|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Wanda
|
 Czy jesteś tatą?
http://www.wprost.pl/ar/?O=72946
Cytuj: Matka jest tylko jedna i ojciec też jest jeden, ale nie zawsze wiadomo który. Żadna kobieta nie może być rogaczem, gdyż jej macierzyństwo jest bezdyskusyjne. Pytanie, czy na pewno wychowujemy swojego potomka, zadaje sobie w pewnych momentach życia wielu mężczyzn, choć się do tego nie przyznają. Ba, niektórzy sprawdzanie ojcostwa uznają za haniebne wobec dzieci i całej rodziny. (...) Okazuje się, że tylko 54,4 proc. mężczyzn poddałoby się takiemu testowi, natomiast zadziwiająco dużo Polek - aż 69,7 proc. - zdecydowałoby się sprawdzić, czyje dziecko urodziły. Oznacza to, że wiele kobiet mogło mieć więcej niż jednego partnera przed urodzeniem dziecka, co przeczy ludowej mądrości, że kobieta zawsze wie, kto jest ojcem jej dziecka.
Co panowie myślą o testach na ojcostwo? Czy kiedykolwiek przyszło Wam na myśl by takie zrobić?
_________________ Oszukać diabła nie grzech...
|
Wt lut 22, 2005 16:45 |
|
|
|
 |
Tyrael
|
 Re: Czy jesteś tatą?
Wanda napisał(a): Co panowie myślą o testach na ojcostwo? Czy kiedykolwiek przyszło Wam na myśl by takie zrobić?
NIe bardzo rozumiem po co dopatrywac sie zdrady tam gdzie powinna krolowac milosc, wiernosc i uczciwosc malzenska....
Wt lut 22, 2005 23:37 |
|
 |
gosc12
|
Wando-nie rozumiem,po co mialbym to robic.
Jesli zwiazek jest oparty na milosci,to po co testy?
Dla mnie to jakies glupoty-czy np.bedac zastepcza rodzina,testy tez beda potrzebne?a jezeli tak to jakie?
Nawet gdyby doszlo do takiej sytuacji,o ktorej mowisz(a zdarzaja sie,niestety),to czy nie powinna wystarczyc milosc?
Zreszta kiedys obilo mi sie o uszy cos takiego-nie wazne kto z kim;wazne by dzieci zdrowe i szczesliwe byly.Czy one sa winne glupocie doroslych i za nich maja odpowiadac?

_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
Cz lut 24, 2005 11:26 |
|
|
|
 |
Meg
|
Niewiem co tu robie... Nie jestem tatą 
|
Cz lut 24, 2005 12:50 |
|
 |
Agniulka
|
Meg napisał(a): Niewiem co tu robie... Nie jestem tatą 
No jak to "co tu robisz"  Właśnie odpowiedziałaś na pytanie 
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz lut 24, 2005 13:07 |
|
|
|
 |
Wanda
|
Cytuj: Nawet gdyby doszlo do takiej sytuacji,o ktorej mowisz(a zdarzaja sie,niestety),to czy nie powinna wystarczyc milosc?
No tak. Czysto hipotetycznie. Zdrady się zdarzają. Nie życzę togo nikomu, ale zastanawiam się, ilu panów, którzy mieliby poważne powody podejrzewać, że dziecko nie jest jego, zdecydowaliby się wychować je jak swoje bez sprawdzania, czy jego/nie jego.
|
So mar 05, 2005 12:10 |
|
 |
jo_tka
|
A ja mam pytanie, Wando - po co?
Dowiadywać się czegoś można tylko po coś. Co zrobisz, jeśli się dowiesz, że - nie Twoje? Rozwiedziesz się? Odrzucisz dziecko? Bedzie Ci łatwiej je wychowywać z taką świadomością?
Jestem kobietą - nie mogę mieć takiego komfortu - niewiedzy. Mogę albo nie wiedzieć o zdradzie i o dziecku - albo, jeśli zaistniałaby konieczność udziału ojca (i mojego - jeśli ojciec jest moim mężem) w wychowaniu - wiedzieć muszę. I przeżyć. Teoretyzuję - ale zapewne nie jest to łatwe...
Na miejscu ojca wolałabym nie wiedzieć...
Na swoim chyba również. Tylko nie zawsze jest to możliwe i dobre...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So mar 05, 2005 12:19 |
|
 |
Wanda
|
Cytuj: A ja mam pytanie, Wando - po co? Dowiadywać się czegoś można tylko po coś. Co zrobisz, jeśli się dowiesz, że - nie Twoje? Rozwiedziesz się? Odrzucisz dziecko? Bedzie Ci łatwiej je wychowywać z taką świadomością?
Nie wiem po co, nie wiem natomiast, czy na miejscu faceta umiałabym zyć i kochać dziecko nie będąc pewnym. Tak to przynajmniej byłoby wszystko jasne.
|
So mar 05, 2005 12:25 |
|
 |
gosc12
|
Wando-i dobrze,ze jestes kobieta.
Dla mnie liczy sie tylko szczescie dziecka-czy to tez uwazasz za niepewnosc?
Byc moze dla innego faceta bylby to problem-ja wypowiadam sie za siebie.
_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
So mar 05, 2005 17:44 |
|
 |
kefas_piotr
|
Jestem ojcem i nigdy nie myślałem inaczej o dzieciach jak "MOJE", ojcowstwo to nie tylko spłodzenie nowej osóbki, ale i cały trud wychowawczy, znam przypadki kiedy dziecko przez biologicznych rodziców zostało odrzucone, a miłość dostało od zastępczych, tak wielce się upodobniając do wychowawców, że ni było mowy o tym by myśleć o jakimkolwiek teście ojcowstwa. Oczywiście zdarza się i inaczej ....
Masz rację Gościu szczęście dziecka ponad wszysko, a rozważania na temat ojcostwa, macieżyństwa to dywagacje w sumie dla szczęśliwej rodziny nie potrzebne. Podam też inny przykład: dziecko przysposobione przez rodziców zastępczych kilka dni po urodzeniu żyjące w przekonaniu że to oni są Jego prawdziwymi rodzicami, dowiaduje się prawdy o biologii w wieku 50 lat, szok, prawda? Dlatego jeśli już ktoś się zdecyduje na dziecko i jego wychowanie (obojętne czy zaplanowane, czy z tzw przypadku, czy jeszcze z adopcji) i potem zaczyna myśleć nad aspektem ustalenia ojcowstwa, to dla mnie to człowiek nie odpowiedzialny. Skoro jest już ta mała osóbka w domu toż to przecież radość w domu. Biologia to tylko prokreacja, natomiast rodzice dają to co zowie się trudem wychowawczym.
Wreszcie ostatni a w zasadzie powinien być pierwszym przykładem Święty Józef, czy On cokolwiek odrzucał? Zastanawiał sie? Był dla Jezusa Ojcem na ziemi i wychowywał Go ucząc stolarki, ciesielki, toż to dopiero przykład ojcowstwa i wychowawcy...
N mar 06, 2005 9:02 |
|
 |
Wanda
|
Cytuj: Wreszcie ostatni a w zasadzie powinien być pierwszym przykładem Święty Józef, czy On cokolwiek odrzucał? Zastanawiał sie? Był dla Jezusa Ojcem na ziemi i wychowywał Go ucząc stolarki, ciesielki, toż to dopiero przykład ojcowstwa i wychowawcy...
Trzeba być naprawdę albo wielkim hmm... altruistą, albo wielkim głupcem, by porównywać żonę, która "dała pupy" na boku do Maryi.
|
N mar 06, 2005 16:38 |
|
 |
Gość
|
Skoro Ty Wando tak sprawę trywializujesz, to sięgnij po rozum do głowy [color=red](prosze bez wulgarności - elka)[/color] i powiedz mi skąd biedny Józef miał wiedzieć, ze chłopiec, którego wychowywał jest Synem Najwyższego. Czy tylko na podstawie snu? Przecież człowiek miewa różne sny, skąd mógł wiedzieć, ba wyczuć tylko, że to co mu się śni, jest prawdziwym poleceniem samego Boga?
|
Pn mar 07, 2005 15:06 |
|
 |
kefas_piotr
|
Wando, Wando.... dobrze że nie jesteś tą Wandą która rejestrowała się przed tobą, tamta ma jednak więcej taktu...
temat to ustalenie ojcostwa, gdybyś dokładnie porzeczytała post wiedziałabyś że dając przykład Józefa, podawałem go jako Ojca wychowawcy, i to jest właściwy ojciec zresztą wiedzę że w twoich zainteresowaniach leży wyłącznie temat biologii, a trzeba spojrzeć również na ducha, na pracę rodziców, niezależnie od tego czy to rodzice biologiczni , czy nie. Bowiem ważniejszym jest wychowanie, niźli urodzenie. Samym faktem prokreacji zaraz ojcem się nie jest... a co do testów, po co mi one skoro zajmuję się dzieckiem i wychowuję je? To bez sensu, ustalać coś co wzięło się na swoje barki, skoro podejmuję się trudu wychowania dziecka - obojętnie czy swojego , czy przysposobionego, to biorę za niego odpowiedzialność i jestem jego ojcem, do tego testy nie są mi potrzebne 
Pn mar 07, 2005 15:54 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|