Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 4:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Wątpliwości Katolika - ciekawy artykuł 
Autor Wiadomość
Post Wątpliwości Katolika - ciekawy artykuł
Co do gumek - ale i innych wątpliwości trapiących współczesnych Katolików, podsyłam ciekawy LINK do artykułu,artykuł ukazał się w Magazynie "W DRODZE" w 2007 roku. Autorzy to Katarzyna i Piotr Sikorowie - małżeństwo od 11 lat,
http://www.mateusz.pl/wdrodze/nr410/04.htm

Śr gru 08, 2010 9:38
Post Re: Wątpliwości Katolika - ciekawy artykuł
ikm, dziekuje za znalezienie tego tekstu.
Ja tak staram sie zyc: nie dlatego jestem w Kosciele bo jestem katolikiem, ale dlatego, ze wierze Bogu, pozostaje w Jego Kosciele. Niby niewiele, ale wlasnie to uwalnia. Bo ja szukam Boga,a nie Kosciola. Kosciol jest moja wspolnota na drodze do Boga, tak jak moja rodzina i znajomi, ale nie on jest celem.

Śr gru 08, 2010 11:05

Niesamowity tekst. Świetny. Dzięki za podlinkowanie. W sam raz na adwentowe przemyślenia.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr gru 08, 2010 15:18
Zobacz profil WWW

Genialny tekst!

Śr gru 08, 2010 16:59

wielu ludziom wydaje się, iż Kościół (w rozumieniu „instytucja”) ma pewną niemal kompletną doktrynę („nauczanie Kościoła”), zawierającą odpowiedzi na prawie wszystkie pytania, której to doktrynie katolik – jeśli chce być dobrym katolikiem – powinien okazać „uległość rozumu” i przyjąć ją na wiarę..............................Ze wszystkich sił staram się postępować zgodnie z nauką Kościoła i to jest podstawowe źródło moich problemów.

1. Ta doktryna to zamek na piasku a nie na skale. 30 lat temu rozjechała ją jedna przeczytana przeze mnie książka dotycząca religii - "System Przyrody" Holbach. To walec na baśnie, dodam, że na typu "religie" bo z tematem "Bóg" nikt nie jest w stanie rozprawić się ani na TAK ani na NIE.

2. To, że nauka Kościoła to fantasmagoria już wiem i wiedzę tę posiadłem, gdy byłem jeszcze młodym chłopakiem wchodzącym w życie i od tego momentu do dziś nie bujam w obłokach choć w Boga wierzę. Z zatrutego drzewa, zdrowych owoców nie będzie.

Moje równanie na Boga

R = B + P, gdzie B- Bóg, P - pie...rdoły, R- religia.

Czyli

B = R - P

Wartość P jest ogromna :x

Dziwię się ludziom, że tak uparcie trzymają się R, w którym jest do diabła mitów udających prawdę jak choćby zamiana kija w żmiję, chodzeniem po wodzie, dogmatami ..... niewyczerpany temat.

Pozdrawiam Arkadiusz ;-)

PS. Polecam wyż. wymienioną książkę. Potem zalecam "Boga Urojonego" choć to kłamliwy tytuł (powinno być "Religie Urojone").

Śr gru 08, 2010 19:29

Nie ma wiary w Boga bez wiary w jego działanie. Ty Arkadiuszu wierzysz w Boga bo ktoś kiedyś powiedział Ci o nim. Nie było by tej wiary bez jak to określasz "pierdół". Chyba że wierzysz w Boga że po prostu jest.

Tekst jest ciekawy, pokazuje że człowiek wiary może mieć rożne wątpliwości i różne motywacje. Ani to nie przekreśla Kościoła, ani nie czyni go doskonałym. Myślę że ważne jest aby zacząć rozmawiać o tym jak czuje się zwykły "szeregowy" wierny, zamiast spierać się jedynie o przeszłość i teologie, a co dawać może złudne wrażenie siły i mądrości.

Śr gru 08, 2010 19:40
Nie powalił mnie ten artykuł na kolana. Trudno, w dzisiejszym konsumcyjnym swiecie dotrzymać drogi z Jezusem i Jego przykazaniem miłości.

Zastanawia mnie fakt, dlaczego ludzie delarujący się katolicy, w sposób przedmiotowy traktują siebie? Mam tu na mysli przyzwolenie do rozwodów, jakieś formy antykoncepcji "by nie współżyć pod strachem". To dopiero jest fałsz i obłuda! Kobiety -szafarki Komunii Św.? Też wymysł. Można pomnażać wydumane chę , chcę, i należy mi się.

Pytam, co ty robisz by w Kościele było lepiej. Jak ty podchodzisz do spraw skandali .

Ludzie krzyczą tam, gdzie powinni milczeć, a milczą tam,gdzie powinni krzyczeć.

Miłość nie polega na braniu tylko na dawaniu, bezwarunkowym. Tak jak Jezus. A to jest trudne,wymaga przestrzegania zasad, kontroli siebie, w słowach, czynach.

Jak mówi św. Paweł (bodajże) - wszystko mi wolno, lecz nie wszystko przynosi mi korzyść. a moim celem jest zbawienie, a nie relalizacja własnego widzimisię

Śr gru 08, 2010 20:25
Maria-Magdalena: podoba ci sie Kosciol jaki teraz jest? Odnajdujesz sie w nim w pelni? No to wspaniale. Nie masz problemu.
Ale inni maja, rozne. I zamiast traktowac ich z gory, moze sprobowalabys ich wysluchac, dlaczego zle sie czuja we wspolnocie "pielgrzymujacego Ludu Bozego"? Moze przesadzaja, a moze maja racje?

Z twojej wypowiedzi o "formach antykoncepcji" rozumiem, ze jestes mezatka z perfekcyjnym cyklem, malymi potrzebami seksualnymi i tylko zaplanowanymi NPR dziecmi? Albo przeciwnie - masz ich 5-ke a szoste w drodze i planowac nie musisz, bo masz dom i spadek po babci z Ameryki? Tez fantastycznie. A jezeli nie masz ani meza ani dzieci, to poczekaj z takimi pogardliwymi opiniami o czyichs problemach, jak sama znajdziesz sie w tej sytuacji.

Czy jest jakies sensowne wytlumaczenie, dlaczego kobieta nie moze byc Nadzwyczajna Szafarka Eucharystii? Moze ty takie znasz? Bo wiesz, u mnie w parafii jest kilka kobiet, ktore sprawuja te posluge i naprawde nie widze problemu. Tak jak nikomu w mojej parafii do glowy by nie przyszlo, ze ministrantki szkodza przy oltarzu. Albo ze gdzie jest wiecej ministrantek, ubywa chlopcow, czyli potencjalnych kandydatow na kaplanow. O tym wszystkim juz dyskusje na forum byly i widac, ze nie dla kazdego sprawy sa tak jasne jak dla ciebie.

Śr gru 08, 2010 20:36

Czy złem jest mówienie co się naprawdę czuje? Czy tak bardzo ukrywamy nasze słabości bo boimy się właśnie takiego potraktowania? Czy katolik ma prawo nie być doskonałym i oczekiwać pomocy, zrozumienia, a czasem i poparcia? Czy skoro ktoś czegoś nie rozumie, to jest tylko i zawsze jego wina? Czy wiara polega na braku myślenia, czy na wierności?

Śr gru 08, 2010 20:38

Jak zobaczyłam, że ostatni post należy do Marii-Magdaleny to w 80% przewidziałam jego treść;p;p
Strach przed ciążą konsumpcjonizm, zrozumienie dla homoseksualistów, ludzi po rozwodzie - konsumpcjonizm, najlepiej się cicho podporządkować i milczeć. Nieważne, że się nie rozumie, że się nie zgadza. Nie pasujesz to do widzenia. Nie wiem jak do wątpliwości o Kościele i instytucji ma się
Maria-Magdalena napisał(a):
Miłość nie polega na braniu tylko na dawaniu, bezwarunkowym. Tak jak Jezus. A to jest trudne,wymaga przestrzegania zasad, kontroli siebie, w słowach, czynach.
.
Co robię, żeby w Kościele było lepiej? Niewiele, bo nawet nie mam prawa mieć nawet wątpliwości. Ktoś mówi mi jak żyć, jak reagować. Mogę usłyszeć, że gra w piłkę jest grzechem, że powódź jest karą za wybór PO itd. Myślenie samodzielne nie boli.

Mówisz, że Twoim celem jest zbawienie a nie realizacja widzi mi się. Ostatnio usłyszałam, że te widzi mi się to często nasze pragnienia, które pochodzą od Boga. Zamiast szukać znaku nie wiadomo gdzie, powinno szukać go się w sobie i swoich pragnieniach.

Śr gru 08, 2010 20:44
Nie jestem świetą , a tak co poniektórzy myślą o mnie. Nie zadzieram głowy. Piszę o wartościach jakimi sie w zyciu kieruję. A to nie oznacza że tak było zawsze.

Wiara jest ŁASKĄ, daną ,wlaną , ale ŁASKĄ.

Kobieta nie może być Szafarką bo Jezus powołał na apostołów mężczyzn i tyle. Kobiety im usługiwały, może być lektorką, odnaleźć się w oazie, RRN, neokatechumenacie, odnowie w Duchu Św, mamre, dobrym łotrze, caritasie, róży różańcowej.
Nikt nie jest doskonały, dlatego przychodzę do Jezusa ukrytego w tabernakulum. Na Eucharystii pragnę złaczyć się w komunii z Nim. A nie księdzem, sąsiadem z ławki.

Moim celem jest zbawienie, tyle.

Każdy postrzega świat takim, jakim go nosi w sobie.

Śr gru 08, 2010 21:03
zagubiona_21 napisał(a):
Jak zobaczyłam, że ostatni post należy do Marii-Magdaleny to w 80% przewidziałam jego treść;p;p
Strach przed ciążą konsumpcjonizm, zrozumienie dla homoseksualistów, ludzi po rozwodzie - konsumpcjonizm, najlepiej się cicho podporządkować i milczeć. .

Cieszę się że tak radykalne postwy u mnie widzisz.
Rozwodom mówię NIE
Aktom homoseksualnym mówię NIE.
Antykoncepcji mówię NIE
Konsumcjonizm odczłowiecza, ale jeśli ktoś to lubi. Ja mówię NIE

W przeciwieństwie do reszty towarzystwa mam odwgę mówić o swoich poglądach i nie wstydzę sie ich.

Śr gru 08, 2010 21:17

A kto z tej reszty nie mówi otwarcie o swoich poglądach? Przecież osoba z artykułu też to zrobiła, ale nie wykazałaś się wobec niej wyraźnym zrozumieniem.

Śr gru 08, 2010 21:22

Do jakiej reszty? Poza tym nie mówisz tylko piszesz, a to jest różnica.
Jeżeli w swojej logice antykoncepcję łączysz z konsumpcjonizmem to nawet Cię rozumiem. Rozwodom też mówisz nie, są różne sytuacje w życiu.

Śr gru 08, 2010 21:23

Niesmaczne.

Śr gru 08, 2010 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona