raczej nie wierzę niż wierzę...
| Autor |
Wiadomość |
|
afilatelista
|
 Re: raczej nie wierzę niż wierzę...
katon napisał(a): Jak mialby taki przyklad wygladac Cą? Nic w tym nadzwyczajnego ze cos mogloby istniec od zawsze i nigdy sie nie skonczyc. Na dzisiaj mamy zero przykładów czegoś co istniałoby od zawsze q Ty twierdzisz że to nie jest nadzwyczajne? Być może jest jedna taką rzecz lub byt więc jeśli istnieje to jest nadzwyczajne. Cytuj: Wyobrazasz to sobie ze materia zniknie calkowicie i nie bedzie jej w nieskonczonosci? Wyobrażam sobie że nastąpi cieplna śmierć wszechświata. Nie będzie rzadnego ruchu i żadnej zmiany. Wtedy czas nie będzie miał znaczenia ale będzie biegł dalej. katon napisał(a): Dlaczego Bog mialby komplikowac ten problem? Spodziewasz sie jakiegos rozwiazania, dowodu w tej kwestii? Bo nie jest żadną odpowiedzią. Dalej nie wiedzielibyśmy jak to zrobił a dodatkowo pojawiłoby się pytanie skąd jest bóg. Jeśli miałby to być chrześcijański Bóg to dodatkowo komplikuje sprawę bo przypisywane są mu kolejne cechy które należy wykazać, a wiele jest sprzecznych. Cytuj: Czy problem pochodzenia piorunow to to samo co zagadnienie jak powstal świat?
też coś czego nie wiedzieliśmy. O pochodzeniu wszechświata być może nigdy się nie dowiemy ale wepchnięcie Boga jako odpowiedzi nie jest rozwiązaniem. Trzeba to najpierw wykazać. Cytuj: Najbardziej sensownym byloby jakby nic nie istnialo.
Tylko że wtedy nie byłoby nas żeby się nad tym zastanawiać. Jeśli jesteśmy to prawdopodobieństwo zaistnienia nas wynosi 100%.0 Cytuj: Ale jak juz to jest to sa dwie mozliwosci: Albo materia istniala od zawsze, albo stworzyl ja Bog ktory istnial od zawsze i nadal tej materii kierunek- ewolucje taka wlasciwosc ukierunkowanie w ciaglym rozwoju tak jak zarodek ktory jest nacechowany rozwojem i formowaniem sie w cos coraz bardziej skomlikowanego. Bzdura. Już w tym wątku podałem cały szereg innych możliwości niż te dwie. Fałszywa dychotomia. Cytuj: Kod ktory nadaje charakter rozwoju. Naprawde mozna wykluczyc istnienie jakiejs inteligentnej formy energii czy innych inteligetnych form? Inteligencja musi byc zwiazana z materia? A moze poprostu mamy tak mocno ograniczone mozliwosci poznawcze ze jedynie co mozemy powiedziec to to że "wiem ze nic nie wiem". A ja bym powiedzial ze im wiecej wiem tym mniej wiem bo wraz z wiedza mnoza sie nowe pytania na ktore trudno znalezc odpowiedzi. nie jest wykluczona ale dopóki ktoś jej nie wykaże nie ma podstaw by tak twierdzić. Cytuj: "Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę, zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg"
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki, jeden z twórców fizyki kwantowej Chcesz powoływać się na autorytet naukowców? Bo większość jest ateistami.
|
| Pn sie 09, 2021 6:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony".[/b] Bardzo jasne, przejrzyste i dosadne to sa slowa Jezusa i nie ma z czym tu dyskutowac. Wychodzi na to ze zarowno milosc jak i wiara sa potrzebne do zbawienia i nie mozna zaniedbywac jednego i drugiego.  Chrzest jest obowiązujący dla chrześcijanina, ale nie dla ludzi innych wyznań, ci rozliczeni będą z miłości, dobitnie wskazuje na to sam Jezus w opisie sądu ostatecznego. Jezus wydał siebie samego na okup za wszystkich (1 Tym 2,5); Dla Jego bolesnej męki miej miłosierdzie dla nas i całego świata, Koronka do Bożego miłosierdzia modlitwa, którą Jezus przekazał św Faustynie, Zdrój miłosierdzia mojego został otwarty na oścież włócznia na krzyżu dal wszystkich dusz - nikogo nie wyłączyłem, Dz 1182....jedynie ludzie tak ochoczo wyłączają innych 
|
| Pn sie 09, 2021 7:17 |
|
 |
|
afilatelista
|
Od kiedy dzienniczki SW. Faustyny są ważniejsze od Biblii i postanowień soborów powszechnych?
|
| Pn sie 09, 2021 10:52 |
|
|
|
 |
|
george45
|
afilatelista napisał(a): nolda napisał(a): A woziłeś pod uwagę nicość, tylko nicość może być nieskończona; coś musi być skończone. Nicość to zero. Mamy przykłady występowania zera w przyrodzie. Np minister Ziobro;) Moim zdaniem nicość porównać do zera występującego przyrodzie, może tylko „zero występujące w przyrodzie”, i nie mam tu na myśli pana ministra Ziobro. PS Jakim numerkiem określiłbyś siebie? afilatelista napisał(a): Od kiedy dzienniczki SW. Faustyny są ważniejsze od Biblii i postanowień soborów powszechnych? A są ważniejsze?
|
| Pn sie 09, 2021 12:10 |
|
 |
|
pom
|
afilatelista napisał(a): pom napisał(a): Zacznij może od stworzenia wszechświata.
Skoro nie mogło powstać coś z niczego i bez miejsca, czy przestrzeni, i bez materii, i energii, (ile byśmy nie cofali się do tyłu), to pozostaje wyłącznie druga możliwość - istnieje Bóg Stwórca - innej możliwości nie ma.
Fałszywa dychotomia w czystej postaci. Po pierwsze nie wiemy czy wszechświat powstał z niczego. Raczej zakłada się że powstał z czegoś - z osobliwości czyli skupiska materii. Nie było przestrzeni i czasu. Po drugie nie jest prawdą że coś nie może powstać z niczego. Cząstki i antycząstki powstają z niczego nieustannie, ale natychmiast się anihilują. Według niektórych hipotez materia i energia są równoważone przez antymaterię i grawitację i suma energii we wszechświecie wynosi 0. Jeśli to prawda to wszechświat mógł powstać z niczego. Po trzecie i najważniejsze absurdalnym jest twierdzenie że jedyną alternatywą jest Bóg. A może to cywilizacja wyższego rzędu? A może to bezmyślna siła? A może nasz wszechświat jest jednym z nieskończonej ilości wszechświatów powstających spontanicznie? A może to bóg innej religii? A może kilku bogów? A może to bóg deistyczny który stworzył wszechświat i zajął się czymś innych? A może to bóg panateistyczny który sam jest wszechświatem? Podsumowując Twoje twierdzenie że są tylko dwie możliwości i odrzucenie pierwszej są zupełnie nieuzasadnione. Szkoda słów. Technika cieplna się kłania i szereg innych dziedzin. Co do awersji do słowa Bóg możesz sobie tu podstawić inną nazwę Istoty, która stworzyła także czas (to też wymiar) i przestrzeń i energię i materię.
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
| Pn sie 09, 2021 12:23 |
|
|
|
 |
|
afilatelista
|
pom napisał(a): Szkoda słów. Technika cieplna się kłania i szereg innych dziedzin. no to dajesz mistrzu. Nagroda Nobla z fizyki za wykazanie "technika cieplna" istnienia Boga czeka. Cytuj: Co do awersji do słowa Bóg możesz sobie tu podstawić inną nazwę Istoty, która stworzyła także czas (to też wymiar) i przestrzeń i energię i materię.
Pisanie Bóg wielką literą sugeruje Boga chrześcijańskiego. A przecież ludzkość wymyśliła tysiące innych bogów którzy równie dobrze mogli stworzyć wszechświat.
|
| Pn sie 09, 2021 12:33 |
|
 |
|
pom
|
Dlatego daję Ci punkt zaczepienia i nadto proponuję rozważyć co to jest absolut lub jak nie masz awersji co to znaczy, że Bóg jest Absolutem.
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
| Pn sie 09, 2021 12:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
afilatelista napisał(a): Od kiedy dzienniczki SW. Faustyny są ważniejsze od Biblii i postanowień soborów powszechnych? Akceptacja objawień, ustanowienie święta Miłosierdzia Bożego, Koronki do miłosierdzia Bożego, obrazu który Jezus zlecił namalować, wprowadza ten przekaz Jezusa do depozytu wiary.
|
| Pn sie 09, 2021 13:16 |
|
 |
|
Swołocz
|
@Alus
a te objawienia to nie mogły być od jakiegoś innego ducha? Nie związanego z prawdziwym Jezusem? Może jakiś duch ze świata bogów podszył się pod Jezusa?
|
| Pn sie 09, 2021 13:23 |
|
 |
|
pom
|
pom napisał(a): Dlatego daję Ci punkt zaczepienia i nadto proponuję rozważyć co to jest absolut lub jak nie masz awersji co to znaczy, że Bóg jest Absolutem. Ja to rozumiem w ten sposób, że ponad Bogiem jest też Bóg. Bóg Osobowy jest ponad zdolnością pojmowania naszego ludzkiego rozumu.
|
| Pn sie 09, 2021 19:57 |
|
 |
|
afilatelista
|
Alus napisał(a): afilatelista napisał(a): Od kiedy dzienniczki SW. Faustyny są ważniejsze od Biblii i postanowień soborów powszechnych? Akceptacja objawień, ustanowienie święta Miłosierdzia Bożego, Koronki do miłosierdzia Bożego, obrazu który Jezus zlecił namalować, wprowadza ten przekaz Jezusa do depozytu wiary. O ile wiem objawienia osobiste nawet oficjalnie uznawane nie mają mocy stanowienia doktryny w przeciwieństwie do ustaleń soborów.
|
| Pn sie 09, 2021 20:05 |
|
 |
|
pom
|
Tu masz kwintesencję.
Mt, 5, 3-12
Osiem błogosławieństw 3 «Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy królestwo niebieskie. 4 Błogosławieni, którzy się smucą, albowiem oni będą pocieszeni. 5 Błogosławieni cisi, albowiem oni na własność posiądą ziemię. 6 Błogosławieni, którzy łakną i pragną sprawiedliwości, albowiem oni będą nasyceni. 7 Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią. 8 Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą. 9 Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi. 10 Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości, albowiem do nich należy królestwo niebieskie. 11 Błogosławieni jesteście, gdy [ludzie] wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. 12 Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie. Tak bowiem prześladowali proroków, którzy byli przed wami.
|
| Pn sie 09, 2021 20:11 |
|
 |
|
katon
|
Alus napisał(a): Chrzest jest obowiązujący dla chrześcijanina, ale nie dla ludzi innych wyznań, ci rozliczeni będą z miłości, dobitnie wskazuje na to sam Jezus w opisie sądu ostatecznego. KKK 183 Wiara jest konieczna do zbawienia. Potwierdza to sam Pan: "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony" (Mk 16,16). KKK 161 Wiara w Jezusa Chrystusa i w Tego, który Go posłał dla naszego zbawienia, jest konieczna do zbawienia (Por. Mk 16, 16; J 3, 36; 6, 40 i in). "Ponieważ ez wiary... nie można podobać się Bogu (Hbr 11, 6) i dojść do udziału w Jego synostwie, nikt nie może być bez niej usprawiedliwiony ani nie otrzyma życia wiecznego, jeśli nie wytrwa w niej do końca (Mt 10, 22; 24, 13)" Jest wyjatek: KKK 847: Ci bowiem, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusowej i Kościoła Chrystusowego, szczerym sercem jednak szukają Boga i wolę Jego przez nakaz sumienia poznaną starają się pod wpływem łaski pełnić czynem, mogą osiągnąć wieczne zbawienie Cytuj: Jezus wydał siebie samego na okup za wszystkich (1 Tym 2,5); Dla Jego bolesnej męki miej miłosierdzie dla nas i całego świata, Koronka do Bożego miłosierdzia modlitwa, którą Jezus przekazał św Faustynie, Zdrój miłosierdzia mojego został otwarty na oścież włócznia na krzyżu dal wszystkich dusz - nikogo nie wyłączyłem, Dz 1182....jedynie ludzie tak ochoczo wyłączają innych  A skoro siotre Faustyne tu przywolujesz to: "Piszę o tym z rozkazu Bożego, aby żadna dusza nie wymawiała się, że nie ma piekła, albo tym, że nikt tam nie był i nie wie, jak tam jest. Ja, siostra Faustyna, z rozkazu Bożego byłam w przepaściach piekła na to, aby mówić duszom i świadczyć, że piekło jest. "Jedno zauważyłam: że tam jest najwięcej dusz, które nie dowierzały, że jest piekło".
|
| Pn sie 09, 2021 20:40 |
|
 |
|
Swołocz
|
Wizja zakonnicy ma świadczyć o istnieniu piekła?
A zresztą: istotne są chyba słowa Jezusa, a nie zakonnicy żyjącej 2 tys. lat później, która zdążyła nasiąknąć nowymi ideami?
|
| Pn sie 09, 2021 21:11 |
|
 |
|
Andy72
|
Ta zakonnica potwierdziła to co Jezus mówił 2000 lat wcześniej, też mówił o piekle. Nawet w ST jest mowa o piekle u Izajasza.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pn sie 09, 2021 21:13 |
|
|
|