|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Karikus
|
 Ślub...
Witam, chciałbym Was zapytać o zakony (damskie lub męskie), które udzielają ślubów, a nie wymagają bierzmowania. Jeśli ewentualnie ktoś miałby namiary na księży (najlepiej woj. mazowieckie), którzy także nie grzeszą hipokryzją, jaką jest wymaganie tegoż "papierka", aby móc przysiąc małżonce przed Bogiem wierność, również będę wdzięczny. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
|
N sty 30, 2011 9:07 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Ślub...
Nie trzeba mieć bierzmowania, by zawrzeć sakrament małżeństwa, więc żaden kapłan nie może odmówić pobłogosławienia związku tylko z tego powodu. Natomiast inną sprawą jest samo podejście: jeśli szukasz takiego, który nie wymaga 'papierka' z bierzmowania, to po co Ci 'papierek' z sakramentu małżeństwa? Po co ślub sakramentalny, skoro sakramenty są tylko 'papierkami'? I to jeszcze ile trzeba będzie księdzu za ten ślubny 'papierek' zapłacić! 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N sty 30, 2011 11:57 |
|
 |
Karikus
|
Ależ mi nie jest potrzebny "papierek" z małżeństwa - chcę tylko w obecności kapłana z powołania (?) przysiąc przed Bogiem mojej żonie (ślub cywilny). Zastanawiamy się na przykład nad ślubem w innym obrządku, aniżeli katolicki:) Wszak biorę z każdej wiary to, co najlepsze, ale to temat rzeka i nie mam czasu się rozpisywać. Szczerze, to marzy mi się ślub udzielany przez zakonnika - księża nie budzą we mnie zaufania. Oczywiście wiem, że są tacy, którzy się nie upierają przy bierzmowaniu, bo rozumieją czym jest miłość i właśnie o tych pytałem. Ot tyle... 
|
N sty 30, 2011 18:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale po co ci kaplan akurat katolicki, jezeli jak sam piszesz "bierzesz z kazdej wiary to, co tobie pasuje"? Przeciez mozesz przysiegnac w obliczu Boga, bez zbednych formalizmow obojetnie jakiej wiary?
|
N sty 30, 2011 18:31 |
|
 |
user
|
Karikus - ależ tobie ślub jest niepotrzebny wobec Boga, a raczej wybiórczego boga. Z kogo lub z czego chcesz zrobić farsę? Z żony i być może jej oczekiwań czy faktycznie z Boga? Nie unieszczęśliwiaj nikogo swoim widzi-mi-się. A "cudownego" księdza czy "genialnego" zakonnika z najprawdziwszym powołaniem wg jakich kryteriów będziesz poszukiwał? 
|
N sty 30, 2011 19:35 |
|
|
|
 |
BlankaA
|
Eeee, czepiacie sie człowieka  . A on taką ładną wizję roztoczył, błogosławienia związku przez zakonnicę damską 
|
N sty 30, 2011 20:24 |
|
 |
eskimeaux
|
Kapłaństwo to też sakrament, czyli "papierek". Trzeba znaleźć po prostu księdza bez papierka. Złapie się jakiegoś gościa na ulicy, założy mu koloratkę i będzie ksiądz bez papierka, który da ślub bez papierka a może nawet od ręki udzieli bierzmowania bez papierka.
_________________ Come and see the truth through lies you've been fed. Weigh the worlds at hand, now which direction will you take?
|
Pn sty 31, 2011 10:11 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
BlankaA napisał(a): Eeee, czepiacie sie człowieka  . A on taką ładną wizję roztoczył, błogosławienia związku przez zakonnicę damską  A są "zakonnice męskie"? 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sty 31, 2011 11:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|