Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 List pasterski o seksualności 
Autor Wiadomość

Post List pasterski o seksualności
"Czynem przeciw czystości małżeńskiej jest antykoncepcja sztuczna lub naturalna "

http://info.wiara.pl/doc/441543.Kosciol-o-seksualnosci
A moim zdaniem jest to stwierdzenie błędne wprowadzające w błąd Lud Boży.
Biskup zrównał antykoncepcję z metodami naturalnymi nazywając je "naturalną antykoncepcją". A w oficjalnych dokumentach Kościoła pisze że jest różnica między metodami naturalnymi a antykoncepcją. A może zmienia ten biskup prawo moralne? To co kiedyś było czymś dobrym, wiązane z odpowiedzialnym rodzicielstwem teraz zostało potraktowane na równi z antykoncepcją.
Mogę powołać sie na oficjalne dokumenty Kościoła, w których widać różnicę między metodami naturalnymi a sztuczną antykoncepcją:
Cytuj:
Moralnie niedopuszczalne jest naprzód “bezpośrednie przerywanie ciąży” (HV 14), sterylizacja, czyli “bezpośrednie obezpłodnienie”, jak wreszcie “wszelkie działanie, które - bądź to w przewidywaniu zbliżenia małżeńskiego, bądź podczas jego spełnienia, czy w rozwoju jego naturalnych skutków - miałoby za cel uniemożliwienie poczęcia lub prowadziło do tego” (HV 14) - czyli wszelkie metody antykoncepcyjne, nawet te, które nie naruszają cielesnej struktury stosunku małżeńskiego 1). Natomiast moralnie dopuszczalne jest korzystanie z okresów niepłodności: “Jeśli więc istnieją słuszne powody do wprowadzenia przerwy między kolejnymi urodzeniami dzieci, wynikające bądź z warunków fizycznych czy psychicznych małżonków, bądź z okoliczności zewnętrznych, Kościół naucza, że wolno wówczas małżonkom uwzględniać naturalną cykliczność właściwą funkcjom rozrodczym i podejmować stosunki małżeńskie tylko w okresie niepłodności, regulując w ten sposób ilość poczęć, bez łamania zasad moralnych...” (HV 16).

Encyklika specjalnie podkreśla to, że “między tymi dwoma sposobami postępowania zachodzi istotna różnica” (HV 16) - i to różnica natury etycznej: “W pierwszym wypadku małżonkowie w sposób prawidłowy korzystają z pewnej właściwości danej im przez naturę. W drugim zaś stawiają oni przeszkodę naturalnemu przebiegowi procesów związanych z przekazywaniem życia” (HV 16). Daje to w rezultacie dwa odmienne działania o różnej, wręcz przeciwstawnej, kwalifikacji etycznej: naturalna regulacja poczęć jest moralnie dopuszczalna, antykoncepcja - moralnie niedopuszczalna. Ta zasadnicza różnica zachodzi pomiędzy dwoma działaniami (sposobami postępowania) ze względu na ich kwalifikację etyczną, chociaż - przyznaje Autor encykliki - “w obydwu wypadkach małżonkowie przy obopólnej i wyraźnej zgodzie chcą dla słusznych powodów uniknąć przekazywania życia”, a nawet pisze: “chcą mieć pewność, że dziecko nie zostanie poczęte” (HV 16). W tych słowach dokument przyznaje, że również i ci, którzy stosują antykoncepcję, mogą kierować się “słusznymi powodami”, co jednakże nie zmienia kwalifikacji moralnej samego czynu http://www.kbroszko.dominikanie.pl/min_ ... c118331145

Cz mar 04, 2010 18:42
Post Re: List pasterski o seksualności
Nie wiem co biskup miał na myśli mówiąc o naturalnej antykoncepcji ale ja mam własny rozum - a Ty akacjo sama robisz sobie problemy. Przecież wiadomo że NPR jest ok i żaden biskup tego nie podważa.

Pt mar 05, 2010 10:47

Ja to nawet oficjalnych dokumentów Kościoła nie rozumiem.

"Moralnie niedopuszczalne jest [...] wszelkie działanie, które - bądź to w przewidywaniu zbliżenia małżeńskiego [...] miałoby za cel uniemożliwienie poczęcia"
vs.
"Natomiast moralnie dopuszczalne jest korzystanie z okresów niepłodności"

Czyli, w uproszczeniu:
Moralnie niedopuszczalne jest A, B, C.
Natomiast moralnie dopuszczalne jest A, bo jest naturalne.

Bo wszak NPR właśnie tym jest, przewidywaniem zbliżenia małżeńskiego w celu uniemożliwienia poczęcia.

Pt mar 05, 2010 11:58

Cytuj:
Biskup zrównał antykoncepcję z metodami naturalnymi nazywając je "naturalną antykoncepcją".

Może biskupowi chodziło o definicję medyczną, czyli np. stosunek przerywany, bo wielu seksuologów/ginekologów nie uważa naturalnych metod planowania rodziny za metodę antykoncepcji, a to dlatego, że ich zadaniem (choćby z samej nazwy) jest PLANOWANIE RODZINY, a antykoncepcji - odwrotnie.
Naturalne metody bazują na wyznaczeniu dni płodnych i "potencjalnie jeszcze" plodnych, a do współżycia dochodzi w pozostałe - jest to praktycznie częściowa ABSTYNENCJA.
Czy osoby, które żyją w czystości, stosują (naturalną) antykoncepcję? :-)
//NPR to chyba bardziej przemyślana "koncepcja" na kilka lat w przód.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt mar 05, 2010 12:11
W ogóle nie lubię określenia "w czystości". To tak jakby pozostali żyli w brudzie... :-(

Pt mar 05, 2010 12:18

Myślę, że biskupowi chodziło o stosunek przerywany. Ewentualnie o postawę antykoncepcyjną przy NPRze.

Liam napisał(a):
W ogóle nie lubię określenia "w czystości". To tak jakby pozostali żyli w brudzie... :-(

Żyje w czystości ten, kto nie grzeszy przeciw niej. A grzech w pewnym sensie można by nazwać duchowym brudem.

Pt mar 05, 2010 13:09
Zobacz profil WWW
jumik napisał(a):

Żyje w czystości ten, kto nie grzeszy przeciw niej. A grzech w pewnym sensie można by nazwać duchowym brudem.

Znam definicję czystości, ale ja nie o tym. Moja uwaga była skierowana do postu powyżej. Mam na myśli przeciwstawienie pojęć czystość vs. życie płciowe, a nie czystość vs. grzech.

Pt mar 05, 2010 13:13

jumik napisał(a):
Ewentualnie o postawę antykoncepcyjną przy NPRze.

Co rozumiesz, przez "postawę antykoncepcyjną przy NPRze"?
Bo ja uważam, że porównanie naturalnego planowania rodziny do naturalnej antykoncepcji jest błędne.
NPR to odpowiedzialne rodzicielstwo, to rozumne działanie pozwalające na zaplanowanie poczęcia, a potem unikania poczęcia z ważnych przyczyn. Ono nie jest postawą antykoncepcyjną.

Pt mar 05, 2010 19:14

i teraz będziecie się zastanawiać, co ktos mial na mysli i czy to jest po waszej mysli? ;/

Pt mar 05, 2010 19:26

akacja napisał(a):
jumik napisał(a):
Ewentualnie o postawę antykoncepcyjną przy NPRze.

Co rozumiesz, przez "postawę antykoncepcyjną przy NPRze"?
Bo ja uważam, że porównanie naturalnego planowania rodziny do naturalnej antykoncepcji jest błędne.
NPR to odpowiedzialne rodzicielstwo, to rozumne działanie pozwalające na zaplanowanie poczęcia, a potem unikania poczęcia z ważnych przyczyn. Ono nie jest postawą antykoncepcyjną.

Odpowiedź zaznaczyłem w Twoim poście - unikanie poczęcia z nieważnych przyczyn lub po prostu nastawienie typu "nie chcemy mieć dzieci".

Choć moim zdaniem chodziło właśnie o stosunek przerywany. Biskup raczej nie określiłby NPRu jako antykoncepcji. Więc określenie "naturalna antykoncepcja" zapewne odnosiło się do tej antykoncepcji, która jest "naturalna" (czyli nie wymaga sztucznych środków mechaniczno/fizyczno/chemicznych). Myślę, że odpowiedź biskupa należy odczytywać w świetle nauki Kościoła i to też z pewnością on zakładał.

So mar 06, 2010 12:05
Zobacz profil WWW

W końcu jakiś ksiądz dostrzegł, że NPR to też antykoncepcja.

Pn mar 08, 2010 0:16

akacja napisał(a):

Jeżeli tak by w istocie było, nie miałoby znaczenia czy mierzymy temperaturę i badamy śluz, czy też stosujemy stosunek przerywany. Są to przecież dwa różne (i naturalne) rozumne działania pozwalające na zaplanowanie poczęcia, a potem unikania poczęcia z ważnych przyczyn. Myślę że warto zrozumieć że Kościół Katolicki potępia konkretne metody planowania/unikania poczęcia niezależnie od ich "naturalności" i postawy osób je stosujących. Wszystkie metody oprócz termiczno-objawowej. I "postawa" nie ma tu nic do rzeczy.

Pn mar 08, 2010 22:02

Postawa jak najbardziej ma do rzeczy. Zakładanie z góry, że będę miał dwoje dzieci i koniec, to nie jest pełnienie woli Bożej! Małżeństwo chrześcijańskie z natury ma być otwarte na życie i tylko na prawdę ważne przyczyny mogą usprawiedliwiać unikanie dzieci!!!

Śr mar 31, 2010 23:37

MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):
Myślę że warto zrozumieć że Kościół Katolicki potępia konkretne metody planowania/unikania poczęcia niezależnie od ich "naturalności" i postawy osób je stosujących. Wszystkie metody oprócz termiczno-objawowej. I "postawa" nie ma tu nic do rzeczy.

Warto zrozumieć że Kościół Katolicki potępia skuteczne metody planowania/unikania poczęcia.

Cz kwi 01, 2010 12:08

Ale NPR jest bardzo skuteczną metodą unikania poczęcia. :)

Cz kwi 01, 2010 14:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona