rodziny wielodzietne w mediach katolickich
Autor |
Wiadomość |
krismal1
|
 rodziny wielodzietne w mediach katolickich
Chodzi mi o obraz rodzin wielodzietnych w mediach katolickich. Mam takie wrażenie że jak media świeckie tzn. nie związane z Kościołem przedstawiają rodziny wielodzietne to często jest to patologia, bieda, margines społeczny. Natomiast niektóre media, audycje w radiu , artykuły w prasie katolickiej popadają w druga przesadę chyba jako antidotum i ratowanie honoru rodzin wielodzietnych przedstawiają je jako takie super, gdzie wszyscy są zadowoleni , wszyscy porządni , oczywiście wszyscy wierzący i nie buntujący się przeciw wierze i rodzicom. Nie ma tam załamań nerwowych wszyscy sobie nawzajem pomagają , żyją skromnie ale nigdy nie brakuje im pieniędzy. Słowem zawsze silni, zwarci i gotowi i oczywiście wszyscy zawsze uśmiechnięci w każdej sytuacji. A takie wrażenie wywarł na mnie artykuł Pani Agaty Puścikowskiej w Gościu Niedzielnym z 16 grudnia pt. ,, Przepis na miłość”. Nie jestem przeciwnikiem rodzin wielodzietnych i uważam ze się im należy szacunek i wszelaka pomoc jednak nie wiem czy takie idealizowanie służy temu najlepiej. Sam znam i poznałem kilka rodzin wielodzietnych i przekonałem się nie jest tam tak wszystko idealnie jak choćby w reportażu Pani Puścikowskiej. A może jednak są takie prawie idealne rodziny wielodzietne, gdzie wszystko gładko się układa a Pan Bóg każdego dnia dokonuje cudownego rozmnożenia pieniędzy a to tylko moje wątpliwości niedowiarka który ma ( zaledwie ) dwoje dzieci.
Co o tym myślicie ?.
|
Cz gru 20, 2007 11:03 |
|
|
|
 |
akacja_
|
 Re: rodziny wielodzietne w mediach katolickich
Sama byłam ciekawa jak to jest, dlatego poczytałam posty na portalu
http://wielodzietni.org/.
Nie wiem jaka będzie nasza rodzina (na razie nie mamy dzieci); jestem jedynczką "z odzysku", ale w wielodzietnych jest coś co mnie pociąga 
|
N gru 23, 2007 22:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego model rodziny wielodzietnej w której przyjście na świat każdego kolejnego dziecka traktowane jest jak błogosławieństwo od Pana Boga, kłóci się z tym co zawarte jest w Piśmie Świętym ?
|
Pn gru 01, 2008 11:01 |
|
|
|
 |
Krzysztof_J
|
Pytajniku - a mógłbyś rozwinąc swoje pytanie? To znaczy określić: co konkretnie, Twoim zdaniem, kłóci się z jakimi fragmentami Pisma.
|
Pn gru 01, 2008 11:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na temat różnicy dotyczącej tego jak członkowie rodzin katolickich podchodzą do wielodzietności a tym co na ten temat mówi Pismo Święte, wypowiedział się jeden z autorytetów kościoła- Ojciec Jacek Salij:
Zarazem wielodzietność nie jest dobrem sama przez się. „Nie pragnij wielkiej liczby dzieci — poucza Księga Syracha — jeśliby miały być przewrotne ani nie chwal się synami bezbożnymi! I chociażby byli liczni, nie chełp się nimi, jeśli bojaźni Pańskiej nie mają... Lepiej umrzeć bezdzietnym, niż mieć dzieci bezbożne” (16,1–3; por. 22,3). Wtóruje temu pouczeniu Księga Przysłów: „Kto zrodził głupca, wiele ma zmartwień, nie cieszy się ojciec nicponia” (17,21).
To samo, w języku bardziej dyskursywnym, mówi Jan Paweł II. „Płodność miłości małżeńskiej — pisał w adhortacji z roku 1981 — nie zacieśnia się tylko do fizycznego rodzenia dzieci, choćby nawet była pojmowana w swym specyficznie ludzkim wymiarze.
http://mateusz.pl/wdrodze/nr320/320-19-js.htm
|
Pn gru 01, 2008 11:24 |
|
|
|
 |
Krzysztof_J
|
Ale miałeś pisać o sprzecznościach.
Słowa J.Salija są jak najbardzie słuszne - zgodne z nauczaniem KK.
Któż dyskutuje ze stwierdzeniem: wielodzietność nie jest dobrem sama przez się. I są podoparte zarówno tekstem starotestamentalnym jak i nauczaniem papieża.
O co więc pytasz?
|
Pn gru 01, 2008 11:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprzeczność polega na tym że z jednej strony Kościół zwalczając antykoncepcję i aborcję propaguje również model rodziny wielodzietnej, co jeśli uważnie czytałeś przytoczone przeze mnie fragmenty wypowiedzi Ojca Salija, nie ma potwierdzenia w Piśmie Świętym bo jak piszesz:
Cytuj: Słowa J.Salija są jak najbardzie słuszne - zgodne z nauczaniem KK
...lecz niestety część wiernych podąża za propagowaną przez Kościół zasadą dla poszanowania życia poczętego, mając kolejne 8-sme czy 14-ste dziecko. Bo przecież nienarodzonych zabijać nie wolno...
Jak więc z jednej strony można uniknąć stworzenia rodziny wielodzietnej z dziećmi żyjącymi w nędzy bez zdobyczy współczesnej antykoncepcji i aborcji i przy zachowaniu poszanowania dla zasady że "nasienia marnować nie wolno ?" a zycia poczętego zabijać nie należy ?
Krzysztofie J bardzo ważne pytanie- czy w Piśmie Świętym istnieją choćby 3 fragmenty pochwalające zakładanie rodzin wielodzietnych i stwierdzające że powstają one na chwałę Pana Boga czy Pana Jezusa ?
|
Pn gru 01, 2008 12:03 |
|
 |
Asienkka
|
Pytajnik - proszę udowodnij swoje zarzuty:
Cytuj: Dlaczego model rodziny wielodzietnej w której przyjście na świat każdego kolejnego dziecka traktowane jest jak błogosławieństwo od Pana Boga, kłóci się z tym co zawarte jest w Piśmie Świętym ?
Gdzie PŚ mówi o tym, że kolejne dzieci nie są błogosławieństwem (zatem "czym" są według Ciebie)? Skoro Bóg jest dawcą życia - jak kolejne życie może nie być błogosławione?
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Pn gru 01, 2008 13:33 |
|
 |
Gussowna
|
O ile jeszcze mnie pamięć nie myli, w starożytnym Izraelu bezdzietność oznaczała przekleństwo, odrzucenie i ukaranie przez Boga, wielodzietność to symbol bezpośredniego błogosławieństwa Boga. Abraham, najwierniejszy Bogu w ST, pobłogosławiony został obietnicą, iż jego potomstwo będzie liczne jak gwiazdy na niebie. Obietnicą spełnioną. Trudno wykoncypować z tego jakąś formę potępienia dla wielodzietności.
Przytoczone fragmenty ksiąg mądrościowych mówią tylko o tym, że nawet liczne potomstwo (powód do chluby dla Izraelity) nie jest wiele warte, jeśli nie wpoi się dzieciom bojaźni bożej i innych mądrych nauk.
_________________ "Jesteśmy inni, każde z nas ma swoje tajemnice ciemne..."
|
Pn gru 01, 2008 14:07 |
|
 |
Krzysztof_J
|
Pytajnik napisał(a): Sprzeczność polega na tym że z jednej strony Kościół zwalczając antykoncepcję i aborcję propaguje również model rodziny wielodzietnej, co ...nie ma potwierdzenia w Piśmie Świętym... Ech... Żartujesz, czy Ty tak na poważnie? Sprzeczność byłaby, gdyby propagował aborcję i równocześnie rodziny wielodzietne. Znasz naukę KK? Trudno mówić o propagowaniu rodziny wielodzietnej. Kościół mówi, żeby mieć dzieci nie mniej niż możemy. Dla jednych 1 to dość u innych 5 to nie wszystko, co mogliby powiedzieć w tej kwestii. Pytajnik napisał(a): Bo przecież nienarodzonych zabijać nie wolno... Jak więc z jednej strony można uniknąć stworzenia rodziny wielodzietnej z dziećmi żyjącymi w nędzy bez zdobyczy współczesnej antykoncepcji i aborcji Naprawdę sądzisz, że to jedyne dwie drogi? Pytajnik napisał(a): .. i przy zachowaniu poszanowania dla zasady że "nasienia marnować nie wolno ?"
Jednak z tym niasieniem cos nie teges 
|
Pn gru 01, 2008 14:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Asienkka:
Cytuj: Gdzie PŚ mówi o tym, że kolejne dzieci nie są błogosławieństwem (zatem "czym" są według Ciebie)? Skoro Bóg jest dawcą życia - jak kolejne życie może nie być błogosławione? ...w PŚ nie ma nawet 2 fragmentów pochwalających istnienia rodzin wielodzietnych. "błogosławieństwo" przy pojawianiu się kolejnych dzieci to inna sprawa, bo przykładowo czy rodzice dziecka obciążonego od urodzenia ciężką choroba genetyczną, mogą uznać to za "błogosławieństwo"? A czy "błogosławione" są patologiczne rodziny w których np. dzieci zmuszane sa do zebranie lub prostytucji albo zarzyna się zwierzęta: W pewnej wsi, Wroblowice - wies ta polozona jest na poludniu Krakowa- mieszka rodzina, ktora odchowuje psy, zabija je i zjada a ich tluszcz stosuje jako lek na przeziebienie. http://www.arkastrefa.fora.pl/interwenc ... c,190.htmlSkoro Bóg jest dawcą życia to dlaczego jednym daje zdrowie a innych czyni od narodzin kalekami i każe im żyć w ubóstwie ? Krzysztof_J: Cytuj: Trudno mówić o propagowaniu rodziny wielodzietnej. Kościół mówi, żeby mieć dzieci nie mniej niż możemy. Dla jednych 1 to dość u innych 5 to nie wszystko, co mogliby powiedzieć w tej kwestii.
...co potwierdza że posiadanie rodziny wielodzietnej i "błogosławieństwo" narodzin kolejnych dzieci nie jest tożsame z wykładnią religii katolickiej- mimo że Kościół szkodzi planowaniu rodziny potępiając antykoncepcję i aborcję.
Co do "nasienia" wierz mi Krzysztofie_J że Ty też z niego powstałeś...
|
Wt gru 02, 2008 13:50 |
|
 |
Krzysztof_J
|
Pytajnik napisał(a): Skoro Bóg jest dawcą życia to dlaczego jednym daje zdrowie a innych czyni od narodzin kalekami i każe im żyć w ubóstwie ? No - bardzo szerokie pytanie. Czy sądzisz, że lepsza byłaby aborcja dla tych co mają żyć w ubóstwie? Czy sądzisz, że ci, którzy żyją w ubóstwie woleliby być "wyabortowani"? Zastanawiam się, czemu na "jednym wydechu" wymieniasz ak i aborcję. Sądzę, że jednak szukasz zaczepki Pytajnik napisał(a): ...co potwierdza że posiadanie rodziny wielodzietnej i "błogosławieństwo" narodzin kolejnych dzieci nie jest tożsame z wykładnią religii katolickiej- mimo że Kościół szkodzi planowaniu rodziny potępiając antykoncepcję i aborcję. Trochę się zaplątałeś, prawda? To Kościół w końcu propaguje rodzine wielodzietną czy nie? Pytajnik napisał(a): Co do "nasienia" ... ...to mam dosyć duże podejrzenie, że to jakieś natręctwo  .
|
Wt gru 02, 2008 14:27 |
|
 |
Po cichu
|
Pytajniku, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy w Twoim systemie wartości dziecko, które urodzić ma się w ubogiej rodzinie ma mniejsze prawo do życia od psa?
Drugie pytanie - jesz mięso? (Pozornie nie związane z tematem pytanie)
|
Wt gru 02, 2008 14:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Krzysztof_J:
Cytuj: Czy sądzisz, że lepsza byłaby aborcja dla tych co mają żyć w ubóstwie? ...Krzysztofie_J, a dlaczego aborcja miała by zastąpić biednym dzieciom pomoc np. Kościoła ? Przecież Kościół w Polsce jest na tyle bogaty że mógłby się dużo odważniej włączyć w dzieło pomocy ubogim, wielodzietnym rodzinom katolickim. Przecież to piękny cel... Cytuj: Trochę się zaplątałeś, prawda? To Kościół w końcu propaguje rodzine wielodzietną czy nie? ...zaplątał się sam Kościół bo z jednej strony odmawia swym wiernym prawa do świadomego planowania rodziny (potępiając używanie środków antykoncepcyjnych i aborcji) i kładzie nacisk na płodność w związku małżeńskim nawet słowami Jezusa: „Idźcie i rozmnażajcie się...”a z drugiej strony stara się odżegnać od efektów swych działań czyli powstawania w wielodzietnych rodzin silnych wiarą lecz żyjących w ubóstwie. Po cichu: Cytuj: Pytajniku, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy w Twoim systemie wartości dziecko, które urodzić ma się w ubogiej rodzinie ma mniejsze prawo do życia od psa?
...Rzeczywiście źle mnie zrozumiałeś. Dziecko ma prawo się urodzić ale nie wolno pozwolić by przez resztę swego życia żyło w brudzie i biedzie jak pies, tylko dlatego że jego rodzice nie stosując antykoncepcji a mocno wierząc postanowili założyć ogromną, wielodzietną rodzinę- bo jak pisze np. Asienkka każde dziecko to podobno „błogosławieństwo” od Boga...choć w Biblii nie ma nawet 2 fragmentów które pochwalałyby istnienie rodzin wielodzietnych a tym bardzioej spowodowane tym życie w ubóstwie.
|
Śr gru 03, 2008 8:25 |
|
 |
Krzysztof_J
|
Pytajnik napisał(a): 1. ...zaplątał się sam Kościół bo z jednej strony odmawia swym wiernym prawa do świadomego planowania rodziny (potępiając używanie środków antykoncepcyjnych i aborcji) 2....słowami Jezusa: „Idźcie i rozmnażajcie się...”
1. Nie odmawia takiego prawa. Podobnie jak nie zabrania bogacić się ale to nie znaczy że zezwala na kradzież. Ale, przypuszczam Ty to wiesz ale się zgrywasz  .
2. Co za bzdury piszesz? Ty czasem czytasz przed wysłaniem to co napisałeś?
|
Śr gru 03, 2008 9:10 |
|
|
|