Autor |
Wiadomość |
mateola
|
nospheratu napisał(a): rozalka napisał(a): Ja myślę, że można modlić się przed seksem, w trakcie, jak też po seksie. <szczena na glebie> ... jasne, że można się modlić w trakcie... co kto lubi. Zakrawa to na prawdziwy heroizm, dla mnie to ostatnia rzecz o której mógłbym pamiętać. A na modlenie się przed z reguły nie ma czasu chyba, że para lubi z masochistyczną precyzją planować swoje współżycie. 
Za Rozalką powiem: zależy, co nazywacie modlitwą.
|
Pn mar 26, 2007 6:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa to zwrócenie się do Boga. Zawsze można powiedzieć, że zwrócenie się do męża (żony) w Sakramentalnym związku to też relacja z Bogiem.
Praktycznie wszystko można by pod ciągnąć pod modlitwę.
Tylko czy to aby na pewno prawda, czy może taka sobie internetowa demonstracja?
Zapytam was obie. Czy prasowanie mężowi koszuli też nazywacie formą modlitwy?
|
Pn mar 26, 2007 7:12 |
|
 |
mateola
|
trylobit napisał(a): Modlitwa to zwrócenie się do Boga. (...)Praktycznie wszystko można by pod ciągnąć pod modlitwę.
No to o co chodzi? Skoro wszystko, to dlaczego dziwi Cię akurat modlitwa okołoseksowa?
|
Pn mar 26, 2007 13:48 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
trylobit, jeśli człowiek wznosi swoje serce ku Bogu z wdzięczności za budzącą się do życia wiosnę, uśmiech dziecka czy powodzenie w pracy, to może je także skierować np. po współżyciu z mężem czy żoną. Nie sądzisz?
Ja nie twierdzę, że każdy tak powinien czy że jest to niezbędne u dobrego katolika, ale jak widać są osoby, które tak żyją. Zatem, o co właściwie ten spór?
Aha, nie twierdzę również, że seks jest formą modlitwy, tak jak to ująłeś.
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn mar 26, 2007 16:30 |
|
 |
1KOR13
|
Cytuj: Aha, nie twierdzę również, że seks jest formą modlitwy, tak jak to ująłeś.
Czemu?
Mnie akurat ta opinia przypada do gustu, zasadniczo się z nią zgadzam.
|
Pn mar 26, 2007 17:10 |
|
|
|
 |
old come back spirit
|
rozalka napisał(a): Ja myślę, że można modlić się przed seksem, w trakcie, jak też po seksie Zapytam Cię Rozalko w takim razie - czy modlitwa w trakcie nie wpływa na obniżenie libido Twojego partnera (w trakcie)?? A co z Tobą? Jak to jest u Ciebie? Odczuwasz od zaraz łaskę zwiększonego podniecenia, czy jak? Nie posądzam Cię o opinię nie popartą doświadczeniem, pytam więc jak to jest w Twoim i Twojego partnera przypadku.
_________________ Ci, którzy noszą końskie okulary, niech pamiętają, że do kompletu należy wędzidło i bat.
|
Wt kwi 10, 2007 15:46 |
|
 |
sartrowicz
|
Temat już pewnie dawno wygasły, ale może ktos zechce coś dorzucić. Ja myślę, że modlitwa podczas seksu może być czymś wspaniałym. Nie na zasadzie spełniania obowiązku, czy praktyki dewocyjnej, ale takiego przeżycia duchowo cielesnego. Dało mi to do myślenia i myślę, że warto próbować. Czemu nie dziękowac Bogu za piękno ciała współmałżonka. Czemu nie prosić go o pomnożenie dobra wypływającego ze seksu. Czemu znów, podczas miłosnych uniesień, zamiast różnych dźwięków, nie włączać tam spontanicznych słów do Boga. Bóg jest transcendentny i jednocześnie bardziej ludzki niż nam się wydaje.
_________________ http://feminista007.bloog.pl/
|
Cz sie 20, 2009 13:22 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
sartrowicz napisał(a): Czemu znów, podczas miłosnych uniesień, zamiast różnych dźwięków, nie włączać tam spontanicznych słów do Boga. Bóg jest transcendentny i jednocześnie bardziej ludzki niż nam się wydaje.
Modlitwa w trakcie ? Boga chcesz na trzeciego zaprosić ? Ło Matko  Czego to ludzie nie wymyślą.
|
Śr sie 26, 2009 17:31 |
|
 |
szumi
Moderator
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Modlitwa w trakcie ? Boga chcesz na trzeciego zaprosić ? Ło Matko  Czego to ludzie nie wymyślą.
On tam jest więc to nie jest wciskanie się na 'krzywy ryj', ale normalny stan rzeczy. Bóg to uczynił i jest także podczas tego aktu.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr sie 26, 2009 17:39 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Znaczy jakby co Jesteś na tak ?
|
Śr sie 26, 2009 18:06 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie. Wykrzykiwanie 'Jezu ufam Tobie', czy 'Chwała Ojcu i Synowi, i Duchowi świętemu...' podczas szczytowania jest dla mnie nieco dziwne. Ale tylko dlatego, że dla mnie to jest (i być powinno u wszystkich) reakcją mało kontrolowaną, taką która przychodzi sama i niewiele się myśli nad tym, co się wzdycha. Jeśli zaś ktoś w takiej sytuacji intuicyjnie tak się zachowuje niech mu będzie. Ja tak się nie zachowuję i nie zamierzam tego wprowadzać. Choć myśl o Bogu i wdzięczność za ten wspaniały dar często jest. Jednak nie werbalizuje jej 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr sie 26, 2009 18:14 |
|
 |
Jacson
czasowo zablokowany
|
Hehe przeczytaj Księgę Hioba to zobaczysz jak ważna jest modlitwa przed współżyciem  [/b]
|
Śr sie 26, 2009 19:10 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Hioba? A nie Tobiasza?
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr sie 26, 2009 19:19 |
|
 |
noah44
|
Jesteście wszyscy opętani na punkcie seksu ale nie należy zapominać o duszy, miłości niecielesnej i że kto myśli tylko o stronie cielesnej "nie moze podobać się Bogu".
_________________ Ps 17,15 Ja zaś w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze, powstając ze snu nasycę się Twoim widokiem.
|
Wt paź 27, 2009 5:34 |
|
 |
SweetGoth
|
Nie jestem w stanie wyobrazić sobie czegoś takiego. Seks musi być spontaniczny, inaczej nie daje tylu doznań.
_________________ "I don't need to fight
To prove I'm right
I don't need to be forgiven"
|
Cz paź 29, 2009 19:29 |
|
|
|