Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 12:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 aborcja i rozgrzeszenie 
Autor Wiadomość

Post aborcja i rozgrzeszenie
zapuszczałem "szukaj" i nie znalazłem albo źle szukałem ...
Chodzi mi o garść informacji na ten temat typu: kto, gdzie, kiedy.
Znalazłem, że może rozgrzeszenia udzielić biskup albo uprawniony przez niego ksiądz i że praktycznie każdy spowiadający ksiądz w Katedrze ma takie uprawnienia, czy to prawda?

Cz wrz 06, 2007 12:09

Czy osoba, która popełniła grzech aborcji, ma możliwość powrotu do Kościoła?
Oczywiście. Tak jak przy innych grzechach, także w wypadku osób, które dokonały aborcji, Kościół przyjmuje je znów do swojej wspólnoty, jeśli przystąpią do sakramentu pokuty. Prawo do zdjęcia ekskomuniki w przypadku aborcji ma biskup. W praktyce wyznacza on doświadczonych księży, którym daje prawo do rozgrzeszenia z aborcji, najczęściej są to proboszczowie. Gdy jest zagrożenie śmiercią, taka osoba też otrzyma rozgrzeszenie od każdego duchownego. Również w niektórych sanktuariach duchowni mogą rozgrzeszać z aborcji.
Ważne jest, aby osoba pragnąca powrócić do Kościoła odbyła pewną drogę duchową, która doprowadzi ją do zrozumienia, jak ciężki grzech popełniła, i do mocnego postanowienia, że więcej tego nie zrobi. Konieczne jest więc, aby zrobiła szczery rachunek sumienia, uznała, że popełniła ciężki grzech, i żałowała tego, jak również zdecydowanie postanowiła więcej takiego grzechu nie popełniać. Wówczas może odbyć spowiedź i oczywiście wypełnić adekwatną do grzechu pokutę. W całej tej drodze bardzo ważna jest postawa kapłana, który, jeśli ma odpowiednie doświadczenie, jest w stanie pomóc w powrocie do Kościoła.

Cz wrz 06, 2007 16:24
Z grzechu aborcji mogą rozgrzeszać także zakonnicy: dominikanie i franciszkanie.

Cz wrz 06, 2007 16:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]