Promocja heretyków w Kościele Katolickim
| Autor |
Wiadomość |
|
parsi
|
 Promocja heretyków w Kościele Katolickim
Proszę o ustosunkowanie się do słów encykliki " Mortalium Animos" z 6 stycznia 1928 roku papieża Piusa XI, ws. promowania spotkań heretyków: Cytuj: "Coś całkiem podobnego pragną pewne koła wytworzyć w zakresie porządku, ustanowionego przez Chrystusa Pana Nowym Testamentem. Wychodząc z założenia, dla nich nie ulegającego wątpliwości, że bardzo rzadko tylko znajdzie się człowiek, któryby nie miał w sobie uczucia religijnego, widocznie żywią nadzieję, że mimo wszystkich różnic zapatrywań religijnych, nie trudno będzie, by ludzie przez wyznawanie niektórych zasad wiary, jako pewnego rodzaju wspólnej podstawy życia religijnego w braterstwie się zjednali.
W tym celu urządzają, zjazdy, zebrania i odczyty z nieprzeciętnym udziałem słuchaczy i zapraszają na nie dla omówienia tej sprawy wszystkich, bez różnicy, pogan wszystkich odcieni, jak i chrześcijan, ba, nawet tych, którzy - niestety - odpadli od Chrystusa, lub też uporczywie przeciwstawiają się Jego Boskiej naturze i posłannictwu. Katolicy nie mogą żadnym paktowaniem pochwalić takich usiłowań, ponieważ one polegają na błędnym zapatrywaniu, że wszystkie religie są mniej lub więcej dobre i chwalebne, o ile, że one w równy sposób, chociaż w różnej formie, ujawniają i wyrażają nasz przyrodzony zmysł, który nas pociąga do Boga i do wiernego uznania Jego panowania.
Wyznawcy tej idei nie tylko są w błędzie i łudzą się, lecz odstępują również od prawdziwej wiary, wypaczając jej pojęcie i wpadając krok po kroku w naturalizm i ateizm. Z tego jasno wynika, że od religii przez Boga nam objawionej, odstępuje zupełnie ten, ktokolwiek podobne idee i usiłowania popiera" Piszę to w kontekście poparcia, jakie nasz katolicki biskup Damian Zimoń udzielił heretyckiemu festiwalowi, na którym będzie można kupić książki m.in Marcina Lutra. Chodzi o koncert „Bądź jak Jezus” , który odbędzie się 3 czerwca w Chorzowie. Co ciekawe, tekst encykliki znajduje sięna stronie Opoki, która promuje ten zjazd (!!). Ja zatem zapraszam na wykład " Ekumenizm grzechem przeciwko miłości", który wygłosi x. Karol Stehlin, przełożony Bractwa św. Piusa X w Polsce. Organizowany przez Katolicki Instytut Apologetyczny im. św. Tomasza z Akwinu oraz Wszechnicę Myśli Prawicowej w Nowym Sączu.
|
| Pn lis 29, 2010 22:35 |
|
|
|
 |
|
szumi
Moderator
|
 Re: Promocja heretyków w Kościele Katolickim
Na szczęście nauczanie Kościoła nie zatrzymało się na Piusie IX... Polecam Instrukcję 'Dominus Iesus' Kongregacji Nauki Wiary z 2000 r. 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Wt lis 30, 2010 6:55 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A i założenia Lutra nie były jednoznacznie w całości sprzeczne z nauczaniem Kościoła - niektóre z jego tez i postulatów były jak najbardziej słuszne.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt lis 30, 2010 12:40 |
|
|
|
 |
|
parsi
|
szumi napisał(a): Na szczęście nauczanie Kościoła nie zatrzymało się na Piusie IX... Polecam Instrukcję 'Dominus Iesus' Kongregacji Nauki Wiary z 2000 r.  Nauczanie Kościoła powinno zatrzymać się na św.Piotrze i Piśmie Świętym, a nie na Piusie IX, Janie, Benedykcie i tych którzy będą za 100, 200 i 300lat. Jeśli jednak nasz Zbawiciel wyraźnie ustanowił, by Jego Ewangelia głoszona była nie tylko za czasów Apostolskich, ale i w przyszłych czasach, czyżby treść wiary mogła z biegiem stuleci ukształtować się tak mglisto i niepewnie, że dzisiaj ścierpieć by trzeba było nawet sprzeczne z sobą zapatrywania? Gdyby tak się rzecz miała, to trzeba by również powiedzieć, że nauka samego Jezusa Chrystusa od wielu stuleci zatraciła zupełnie swą skuteczność i swą wartość. Takie twierdzenie byłoby bluźnierstwem. Jezus Chrystus wysłał swych Apostołów na cały świat, by wszystkim narodom głosili radosną wieść. Mijały stulecia i kolejni heretycy odchodzili od nauk Kościoła Apostolskiego, przeinaczając na własne widzi - misię słowa Pisma Świętego, zaprzeczając świętości Maryi, trzech osobom boskim, czy grzesząc jawnie biorąc śluby pastorskie. Ostatnio w Anglii nawet geje mogą zostawać pastorami. I efekty są - część anglikan przeszła na łono KK. Jakżeż jednak byłoby rzeczą możliwą, by po zniszczeniu wiary przez heretyków, zakwitła miłość?Wszyscy przecież wiemy, że właśnie Jan Apostoł, który uczniom swym zwykł był wpajać nowe przykazanie: "Miłujcie się nawzajem", że właśnie on ostro zabronił utrzymywać stosunki z tymi, którzy by nie wyznawali wiary Chrystusa w całości i bez uszczerbku: Cytuj: Jeśli do was przyjdzie ktoś i nie wniesie z sobą tej nauki, nie przypuście go do domu i nie powiedzcie bądź pozdrowiony Kościoł posoborowy jest zatem sprzeczny nie tylko z Piusem IX jak sugerujesz, ale z nauką Kościoła Apostolskiego. Stolica Apostolska swym wiernym nigdy nie pozwalała, by brali udział w zjazdach niekatolickich. Pracy nad jednością chrześcijan nie wolno popierać inaczej, jak tylko działaniem w tym duchu, by odszczepieńcy powrócili na łono jedynego, prawdziwego Kościoła Chrystusowego Kim jest heretyk? Jak mawiał w XVII wieku Jakub Bossuet, heretyk to człowiek mający osobiste opinie w kwestii wiary. Kościół przez 2000 lat zwalczał osobiste opinie, które rodziły się w opozycji do Kościoła (poganie) lub w jego wnętrzu (heretycy). Jest tylko jeden Bóg i jedna droga do Niego, taka jaką On Sam nam wskazał - Jego Kościół, który zniszczyli moderniści, wrogowie Kościoła. Tak więc, do niszczenia Wiary i rozszerzania się ateizmu przyczyniają się posoborowi hierarchowie różnych stopni.
|
| Wt lis 30, 2010 14:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą Mt 16,18 Jezeli uwazasz, ze ktokolwiek zniszczyl Kosciol Jezusa Chrystusa, przeczysz Jego wlasnym slowom. Jezeli uwazasz, ze prawdziwy Kosciol Chrystusowy jest gdziekolwiek indziej, poza tym, ktory jest w jednosci z nastepca sw. Piotra - mylisz sie.
|
| Wt lis 30, 2010 14:47 |
|
|
|
 |
|
parsi
|
Kamala napisał(a): Jezeli uwazasz, ze prawdziwy Kosciol Chrystusowy jest gdziekolwiek indziej, poza tym, ktory jest w jednosci z nastepca sw. Piotra - mylisz sie. Właśnie do tego zmierzam, że obecny Kościoł nie jest w jedności z Kościołem św. Piotra. Na co przytoczyłem cytaty nauczania m.in z okresu św. Piotra. Czy zatem wg. Ciebie zmiana postępowania, no niezgodna z nauczaniem np. św Jana Apostoła jest akceptowalna tylko dlatego, że Kościół Katolicki wywodzi się od Kościoła Apostolskiego?
|
| Wt lis 30, 2010 15:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A moglbys okreslic kryteria inne niz lacznosc z nastepca sw Piotra, zeby zasada jednosci z tajemniczym "Kosciolem sw Piotra" byla spelniona? Skad ty chcesz wiedziec, gdzie ten Kosciol, ktorego nic nie przemoze jest obecny (a ze jest, to ci wlasnie przytoczylam slowa samego Jezusa), jezeli odrzucasz ciaglosc Tradycji apostolskiej i jednosc z nastepca sw. Piotra?
O tym dlaczego Kosciol rozwijal swoje nauczanie na przestrzeni wiekow juz tu watki sa. Dodam, ze ma to zwiazek z obietnica dana przez Jezusa Chrystusa, ze "Duch sw doprowadzi nas do pelni prawdy"
|
| Wt lis 30, 2010 15:21 |
|
 |
|
parsi
|
Kryteria? Ciągłość nauczania. Ja broń Boże nic nie odrzucam, ja tylko pytam. Zmiany w Kościele Katolickim są zależne od większości biskupów i poglądów papieża: Cytuj: Do soboru za główne cele pożycia małżeńskiego Kościół uważał spłodzenie potomstwa i ochronę przed pożądliwością. Część biskupów domagała się zmiany tego nauczania i wprowadzenia elementu personalistycznego. Inni uważali to za wymysł modernistyczny, który zaprowadzi katolików na manowce. Cytuj: Uwagę obserwatorów życia kościelnego zwracają ostatnio starania Benedykta XVI, by przywrócić liturgię trydencką. Temat nie nowy, kard. Joseph Ratzinger od lat wypowiadał się krytycznie o liturgii posoborowej. Analogia do promocji heretyków w naszym Kościele: zmiana nauczania św. Jana Apostoła wg. upodobań/przekonań obecnych biskupów. Czy sądzisz, że jeśli za 200lat papież czy tam biskupi postanowią, że księżą będą mogli się żenić, to będzie to ten sam Kościół pochodzący od św.Piotra? Zgodny z jego nauczaniem? Czy jeśli tacy katoliccy arcybiskupi jak ten oto: http://gloria.tv/?media=25218 głoszą takie herezje, to jest to nadal ten sam Kościoł pochodzący od św. Piotra?
|
| Wt lis 30, 2010 15:56 |
|
 |
|
WIST
|
To Ty jesteś zwolennikiem Lefebrystów, czy Sedewakantystów?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Wt lis 30, 2010 17:12 |
|
 |
|
parsi
|
Jestem zwykłym szarym Katolikiem, który przeczytał tekst o ekumenizmie i pragnie dowiedzieć się, dlaczego Kościół postępuje wbrew Tradycji i promuje herezje? I choć JPII był gorącym zwolennikiem ekumenizmu, to przecież napisał: Cytuj: "Tylko wiara katolicka zawiera prawdę absolutną w pełni. Święte księgi innych religii nie są objawieniem tej prawdy, a mogą co najwyżej zawierać jej elementy. Co jest zgodne z dogmatem wiary, że "poza Kościołem nie ma zbawienia", zatem "nie może mieć Boga za swego Ojca ten, kto nie ma Kościoła za swą matkę". Ewa Czaczkowska na łamach Rzeczpospolitej prezentuje raport o religijności, w którym czytamy m.in, że " 78 proc. Polaków jest zdania, że każda religia prowadzi do Boga, tylko różnymi drogami." I ja również tak myślałem, do dzisiaj. I uważam, że właśnie taki jest efekt ekumenizmu z pominięciem Prawdy.
|
| Wt lis 30, 2010 17:27 |
|
 |
|
WIST
|
Czy zawsze czytając tylko jeden tekst,jednego autora, prezentujący jeden punkt widzenia (sic!) zadajesz pytanie z nie pohamowaną pewnością że akurat ten jeden, przypadkowo jako pierwszy, przeczytany tekst jest prawdziwy? Skoro jesteś zwykłym szarym katolikiem, to zauważ że jest wiele różnych grup które forsują swoją opinię. Łatwo im będziesz ulegać, jeśli nie uświadomisz sobie że czy się ma racje czy nie, każdy może wysmarować tekst, podeprzeć go cytatami, przypisami, który wyda się mądry i prawdziwy. Tylko że wcale takim być nie musi. Zastanów się czy owy cytat z encykliki nie jest wyrwany z kontekstu, pisany wobec tamtych istotnych kwestii, które dziś już mogły ulec zmianie, inaczej mówiąc szukaj kontekstu.
WIST
|
| Wt lis 30, 2010 18:11 |
|
 |
|
parsi
|
Akurat o ekumenizmie przeczytałem bardzo wiele tekstów, ale były to teksty jednoznacznie promujące ekumenizm. Nawet sam niejednokrotnie broniłem ekumenizmu, na podstawie wiedzy którą zdobyłem w kontaktach z katechetami i księżmi. Efektem wpajania mi tej widzy było przekonanie jak tych 78% Polaków, którzy wierzą, że każda religia prowadzi do Boga, ba, nawet nie sądziłem, że papieże tak ot zmieniają naukę Kościoła Apostolskiego... Chciałem w związku z tym podjąć dyskusję na ten temat, gdyż nauczanie religii już dawno ukończyłem i nie mam na co dzień możliwości porozmawiania o takich sprawach.
|
| Wt lis 30, 2010 20:43 |
|
 |
|
WIST
|
A co ma wspólnego ekumenizm z [...]78% Polaków, którzy wierzą, że każda religia prowadzi do Boga[...]?
Nadal nie mam odpowiedzieć na postawione pytania. I nie wiem gdzie papieże zmienili naukę Kościoła. I jak to się ma do encyklik, które dogmatami nie są. Na jakiej podstawie mówisz że jedne ustalenia są ok, a drugie już nie?
WIST
|
| Wt lis 30, 2010 20:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Z dyskusji wynika, ze tylko lefebrysci i parsi zachowali nieskazona wiare pierwotnego Kosciola. Wszyscy inni to heretycy, ktorymi nie warto zawracac sobie glowy. Pragne zwrocic uwage , ze nauczanie Kosciola oparte na Pismie Sw. i Tradycji jest czyms dynamicznym a nie statycznym.Ono sie rozwija odpowiadajac w swietle wiary na problemy wierzacego czlowieka. Wystarczy zajrzec do pism Ojcow Apostolskich, Ojcow Kosciola. Polecam "Enchiridion symbolorum definitionum et declarationum de rebus fidei et morum" jest tam cala nauka Kosciola, wszystkie mozliwe dokumenty dotyczace wiary i moralnosci, sformulowania dogmatyczne Kosciola od czasow apostolskich az do 2009 roku. Parsi, jesli ekumenizm nazywasz promocja heretykow to w takim razie badz konsekwentny i nazwij modlitwe Jezusa "aby wszyscy stanowili jedno" takze promocja heretykow. Piszac, ze "Nauczanie Kościoła powinno zatrzymać się na św.Piotrze i Piśmie Świętym, a nie na Piusie IX, Janie, Benedykcie i tych którzy będą za 100, 200..." jestes bardzo blisko Marcina Lutra (sola scriptura). Dziwne , ze zwalczajac heretykow sam glosisz ich poglady 
|
| Wt lis 30, 2010 23:25 |
|
 |
|
WIST
|
W gruncie rzeczy, według mnie, w tym temacie wszystko rozbija się o spór pomiędzy koncepcją 1 a 2. Brzmią one mniej więcej tak: 1. Wszyscy niekatolicy, ale będący chrześcijanami mają natychmiast stać się katolikami, bo inaczej zakazane jest rozmawianie z nimi, a tym bardziej wspólne akcje ewangelizacyjne. 2. Szukamy jedności w tym co nas łączy, bo wiemy doskonale jak kończy się stawianie warunków jednej ze stron, drugiej, niezależnie od tego kto ma racje, a kto jej nie ma.
WIST
|
| Śr gru 01, 2010 12:14 |
|
|
|