Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 22:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
 NPR- zasady, pytania, informacje 
Autor Wiadomość
Post Re: NPR- zasady, pytania, informacje
kropeczka_ns napisał(a):
Ja się wam trochę dziwie kiedy piszecie że w przypadku III fazy można się kochać najwyżej 2-3 razy w miesiącu. U mnie owulacja jest dosyć typowo, między 12 a 15 dniem cyklu, a miesiączkę dostaję w 27-29 dniu. Więc mam conajmniej 10-11 dni pewnej trzeciej fazy. I my się chyba jakoś przystosowaliśmy, bo często bywa tak że w tej III fazie "korzystamy" często. Chyba też podświadomie wtedy staramy się stworzyć częsciej sytuację że sami spędzamy wieczór, nie mamy gości itp. też oczywiście mam ochotę w dniach płodnych, jak prawie kazda kobieta- to fizjologia, nie ucieknie się przed tym.

U mnie jest tak, że często temp. skacze ale śluz nadal płodny i czekam aż objaw śluzu pozwoli na wyznaczenie III fazy. Jak już jest III faza to u mnie ona nie trwa zbyt długo, ok. 6-7 dni i trudno wtedy korzystać codziennie, to by było takie wymuszone, nie zawsze się też da - często mąż wykończony po pracy albo ja zmęczona po całym dniu z dziećmi albo dziecko/dzieci chore. Zwykle wychodzi nam w III fazie 1-2 razy a jak dziecko chore (gorączka, wstawanie po nocach) to III faza mija bez seksu.

N maja 13, 2012 19:04
kropeczka_ns napisał(a):
Mam koleżankę która stosuje NPR 16 lat, miała dwoje planowanych dzieci i po 9 latach zdarzyła jej się nieplanowana ciąża z I fazy- z 6 dnia cyklu. Zburzyło jej to trochę planów i namieszało w życiu lekko, (pamiętam jak płakała..) ale teraz jej cudny, słodki dwuletni synek wynagrodził jej wszystko z nawiązką i jest w nim zakochana.

No i właśnie - jak czytam na forach, to wszystkie niespodzianki u NPR-owców są własnie z I fazy! Jak dla mnie ryzyko jednak zbyt wielkie :D

N maja 13, 2012 19:06

ikm jak masz temperaturę ewidentnie podniesioną jesteś po owulacji, nie ma bata. Miesiączka występuje 12-16 dni od owulacji, czyli III faza nie może trwać 6 dni! Temperatura wzrasta pod wpływem progesteronu, czyli już po.

N maja 13, 2012 19:37
tredje napisał(a):
A co, jezeli cykl kobiety w ogol nie przystaje ddo tego, jaki powinien byc wg, NPR? Bo ja tak mam.
Tzn, cykl jak najbardziej prawidlowy, ale temperatura zachowuje sie po swojemu, sluz i szyjka tez. Poziom hormonow w normie.
"Skutecznosc" NPR bierze sie stad, ze brane sa po uwage tylko "udane" przypadki. Reszte sie ignoruje, albo zwala na kobiete- glupi baba liczyc nie umie.

Nie ma to jak czarna propaganda, czyli złosliwe rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji. :twisted:

Przy każdym badaniu metody NPR masz podane dwa wskaźniki skuteczności dla danej grupy: teoretyczny i praktyczny. Wskaźnik praktyczny uwzględnia błędy w stosowaniu i w nauczaniu metody. Grupy Roetzera miały takie dobre wyniki właśnie ze względu na przemyślany dwustopniowy sposób nauczania, a nie ze względu na samą metodę (jej skuteczność teoretyczna jest porównywalna z innymi wieloobjawowymi metodami NPR).

N maja 13, 2012 21:13

Jak was czytam, to coraz mniej jestem przekonana do tej metody.

N maja 13, 2012 22:09

Koziol
Wymyslili sobie jakies wskazniki, tylko marna rzeczywistosc do tych wskaznikow nie dostaje...
Caly NPR to jedna z tych szufladek, do ktorych KK chce wrzucic czlowieka. Twoj cykl jest inny, niz zakladaja nasi specjalisci? Jestes glupia baba, ktora nie umie do tzrydzistu policzyc.
Np. moja siostra ma tak samo, jej cykl w niczym nie przypomina tego wzorcowego. To co, wg, Ciebie jest do odstrzalu?

Pn maja 14, 2012 6:22
Moderator

tredje napisał(a):
Np. moja siostra ma tak samo, jej cykl w niczym nie przypomina tego wzorcowego. To co, wg, Ciebie jest do odstrzalu?

Z niewzorcowym też można stosować NPR.

(J 8, 32b)

Pn maja 14, 2012 6:26
ikm napisał(a):
Np. aktualnie mam niespodziewane zawirowanie cyklu z powodu stresów (chyba) i mój ostatni cykl trwał.... 17 dni - chociaż to mi się nie zdarzało, bo zwykle mam 26-30 dniowe. Gdybyśmy więc w ostatniej I fazie współżyli, to na bank byłabym w trzeciej ciąży!!! :D My korzystaliśmy z I fazy dawniej ale kiedyś zadałam sobie szczere pytanie: Czy jestem gotowa jakby co przyjąć dziecko i sobie odpowiedziałam - NIE JESTEM NA TO GOTOWA. Dlatego tylko III faza w naszym przypadku.

Wybacz ikm ale 17 dni jest wysoce prawdopodobne (unikam słowa "niemożliwe") jezeli poprzedni cykl był owulacyjny. Jeżeli taki nie był (a taki bywa wynik stresu), to w następnym "cyklu" z założenia nie ma fazy bezpłodności względnej. Po drugie nawet gdyby było jak opisujesz (gdybam z szacunku dla ludzkiej niewiedzy, być może raz na kilka miliardów takie cos można zaobserwować), to chyba nie współżyjecie w "czerwone" dni a zaraz po nich pojawiłby się śluz.
Wybacz ale mam coraz większe wątpliwości czy aby na pewno wiecie co robicie. Czy stosujecie faktycznie wieloobjawową metodę NPR i czy robicie to prawidłowowo.
zagubiona_21 napisał(a):
Jak was czytam, to coraz mniej jestem przekonana do tej metody.
.
W takich dyskusjach zawsze sa skrajne sprawy wyciągane. Dla porównania w dyskusjach o pigułkach znajdziesz prawie wszystkie przypadki działan niepożądanych.

Pn maja 14, 2012 6:28
tredje napisał(a):
Koziol
Wymyslili sobie jakies wskazniki, tylko marna rzeczywistosc do tych wskaznikow nie dostaje...
Caly NPR to jedna z tych szufladek, do ktorych KK chce wrzucic czlowieka. Twoj cykl jest inny, niz zakladaja nasi specjalisci? Jestes glupia baba, ktora nie umie do tzrydzistu policzyc.

Dane sa zweryfikowane naukowo i pełni weryfikowalne. Długość cyklu nie ma znaczenia w NPR, możesz miec nawet skrajnie nieregularne, jak występuje np, w cukrzycy (nawet i kilkudziesięcio dniowe). Zamiast napadać na innych to po prostu zapoznaj się z jakąś konkretną wieloobjawową metodą NPR.
Nie jestes głupia, po prostu złosliwa i niedoinformowana.

Dla jasności: do niczego ciebie (ani twojej siostry) nie namawiam. Wg mnie możesz stosować gumki (o ile nie masz uczulenia na lateks) czy antykoncepcję hormonalną.

Pn maja 14, 2012 6:32
tredje korzysta z antykoncepcji hormonalnej od dłuższego czasu. Dlatego też można podejrzewać, że nie ma dużego doświadczenia w stosowaniu NPR.
Poza tym tredje już ma taki styl- głównie narzeka, a to na system podatkowy, a to na kler, a to na Kościół itp. . i właśnie taki ma prowokacyjny styl, ponarzeka, a jak ktoś napisze inaczej, to włączy tryb "ja wiem lepiej" :D .

Pn maja 14, 2012 11:26
Kozioł napisał(a):
ikm napisał(a):
Wybacz ikm ale 17 dni jest wysoce prawdopodobne (unikam słowa "niemożliwe") jezeli poprzedni cykl był owulacyjny. Jeżeli taki nie był (a taki bywa wynik stresu), to w następnym "cyklu" z założenia nie ma fazy bezpłodności względnej. Po drugie nawet gdyby było jak opisujesz (gdybam z szacunku dla ludzkiej niewiedzy, być może raz na kilka miliardów takie cos można zaobserwować), to chyba nie współżyjecie w "czerwone" dni a zaraz po nich pojawiłby się śluz.
Wybacz ale mam coraz większe wątpliwości czy aby na pewno wiecie co robicie. Czy stosujecie faktycznie wieloobjawową metodę NPR i czy robicie to prawidłowowo.

Nie zrozumiałam Twojego postu :-) O co właściwie chodzi? :-)
Stosujemy metodę Kippleyów.

Pn maja 14, 2012 12:00
Właśnie tej nie znam. A jednak wątpię, czy przy braku owulacji w poprzednim cyklu metoda ta pozwala na względna bezpłodność w następnym. Nie wprowadzaj więc ludzi w błąd,

Pn maja 14, 2012 12:05
kropeczka_ns napisał(a):
ikm jak masz temperaturę ewidentnie podniesioną jesteś po owulacji, nie ma bata. Miesiączka występuje 12-16 dni od owulacji, czyli III faza nie może trwać 6 dni! Temperatura wzrasta pod wpływem progesteronu, czyli już po.

A co z tym szczytem śluzu na który trzeba czekać przy metodzie objawowo-termicznej?
Mam np. tak, że temp. skoczy sobie i w 3 dniu wyższej nagle mam znów płodny śluz, wtedy wydaje mi się że dopiero mam szczyt sluzu - to znów czekamy kolejne 3 dni dla pewności i czas leci.To mam patrzeć tylko na temperaturę? Ale wtedy to chyba metoda ścisła termiczna a nie objawowo-termiczna?

Pn maja 14, 2012 12:05
MINUS NPR: Problem z NPR jest (u mnie) przy nawet lekkim przeziębieniu albo jak dziecko mam chore i wstaję w nocy - wtedy temperatura mi się zaburza i cykl bez współżycia, bo nic nie wiadomo :-(

Pn maja 14, 2012 12:06
Kozioł napisał(a):
Właśnie tej nie znam. A jednak wątpię, czy przy braku owulacji w poprzednim cyklu metoda ta pozwala na względna bezpłodność w następnym. Nie wprowadzaj więc ludzi w błąd,

Ale o co chodzi???? Jaki błąd???? :shock:

Pn maja 14, 2012 12:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona