Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Praktyka a katolicka etyka seksualna- Wielki Rozziew 
Autor Wiadomość

Post Praktyka a katolicka etyka seksualna- Wielki Rozziew
Po przeanalizowaniu mini ankiety na temat tego, jakie metody planowania rodziny stosują małżeństwa katolickie można dojść do wniosku, że nauczanie Kościoła w tej dziedzinie, mało kto bierze sobie do serca. Dlaczego tak jest? Co o tym sądzicie???

Pn lis 05, 2007 11:23

A kto ci powiedział, że w tej ankiecie wypowiadają się tylko małżeństwa katolickie????

Tu każdy ma wstęp i każdy może się wypowiedzieć. Niekoniecznie katolik.

Odpowiem za siebie. Staram się żyć zgodnie z nauką KK i w tym względzie, co nie znaczy, że nie upadam. Wszyscy jesteśmy grzeszni i potrzebujemy raczej modlitwy niż krytyki i zgorszenia ze strony innych.
Wszyscy - każdy za swoje grzechy - kiedyś będziemy musieli odpowiedzieć przed Bogiem. I chyba im wcześniej zdamy sobie z tego sprawę, tym lepiej.[/url]

Pn lis 05, 2007 11:32

Post Re: Praktyka a katolicka etyka seksualna- Wielki Rozziew
jenis napisał(a):
Po przeanalizowaniu mini ankiety na temat tego, jakie metody planowania rodziny stosują małżeństwa katolickie można dojść do wniosku, że nauczanie Kościoła w tej dziedzinie, mało kto bierze sobie do serca. Dlaczego tak jest? Co o tym sądzicie???

Może dlatego, że to nauczanie jest... nielogiczne?

"Ale to już byyyłoo..."

Pn lis 05, 2007 12:58

Ja z moją ukochaną Żoną także staramy się żyć zgodnie znauczaniem KK.
Bóg jest dawcą chcenia dobrego. Bóg nam pomaga każdego dnia.
Modle się również za Ciebie i za twoją rodzinkę.
Za Ciebie Mroczny także.
PZDR

Pn lis 05, 2007 13:31

Wszyscy - każdy za swoje grzechy - kiedyś będziemy musieli odpowiedzieć przed Bogiem. I chyba im wcześniej zdamy sobie z tego sprawę, tym lepiej.

Prawda.
Niewielu tu obecnych a wierzących to neguje.
Kwestia istotna a wiele razy tu wałkowana jest następująca: co jest grzechem a co nim nie jest. I do tego się większość tych dyskusji sprowadza. Czy już grzechem jest przelotna myśl, która zaświtała w głowie podczas niewinnej rozmowy czy jeszcze nim nie są namiętne pocałunki z narzeczoną. Czy już grzechem są pieszczoty z żoną, gdy nie są grą wstępną do stosunku, czy nim jeszcze nie są środki ak, co do których jesteśmy pewni, że nie działają poronnie? I to jest raczej przedmiotem dociekań. Nie jest natomiast celem negowanie, że za grzechy odpowiemy przed Bogiem.

Pn lis 05, 2007 14:31

[quote="monika001"]A kto ci powiedział, że w tej ankiecie wypowiadają się tylko małżeństwa katolickie????

To nie tylko o ankietę chodzi. Rozmawiam na ten temat ze znajomymi, osobami, które zawarły sakramentalne małżeństwo i mają kontakt z Kościołem, chociażby poprzez uczestniczenie we Mszy św. niedzielnej. Mimo to, wielu, w ogóle nie ma poczucia grzechu w przypadku stosowania antykoncepcji. Nie osądzam też nikogo, bo sam często grzeszę. Bywa, że wyrzucam po spowiedzi nieużyte jeszcze prezerwatywy, a za parę dni, jak nas "przyciśnie", to biegnę w nocy na stację benzynową( nie po paliwo rzecz jasna). Chodzi mi głównie o postawę, nie traktowania tego jako grzechu. Bywają katolicy, którzy przy spowiedzi pomijają całkowicie ten temat, chociaż cały czas stosują antykoncepcję. Jedyne środowisko, z jakim się spotkałem, a jakie nie ma z tym żadnego problemu, to środowisko Neokatechumenatu.

Pn lis 05, 2007 14:59

W takim razie zapraszam was do Neokatechumenatu.
PZDR

Pn lis 05, 2007 15:17

Chodzi mi głównie o postawę, nie traktowania tego jako grzechu. Bywają katolicy, którzy przy spowiedzi pomijają całkowicie ten temat, chociaż cały czas stosują antykoncepcję.

To kwestia sumienia, a sumienie - jako katolicy- mamy obowiązek kształtowć zgodnie z nauczaniem Kościoła. Kościół zaś bardzo jednoznacznie określa stosowanie antykoncepcji jako grzech ciężki. Nie trzeba daleko szukać, wystarczy zapoznać się z Katechizmem KK.
Niewiedza w jakiejś kwestii również nie usprawiedliwia. Mamy obowiązek jako katolicy pogłębiania naszej wiary i wiedzy religijnej, dochodzenia do prawdy i do ciągłej walki z grzechem.

Jeśli pomijanie w spowiedzi stosowania antykoncepcji jest świadome i celowe, to należałoby postawić pytanie o ważność takiej spowiedzi.

Pn lis 05, 2007 15:26

Jenis !
W takim razie zapraszam was do Neokatechumenatu.
PZDR

Dzięki za zaproszenie, ale tam z kolei zdarzają sie przegięcia w drugą stronę. Znam rodzinę w której Kobieta niemal nie umarła podczas czwartej cesarki, z siódmym bodajże dzieckiem, ale nic to, trzeba rodzić do upadłego, bo Bóg powiedzał: "Bądzcie płodni i rozmnażajcie się..." Ja mam dość plastyczną psychikę, więc przynależnośc do takiej grupy mogłaby mi raczej zaszkodzić. Pozdrawiam

Pn lis 05, 2007 17:23

Post Re: Praktyka a katolicka etyka seksualna- Wielki Rozziew
jenis napisał(a):
mało kto bierze sobie do serca.
Mało kto?
Stan na dziś to:

met. objawowo-termiczna (NPR)35%
met. Billingsów (NPR) 2%
nic bo mamy problemy z poczęciem2%

Razem 39%
(Nie wzięłam tu pod uwagę NPR+ gumka 26%)
Moim zdaniem 39% to całkiem sporo.

Wt lis 06, 2007 8:49

Wt lis 06, 2007 14:59

Skąd te wyniki?

Najprawdopodobniej stąd

Wt lis 06, 2007 15:07

No to rzeczywiście szeroki zakres badanych, 43 osoby w skali 36+ milionowego kraju. lawl.

Wt lis 06, 2007 15:51

No, chyba, że autorowi chodzi akurat tylko o tą ankietę, ale to wtedy bez sensu jest pisanie "mało kto bierze sobie to do serca" bo wg tej ankiety właśnie bierze. ;S Ale tylko wg niej.

Wt lis 06, 2007 15:53

jenis napisał(a):
Chodzi mi głównie o postawę, nie traktowania tego jako grzechu. Bywają katolicy, którzy przy spowiedzi pomijają całkowicie ten temat, chociaż cały czas stosują antykoncepcję.

To kwestia sumienia, a sumienie - jako katolicy- mamy obowiązek kształtowć zgodnie z nauczaniem Kościoła. Kościół zaś bardzo jednoznacznie określa stosowanie antykoncepcji jako grzech ciężki. Nie trzeba daleko szukać, wystarczy zapoznać się z Katechizmem KK.
Niewiedza w jakiejś kwestii również nie usprawiedliwia. Mamy obowiązek jako katolicy pogłębiania naszej wiary i wiedzy religijnej, dochodzenia do prawdy i do ciągłej walki z grzechem.

Jeśli pomijanie w spowiedzi stosowania antykoncepcji jest świadome i celowe, to należałoby postawić pytanie o ważność takiej spowiedzi.

Amen :).

monika001 napisał(a):
Nie trzeba daleko szukać, wystarczy zapoznać się z Katechizmem KK.

Myslę, że nawet wiedza o tym, że coś takiego jak KKK istnieje nie jest niezbędne do wiedzy, że antykoncepcja jest potępiana przez Kościół.

jenis napisał(a):
Jedyne środowisko, z jakim się spotkałem, a jakie nie ma z tym żadnego problemu, to środowisko Neokatechumenatu.

Właśnie tez czasami odnoszę wrażenie (oparte na małej próbie), że ludzie ze wspólnot (jeszcze bardziej charyzmatycznych) mają takie prawdziwie katolickie nastawienie bez odchyleń... (... od prawdziwego katolickiego życia).

Wt lis 06, 2007 19:58
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]