Re: Co robić gdy rodzice oddalają się od Boga?
Poruszyłaś bardzo ważny problem, Magdo
Wiele osób na skutek różnych czynników oddala się od Boga, od codziennej modlitwy i Mszy Św.
W moim przekonaniu - jest to w dużej mierze spowodowane ogólnie panującą "modą" na negowanie nauki Kośioła oraz atakami "ateiazcyjnymi".
Modzie na konsumpcyjny tryb życia
Wiele racji ma też Motek pisząc o tym, że bardzo często odejście dzieci od Kościoła jest spowodowane niewłaściwą postawą rodziców ...
Jednak nie zawsze działa to na rodziców jak kubeł zimnej wody ...I nie polecam Ci zmiany Wyznania.
magda napisał(a):
Nie wiem co mogłabym zrobić...Niejednokrotnie mama mówiła że zacznie chodzić z tatą do kościoła w niedziele, ale zawsze tłumaczy się zmęczeniem. Dla mnie to nie jest żadne wytłumaczenie.
Oczywiście, że nie jest to żadne wytłumaczenie.
Ja na Twom miejscu spróbowałbym zachęcać Twoich rodziców własnym przykładem - idąc na bardzo wczesną Mszę nawet wtedy, gdy jesteś bardzo zmęczona.
Spróbowałbym zachęcić ich w ten sposób ...
Możesz spróbować również zachęcać ich do zapoznawania się ze sprawami Wiary częstą lekturą prasy katolickiej lub zapraszając ich przed ekran komputera np. na nasze Forum
Zastanów się też nad tym, czy ta "niecheć do chodzenia do Kościoła" nie ma żródła w innych sprawach - np. zaintersowaniem horoskopami ...
Być może - tkwi w nich "coś" - jakś zadawniona, niewyjaśniona sprawa która ich po prostu oddaliła od Boga. Sądzę bowiem, ze jeżeli wyjaśnią swoje stare wątpliwości to z powrotem odkryją drogę do Boga.
Na pewno też dobrze zrobisz modląc się codziennie za swoich Rodziców ...
To pomaga. I to bardzo.
Pozdrawiam serdecznie