Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 7:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
 Różnice ślubowań - w czym rzecz ???... 
Autor Wiadomość
Post Re: Różnice ślubowań - w czym rzecz ???...
A takiego współżycia zabronił sam Pan Bóg. Skutków nie musze ci chyba podawać.
Jak mawiał o.Salij: "Miłosierdzie Boże jest wielkie, ale nie absurdalne".

Cz sty 09, 2014 20:54

Pytam jeszcze raz: Czy miłość i małżeństwo to tylko seks?? To chyba coś więcej. To tylko o seks się tu rozchodzi?? Chyba nie bardzo.
Obowiązkiem ojca jest wychowywać dzieci i zapewnić im ciepły dom iż pewnością dla Boga to jest istotne.

Cz sty 09, 2014 21:21
sharp7 napisał(a):

Ja bym tu nie wyrokował, bo bez tak absurdalnego Miłosierdzia, to wszystkim nam tylko śmierć.
Bogu zostawmy wolę jak ma się kierować miłosierdziem.

Cz sty 09, 2014 21:24

Jak wy nie wierzycie w miłosierdzie Boże i jego głębsze niż nasze myślenie. On nie myśli tak prosto jak my. Dla Boga nic nie jest niemożliwe i każdego kto kocha jego i bliźniego przyjmie z otwartymi ramionami, bo On nas kocha niepojęcie.
Nie zbadane są wyroki Boskie. A jeśli nie zbadane to znaczy, że są sytuacje, których nie pojmiemy swoim umysłem i nie możemy wiedzieć na pewno. Pan nasz w swoim miłosierdziu ukoi nasz bol i przyjmie do siebie, bo dla niego zawsze liczy się tylko serce.
Bo wiara to odczucie Boga w swoim sercu a nie tylko w umyśle. Mowię o takiej prawdziwej żywej wierze.

Cz sty 09, 2014 21:27
olijula napisał(a):
Jak wy nie wierzycie w miłosierdzie Boże i jego głębsze niż nasze myślenie. On nie myśli tak prosto jak my. Dla Boga nic nie jest niemożliwe i każdego kto kocha jego i bliźniego przyjmie z otwartymi ramionami, bo On nas kocha niepojęcie.
Nie zbadane są wyroki Boskie. A jeśli nie zbadane to znaczy, że są sytuacje, których nie pojmiemy swoim umysłem i nie możemy wiedzieć na pewno. Pan nasz w swoim miłosierdziu ukoi nasz bol i przyjmie do siebie, bo dla niego zawsze liczy się tylko serce.
Bo wiara to odczucie Boga w swoim sercu a nie tylko w umyśle. Mowię o takiej prawdziwej żywej wierze.

Żywa wiara przejawia się tym, że człowiek odwraca się od grzechu i nie szuka dla niego usprawiedliwienia. Człowiek, który prawdziwie wierzy, nie mówi sobie, że "Bóg jest miłosierny" i grzeszy dalej. Człowiek, który wierzy w miłosierdzie Boże, idzie do konfesjonału i prosi o przebaczenie grzechu, który popełnił.

Nawiasem mówiąc, to przeraża mnie ta Twoja ostatnia wypowiedź. W mojej ocenie ociera się już o grzech przeciwko Duchowi Świętemu polegający na zuchwałym liczeniu na miłosierdzie Boże.

Cz sty 09, 2014 21:57
Może sprecyzuje:
Dokładny cytat: "Choć miłosierdzie Boże jest nieskończone, nie jest przecież absurdalne".
Moje pamięciowe "wielkie" może sugerować, że gdzieś jest koniec tego miłosierdzia, a wiadomo, że ono jest nieskończone.
Chodzi o to, że człowiek nie może tylko liczyć na Boże miłosierdzie (bądź tylko w nie wątpić) i tym samym uspokajać bądź zatrważać swoje sumienie.

Pan Bóg nie może zaprzeczyć sam sobie i temu co ustanowił. A ludzie często zdają się (nie)świadomie twierdzić, że jest inaczej. Wszystko tłumacząc miłosierdziem.

Cz sty 09, 2014 22:26

Yarpen_Zirgin napisał(a):
olijula napisał(a):

Żywa wiara przejawia się tym, że człowiek odwraca się od grzechu i nie szuka dla niego usprawiedliwienia. Człowiek, który prawdziwie wierzy, nie mówi sobie, że "Bóg jest miłosierny" i grzeszy dalej. Człowiek, który wierzy w miłosierdzie Boże, idzie do konfesjonału i prosi o przebaczenie grzechu, który popełnił.

Nawiasem mówiąc, to przeraża mnie ta Twoja ostatnia wypowiedź. W mojej ocenie ociera się już o grzech przeciwko Duchowi Świętemu polegający na zuchwałym liczeniu na miłosierdzie Boże.

Nawiasem mowiac to przeraza mnie twoje ostatnie zdanie.
Przeraza mnie to robienie z Boga prawnika. Przeraza mnie twoje powolywanie sie na prawo.
Widzisz w tym prawie zapomniales o czyms takim jak milosc.
Mysle tu o rozmowach Jezusa z faryzeuszami. W wielu z tych dyskusjach nie mial racji Jezus lecz faryzeusze oni to powolali sie na to co napisane a jednak Jezus robil innaczej, wielu mezow Bozych
robilo innaczej niz w prawie napisano a jednak byli przyjaciolmi Boga.
Przypadek 1. Widzisz jesli facet zyl bez slubu koscielnego 20 lat z zona i dziecmi nastepnie opuscil ja dla mlodszej to ma PRAWO do slubu koscielnego i blogoslawienstwa na zycie.
Przypadek 2.Ktos z milosci sie ozenil i po paru latach zostal pozostawiony sam to nie ma takiego prawa, nie licza sie jego ciezkie przejscia i pragnienia, on to w nowym zwiazku "cudzolozy", obojetnie jak wiele uczciwosci i dobroci jest w tym zwiazku.
- Czyli wedlug prawa kanonicznego:
Pierwszy przypadek jest blogoslawiony
Drugi przypadek jest grzeszny
- Pytanie , czego uczymy sie od ducha ewangeli, jak Bog oceni te obydwie sytuacje ?
Oczywiscie ze mozny byc madry i prawnie "oszukac " Boga. Co zas powie Duch Swiety.
Mysle ze w takim przypadku prawo kanoniczne nie jest zgodne z duchem ewangeli.

Pt sty 10, 2014 8:43
sharp7 napisał(a):

Grzechem jest współżycie w związku niesakramentalnym i grzechem jest osieracanie dzieci....Bóg oceni który grzech, lub uniknięcie grzechu, przesądzi o zbawieniu lub potępieniu.

Pt sty 10, 2014 8:57

Ja żyję w związku niesakramentalnym gdyż mój prtner miał żonę. Jak mówi: żona go rozwiodła, bo on tego nie chciał. Chciał być z nią ze względu na dzieci mimo iż go zdradzała. Ona jednak wolała się rozstać i zacząć nowe życie. Nie z jego winy rozpadło się małżeństwo. Potem spotkaliśmy siebie i pokochaliśmy szczerze. Od żony nigdy nie dostał ciepła ani prawdziwej miłości. Wszystko opierało się na interesie. Teraz jest miłośc, pomoc, zaufanie i przebaczenie. Mamy wspólne dziecko i kochamy je ponad wszystko. Nie widzę tu niczego złego. Jedyne czego mogę żałować to tego, że nie potrafiłam stworzyć wcześniej związku stałego opartego na miłości i do końca no i tego, że mój ukochany był żonaty. Niczego więcej nie żałuję, bo dzięki tej tzw"grzesznej" miłości mamy wspaniałe dziecko i wbrew pozorom zbliżyliśmy się bardzo do Boga. Codziennie szukamy z Nim kontaktu i staramy się o coraz lepszą relację. Czy jest w tym coś złego? Nie wiem....To może ocenić tylko Bóg. Ja nie czuje bym robiła coś złego

Pt sty 10, 2014 9:11
Alus napisał(a):
sharp7 napisał(a):

Grzechem jest współżycie w związku niesakramentalnym i grzechem jest osieracanie dzieci....Bóg oceni który grzech, lub uniknięcie grzechu, przesądzi o zbawieniu lub potępieniu.

Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, że każdy nieodpuszczony grzech ciężki, za który grzesznik nie żałuje, ma tylko jeden skutek u Boga: wyrok potępienia.

Pt sty 10, 2014 9:14
olijula napisał(a):
Ja żyję w związku niesakramentalnym gdyż mój prtner miał żonę. Jak mówi: żona go rozwiodła, bo on tego nie chciał. Chciał być z nią ze względu na dzieci mimo iż go zdradzała. Ona jednak wolała się rozstać i zacząć nowe życie. Nie z jego winy rozpadło się małżeństwo. Potem spotkaliśmy siebie i pokochaliśmy szczerze. Od żony nigdy nie dostał ciepła ani prawdziwej miłości. Wszystko opierało się na interesie. Teraz jest miłośc, pomoc, zaufanie i przebaczenie. Mamy wspólne dziecko i kochamy je ponad wszystko. Nie widzę tu niczego złego. Jedyne czego mogę żałować to tego, że nie potrafiłam stworzyć wcześniej związku stałego opartego na miłości i do końca no i tego, że mój ukochany był żonaty. Niczego więcej nie żałuję, bo dzięki tej tzw"grzesznej" miłości mamy wspaniałe dziecko i wbrew pozorom zbliżyliśmy się bardzo do Boga. Codziennie szukamy z Nim kontaktu i staramy się o coraz lepszą relację. Czy jest w tym coś złego? Nie wiem....To może ocenić tylko Bóg. Ja nie czuje bym robiła coś złego

Tu masz wypowiedź Boga na temat tego, co robisz złego:

Mr 10,11-12
11. Powiedział im: Kto oddala żonę swoją, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo względem niej.
12. I jeśli żona opuści swego męża, a wyjdzie za innego, popełnia cudzołóstwo.

Analogiczna wypowiedź:

Mt 19,9
9. A powiadam wam: Kto oddala swoją żonę - chyba w wypadku nierządu - a bierze inną, popełnia cudzołóstwo. I kto oddaloną bierze za żonę, popełnia cudzołóstwo.

Sam Chrystus mówi Ci o tym, jaki grzech popełniasz, a Ty dalej uważasz, że nie robisz niczego złego?

Pt sty 10, 2014 9:18
Alus napisał(a):
sharp7 napisał(a):

Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, że każdy nieodpuszczony grzech ciężki, za który grzesznik nie żałuje, ma tylko jeden skutek u Boga: wyrok potępienia.

A masz pewność, że Bóg nie da łaski grzesznikowi podobnej jak dał dobremu łotrowi?
Nadal podtrzymuję argument - nie miałoby zupełnie żadnego sensu duszpasterstwo dla niesakramentalnych, gdyby z góry przesądzano o ich potępieniu. Bez sensu byłyby słowa Benedykta XXVI, Franciszka skierowane do osób żyjący w związkach niesakramentalnych.

Pt sty 10, 2014 9:26
Alus napisał(a):

A masz pewność, że Bóg nie da łaski grzesznikowi podobnej jak dał dobremu łotrowi?

Łotr się nawrócił.

Cytuj:
Nadal podtrzymuję argument - nie miałoby zupełnie żadnego sensu duszpasterstwo dla niesakramentalnych, gdyby z góry przesądzano o ich potępieniu.

Niczyje potępienie nie jest przesądzone z góry. Ja, tak samo jak inni, wskazuję na to co się stanie, jeżeli takie osoby się nie nawrócą i nie poproszą o odpuszczenie tego grzechu. Nie mówię, że oni już są potępieni.

Pt sty 10, 2014 9:46
alko napisał(a):
olijula napisał(a):

Nawiasem mowiac to przeraza mnie twoje ostatnie zdanie.
Przeraza mnie to robienie z Boga prawnika. Przeraza mnie twoje powolywanie sie na prawo.

To prawo ustanowił Bóg.

Cytuj:
Widzisz w tym prawie zapomniales o czyms takim jak milosc.

Nie zapomniałem. Tak samo jak nie zapomniałem o Bożym miłosierdziu. To najwyraźniej Ty zapomniałeś, że Bóg jest miłosierny dla tych, którzy o to miłosierdzie proszą, a nie dla wszystkich hurtem.

Cytuj:
- Czyli wedlug prawa kanonicznego:
Pierwszy przypadek jest blogoslawiony
Drugi przypadek jest grzeszny
- Pytanie , czego uczymy sie od ducha ewangeli, jak Bog oceni te obydwie sytuacje ?

Czyli według Boga:
W pierwszym przypadku facet grzeszył cudzołożąc, ale się nawrócił i zaczął żyć zgodnie z przykazaniami. W drugim facet żył zgodnie z nauczaniem Bożym, ale się odwrócił i zaczął grzeszyć cudzołóstwem.

Cytuj:
Mysle ze w takim przypadku prawo kanoniczne nie jest zgodne z duchem ewangeli.

Prawo kanoniczne jest doskonale zgodne z duchem Ewangelii, bo właśnie na podstawie nauczania Chrystusa zostało spisane.

Pt sty 10, 2014 9:51
@Yarpen_Zirgin: w pierwszym przypadku mezczyzna zgrzeszyl obiecujac kobiecie wiernosc i zostawiajac ja z dziecmi dla innej.
Uwazasz, ze to nie jest grzech wolajacy o pomste do nieba, ze wykorzystal luki w prawie kanoniczym i ozenil sie poboznie z inna kobieta, zostawiajac zone i dzieci? Myslisz, ze Pan Bog odhacza w niebie: slub koscielny/slub cywilny? Raczej patrzy: przyrzekal, czy nie? Wykorzystal czy zostal wykorzystany? Slubowal w kosciele, czy w urzedzie?

Pt sty 10, 2014 9:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona