Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 321 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna strona
 Dlaczego prezerwatywa? 
Autor Wiadomość

KP moze poczytaj nie tylko poradniki o npr ale równiez inne inforamcje na ten temat.

A czytam całkiem sporo.
Ewelinka23 napisał(a):
Lekarz ginekolog, seksuolog chyba lepiej wie cos na ten temat...

Hm. Jak masz znajomego, to się go zapytaj, czy cokolwiek na ten temat uczą na studiach medycznych.
Ewelinka23 napisał(a):
Ale owszem jak chcesz stosowac tę metodę powodzenia

Ja ją stosuje od wielu lat. Znam bardzo wiele osób, które ją stosuje od wielu lat. I z powodzeniem.
Ale chciałbym nieśmiało zauwazyć, że ja nie o tym pisałem. Ty utożsamiałaś metody naturalne z kalendarzykiem i rzeczywiście pisałaś o kalendarzyku (obliczenia, bezradność wobec tego, co wpływa na kobietę). I ja pisałem o tym, że npr to nie jest kalendarzyk. Kalendarzyk to była metoda lat trzydziestych ubiegłego wieku. Od tego czasu w npr co nieco się zmieniło. Warto dysponować wiedzą świeższą niż sprzed ponad siedemdziesięciu lat - zwłaszcza jak ktoś się na ten temat wypowiada.

Pt maja 19, 2006 21:02

o jeszcze jedno, dobrze wiem, ze metoda naturalna to nie tylko kalendarzyk

No, nie wynikało to z Twojej wypowiedzi. Raczej wynikało coś wręcz przeciwnego.

Pt maja 19, 2006 21:05

albo cos z moim komputerem albo link jest zły - a tak sie cieszyłam, że cos ciekawego przeczytam.

Pt maja 19, 2006 21:27

KP czytasz chyba tylko to co popiera KK. A co do tego ile ginekolog na studiach ma na temat npr to wiem, maja przedmiot w ciągu semestru na ten temat czyli ok 30 godz. to na pewno więcej wie, niz jakas kobieta która prowadzi na ten temat szkolenie, bo lekarz jest obiektywny a ona nie.
Pisałam równiez o obserwacji, bo moze nie wiesz ale często u kobiet wysatępuje rózne zaburzenia które uniemozliwiają obserwację cyklu. Po 2 metoda ta wymaga systematycznosci, obserwacji mniej więcej o stalej porze, ale nie zawsze to jest mozliwe-praca na kilka zmian itp

Pt maja 19, 2006 22:30

Pt maja 19, 2006 22:31

no i jeszcze coś, nie wiem czy wiesz, ale plemniczki mogą przebywać nawet do 6 dni,

Pt maja 19, 2006 22:34

albo cos z moim komputerem albo link jest zły - a tak sie cieszyłam, że cos ciekawego przeczytam.

Nieznajomy23 napisał w adresie o jedną kropkę za dużo.
Tutaj jest prawidłowy adres:
http://tygodnik.onet.pl/1546,1332757,dzial.html

Pt maja 19, 2006 23:10

na pewno więcej wie, niz jakas kobieta która prowadzi na ten temat szkolenie, bo lekarz jest obiektywny a ona nie.

Na jakiej podstawie zakładasz, ze lekarz jest bardziej obiektywny i że ta kobieta nie uczyła się o NPR więcej niż ów lekarz?
Ewelinka23 napisał(a):
Pisałam równiez o obserwacji, bo moze nie wiesz ale często u kobiet wysatępuje rózne zaburzenia które uniemozliwiają obserwację cyklu. Po 2 metoda ta wymaga systematycznosci, obserwacji mniej więcej o stalej porze, ale nie zawsze to jest mozliwe-praca na kilka zmian itp

Biorąc pod uwagę, że KP - tak jak napisał - stosuje z żoną tą metodę od wielu lat, nie widzę sensu w Twoim tłumaczeniu mu takich rzeczy. To tak jakbyś poloniście chciała tłumaczyć co to jest rym.

So maja 20, 2006 3:13

To niech stosuje, tylko moze z ich płodnościa jest coś nie tak....
A zresztą juz jedna osoba o tym pisała, gdy ktos bawi się w npr to czasem zostaje mu tylko 7-10 dni w miesiącu na seks(bo dni plodne, bo okres-nie kazdy lubi wtedy, bo plemniczki mogą miec długą żywotność)Bez sensu troszke kochac się tylko wtedy gdy mogę a nie wtedy gdy mam ochote. Chyba ze ktos nie odczuwa przyjemności z sesku to moze te kilka razy w miesiącu

So maja 20, 2006 7:41

Incognito ale wiesz, ze kazda kobieta jest inna, to ze jednym się udaje, nie znaczy, ze wszystkim, bo w koncu wskaznik pearla do tej metody to 3-50 Ta metoda nie polecana jest kobietą zapracowanym, zyjącym w ciągłym stresie, pracującym na różne zmiany, kobietą tuz po porodzie, kobietom mającym skłonności do infekcji narządów płciowych, nawracających grzybic, kobietą karmiącym
zresztą seks jest(powinien być)spontaniczny a nie przez kilka dni planuje w tym dniu będę wspólzyc, a jak jeden z partnerów musi często wyjezdzac w podróz słuzbowa to co ma specjalnie przyjechac do domu bo akurat zona ma dni nie plodne, ale cały miesiąc nie współzyc

So maja 20, 2006 7:57

zresztą seks jest(powinien być)spontaniczny a nie przez kilka dni planuje w tym dniu będę wspólzyc

Powinien, a NPR tego nie zapewni.
Z własnego doświadczenia wiem, że jest najelepiej gdy się nic nie planuje :)
Ale KK wie swoje, choć tłumaczy to tak mętnie i pokrętnie, że uszy więdną jak się tego słucha.

So maja 20, 2006 13:25

To niech stosuje, tylko moze z ich płodnościa jest coś nie tak....

Może powstrzymaj swoje domysły.
Ewelinka23 napisał(a):
Incognito ale wiesz, ze kazda kobieta jest inna, to ze jednym się udaje, nie znaczy, ze wszystkim,

Wiem. Ja nie bronię NPRu, tzn. nie mam zamiaru udowadniać, że jest dobry dla wszystkich bo tak nie uważam. Zwracam tylko uwagę na miejsca w których Twoja argumentacja szwankuje.

So maja 20, 2006 13:41
Mam prośbę do moderatorów - może mi ktoś kompetentny w temacie w końcu wyjaśni, jaki jest stosunek KK do seksu i jak ten stosunek zmieniał się na przestrzeni ostatnich 100 lat.? Sądzę, iż ta wiedza może wiele wyjaśnić odnośnie problemu "prezerwatywa a AIDS - wybór mniejszego zła". Byłbym wdzięczny za cytaty, linki, odnośniki.

So maja 20, 2006 18:33

a i nie dysponuje wiedzą sprzed 70 lat,

Hm, to dlaczego pisałaśo bezradności kobiety, że jeśli cokolwiek wpłynie na jej cykl? To był problem 70 lat temu.
Dlaczego pisałaś o kalendarzyku? To była metoda sprzed siedemdziesięciu lat (zaprzestano jej uczyć ostatecznie 30 lat temu)
Ewelinka23 napisał(a):
no i jeszcze coś, nie wiem czy wiesz, ale plemniczki mogą przebywać nawet do 6 dni,

No oczywiście, że wiem. To kolejny argument za lekką "przestarzałością" Twojej wiedzy na temat npr. O tym przecież się mówi na kursach npr i co najistotniejsze reguły npr opracowane są właśnie w oparciu (m.in.) o ten fakt.
Ewelinka23 napisał(a):
A co do tego ile ginekolog na studiach ma na temat npr to wiem, maja przedmiot w ciągu semestru na ten temat czyli ok 30 godz. t

To bardzo ciekawe, co piszesz. Tyle, że ja pytałem iluś lekarzy - zgodnie stwierdzali, że na ten temat na studiach nie mieli nic. Ale to boczna kwestia, nie będę się kłócić.
Ewelinka23 napisał(a):
moze nie wiesz ale często u kobiet wysatępuje rózne zaburzenia które uniemozliwiają obserwację cyklu.

Jeśli występują zaburzenia, to trzeba je leczyć. Kobieta, która prowadzi obserwacje dzięki temu wcześniej wykryje zaburzenia w swoim organizmie i wcześniej podejmie leczenie.
Ewelinka23 napisał(a):
Po 2 metoda ta wymaga systematycznosci, obserwacji mniej więcej o stalej porze, ale nie zawsze to jest mozliwe-praca na kilka zmian itp.

Praca na zmiany jest problemem, ale można sobie poradzić - jeśli to Twój problem, zajrzyj na strony poświęcone npr, tam jest to omówione.[/list]

N maja 21, 2006 1:04

A ja nie zamierzam i tak stosowac tej metody z innych przyczyn: seks jest spontaniczny, nie planuje go, o dzis bedziemy sie kochac, nie kocham się tylko wtyedy kiedy moge ale kiedy mam ochote, a ochote mam częściej niz tylko w sumie przez te kilka-kilkanascie dni w miesiącu.
A co poradzisz parą z których jedno wyjezdza w czeste podróze słuzbowe, czy pracują poza domem a w domu są tylko w weekedny. Szanse ze akurat wtedy bedą miec dni niepłodne jest mala, co maja iść do szefa i powiedziec, nie dzis nie jade bo czekłem na tą chwilę tak długo, moja zona ma dni nieplodne

N maja 21, 2006 1:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 321 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna strona