Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 10:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Pocałunek grzech czy nie ? 
Autor Wiadomość

Post Pocałunek grzech czy nie ?
Nie wiem czy dodałam temat w dobrym dziale, ale mam tylko jedno małe pytanie z czystej ciekawości Przeczytałam, gdzieś, że pocałunek ( nie chodzi mi o ten w policzek ) nie jest grzechem. Czy to jest prawda ?

Pn paź 12, 2009 2:55

zapomniałam dodać, że chodzi mi również o pocałunek z księdzem

Pn paź 12, 2009 2:56

Pytasz o taki pocałunek jaki daje mąż żonie (żona mężowi ;) )? W ich przypadku oczywiście żadnego grzechu nie ma - powiedziałbym nawet, że to bardzo, baaardzo dobre ;).
pozdrawiam

Pn paź 12, 2009 6:56

zapomniałam dodać, że chodzi mi również o pocałunek z księdzem

Panie, widzisz i nie grzmisz :o Dobrze że nie z zakonnicą :?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 12, 2009 12:52
zbanowany na stałe

Bari, chodzi Ci o pocalunek ksiedza tam gdzie niektorzy wlaza kierownikowi?:)

Pn paź 12, 2009 13:06

Korat, bez komentarza bo mi naprawdę szkoda czasu.

bari, całowanie nie jest grzechem, chyba że jest np. wstępem do seksu pozamałżeńskiego, lub nawet istnieje takie niebezpieczeństwo, że do tego może doprowadzić, a para świadomie idzie dalej.

A co do księdza to nie znam kontekstu tej sytuacji, bo jak to była jego siostra, która dała mu buziaka w usta, to ja problemu nie widzę.

I co ważne, napisz wpierw gdzie to czytałaś, oraz co dokładnie i proszę, nie pisz że nie pamiętasz :)

Pn paź 12, 2009 19:07

Niestety teraz nie mogę odnależć tego tematu, znajdował się na tym forum. Chodziło o zakonnicę całującą się z mężczyzną oraz księdza bawiącego się na dyskotece. Ktoś odpisał, że taki pocałunek tzn z osobą duchowną nie jest grzechem. Tak zrozumiałam !
Chodzi mi więc o pocałunek( nie w policzek ) księdza lub zakonnicy z osobą niespokrewnioną , jeśli nie zakończy się on seksem czy jest grzechem ?

Wt paź 13, 2009 2:44

Nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem...również proszę o odpowiedz czy sporadyczne okaleczanie się, jest grzechem ? Podaje link :-)

http://pierzchalski.ecclesia.org.pl/ind ... z=&pyt=140
[/i]

Wt paź 13, 2009 3:30

Pocałunek w usta sam w sobie nie jest grzechem (chyba nawet dla najbardziej rygorystycznie nastawionych katolików).
Pocałunek taki z osobą świeżo poznaną na dyskotece podchodzi pod tą kategorię (niektórzy powiedzą "to za wcześnie", ale nie wydaje mi się żeby było to grzechem).
Zatem pocałunek taki dla osoby całującej się z księdzem nie byłby grzechem o ile nie wie ona ze on jest księdzem. Albo gdyby ją jakoś ten "ksiądz w przebraniu" do tego przycisnął trochę. Że tak powiem po prostu pocałowała sie mniej lub bardziej z własnej woli z facetem (słabo znanym) na dyskotece, to jeszcze nie tragedia dla niej ani jej sumienia. Później dowiedziała się, że to ksiądz... no to już sorry, nie jej wina, nie widziała go w sutannie, nie miała w zamiarze uwodzić księdza. Traktowałabym to w kategoriach takiego czynu jak pocałowanie każdego innego nowo poznanego faceta, nie wymagające żadnych większych wyrzutów sumienia z tytułu tego że po wszystkim się okazało, że to ksiądz.
Natomiast po stronie księdza to raczej sobie nie wyobrażam zeby tego grzechu nie było? No i po stronie kobiety o ile wiedziała że całuje sie z osobą takiego stanu?
Tak ja to rozumiem, na logikę.

Wt paź 13, 2009 8:32

słuszczy wywód czeresniowo, szłuszny wywód ;)

Wt paź 13, 2009 12:05

Nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem...również proszę o odpowiedz czy sporadyczne okaleczanie się, jest grzechem ? Podaje link

Czy jest grzechem? W podanej sytuacji zostało dośc jasno wyjaśnione czym jest. I sądzę że rozpatrywanie tego jako grzech/nie chrzech mija się z celem. Gdy człowiek się kaleczy, pomimo że tak naprawde nie chce, a robi to aby zagłuszyć inny rodzaj bulu, to trudno mówić o panowaniu nad sobą i o świadomej deycyzji. Warto mówić o tym spowiednikowi, bo zrozumie on szerszy kontekst wszystkich zachowan i grzechów penitenta.
Jest to zatem przede wszystkim znamiono poważnych wewnętrznych problemów, które wymagają natychmiastowej pomocy, nie tylko psychiatrycznej, czy psychologicznej, ale bliskich osób (co niestety jest trudne gdyż nieraz są to osoby nie majaće wielu zaufanych znajomych).

Wt paź 13, 2009 14:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]