosisie, to, co wymieniłeś nie jest w NPR najważniejsze ;)
Ja na to patrzę w ten sposób, że istotą naturalnych metod jest wykorzystywanie naturalnej płodności i niepłodności. Inaczej: życie wg woli Bożej, czyli tak jak nas Pan Bóg stworzył. Nie jest to żaden sposób na zdrowy styl życia czy jedna z metod antykoncepcji, ale podporządkowanie się temu, jak zostaliśmy stworzeni. Kobieta ma być kobietą, a mężczyzna mężczyzną. Wszelka ingerencja w kobiecość (hormony itp.) i męskość (prezerwatywa) to burzenie naturalnego porządku.

I jeszcze jedno pytanie odnośnie tego nieszczęsnego "nasienia w pochwie". Nie macie wrażenia, gdy nie dopuszczacie do złożenia nasienia w pochwie, że marnujecie coś bardzo cennego? że czegoś się pozbawiacie?
Wiem, że dla niektórych to pytanie może być śmieszne, ale pytam serio.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

So sty 13, 2007 20:07
rozalko: odnośnie tego Bożego porządku i zakłócania go... nie wiem czy wiesz i czy czytałaś to co napisałem wcześniej, ale człowiek nie robi nic innego. Cała medycyna jest takim zakłócaniem. Bo można w sumie powiedzieć: jeśli więc Bóg stworzył człowieka podatnym na choroby, to może nie powinno sie ludzi leczyć?
W takim zaburzeniami są wszelkie leki ingerujące w nasz układ immunologiczny, jednym słowem: cała medycyna to zaburzenie porządku Bożego.

Dostrzegasz analogię?

A odnośnie Twojego pytania: nie. Nie marnuję, nie, nie czuję, jakbym się czegoś pozbawiał. Bo nasienie to nic innego jak komórki. Występują zmazy nocne - też tak bywa. Biologia uwarunkowała to tak a nie inaczej i z punktu widzenia biologii żadna strata to nie jest. A mi z kolei daleko do traktowania moich plemników jak moich dzieci. Bo to bardziej choroba psychiczna.

Pewnie chodzi Ci o to, że nasienie ma potencjał. Owszem. Ale idąc analogicznym tokiem rozumowania, mogę Cię zapytać, czy nie współżyjąc w dniach płodnych nie czujesz, że marnujesz szansę? Potencjał tych dni?

Crosis

So sty 13, 2007 20:13

Ha! A ja mam coś znacznie ciekawszego! Mianowicie, dziś jadąc samochodem słuchałem sobie Radia Józef. Wypowadał sie tam niejaki Mieczysław Guzewicz, doktor zresztą na temat.....nadużywania NPR! Mianowicie: "NPR można stosować, ale tylko wtedy, gdy poczęcie musi być odsunięte w czasie z ważnych powodów" i dalej "stosowanie NPR na dłuższą metę może prowadzić do przedmiotowego traktowania współmałżonków nawzajem". Znaczy się, że tak prosto nie jest moi kochaniutcy, tak dla przyjemności nie można, o nie nie:)

So sty 13, 2007 20:35

Ha! A ja mam coś znacznie ciekawszego! Mianowicie, dziś jadąc samochodem słuchałem sobie Radia Józef. Wypowadał sie tam niejaki Mieczysław Guzewicz, doktor zresztą na temat.....nadużywania NPR! Mianowicie: "NPR można stosować, ale tylko wtedy, gdy poczęcie musi być odsunięte w czasie z ważnych powodów" i dalej "stosowanie NPR na dłuższą metę może prowadzić do przedmiotowego traktowania współmałżonków nawzajem". Znaczy się, że tak prosto nie jest moi kochaniutcy, tak dla przyjemności nie można, o nie nie:)

Czyli jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Zaraz pewnie odezwą się głosy, że to kłamstwo lub coś źle usłyszałeś. I jak teraz wybrać słuszną drogę gdy ktoś mówi tak, a drugi inaczej? Odpowiedź jest prosta - iść za głosem sumienia. Bo to ono, a nie ksiądz, kościół czy ktokolwiek inny powinien mówić co jest dobre, a co złe. Oczywiście ktoś powie, że morderca myśli, że zabijanie jest dobre. Ale jest jeden szczegół - morderca czyni zło drugiej osobie, a ja używając antykoncepcji, kochając się przed ślubem, masturbując się czy robiąc cokolwiek za zgodą własną tudzież partnerki nikogo nie krzywdzę i nie czynię żadnego zła!

Rozalce już Crosis odpowiedział jeśli chodzi o to życie w zgodzie z naturą. Bo to trochę hipokryzja - w przypadku anty sztucznej działasz przeciw naturze i jest to niby złe, w przypadku szczepionek, leków itp. również działasz przeciw naturze i już złe to nie jest (z punktu widzenia kościoła).

I ja również nie czuję jakiegos marnowania się nasienia. Ludzie, nie przesadzajcie, zaraz powiedzie, że plemnik to człowiek. To tylko sperma. Ale Crosis już elegancko odpowiedział analogią z marnowaniem szansy, całkowicie się zgadzam.

Szkoda, że tak mało zwolenników NPR udziela się w tym temacie...

So sty 13, 2007 20:52

Panu Guzewiczowi chodziło o intencję-żeby nie stoswać NPR w intencji antykoncepcyjnej i dla przyjemności. Tak więc znowu wracamy do wywodów O.Knotza - stosunek jako sakrum, bo inaczej, nawet gdy stosujemy NPR-możemy potencjalnie grzeszyć.
Reasumując-Kościół wpuścił się w maliny tak głęboko wchodząc do sypialni małżeńskich.

So sty 13, 2007 21:25
Panu Guzewiczowi chodziło o intencję-żeby nie stoswać NPR w intencji antykoncepcyjnej i dla przyjemności. Tak więc znowu wracamy do wywodów O.Knotza - stosunek jako sakrum, bo inaczej, nawet gdy stosujemy NPR-możemy potencjalnie grzeszyć.
Reasumując-Kościół wpuścił się w maliny tak głęboko wchodząc do sypialni małżeńskich.

Rozalko po co mi grozisz?
Czy to potrzebne tylko bo wymawiam wlasna opinie i sie jej nie boje?

Tak jak mowilem od samego poczatku, czy z NPR czy z masturbacja czy innymi sprawami, kosciol nie ma zadnego prawa wtracac sie do niczyjej sypialni - malzenskiej czy poza.
Za 10 lat okaze sie ze kosciol zacznie aprobowac prezerwatywe w przypadkach gdy jeden z malzonkow ma AIDS.
Jak sie wtedy wytlumaczy?

So sty 13, 2007 21:41
Kobieta ma być kobietą, a mężczyzna mężczyzną. Wszelka ingerencja w kobiecość (hormony itp.) i męskość (prezerwatywa) to burzenie naturalnego porządku.

I jeszcze jedno pytanie odnośnie tego nieszczęsnego "nasienia w pochwie". Nie macie wrażenia, gdy nie dopuszczacie do złożenia nasienia w pochwie, że marnujecie coś bardzo cennego? że czegoś się pozbawiacie?
Wiem, że dla niektórych to pytanie może być śmieszne, ale pytam serio.

Mam dla Ciebie dobra nowine Rozalko, nawet jak uzywam sztuczna antykoncepcje, nie burze zadnego porzadku. Tak samo mozna powiedziec ze ten porzadek burze jak np sie zaszczepie na chorobe, jak wezme leki na grype, itd.

Nigdy nie czulem ze "marnuje" nasienia wylewajac go poza pochwe. Poczytaj sobie ksiazki ile tego nasienia sie produkuje w moich jadrach zanim wypowiesz tak infantylna wypowiedz. Po to sa nocne polucje, po to jest masturbacja, zeby tego zbednego nasienia sie pozbyc.

Dobrze mnie ubawilas tym ostatnim pytaniem musze przyznac. :lol:

So sty 13, 2007 21:46
Moderator

To świetnie, że poprawiasz sobie humor dzięki mnie. Cieszę się.

Cóż, mamy zupełnie inne zdania na ten temat. Dla mnie, płodność kobiety to inna płaszczyzna niż układ immunologiczny. Bo dzięki płodności powstaje człowiek - dziecko, dla którego jesteś wszystkim.

Argument o leczeniu grypy jest dla mnie nietrafiony. Dziecko to nie choroba, przeciwko której należy się leczyć - ingerować w organizm.

A co do nasienia. Widocznie mamy zupełnie inną wrażliwość, a może to ja jestem przewrażliwiona. Nigdy nic nie wiadomo ;)

Dlaczego tak niewielu zwolenników NPR wypowiada się w tym temacie? Hmm, wiecie co ja zauważyłam po tej krótkiej wymianie zdań z Wami? Pytacie o argumenty, odpowiadam. Tylko one Wam nie pasują i przedstawiacie swoje - niby lepsze. A ja pewne sprawy wytłumaczyłam już sobie w taki, a nie inny sposób i te argumenty do mnie nie przemawiają.

I na koniec, chyba się już powtórzę. Jeśli nie chcecie przyjąć nauczania Kościoła, to nie musicie, nikt Wam nie każe. Są tacy, którzy w taki sposób układają swoje życie i Wam nic do tego. Ba! Są mężczyźni, którzy z własnej woli wybierają taki sposób na życie. I nie czują się uciemiężeni, ograniczeni, nie cierpią z tego powodu. Są małżeństwa, które na współżycie patrzą właśnie jak na wyśmianą przez Was świętość, coś czystego i nieskazitelnego, dalekiego od egoizmu i hedonizmu.

Pozdrawiam.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

So sty 13, 2007 23:29

Jeśli nie chcecie przyjąć nauczania Kościoła, to nie musicie, nikt Wam nie każe.
Tak, Rozalko, powtórzyłaś się. Więc ja tez się powtórzę. Tak, Kościól mi każe stosować NPR! A wiesz czemu? Bo staram się zyc zgodnie z nauka Kościoła i wszystkie jej dziedziny akceptuję i nie mam zastrzeżeń. Tylko ta jedna dziedzina jest dla mnie nie do przyjęcia! I z powodu tej jednej dziedziny nie mogę przyjmowac komunii!... Bo mędrcy kościelni tak sobie ustalili. Czystość przedmałżeńską można zrozumieć, ale po ślubie nie móc kochac sie ze swoja żoną, wtedy, gdy ma się na to ochotę - to jest dla mnie za trudne. A może ja i moja żona mamy zbyt wybujałą gospodarkę hormonalną? Może powinniśmy się leczyć? Bo seks na gwizdek 4 razy w tygodniu to nie dla nas

N sty 14, 2007 2:33

Przepraszam, mialo byc 4 razy w miesiacu a nie tygodniu!!!

N sty 14, 2007 2:35

Czy ten temat także ma zostać zamknięty? Proponuje trzy głębokie wdechy, spacerek (etc) zanim napiszecie kolejnego posta w takim tonie. Może czasem warto pomyśleć a nie dać się ponieść emocjom?

Ps. Posty do których się to odnosi - zostały wycięte.

N sty 14, 2007 13:06

Tez tak sądzę, przecież to zwykła sobie dyskusja. Jeśli ktos pisze tak napastliwie, to wybaczcie, ja sam mam niejasne wrażenie, że delikwent ma wyrzuty sumienia.....

N sty 14, 2007 13:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 84  Następna strona