Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 5:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 ,,Antykoncepcja" po stosunku 

Czy według Ciebie antykoncepcja postkoitalna to aborcja?
Tak 48%  48%  [ 14 ]
Nie 52%  52%  [ 15 ]
Liczba głosów : 29

,,Antykoncepcja" po stosunku 
Autor Wiadomość

Jak dla mnie to powstała komórka, z której dopiero ma szanse powstać nowe życie ludzkie.

To już jest nowe życie! I jeżeli będą odpowiednie warunki, to urodzi się dzidziuś, o jakim wiadomo już wszystko jeszcze przed zagnieżdżeniem.

Cytuj:
Jeszcze do końca to życie nie powstało to jest dopiero początek początku.

Co wg Twej logiki dzieje się w momencie zagnieżdżenia, że nagle powstaje nowe życie, a przed tem go nie było?

Pn kwi 28, 2008 12:26

Co wg Twej logiki dzieje się w momencie zagnieżdżenia, że nagle powstaje nowe życie, a przed tem go nie było?

A co wg Twojej logiki, dzieje się, gdy do zagnieżdżenia nie dojdzie?

Pn kwi 28, 2008 12:35

A co wg Twojej logiki, dzieje się, gdy do zagnieżdżenia nie dojdzie?

Jedno życie ginie bezpowrotnie.

Pn kwi 28, 2008 12:40

To już jest nowe życie! I jeżeli będą odpowiednie warunki, to urodzi się dzidziuś, o jakim wiadomo już wszystko jeszcze przed zagnieżdżeniem.

A odpowiednie warunki to zagnieżdżenie się + dalszy rozwój. Czyli tak czy inaczej bez tego zagnieżdżenia się nie powstanie nowy człowiek, choćby nie wiem jak się wszyscy starali.

Cytuj:

Dzieje się to, że jest to koniec procesu powstawania nowego życia, a początek rozwoju tego życia. Bez zagnieżdżenia nowy człowiek nie powstanie.

Pn kwi 28, 2008 12:51

A odpowiednie warunki to zagnieżdżenie się + dalszy rozwój. Czyli tak czy inaczej bez tego zagnieżdżenia się nie powstanie nowy człowiek, choćby nie wiem jak się wszyscy starali.

Owszem, po pierwsze nie powstanie nowe życie, bo na bardzo wczesnym etapie już powstało. Po drugie (zgadzam się) bez zagnieżdżenia nie ma szans na dalszy rozwój. Tak samo na każdym nastepnym etapie potrzeba odpowiednich warunków do rozwoju.

Mroczny Pasażer napisał(a):
Dzieje się to, że jest to koniec procesu powstawania nowego życia, a początek rozwoju tego życia. Bez zagnieżdżenia nowy człowiek nie powstanie.

Nie jestem mocny z biologii, ale to akurat wiem - że rozwój zaczyna się jeszcze przed zagnieżdżeniem. Można by dyskutować, gdyby plemnik i komórka jajowa pozostały niezmienne od chwili zapłodnienia do zagniezdżenia, ale TAK NIE JEST!

Pn kwi 28, 2008 13:21

Owszem, po pierwsze nie powstanie nowe życie, bo na bardzo wczesnym etapie już powstało. Po drugie (zgadzam się) bez zagnieżdżenia nie ma szans na dalszy rozwój. Tak samo na każdym nastepnym etapie potrzeba odpowiednich warunków do rozwoju.

A na jeszcze wcześniejszym etapie powstaje życie plemnika, dlaczego jego nikt tak nie broni jak tej komórki?

Cytuj:
Nie jestem mocny z biologii, ale to akurat wiem - że rozwój zaczyna się jeszcze przed zagnieżdżeniem. Można by dyskutować, gdyby plemnik i komórka jajowa pozostały niezmienne od chwili zapłodnienia do zagniezdżenia, ale TAK NIE JEST!

Zakładając, że czas od połączenia się komórek do zagnieżdżenia to nie wiem, ~72h, to ile przez ten czas może się w niej rozwinąć?

Pn kwi 28, 2008 13:45

Zakładając, że czas od połączenia się komórek do zagnieżdżenia to nie wiem, ~72h, to ile przez ten czas może się w niej rozwinąć?

Cytuj:
Poczęcie, czyli wniknięcie plemnika do dojrzałej komórki jajowej,
rozpoczyna nieprzerwany ciąg przemian rozwojowych, zaczynający się od stadium zygoty. Komórki dzielą się szybko podziałem bezpośrednim i ilość ich wzrasta poprzez tzw. bruzdowanie do stadium moruli. W tym stadium zarodek dociera do macicy w ciągu ok. 7 dni. Zagnieżdża się w wyściółce śluzowej macicy. Rozpoczyna się wtedy dalszy rozwój poprzez tworzenie listków zarodkowych (ektoderma, endoderma, mezoderma, z której powstanie czwarty listek zarodkowy - mezenchyma). To różnicowanie komórek nazywa się procesem morfogenezy. Kolejnym etapem rozwoju jest proces tworzenia narządów, który nazywa się organogenezą. W ścianie macicy wytwarza się wówczas narząd zwany łożyskiem, poprzez który zarodek pobiera pokarm i tlen dostarczony z krwią matki, równocześnie wydalając dwutlenek węgla i inne zbędne produkty przemiany materii.

Mamy więc do czynienia z kolejnymi etapami rozwoju istoty ludzkiej, która poczyna się w momencie wniknięcia plemnika do dojrzałej komórki jajowej jak wyżej napisano, a nie w momencie zagnieżdżenia. W tym drugim to już tylko kolejny etap rozwoju osoby ludzkiej w bardzo wczesnym stadium. Badania współczesnej nauki: biologów, embriologów i genetyków wskazują jednoznacznie, że życie ludzkie zaczyna się od połączenia plemnika (należącego do ciała ojca) i komórki jajowej (należącej do matki) – a tym samym od połączenia się materiału genetycznego obu ludzkich komórek rozrodczych.

Pn kwi 28, 2008 14:05

A na jeszcze wcześniejszym etapie powstaje życie plemnika, dlaczego jego nikt tak nie broni jak tej komórki?

Po pierwsze jest to niemożliwe, nawet gdyby ktoś taki się znalał. Chyba rozumiesz.

A na drugie pytanie dziękuję Monice za odpowiedź!

Pn kwi 28, 2008 14:28

Bez zagnieżdżenia nowy człowiek nie powstanie.

To jest jasne dla każdego. Sęk tylko w tym, że tzw.antykoncepcja hormonalna może zagnieżdżenie zarodka uniemożliwiać. Natomiast niekoniecznie i nie zawsze zapobiega poczęciu.

Pn kwi 28, 2008 14:29

Mamy więc do czynienia z kolejnymi etapami rozwoju istoty ludzkiej, która poczyna się w momencie wniknięcia plemnika do dojrzałej komórki jajowej jak wyżej napisano, a nie w momencie zagnieżdżenia. W tym drugim to już tylko kolejny etap rozwoju osoby ludzkiej w bardzo wczesnym stadium.

Owszem, połączenie się komórek to jest pierwszy etap, pisałem o tym, nie zaprzeczam temu, ale dla mnie jest to tak jakby pre-etap, początek początku tak jak mówiłem. Co z tego, że komórki się połączyły skoro bez zagnieżdżenia i tak nic z nich nie powstanie?

A co do rozwoju to pytałem co się rozwija w okresie od połączenia do zagnieżdżenia.

Cytuj:
Po pierwsze jest to niemożliwe, nawet gdyby ktoś taki się znalał. Chyba rozumiesz.

Rozumiem, to była lekka ironia.

Cytuj:
To jest jasne dla każdego. Sęk tylko w tym, że tzw.antykoncepcja hormonalna może zagnieżdżenie zarodka uniemożliwiać. Natomiast niekoniecznie i nie zawsze zapobiega poczęciu.

Owszem, może, ale nijak nie jest to poronienie/wczesnoporonienie (w ogóle co to jest "wczesnoporonienie" pytałem wcześniej. Albo jest poronienie albo go nie ma).

Pn kwi 28, 2008 15:16

Czemu kiedy dyskutuje się o tym, czy powinno chronić się nowe zycie (które jak ustaliła medycyna a nie księża zaczyna się od momentu połączenia plemnika z komórką jajową) to ktoś złośliwy wyjeżdża z ochroną plemnika. Przecież z samego plemnika nic by nie powstało w przeciwieństwie do zarodka który musi osadzić się w macicy, co uniemożliwiają mu tabletki ,,72 godz po"

Pt maja 02, 2008 7:55

No właśnie, bez osadzenia się też by nic nie powstało, żadne nowe życie.

A tabletki 72h w większości przypadków hamują dopiero połączenie się komórek. Bo jesli ktoś już się na nie decyduje to chce to zrobić szybko, a chyba rzadko zdarza się by komórki połączyły się w ciągu 3-4h.

Pt maja 02, 2008 13:38

No właśnie, bez osadzenia się też by nic nie powstało, żadne nowe życie.

A tabletki 72h w większości przypadków hamują dopiero połączenie się komórek. Bo jesli ktoś już się na nie decyduje to chce to zrobić szybko, a chyba rzadko zdarza się by komórki połączyły się w ciągu 3-4h.

Ale różnica jest zasadnicza - niedopuszczając do połączenia się plemnika z komórką jajową niedopuszczamy do powstania nowego życia, zaś niedopuszczając do implantacji zarodka nie dopuszczamy do rozwoju już powstałego życia.
Według twojej logiki możemy pójść dalej i stwierdzić, że powinno się dopuszczać aborcje, gdyż bez urodzenia się płodu nie będzie dziecka.

Pt maja 02, 2008 17:50

Ale różnica jest zasadnicza - niedopuszczając do połączenia się plemnika z komórką jajową niedopuszczamy do powstania nowego życia, zaś niedopuszczając do implantacji zarodka nie dopuszczamy do rozwoju już powstałego życia.

Mnie i nie tylko mnie ta różnica nie przekonuje.

Cytuj:
Według twojej logiki możemy pójść dalej i stwierdzić, że powinno się dopuszczać aborcje, gdyż bez urodzenia się płodu nie będzie dziecka.

Słaby argument. Dziecko będzie już od dawna, różnice jest tylko w stronie, po której się znajduje.

Pt maja 02, 2008 17:59

Słaby argument. Dziecko będzie już od dawna, różnice jest tylko w stronie, po której się znajduje.

Podobnie w zagnieżdżeniu się zarodka - też różnica po której stronie się znajduje - w macicy czy poza nią

Pt maja 02, 2008 21:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona