Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 20:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Prorodzinne zwyczaje 
Autor Wiadomość
Post Prorodzinne zwyczaje
Proponowałbym w tym temacie zastanowić się na tym, co z naszej tradycji i obyczajowości wartoby kontynuować a co należałoby odrzucić ...

Do zwyczajów, które niewątpliwie należałoby kontynuować zaliczyłbym niewątpliwie
- wspólny niedzielny i świąteczny wypoczynek
- wspólne posiłki połączone o odpowiednią organizacją pracy - np. jedno z Rodziców robi obiad - drugie z nich sprząta po obiedzie - dzieci zaś pomagają zarówno jednemu jak i drugiemu z Rodziców ucząc się pracy dla dobra całej Rodziny
- rodzinne przeżywanie świąt kościelnych (np. "odpustów")
.... ?

N sty 02, 2005 13:29

Jako dziecko bardzo lubiłam rodzinne majówki i letnie wyjazdy w sobotę nad rzekę, albo na przjażdzki konne, jesienią na grzyby, a w zimie na skocznię narciarska lub tor saneczkowy, czasem basen.

Bardzo miłe są też wspólne gry zamiast telewizora np. scrable.

N sty 02, 2005 16:50

Mozna sie zastanawiac i mowic co jest lepsze lub gorsze, ale tak naprawde wszystko zalezy od rzeczywistosci w jakiej zyje dana rodzina.
Yasmin

N sty 02, 2005 17:04

Ja bezwzglednie proponuję spalić telewizor :P No i nie mamy telewizora. Co z tego, skoro jest komputer :P:P ?

N sty 02, 2005 17:19

Tak, dzisiaj kiedy pracujemy od rana do nocy, bardzo ważne jest rozsądne wykorzystanie wolnego czasu w postaci weekendu. U nas praktycznie sobota i niedziela są gruntownie rozplanowane tak aby nie tracić czasu na oglądanie TV, tylko zrobić coś fajnego z dziećmi. Kiedyś robiliśmy w sobotę zakupy na cały tydzień i sobota była po prostu stracona, bo byliśmy zdenerwowani, zmęczeni itp. Teraz mąż sam robi zakupy w tygodniu późnym wieczorem i tym sposobem mamy udaną sobotę.

So sty 22, 2005 11:22

Mysle,ze do tych podanych wyzej wartosci nalezaloby jeszcze dodac wspolna modlitwe.
Dzisiejszy swiat potrzebuje wzorcow do nasladowania,a nie tylko slow-"slowa pouczaja a przyklady pociagaja".A gdzie,jak nie w rodzinie mlody czlowiek ma znalezc wzor do zastosowania w swoim przyszlym,doroslym zyciu? :)
W mojej rodzinie byly i sa rozne klopoty,ale zawsze wspolna modlitwa nas jednoczy i daje sile na kolejny dzien.
Chociaz dzieci juz podrosly i jestem dziadkiem,to mysle,ze dzieki wlasnie modlitwie udalo mi sie realizowac powolanie rodzica.
Kiedy siegam pamiecia wstecz,to nadal mam przed oczyma mojego ojca,kleczacego na modlitwie.
Mysle,ze moje dzieci tez beda o tym waznym elemencie pamietaly w swoich rodzinach.

So sty 22, 2005 23:12

Mysle ze tez bardzo wazna jest rozmowa o wzajemnych problemach. Czy to cala rodzina, czy tylko rodzice z dzieckiem, czy jedno z rodzicow, top juz zalerzy od powagi problemu i zrzycia jakie jest w rodzinie, ale bardzop wazne uzewnetrzniac swoje trudnosci (radosci tez), jeszcze lepiej jesli to sie robi w klimacie modlitwy.

N sty 23, 2005 13:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]