Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 ślub kościelny 
Autor Wiadomość

Post ślub kościelny
Witam,,,
Mam pytanie...jestem po rozwodzie cywilnym, gdyż nie braliśmy ślubu kościelnego.Kilka lat później poznałam wspaniałego człowieka, planujemy się pobrać, mój narzeczony jest kawalerem ja rozwódką czy możemy zawrzeć związek małżeński w kościele?Bardzo proszę o radę.

Cz lip 03, 2008 14:00

O ile mi wiadomo, to jeśli się nie brało ślubu kościelnego, to można go wziąć. Ślub cywilny nie ma tu nic do rzeczy, bo jest w zupełnie innej sferze.

Jeśli mogę zapytać... dlaczego chcesz wziąć ślub kościelny? Tylko ze względów praktycznych czy dlatego, że wierzysz w Boga?

Bóg z Tobą!

Cz lip 03, 2008 14:05
Zobacz profil WWW

Jeśli Twój pierwszy mąż także jest katolikiem, to obowiązywała was kościelna forma ślubu- skoro jej nie wzięliście to nigdy nie byliście małżeństwem, a więc nie jesteś rozwódką. Najlepiej zajrzyj na www.zapytaj.wiara.pl tam jest teolog, który odpowiada na różne pytania, a ten temat przewija sie przynajmniej kilka razy w miesiącu, więc z pewnością znajdziesz odpowiedź w archiwum :), pozdrawiam

Cz lip 03, 2008 20:57

Nie wydaje mi się aby istniała jakakolwiek przeszkoda dla zawarcia ślubu kościelnego, chociaż oczywiście sytuacja indywidualna może być za każdym razem nieco różna. Decydującym jednak wydaje mi się fakt, że "jak dotąd w kościele ślubu nie było".

Cz lip 03, 2008 21:41
2008-05-14 11:35:05
Karolina

Szczęść Boże!

Mam taki problem.

Mój mężczyzna od ok. 5 lat jest po rozwodzie cywilnym (brał tylko ślub cywilny). Ja jestem panną. Oboje chcemy zawrzeć teraz ślub kościelny. Czy jest to możliwe?

Bóg zapłać za odpowiedź.

Odpowiedź:
Jeśli Pani mężczyzna jest katolikiem, to wtedy ślub jest możliwy. Jako katolika obowiązywała go bowiem tzw "forma kanoniczna" zawarcia małżeństwa. Sam ślub cywilny był dla Kościoła nieważny...

J.

To odpowiedź teologa z działy "zapytaj". Jedynie relacja płci jest tutaj odwrócona.

Pt lip 04, 2008 8:34

Witam,,,
Mam pytanie...jestem po rozwodzie cywilnym, gdyż nie braliśmy ślubu kościelnego.Kilka lat później poznałam wspaniałego człowieka, planujemy się pobrać, mój narzeczony jest kawalerem ja rozwódką czy możemy zawrzeć związek małżeński w kościele?Bardzo proszę o radę.
Tak możecie wziąść ślub Kościelny ,ale na twoim miejscu nie robił bym tego ,bo nie dostaniesz rozwodu ,tak jak teraz .

N lip 20, 2008 9:43

kontrakt cywilny w sprawach wiary nie ma żadnego znaczenia; z punktu widzenia wiary katolickiej związek cywilny nie różni się od konkubinatu

N lip 20, 2008 14:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]