Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 16:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Wątpliwości Katolika - ciekawy artykuł 
Autor Wiadomość

Post Re: Wątpliwości Katolika - ciekawy artykuł
Nie znam żadnego cywilnego małżeństwa praktykujących katolików (tak to nazwijmy), które nie mając przeszkód nie zawarłoby ślubu kościelnego. Ba.. nawet nigdy o takim nie słyszałam, ani nie czytałam.
A jeśli nie są praktykującymi katolikami, a jedynie ludźmi, których kiedyś ktoś ochrzcił, to czemu mieliby ślubować przed Bogiem? Po co i dlaczego?

N gru 12, 2010 21:33
zsoborniki napisał(a):
Ja w postach Marii-Magdaleny wyczułem inny aspekt spraw, do których się odnosi...myślę, że chodzi to o związki ludzi ochrzczonych, gdzie nie ma żadnych przeszkód do sakramentu małżeństwa ale z aktualnej mody, może braku odpowiedzialności jednej ze strony - planowo nie zostaje udzielony sobie nawzajem sakrament małżeństwa. I w takich wypadkach Marię-Magdalenę popieram uważając, że życie w takim związku (nawet cywilnie zawartym w urzędzie państwowym) jest anty-świadectwem chrześcijanina.

Pozdrawiam czytających!
zsoborniki

W takich przypadkach - pełna zgoda z opinią Marii Magdaleny.

N gru 12, 2010 21:58

zsoborniki, ale dla Marii-Magdaleny, każdy ślub cywilny jest rejestracją, w czym próbuje być bardziej papieska od papieża, albowiem KK uznaje ślub cywilny, właśnie jako ślub (z wszystkimi jego konsekwencjami - bazą jest prawo naturalne, do którego M-M jakoś nie miała śmiałości się odnieść), a nie rejestrację, jeżeli chodzi o niekatolików od A do Z (tj. takich, którzy żadnych sakramentów nigdy nie przyjęli). Ponadto, zawierając ślub cywilny z osobą A, nie możesz zawrzeć ślubu kościelnego z osobą B, chociaż ślub kościelny, żadnych skutków prawnych nie powoduje.

Pn gru 13, 2010 8:22

Bebe

Ja odnosząc się do wpisów Marii-Magdaleny, uważam, że nasza koleżanka pisze z pozycji chrześcijanina (dokładniej katolika).

Z tej pozycji patrząc "ślub cywilny" zawsze będzie postrzegany jako rejestracja prawna związku, która przynosi określone skutki prawne co nie oznacza, że u chrześcijanina ma istnieć brak tolerancji co do obrzędów niekatolickich zawierania związku małżeńskiego przez niekatolików (nieochrzczonych).

W Polsce, w Kościele katolickim aktualnie jest przeprowadzana, zgodnie z obowiązującym prawem, "rejestracja" urzędowa (przynosząca skutki prawne) ale także COŚ WIĘCEJ - małżonkowie udzielają sobie nawzajem sakramentu małżeństwa. Czym jest sakrament i jakie wywołuje skutki dla ludzi wierzących to wymaga dokładniejszego wyjaśnienia ale nie tutaj w tym poście...

Istnieje w Kościele (we wspólnocie wiernych) problem tych, którzy mimo chrztu, gdzieś wiarę zatracili lub nie mieli warunków, by tą wiarę rozwinąć. Wielu zagadnień związanych z deklarowaną wiarą nie rozumieją... Jest to problem wielu dzisiejszych chrześcijan, którym brakuje prawdziwego wtajemniczenia chrześcijańskiego...chociażby tego dotyczącego sakramentów św.

Kościół do tego zagadnienia przywiązuje bardzo dużą wagę szczególnie po Soborze Watykańskim II. Jedną z wielu form prowadzących do odkrycia na nowo wartości płynących z sakramentu chrztu św. (dla już ochrzczonych) jest w Kościele (oczywiście w niektórych parafiach) neo-katechumenat.

Pozdrawiam w poniedziałkowy poranek!
zsoborniki

zsoborniki

Pn gru 13, 2010 9:07

zsoborniki napisał(a):
Bebe

Ja odnosząc się do wpisów Marii-Magdaleny, uważam, że nasza koleżanka pisze z pozycji chrześcijanina (dokładniej katolika).

Jak to szło... chroń mnie Panie Boże przed przyjaciółmi, bo z wrogami sobie poradzę ;)

zsoborniki napisał(a):
Z tej pozycji patrząc "ślub cywilny" zawsze będzie postrzegany jako rejestracja prawna związku, która przynosi określone skutki prawne co nie oznacza, że u chrześcijanina ma istnieć brak tolerancji co do obrzędów niekatolickich zawierania związku małżeńskiego przez niekatolików (nieochrzczonych).

Hm, nie wiem, ale chyba jednak nie tolerancję "miał na myśli" KK w stosunku do niekatolików i ich ślubów cywilnych.

zsoborniki napisał(a):
W Polsce, w Kościele katolickim aktualnie jest przeprowadzana, zgodnie z obowiązującym prawem, "rejestracja" urzędowa (przynosząca skutki prawne) ale także COŚ WIĘCEJ - małżonkowie udzielają sobie nawzajem sakramentu małżeństwa. Czym jest sakrament i jakie wywołuje skutki dla ludzi wierzących to wymaga dokładniejszego wyjaśnienia ale nie tutaj w tym poście...

Mówisz o ślubie tzw. konkordatowym? Nie jest obowiązkowy, nupturienci mogą udzielić sobie ślubu, bez skutków cywilno-prawnych.

zsoborniki napisał(a):
Istnieje w Kościele (we wspólnocie wiernych) problem tych, którzy mimo chrztu, gdzieś wiarę zatracili lub nie mieli warunków, by tą wiarę rozwinąć. Wielu zagadnień związanych z deklarowaną wiarą nie rozumieją... Jest to problem wielu dzisiejszych chrześcijan, którym brakuje prawdziwego wtajemniczenia chrześcijańskiego...chociażby tego dotyczącego sakramentów św.

Ja to rozumiem, ale to nie jest problem, do którego się odnoszę.

Pn gru 13, 2010 9:38
Cytuj:
chociaż ślub kościelny, żadnych skutków prawnych nie powoduje.

Ależ powoduje....Kościół ma obligatoryjny termin zarejestrowania faktu udzielenie ślubu w urzędzie stanu cywilnego.

Pn gru 13, 2010 9:55

Alus napisał(a):
Cytuj:
chociaż ślub kościelny, żadnych skutków prawnych nie powoduje.

Ależ powoduje....Kościół ma obligatoryjny termin zarejestrowania faktu udzielenie ślubu w urzędzie stanu cywilnego.

Tak, ale pod warunkiem, że ślub jest konkordatowy, a takowego narzeczeni nie mają musu "wziąć".

Pn gru 13, 2010 9:57
Z tego co wiem, nie wolno w Polsce udzielic slubu "niekonkordatowego", chyba ze przedtem byl slub cywilny.

Pn gru 13, 2010 10:03

I tak, i nie :) http://www.kosciol.pl/content/article/2 ... 043629.htm

Pn gru 13, 2010 10:33
No ale jak wynika z artykulu to sa ewidentne wyjatki,, a nie dowolny wybor narzeczonych.
O takim drobiazgu, ze z powodow finansowych omijanie prawa cywilnego, na podstwie ktorego sie te korzysci dostalo, wydaje mi sie mocno naciaganym "moralnym" powodem tylko slubu koscielnego, nie wspomne. Taka troche moralnosc Kalego.

Ale temat nie o tym...

Ostatnio edytowano Pn gru 13, 2010 10:51 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn gru 13, 2010 10:39

Hm, to tym bardziej 'widać' jak, wg. KK, ślub cywilny jest jednak ważny :D

Pn gru 13, 2010 10:44

zsoborniki,
Czy zostanie udzielony ślub kościelny osobie, która już podczas ceremonii zapytana o to, czy przyjmie dzieci, którymi Bóg ich obdarzy i wychowa w wierze katolickiej - odpowie, "przyjmę, ale nie wiem, czy chcę je tak wychować"?
Pytam bardzo serio. Sama bardzo bym chciała tak właśnie odpowiedzieć.
Albo wypełniając protokół przedślubny powie, że nie akceptuje katolickiej etyki seksualnej i nie chce tak żyć.
Obecnie wszyscy moi znajomi "tylko oficjalnie katolicy" kłamią jak z nut podczas podpisywania protokołu, podczas ceremonii (niektórzy nie dojrzeli jeszcze do dzieci), a co poniektórzy nawet podczas spowiedzi przedślubnych. Czy o to Kościołowi chodzi? Raz tylko się spotkałam ze ślubem bez spowiedzi i bez przyjęcia komunii przez jedno z państwa młodych (zwykłym ślubem, nie jednostronnym!).
Skoro ślub cywilny to jedynie rejestracja, to czemu nie można się wyrejestrować bez zbędnych pytań? Co KK obchodzi, czemu się wyrejestrował Iksiński? Czemu każe mu się z tego tłumaczyć przed ślubem kościelnym? Czemu nie mogę mieć ślubu cywilnego z Zenkiem, a kościelnego z Tadeuszkiem? Przecież to z Zenkiem nic nie znaczy (tylko Zenek robi problemy i nie chce rozwodu), a Tadeuszka kocham i mu będę ślubować i będę za niego odpowiedzialna do śmierci?

Pn gru 13, 2010 11:36

Nie będą Cię pytać o stosunek do etyki seksualnej:)
W kwestii dzieci jeśli ktoś zakłada że nie będzie ich wychowywał po katolicku jest to chyba przeszkoda do ważnego ślubu kościelnego. Jest to także przeszkoda do chrztu dziecka.
Pytania w tym protokole były właśnie o dzieci, o choroby psychiczne, inne związki, ewentualne byłe małzeństwa, nałogi itp z tego co pamiętam.

Pn gru 13, 2010 13:38

O akceptację katolickiej etyki planowania rodziny też jest pytanie, ręczę Ci (w necie jest treść standardowego protokołu).
Właśnie to pytanie było powodem moich wielu rozmów z zakonnikami o sensie ślubu kościelnego w moim przypadku.

P.S. Takich przeszkód jak brak chęci wychowywania dzieci w wierze katolickiej nie widać na pierwszy rzut oka i łatwo ludzi szufladkować, łatwo oceniać np. podczas wizyty duszpasterskiej itd.

Edit:

Znalazłam.
O dzieciach jest w wadach, nie w przeszkodach.

"III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa

17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056)
a.Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci?
b.Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego?
c.Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie?
d.Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować?
e.Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny
?"

Pn gru 13, 2010 14:38
Szarotko, ale przeciez mozesz powiedziec prawde. to sa "wady", ale nie uniemozliwiaja one slubu. Moj maz jest ewangelikiem i co prawda zgodzil sie na wychowanie dzieci po katolicku, ale zapytal wczesniej, czy nie bedzie slubu, jezeli sie nie zgodzi? Ksiadz powiedzial, ze slub oczywiscie bedzie.

Pn gru 13, 2010 14:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona